İçeriğe atla

Muhammed Hasan Ağa

Muhammed Hasan Ağa Cevanşir
Karabağ Hanı
Doğum1766
Şuşa, Karabağ Hanlığı
ÖlümKasım 1805
Şuşa, Karabağ Hanlığı
HanedanCavanşirler
Babasıİbrahim Halil Han
Diniİslam

Muhammed Hasan Ağa (Azerice: Məhəmmədhəsən ağa Sarıcalı-Cavanşir ; d. 1766, Şuşa, Karabağ Hanlığı — ö. 2 Haziran 1806, Şuşa, Karabağ Hanlığı)Karabağ Hanlığının ve Rus İmparatorluğunun generali, Karabağ Hanlığının hanı, tümgeneral ve şair Caferkulu Ağa Cevanşirin babası, ünlü Azerbaycanlı hanende Han Şuşinskinin büyükbabası.[1][2][3][4]

1766 yılında Şuşada İbrahim Halil Hanın ilk oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Hanım Ağa (diğer adı Nine Hanım) Karabağın Cebrayıllı boyundandır.[5]

Hayatı

1797 yılında Karabağ Hanlığını ele geçiren Ağa Muhammed Şah Kacar Şuşada öldürüldü. Bunun üzerine, Karabağ hanları neslinden olan Mehrali Beyin oğlu Muhammed Bey hanlığı ele geçirmeye çalıştı. Çıkan çatışmada Muhammed Hasan Ağa Muhammed Beyi takib etmek için gönderilen 500 kişiden ibaret süvari birliğine kumandanlık etmiştir.

1804-1813 Rus-İran Savaşı patlak vermesi üzerine üvey kardeşi ve Feth Ali Şahın gözdesi Abülfeth Ağanın Kacar devletinden gelmesi üzerine babasıyla ilişkileri kötüleşti. Abülfeth Ağa İbrahim Halil Hanın geçici nigahdan olan oğlu olmasından dolayı taht üzerine iddia etmesi bir az zordu, fakat Feth Ali Şahən gözdesi olması olayların seyrini değiştire bilirdi. Bu yüzden diğer üzey kardeşleri olan Hanlar Ağa ve Mehdigulu Ağayla birlikte Abülfeth Ağanın birlikleri ile savaştılar ve zafer kazandılar. Bu savaş 1804 yılının Aralık ayında meydana çıkmıştır.[6]

Kürekçay Antlaşmasıyla Karabağ Hanlığının Rus İmpratorluğunun korumasını kabul etmesi üzerine Muhammed Hasan Ağaya tümgeneral rütbesi verilmiştir.[7] O, 1804-1813 Rus-İran Savaşında savaşmış ve Karabağtan olan süvari birliklere kumandanlık etmiştir.

Ayrıca elmaslarla süslenmiş bir madalya ve "Sadakat İçin" gravürüyle ödüllendirilmiştir.

1805 Ağustosta hastalanmış ve Kasım ayında vefat etmiştir.[7]

Ailesi

II. Şahverdi Han Ziyadoğlu-Kacarın kızı Hayrennise Begüm ve Hoy hanının kızı Mahşeref Hanımla evlenmiştir.[7]

  1. Hayrennise Begüm — Gence hanı II. Şahverdi Han Ziyadoğlu-Kacarın kızı
    • Caferkulu Ağa Cevanşir
    • Şükür Ağa Cevanşir (d. 1789-ö. 1844'ten sonra)
      • İsmayil Ağa Cevanşir (d. 1807-?)
    • Hancan Ağa Cevanşir (d. 1793-ö. 1844'ten sonra)
      • Mahmud Ağa Cevanşir (1818-?)
        • Aslan Ağa Cevanşir (d.1865-ö.1944)[5]
          • Han Şuşinski (d.1901-ö.1979) — hanende
          • Allahyar Cevanşirov (d.1907-ö.1972) — müzisyen ve Tar sanatçısı
          • Ruhsare Cevanşirova (d.1909-ö.1974)
      • Ağahan
      • Abbaskulu Ağa Cevanşir (d.1834-?)
      • Güllü Begüm
      • Şirin Begüm
      • Kiçik Begüm
    • Tubi Begüm
  2. Mahşeref Hanım — Hoy hanının kızı
    • Büyük Han (d.1804-ö.1844'ten sonra)

Kaynakça

  1. ^ Исмаилов Э.Э. (2002). Ханы Карабахские и их потомки. Генеалогический вестник. Выпуск 12. ss. 40-45. 
  2. ^ Анвар Чингизоглы. (2003). Родословная Мамедгасан-аги. 2. 
  3. ^ Генералы Азербайджана. Баку: Национальная Академия Наук Азербайджана. Музей истории Азербайджана. 2005. 
  4. ^ "Мирза Джамал Джаваншир Карабаги. История Карабаха". 27 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  5. ^ a b "Khan Shushinski - Genealogy". xan.musigi-dunya.az. 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  6. ^ Акты Кавказской Археографической Комиссии. т. II, док. 1423, 1429
  7. ^ a b c Ismayilov, Eldar. "The Khans of Karabakh: The Elder Line by Generations". The Caucasus & Globalization (İngilizce). 6 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Hanlığı</span>

Karabağ Hanlığı, 1748-1805 yılları arası bugünkü Azerbaycan topraklarında yer almış ve İran'ın Kaçar Hanedanı egemenliği altında fiilen bağımsız olmuş Azeri feodal devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Hanlığı</span>

Karadağ Hanlığı, 1747 yılında bugün İran'a bağlı Azerbaycan bölgesindeki Karadağ (Karacadağ) topraklarında kurulmuş feodal devlettir. Karadağ kelimesi büyük dağ veya dağlık yer anlamına gelmektedir. Hanlığın başkenti Ahar şehri olup bir ara Kürdeşt'e taşınmıştır. Hanlığın batısında Hoy Hanlığı, doğusunda Lenkeran Hanlığı, kuzeyinde Karabağ Hanlığı, güneyinde Tebriz Hanlığı ve Erdebil Hanlığı vardır.

