İçeriğe atla

Muhammed Buazizi

Muhammed Buazizi
محمد البوعزيزي
Muhammed Buazizi
DoğumTarık el-Tayyib Muhammed Buazizi
29 Mart 1984
Sidi Bu Zeyd, Tunus
Ölüm4 Ocak 2011 (26 yaşında)
Ben Arus, Tunus
Ölüm sebebiKendini yakarak intihar
MilliyetArap
MeslekSokak satıcılığı
Tanınma nedeniKendini yakarak Arap Baharı'nı başlatması

Tarık el-Tayyib Muhammed Buazizi (Arapça: طارق الطيب محمد البوعزيزي‎)[1] (29 Mart 1984 - 4 Ocak 2011), Tunuslu seyyar satıcı.[2] 17 Aralık 2010'da kendisini yakarak intihar girişiminde bulundu. Bu olayın tesiri ile Tunus halkının ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçmıştır. Bu olay aynı zamanda diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaları teşvik etmiştir. Ölümünden sonra Tunus'ta Yasemin Devrimi başlamıştır. 17 Ocak 2011'de başkent Tunus'un en ünlü caddesi olan 7 Kasım Caddesi'nin ismi (Zeynel Abidin Bin Ali iktidarı ele geçirdiği günün tarihinin sembolüdür) Muhammed Buazizi Caddesi olarak değiştirilmiştir.[3] Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë Paris'te de Muhammed Buazizi isimini bir caddeye vermek istediklerini söyledi, "onun direniş hareketi, demokrasi, adalet ve özgürlük için Tunusluların mücadelesinin sembolüdür.".[4]

Öldüğü hastane olan "Ben Arus Travma ve Ağır Yanıklar Merkezi"nin isminin "Muhammed Buazizi Hastanesi" olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.[5]

Ayrıca bakınız

  • Hamza Ali el Hatip

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Habib Burgiba</span> Tunusun ilk devlet başkanı

Habib bin Ali Burgiba, Tunus Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk devlet başkanıdır (1957-1987). Arap dünyasında ılımlılık ve aşamalı ilerlemenin önde gelen savunucularından olmuştur. İdeolojisi Burgibaizm olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Abidin Bin Ali</span> 2. Tunus devlet başkanı

Zeynel Abidin Bin Ali, Tunuslu siyasetçidir. 1987-2011 yılları arasında Tunus'un devlet başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Devrimi</span>

Yasemin Devrimi, halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır Tunus'u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan durumun genel adıdır

<span class="mw-page-title-main">Fuad Mebazaa</span>

Fuad Mebazaa, 15 Ocak 2011 - 13 Aralık 2011 tarihleri arasında Tunus Devlet Başkanı vekili olan bir Tunuslu politikacı. Gençlik ve Spor Bakanı, Sağlık Bakanı ve Kültür ve Enformasyon Bakanı olarak görev yaptı ve 1997 yılından bu yana Tunus Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nahda Hareketi</span>

Nahda Hareketi, Nahda Hareketi Partisi ya da Ennahda, Yeniden Doğuş (Rönesans) Partisi olarak da bilinir. Tunus'taki ılımlı İslamcı siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Raşid Gannuşi</span> Tunuslu siyasetçi

Raşid Gannuşi, Tunuslu siyasetçi, Nahda Hareketi'nin lideri.

<span class="mw-page-title-main">Ali el-Ureyd</span>

'Ali el-Ureyd Tunuslu siyasetçi, Tunus İçişleri Bakanı ve eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Akid</span> Tunuslu futbolcu

Muhammed Ali Akid, Tunuslu eski millî futbolcudur. Forvet mevkiinde görev alan futbolcu, 1978 FIFA Dünya Kupası'nda forma giymiştir. Ayrıca Tunus millî futbol takımında 52 maça çıkıp 15 gol kaydetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus cumhurbaşkanı, Tunus'un devlet başkanıdır ve doğrudan halk tarafından beş yıllık bir dönem için seçilir. Makam sahibi, başbakanla birlikte Tunus hükümetinin yürütme organına liderlik eder ve Tunus Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus başbakanı, 1800'de makamın kurulmasından 1957'de cumhuriyetin ilanıyla kaldırılmasına kadar Tunus hükûmetinin başıdır. Pozisyon 1969'da cumhuriyetçi sistem altında yeniden canlandırıldı. Tunus'ta başbakanlık makamının ortaya çıktığı 1759 yılından bu yana 43 başbakan görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Anayasası</span>

Tunus Anayasası, Tunus Cumhuriyeti'nin en büyük kanunu olmakla birlikte Tunus devleti ile halk arasındaki ilişkiyi belirten bir çerçevedir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Mazali</span>

Fethiye Muhtar Mazali, Tunuslu eğitimci ve siyasetçidir. Kendisi başkent Tunus şehrinde doğmuştur. 1983 yılında ülkenin ilk iki kadın bakanı arasında yer aldı.

Muhammed Zevvari, Tunuslu uçak mühendisi. Muhammed Zevvari İzzeddin el-Kassam Tugayları üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed en-Nasır</span>

Muhammed en-Nasır, Muhammed Nasır, Devlet Başkanı El-Beci Kaid es-Sibsi'nin ölümünün ardından 25 Temmuz 2019'da Tunus'un geçici Başkanı olan Tunuslu siyasetçi. 2014'ten beri Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı ve yönetimdeki Nida Tunus partisinin lideri olarak görev yapıyor. Daha önce 1970'lerde ve 1980'lerde devlet başkanı Habib Burgiba başkanlığında Sosyal İşler Bakanı olarak ve 2011'de de geçici Gannuşi ve Es-Sibsi hükûmetlerinde görev yaptı.

Genç Tunuslular, Tunus'ta kurulan bir siyasi partiydi.

Tunus'taki Türkler, Tunus'taki azınlık gruplarından birini oluşturan etnik Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Akım</span>

Demokratik Akım, Tunus'ta bir sosyal demokrat siyasi partidir. Parti, 30 Mayıs 2013 tarihinde Cumhuriyet için Kongre'nin eski genel sekreteri Muhammed Abbu tarafından kurulmuştur. Parti, kendisini diktatörlüğün boyunduruğundan kurtulmuş Arap uluslarını yeniden birleştiren bir Arap federal devletinin gerçekleştirilmesi projesine adamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afro-Araplar</span> Arap Dünyasında Afrika kökenli ırksal veya etnik grup

Afro-Araplar Araplar, tam veya kısmi Siyah Afrika kökenli Araplardır. Bunlar arasında Filistin, Irak, Suriye ve Ürdün gibi Arap devletlerinde oldukça köklü topluluklara sahip Sudanlılar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemenliler, Suudiler, Ummanlılar, Sahraviler, Moritanyalılar, Cezayirliler, Mısırlılar ve Faslılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türbetü'l-Bey</span>

Türbetü'l-Bey, Tunus'un başkenti Tunus bulunan bir türbedir. 1777 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır ve Hüseyni Hanedanı'na adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgacem Bouguenna</span>

Belgacem Bouguenna, Tunuslu şarkıcı ve eğitimci.