İçeriğe atla

Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi

Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi
20. yüzyılın başlarında Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi
Doğum1853
Rus İmparatorluğu, Şeki,
Ölüm1937
Sovyetler Birliği, Tiflis
MilliyetRus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği
MeslekKafkas Müslümanları Şeyhülislamı

Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi Kafkas Müslümanlarının altıncı şeyhülislamı, Kur'an'ı Azerbaycan diline ilk tercüme eden Azerbaycanlı din alimi

Muhammed Hasan Mevlazade 1853 yılında Şeki şehrinin Genceli mahallesinde dünyaya geldi.[1] ilk eğitimini Şeki Mollahanesinde aldı. Daha sonra Gence Medresesinde eğitimine devam etti. Gence Medresesini bitirdikten sonra birkaç yıl Gence Cuma Camiinde mollalık yaptı. Daha sonra dini bilgisini artırmak amacıyla Irak'a gitti. 1891'de Kafkasya'ya geri döndü ve ilk olarak Hicri ve Miladi takvimi Farsçaya çevirdi. Onun Kur'an'ı mükemmel öğrenmesi Arapça, Farsça, Türkçe ve Rusçayı iyi bilmesi çeşitli toplumsal faaliyetlere katılmasını kolaylaştırdı ve kısa zamanda Müslüman bir entelektüel olarak ün kazanmasını sağladı. İslam dininin kurallarını anlatan sohbetlerine çok sayıda katılan olurdu. Mevlazade Kur'an ve hadislerden örnek vererek, bütün vatandaşların eğitim almasına çalıştı.

1893 yılında Tiflis'e yerleşen Muhammed Hasan Mevlazade, Müslüman dini okulunda İslam dini kuralları hakkında ders vermeye başladı. Daha sonra Gence ve Cebrayıl şehirlerinde kadılık yaptı. Bu görevdeki aktifliği sayesinde Kafkas Müslümanları Ruhani Kurulu üyeliğine seçildi. İki yıl sonra Tiflis ve Kuadis kadısı seçildi.[2] Bu şehirlerdeki din görevlilerinin imtihanlarını yapan komisyona başkanlık etti. Okul medrese cami türbelerin çalışmalarını denetledi. Hayır işleri ile uğraştı. Okul medrese işlerinde yenilikler getirdiği ve türbelerin mali durumunu düzelttiği için Kafkas Müslümanları arasında büyük itibar kazandı. 1907 tarihinde Kafkas Müslümanları Şeyhülislamı Abdüsselam Ahundzade ölünce onun yerine vekil olarak atandı. 1908 yılında ise Müslümanları Şeyhülislamı seçildi. Aynı yıl "Kitabü'l-beyan fi tefsir-i Kur'an" kitabını yayınladı. 1909 yılında görevden alındı. Böylece bu görevde en az süre kalan Kafkas Müslümanları şeyhülislamı oldu.[3]

1917 Ekim Devriminden sonra kurulan Sovyetler Birliği hükûmeti, Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi'yi din işlerinden uzaklaştırdı. Zengin kütüphanesini ve al yazmalarını yaktırdı. 1932 yılında 79 yaşında Tiflis'te ölen Mevlazade, günümüzde Gürcistan Milli Botanik Bahçesi içerisinde kalan Tiflis Müslüman Mezarlığına gömüldü.[4] Onun Kuran tercümesi ve tefsirinden oluşan 2 ciltlik "Kitabü'l-beyan fi tefsir-i Kur'an" adlı eserinin birinci cildi 492 sayfa, ikinci cildi ise 538 sayfadır.[5] Arap harfleri ile yayınlanan bu eser 1990 yılında Bakü'de tekrar yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hamdi Yazır</span> Türk din adamı, tercüman ve hattat

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Kur'an'ın Türkçe tefsirlerinden birini telif etmiştir.

