İçeriğe atla

Muhammed Bakır Galibaf

Muhammed Bakır Kalibaf
Tahran Belediye Başkanı
Görev süresi
17 Eylül 2005 - 2017
Yerine geldiğiAli Saidlu (geçici)
Yerine gelenMustafa Selimi (geçici)
İran Polis Teşkilatı Başkanı
Görev süresi
2000-2005
Yerine geldiğiİsmail Ahmedi Mugaddem
Yerine gelenHidayet Letifiyan
Devrim Muhafizleri Hava Kuvvetleri Komutanı
Görev süresi
1996-2000
Yerine geldiğiMusa Refan
Yerine gelenAhmed Kazimi
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Ağustos 1961 (63 yaşında)
Torkebe
Evlilik(ler) Zehra Müşir
Mesleği Asker
Dini Şii İslam
Resmî site Galibaf'ın web sitesi(Farsça)

Muhammed Bakır Kalibaf (Farsçaمحمد باقر قالیباف), (d. 23 Ağustos 1961) Eski Tahran Büyükşehir Belediye Başkanı, Eski İran Polis Teşkilatı Başkanı, Eski İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı.

Hayatı

Meşhed’in Torkebe[1] beldesinde Kürt kökenli baba ve Fars kökenli anneden[2] doğan Galibaf İran-Irak Savaşı sırasında henüz 22 yaşındayken Devrim Muhafızları'nın Horasan Eyaleti’ndeki Nesir 5. Karargâhı’nın komutanı olarak atandı.

1994’te Devrim Muhafızları’nın ekonomik kolu olan Hatem-ül Enbiya Karargahı’nın komutanı olarak atanan Galibaf 1996’da Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı oldu.[1]

Airbus uçaklarının pilotluk diplomasını alan ve zaman zaman yolcu uçaklarının pilotluğunu yapan Muhammed Bagır Galibaf 2000’de İran Polis Teşkilatı başkanlığına atandı. Tahran’ın Tarbiat Modares Üniversitesi’nden Siyasi Coğrafya Bölümünde doktora öğrenimini bitiren Galibaf halihazırda Tahran Üniversitesi’nde yardımcı doçenttir.

Mahmut Ahmedinejad’ın zaferiyle sonuçlanan 9. İran Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Galibaf, 7. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin döneminde İran cumhurbaşkanına gönderilen Devrim Muhafızları komutanlarının uyarı mektubunu imzalamıştı.

17 Eylül 2005’te Tahran Şehir Meclisi tarafından belediye başkanlığına atanan Galibaf’ın görev süresi 2 yıl sonra 4 yıl uzatılmıştır.

Galibaf 2008 yılında Worldmayor tarafından dünyanın 8. en iyi belediye başkanı unvanını kazanmış,[3] 2010’da ise Tahran Belediye Başkanlığı Ulaşım ve Kalkınma Politikaları Kurumu tarafından “şehirde kalıcı ulaşım” ödülüne sahip 5 Şehirden birisi seçilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Kendi dilinden Muhammed Bagır Galibaf". 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
  2. ^ "Galibaf'ın özgeçmişi". 4 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
  3. ^ "Helen Zille, Mayor of Cape Town, wins the 2008 World Mayor Prize". 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
  4. ^ "Helen Zille, Sustainable Transport Award cities: Tehran". 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
Önce gelen:
Ali Saidlu (geçici)
Tahran Belediye Başkanı
2005 - 2017
Sonra gelen:
Mustafa Selimi (geçici)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Devrimi</span> 1979 yılında İrandaki monarşinin yıkılıp İslam Cumhuriyetinin kurulmasıyla sonuçlanan devrim

İran Devrimi veya İslam Devrimi, 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hatemi</span> 5. İran cumhurbaşkanı

Seyyid Muhammed Hatemi, 1997-2005 arasında görev yapmış olan, İran'nin 5. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2009 İran cumhurbaşkanlığı seçimi protestoları</span> Mahmud Ahmedinejadın yeniden seçilmesine karşı düzenlenen protestolar

İran'da 2009 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ardından seçimi hileli olduğu düşenen Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi taraftarları başkent Tahran'da ve ülkenin diğer büyük şehirlerinde gösteriler düzenlediler. Ancak bu gösterilere karşılık olarak Tahran'da onbinlerce kişi Mahmut Ahmedinejad'ın zaferini desteklemek için toplandı. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ülkedeki huzursuzlukları reddederek "futbol maçından sonraki tutkular" olarak niteledi. Bazı kaynaklar İran İslam Katılım Öncülüğünün merkezinin basıldığını ve tutuklamalar yapıldığını duyurdu.

