İçeriğe atla

Muhammed Kaşıkçı

Muhammed Kaşıkçı
Lübnan Beyrut'ta oğlu İsam Kaşıkçı'nin sahibi olduğu bir mobilya fabrikasında ödül töreninde ödül verirken.
Doğum1889
Ölüm1978
Riyad, Suudi Arabistan
MeslekSuudi Arabistan Kralı hekimi

Muhammed Halid Kaşıkçı (Arapça: محمد خالد خاشقجي‎; d. 1889 - ö. 1978, Riyad), Suudi tıp doktoru. Suudi Arabistan Kralı İbn Suud'un kişisel doktoruydu.[1]

Kaşıkçı Türk kökenliydi[2] ve ailesi aslında Kayseri'de yaşıyordu. Samiha Ahmed ile evlendi ve Adnan Kaşıkçı, Samira Kaşıkçı, İsam Kaşıkçı, Adil Kaşıkçı, Asya Kaşıkçı ve Soheyr Kaşıkçı olmak üzere altı çocukları vardı. Cemal Kaşıkçı, Dodi Al Fayed ve İmad Kaşıkçı tanınan torunlarındandır.

Medine'de muhtesip olarak çalışan Kaşıkçı ailesi, Medine Müdafaası neticesinde kardeşi Abdullah Kaşıkçı ile beraber üyesi oldukları İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından Şam'a yerleştirilmişlerdir. Ardından Şam'da tıp okudu ve cerrah oldu. Daha sonra radyoterapi eğitimi için Paris'e gitti ve sonra özel kliniğini açmak için Mekke'ye gitti. 1970'lerde Lübnan'da Beyrut'ta yaşadı, ancak 1974'te Lübnan İç Savaşı'nın ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra Londra'ya gitti. Sonunda ameliyat geçirirken öldüğü Riyad'a geri döndü ve Medine'ye gömüldü.

Kaynakça

  1. ^ Aburish, Said K. (2013). The Rise, Corruption and Coming Fall of the House of Saud: With an Updated Preface. Bloomsbury. s. 263. ISBN 978-1408834695. 
  2. ^ "Who Is Jamal Khashoggi? A Saudi Insider Who Became an Exiled Critic". Bloomberg. 10 Ekim 2018. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Riyad</span> Suudi Arabistanın başkenti

Riyad, Suudi Arabistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir aynı zamanda Riyad Bölgesi'nin merkezi olup Arap Yarımadası'nın ortasında yer almaktadır ve 6 milyon nüfusa sahiptir. Şehir Merkez adı verilen 8 adet belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 6. Suudi Arabistan kralı

Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistan eski kralı.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 4. Suudi Arabistan kralı

Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 25 Mart 1975'ten 1982'deki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 1965-1975 yılları arası Suudi Arabistan veliaht prensiydi.

<span class="mw-page-title-main">Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span>

Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud Kızıl Prens olarak da anılan bir kraliyet ailesi üyesi, aynı zamanda Kral Abdullah'ın üvey kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Şam Havalimanı</span>

Şam Havalimanı, Suriye'nin başkenti Şam şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Resmî olarak 1970'lerde açılmış olup, Suriye'nin en yoğun havalimanıdır. Son yıllarda önemli bir yıllık yolcu büyüme oranlarını yakalamaktadır. 2010 yılında yaklaşık olarak 5.5 milyon yolcu tarafından kullanılmıştır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ana bağlantı merkezi olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Riyad Ferid Hicab</span>

Riyad Ferid Hicab, Suriyeli siyasetçi. 2012 yılında bir süre Suriye Başbakanı olarak görev yaptı. Daha önce, 2011-2012 yılları arasında Tarım ve Tarım Reformu Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İki kutsal caminin hizmetkârı</span> Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevinin koruyucusu olduğunu simgeleyen kraliyet unvanı

Hâdimü'l-Haremeyn ya da iki kutsal caminin hizmetkârı, Eyyûbî sultanları, Memlûk sultanları, Osmanlı padişahları ve günümüzde Suudi kralları dâhil olmak üzere İslam hükümdarları tarafından kullanılan kraliyet ünvanı. Bu ünvan, İslam dünyasının en kutsal iki mescidi olarak kabul edilen Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevî'nin hükümdar tarafından korunması, sorumluluğunun garanti altına alınması ve sürdürülmesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Kaşıkçı</span>

Adnan Kaşıkçı, aile kökeni Kayseri'ye dayanan Türk asıllı Suudi iş insanı ve sanayicidir. 1970 ve 1980'li yıllarda yaptığı uluslararası silah anlaşmaları ile Dünyanın En Zengin iş adamları listesine girmiştir. 1980'lerin başında yaklaşık 4 milyar ABD Doları değerinde net bir malvarlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Vail Nadir el-Halki</span> Suriyeli siyasetçi ve 2012-2016 yılları arasında Suriye başbakanı

Vail Nadir el-Halki, Suriyeli doktor ve siyasetçi. 9 Ağustos 2012 - 3 Temmuz 2016 tarihleri arası Suriye Başbakanı olarak görev yapmıştır. 2011-2012 yılları arasında Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Kaşıkçı</span> Suudi gazeteci (1958–2018)

Cemal Kaşıkçı, Suudi gazeteci, köşe yazarı, yazar, eski Genel Müdür ve el-Arab News Channel'ın önceki Genel Yayın Yönetmeni.

Mişaal bint Fehd bin Muhammed el-Suud, 19 yaşında zina suçlamasıyla öldürülen Suudi prenses.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Asiri</span> Suudi general

Ahmed Hasan Muhammed Asiri, Suudi bir generaldir. Asiri, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yaptı ve Yemen'deki askeri operasyonu yürüten koalisyonun sözcülüğü görevini üstlendi. Ayrıca İstihbarat Genel Başkanlığı başkan yardımcısı görevinde bulundu. Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi soruşturması kapsamında bu görevden alındı.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Selman</span>

Halid bin Selman bin Abdülaziz el-Suud Suudi Arabistan Kralı Selman'ın oğlu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'nın kardeşi. 23 Şubat 2019'da, Suudi Arabistan savunma bakanı yardımcılığına atanırken, ağabeyi Prens Muhammed, savunma bakanı ve veliaht prens olarak görevinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Devam eden COVID-19 pandemisinin Suudi Arabistan'a sıçradığı 2 Mart 2020'de onaylandı. 8 Nisan'a kadar Suudi kraliyet ailesinin 150 kadar üyesinin testi pozitif çıktı. Kralın yeğeni Faysal bin Bandar Al Saud, yoğun bakım ünitesine koronavirüs komplikasyonları nedeniyle kaldırıldı. 14 Mayıs itibarıyla 46.869 doğrulanmış vaka var.

Saad bin Nâsır eş-Şitrî (d.1967-68) Suudi Arabistanlı bir İslam alimidir. 2015'ten beri ülkenin Kıdemli Bilim Adamları Konseyi'nin bir üyesi ve Selman bin Abdülaziz'in kraliyet mahkemesinin danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Kaşıkçı suikastı</span> 2018de Suudi gazeteciye suikast

Suudi Arabistan hükûmetine muhalif konumdaki Suudi gazeteci ve köşe yazarı Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de, Suudi Arabistan'ın İstanbul, Türkiye'deki başkonsolosluğunda, Suudi Arabistan hükûmeti ajanları tarafından düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.