Muhammed Kulu Han, son Karadağ Hanı. 1813 ile 1828 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

İsmail Han, Karadağ Hanı. 1782 ile 1783 yılları arası ve 1791 ile 1797 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gence Hanlığı</span>

Gence Hanlığı, Azerbaycan'ın Gence yöresinde hüküm sürmüş olan hanlıktır. Afşar hükümdarı Nadir Şah, 1735'te, Gence'yi ele geçirdi. Nâdir Şah'ın öldürülmesinden sonra, Gence de diğer Azerbaycan hanlıkları gibi Afşar devletinin egemenliğinden çıkarak 1747'de bağımsızlığını ilan etti.

Ziyadoğulları Hanedanı Gence Hanlığını kurmuş Kaçar Türkleri’nden olan bir hanedan. Şia mezhebinin Caferî koluna mensup olan Ziyâdoğulları Hanedânı Türkçe konuşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han</span> Gence Hanı

Cevad Han veya Cevad Han Ziyadoğlu-Kaçar Kaçar hanedanından büyük bir Azerbaycan generali, İran devletinin ordu komutanı, devlet adamı, Gence Hanlığı'nın son hükümdarıdır. Gence şehrini 1786'dan beri yöneten Cevad Han Ziyadoğlu, 3-4 Ocak 1804 gecesi General Pavel Sisianov önderliğinde şehri uzun süre kuşatan işgalci Rus birlikleriyle yapılan kanlı savaşta kahramanca şehit düştü.

<span class="mw-page-title-main">Penahali Han</span>

Penah Ali Han, Azerbaycan'ın Terter şehrinde doğan Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve ilk hanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Molla Penah Vâkıf</span> XVIII. yyde yaşamış Azeri şair, devlet adamı

Molla Penah Vâkıf, Azeri şair, Karabağ Hanlığı başveziri.

İbrahim Halil Han, Karabağ Hanlığı hanı. Azerbaycan Türk'ü Cevanşir ailesinden Penah Ali Han'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Yukarı Gövher ağa Camii, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Şuşa kentindeki bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Han Sarayı</span>

Karabağ Han Sarayı veya Penah Ali Han Sarayı, Şuşa'nın tarihi merkezinde bulunan ve Karabağ Hanlığı'nın kurucusu Penah Ali Han'ın ikametgâhı olmuş bir saraydır. Oğlu İbrahim Halil Han, ailesi ve ayanlarıyla birlikte Penah Ali Han sarayının yakınına, aynı dönemde inşa edilen İbrahim Halil Han sarayında yaşamışlardır. İbrahim Halil Han'ın en büyük oğlu Muhammed Hasan Ağa ise Şuşa ovasının güneydoğusundaki sarp kayalık üzerine inşa edilen Muhammed Hasan Ağa Sarayı'nda yaşamıştır. Bu saraylardan başka, han aile üyelerine ait; hanın kızı olan Nateva'nın sarayı ve Karabüyük Hanım Sarayı vardır. Karabağ Han Sarayı'nın adı bu sarayların her birine çeşitli kaynaklarda atfedilse de, Karabağ hanlarının ana siyasi ikametgâhı ilk Karabağ Hanı Penah Ali Han'ın sarayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ağabeyim Ağa Cevanşir</span>

Ağabeyim Ağa Cevanşir Azerbaycanlı bir şair, Karabağ'ın ikinci hanı İbrahim Halil Han'ın kızı, İran şahı Fath-Ali Shah Qajar'ın eşi ve şair Khurshidbanu Natavan'ın teyzesi. Ağabacı takma adıyla şiirler yazdı.

Mehdikulu Han Cevanşir, Karabağ Hanlığı'nın sonuncu ve dördüncü hanı. Karabağ Hanı olan İbrahim Halil Han ve eşi Hurşid Beyüm'ün oğludur.

Karabağnameler Karabağ Hanlığı'nın tarihinden bahs eden ve genellikle XIX. yüzyıl'da yazılmış tarihî eserler türüdür.

Hanlar ağa Sarıcalı Cevanşir, Azerbaycanlı asıllı Rus devlet adamı, albay. Yedinci Karabağ Hanı İbrahim Halil Han'ın oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Kürekçay Antlaşması</span> Kürekçay Anlaşması, 1805te Rus İmparatorluğu ve Karabağ Hanlığı arasında imzalandı. Anlaşma ile Kürekçay Nehrinin doğusundaki topraklar Rusyanın kontrolüne geçti ve Karabağın tarihi sürecinde önemli bir yere sahip oldu

Kürekçay Antlaşması, Karabağ Hanlığı'nın Rus İmparatorluğu'na entegrasyonunu onaylayan sözleşmedir. İmza töreni 14 Mayıs 1805'te Gence'ye yakın Kürekçay Nehri kıyısında bir Rus askeri kampında gerçekleşmiştir. Anlaşma İbrahim Halil Han ve Rus Başkomutanı General Pavel Tsitsianov tarafından imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caferkulu Ağa Cevanşir</span>

Caferkulu Han Muhammed Hasan Ağa oğlu Sarıcalı-Cevanşir Azerbaycanlı bir şair ve halk figürüydü, Rus Ordusunun tümgeneraliydi.

Ebü'l-Feth Han Cevanşir Azerbaycan etnik kökenine sahip İranlı bir soyluydu.