İçeriğe atla

Muhammed Laz Türbesi

Türbenin günümüzdeki görünümü

Muhammed Laz Türbesi veya Laz Türbesi (Arapça: تربة محمد لاز), Tunus'ta yer alan bir anıt mezardır. Türbe, 13 Mart 1912'den beri tarihi anıt olarak kabul edilmektedir.[1]

Tarihçe

Anıt mezar, Tunus'ta dayılık yapan Muhammed Laz'ın anısına inşa edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Décret du 13 mars 1912 (24 rabia-el-aoual 1330)" (Fransızca). docartis.com. 29 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  2. ^ Saadaoui, Ahmed Saadaoui (2010). Centre de publication universitaire (Ed.). Tunis, architecture et art funéraires - sépultures des deys et des beys de Tunis de la période ottomane (Fransızca). Tunis. ss. 68-75, 496. ISBN 978-9973-37-586-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıt mezar</span>

Anıt mezar, anıt kabir veya diğer adıyla mozole; büyük, etkileyici ve gösterişli mezar anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Buazizi</span>

Tarık el-Tayyib Muhammed Buazizi, Tunuslu seyyar satıcı. 17 Aralık 2010'da kendisini yakarak intihar girişiminde bulundu. Bu olayın tesiri ile Tunus halkının ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçmıştır. Bu olay aynı zamanda diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaları teşvik etmiştir. Ölümünden sonra Tunus'ta Yasemin Devrimi başlamıştır. 17 Ocak 2011'de başkent Tunus'un en ünlü caddesi olan 7 Kasım Caddesi'nin ismi Muhammed Buazizi Caddesi olarak değiştirilmiştir. Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë Paris'te de Muhammed Buazizi isimini bir caddeye vermek istediklerini söyledi, "onun direniş hareketi, demokrasi, adalet ve özgürlük için Tunusluların mücadelesinin sembolüdür.".

<span class="mw-page-title-main">II. Muhammed bin Hüseyin</span>

II. Muhammed Bin Hüseyin, 1855-1859 yılları arasındaki Tunus beyidir. Tunus beyi I. Ahmed Bey'in 30 Mayıs 1855 tarihinde ölmesiyle Tunus Beyliği'nin yönetiminin başına geçmiştir. 1859 yılına kadar ölene kadar Tunus Beyliği'nin yöneticisi olmuştur. 1859 yılında ölünce Tunus Beyliği'nin başına III. Muhammed Sadık Bey tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laz Camii</span>

Laz Camii Tunus'un Tunus şehrinde bulunan küçük bir camidir. Cami, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Medina of Tunis medinasının batısında yer alır.

Mustafa Laz, 1653 ve 1665 yılları arasında Tunus'ta Dayılık yapan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Laz (dayı)</span>

Muhammed Laz, 1647 ve 1653 yılları arasında Tunus'ta Dayılık yapan Osmanlı devlet adamıdır. Ahmed Hoca'nın ölümüyle Dayı olmuştur. Rivayetlere göre hayır sahibi ve dayılık yaptığı dönemde çok sevilen biriydi. 1631'den 1705'e kadar Tunus'un yönetiminde söz sahibi olan Muradi ailesine mensuptu.

<span class="mw-page-title-main">Humetü's-Sevk</span>

Humetü's-Sevk, Tunus'un Medenin ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cerbe Adası'nda Acim'in 20 km kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 159,4 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 24.865'tir.

Tunus dayıları listesi, Tunus'ta görev yapmış dayıların listesidir. Tunus dayıları, Tunus'ta yeniçerilerin askeri komutanıydı. 17. yüzyılda, dayılar, çoğu zaman neredeyse mutlak olmak üzere, değişen derecelerde yetkilere sahiptiler. 1591 yılına kadar dayılar, Osmanlı valisi tarafından atanmıştır. 1673'te dayılar ve yeniçeriler, II. Murad Bey'e isyan ettiler, ancak başarısızlığa uğradılar. Bu tarihten sonra beyin kalıtsal konumu Tunus'ta üstün hale geldi. Dayılık makamı 1860 yılında III. Muhammed Sadık Bey tarafından kaldırılıncaya kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fuşana</span>

Fuşana, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un 10 km güneyinde yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 23,67 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 54.799'dur.

<span class="mw-page-title-main">Huneys</span>

Huneys, Tunus'un Münestir ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Münestir'in hemen güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 18,17 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 12.824'tür.

<span class="mw-page-title-main">Herkale</span>

Herkale, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın kuzeybatısında Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 84,38 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 9.981'dir.

<span class="mw-page-title-main">Thugga Libya-Pön Mozolesi</span>

Thugga Libya-Pön Mozolesi, Tunus'ta Thugga antik kentinde bulunan bir anıt mezardır. İyi korunmuş durumda olan ve MÖ 2. yüzyıla tarihlenen Numidya kraliyet mimarisinin üç örneğinden biridir. 1908-10 yılları arasında Fransız Tunus hükûmeti tarafından restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Aşuriye Medresesi</span>

El-Aşuriye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darü'l-Münestiri</span>

Darü'l-Münestiri, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Sarayın 19. yüzyılda II. Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar Hammuda Paşa</span>

Dar Hüseyin, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 1630 yılında Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Sarayı</span>

Sahib et-Tâbi Sarayı, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 19. yüzyılın başında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Başmakiye</span>

Sevkü'l-Başmakiye, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Camii</span>

Sahib et-Tâbi Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1814 yılında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türbetü'l-Bey</span>

Türbetü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbedir. 1777 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Hüseyni Hanedanı'na adanmıştır.