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'ın beş şartı</span> İslam dininin beş ana ögesi

İslam'ın beş şartı, İslâm Dini'nin Ehl-i Sünnet ve Ca'feriyye mezheplerine göre büyük önem arz eden beş ibadeti. Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır. Çoğu İslam âlimi dini inanç esaslarına dâir kurallar benimsendiğinde kişinin Müslüman kabul edileceğini, davranışsal ve ibâdetsel yönlerin en azından inanan olmak açısından bağlayıcı olmadığını öne sürmüşlerdir. Bazı İslam âlimleri ise imanın yani inancın ancak davranış ve ibadetlerle tamam olacağını bu nedenle şehadet getirip Müslüman olduğunu iddia eden kişinin ibadetlerini yerine getirmemesi halinde Müslüman kabul edilemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tefsir</span> İslami dini terim

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Mâtürîdî</span>

Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî,, İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.

<span class="mw-page-title-main">Haşr Suresi</span> Kuranın 59. suresi

Haşr Suresi, Kur'an'ın 59. suresidir. Sure 24 ayetten oluşur.

Sahn-ı Seman, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinden sonra kurduğu eğitim kurumları arasında en üst düzeyde eğitim veren yükseköğrenim kurumudur. Sahn-ı Seman; Kur'an, hadis, kelâm, fıkıh, tefsir gibi İslam bilimlerinin yanı sıra fizik, kimya, matematik, astronomi gibi aklî bilimlerde dersler verirdi. Fatih Külliyesi içerisinde yer alan Sahn-ı Seman, külliye bütünlüğü içerisinde yapılmıştır. İnşaatı 1462 ile 1470 yılları arasında sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İlmiye</span>

İlmiye, Osmanlı Devleti'ndeki başlıca dört enstitüden biri. Diğer üçü ise seyfiye, mülkiye ve kalemiyedir. Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğu ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır.

<i>Hak Dini Kuran Dili</i> Kuran tefsiri

Hak Dini Kur'an Dili, Muhammed Hamdi Yazır tarafından yazılmış Kur'an tefsiri kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Allahşükür Paşazade</span>

Allahşükür Hümmet oğlu Paşazade, tam unvanıyla: Şeyhülislam Hacı Allahşükür Paşazade, Azerbaycan dışında herhangi bir bağlayıcılığı ve yetkisi olmasa da Kafkasya bölgesinin başmüftüsü olup Kafkas Müslümanlarının dini lideridir.

Müfessir, tefsir ile uğraşan ilahiyatçılara verilen isim.

Bu liste, Kur'an'ın indirilmeye başladığı 7. yüzyıl'dan günümüze kadar literatürdeki müfessirleri ve varsa eserlerini toplu halde içermektedir. Müfessirin yaşadığı yüzyıl için, ölüm tarihi esas alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kutbeddin İznikî</span> Osmanlı din adamı

Kutbeddin İznikî, Osmanlı din alimi ve mutasavvıfı.

Muhammed Firuzabadî, İranlı dil, edebiyat, hadis, fıkıh ve tefsir alimidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan-ı Basri</span>

Hasan-ı Basrî, (642–728), İslam'ın erken döneminde yaşamış sufi, zahid ve âlim. İslam peygamberi Muhammed'in, Bedir Savaşı'nda savaşan 70 kişi de dahil olmak üzere sahabinin çoğunu gören Hasan-ı Basrî tabiin neslindendendir. Ümmü Seleme'nin evinde yetişti. Cemel ve Sıffin muharebelerinde Ali'nin taraftarlarından olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdünnasır Kursavi</span> Tatar eğitimci ve din alimi

Ebü'n-Nasr Abdünnasır Kursavi, Tatar eğitimci ve din alimi. Dinî ıslah hareketinin öncüllerindendir.

Meveddet Ayeti ; Şura Suresi'nin 23. ayetinin bir bölümünü. Bu ayete göre, Muhammed'in tebliğe karşılık ücreti, akrabalarına meveddet ve sevgidir.

Kafkasya Dini Konseyi, Bakü'de bulunan Güney Kafkasya Müslümanlarının en yüksek manevi ve idari organıdır.