1999 İran öğrenci protestoları İran'da İslam Devriminin ilk yıllarından beri görülen "en kötü", en yaygın ve şiddetli halk gösterileri olarak gösterilmektedir. 18-23 Temmuz 1999'da yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Alviri</span> İranlı siyasetçi

Murtaza Alviri İranlı siyasetçi. 1999-2002 yılları arasında Tahran Belediye Başkanlığı görevini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hüseyin Tantavi</span> Mısırlı asker ve siyasetçi

Muhammed Hüseyin Tantavi, Mısırlı mareşal ve devlet adamı. Mısır Silahlı Kuvvetleri başkomutanı, Savunma Bakanı, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi başkanı ve Mısır devlet başkanıydı. Tantavi, 1991 yılından bu yana Savunma ve Askeri Üretim Bakanı olarak hükûmette görev yaptı ve Ocak-Şubat 2011 döneminde de Başbakan Yardımcısı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Said Celili</span> İranlı siyasetçi

Said Celili, İran'ın Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi eski başkanı ve eski nükleer başmüzakerecisi.

<span class="mw-page-title-main">İran Kürdistanı Demokratik Partisi</span> İrandaki Kürt Siyasal Partisi

İran Kürdistanı Demokratik Partisi ya da kısaca DPK-I (Kürtçe: Partiya Demokratîk a Kurdistana Îranê, İngilizce: Democratic Party of Iranian Kurdistan, eski adı: Demokratische Partei Kurdistans-Iran, İran'da sosyal demokrat bir Kürt partisidir. Parti, 2015 yılından beri Sosyalist Enternasyonal'in tam üyesidir. Parti demokratik ve federal bir İran talep etmektedir. Parti üyelerinden bir kısmı 2006 yılında partiden ayrıldı ve partinin eski adı olan Kürdistan-İran Demokratik Partisi adı altında yeni bir parti kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Caferi</span>

Muhammed Ali Caferi, İranlı asker. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı. 2 Eylül 2007 tarihinde İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından, Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin yerine Devrim Muhafızları Komutanı olarak atandı.

<i>Operasyon: Argo</i> Amerikan yapımı film

Argo, 2012 yılı ABD yapımı, yönetmenliğini Ben Affleck'in yaptığı dramatik gerilim filmidir. Filmde, 1979 yılında İran İslam Devrimi esnasında Tahran'da meydana gelen rehine krizi olayında, ABD büyükelçiliğinde bulunan ve Kanada Büyükelçiliğine kaçan altı Amerikalı diplomatın İran'dan kaçırılması olayı dramatize edilmektedir. Kaçırılma operasyonunun adı Canadian Caper olarak adlandırılmıştır. Hikâye 2007 yılında CIA operasyon sorumlusu olan Tony Mendez'in yazdığı "The Master of Disguise" isimli kitap ve Joshuah Berman'ın konu hakkında Wired isimli dergide yazdığı "The Great Escape" isimli makale ile açığa çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2013 İran cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2013 İran cumhurbaşkanlığı seçimi, İran İçişleri Bakanlığı tarafından 14 Haziran 2013 tarihinde yapılan seçimlerdir. Altı adayın katıldığı seçimi Hasan Ruhani kazandı. 2005 - 2010 yılları arasında İran'ın Dışışleri Bakanlığını yapan ve Ahmedinejad tarafından görevine son verilen Manuçehr Muttaki, 2013 seçimleri için adaylığını resmen açıklayan ilk isim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Recai</span> 2. İran cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai, İran'ın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı. 30 Ağustos 1981'de başbakan Muhammed Cevad Bahonar ile birlikte düzenlenen bir bombalı saldırıda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hüseyin Musevi</span> İranlı siyasetçi ve sanatçı

Mir Hüseyin Musevi Hamene 1981-1989 yılları arasında İran'ın yetmiş dokuzuncu ve son Başbakanı olarak görev yapan İranlı bir reformist politikacı, sanatçı ve mimar. 2009 başkanlık seçimlerinde reformist bir adaydı ve nihayetinde seçim sonrası çıkan huzursuzluklarda muhalefet lideriydi. Musevi, İran Bilim Akademisi başkanlığını 2009'da muhafazakâr otoriteler tarafından kaldırılıncaya kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Firuzabadi</span> İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı

Seyyid Hasan Firuzabadi, İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. 28 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrıldı ve yerine Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Bakıri atandı. Emekli olduktan sonra Muhammed Bakıri'nin başdanışmanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Duzduzani</span>

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

Muhsin Hoceci, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı İranlı asker. Suriye İç Savaşı'nda IŞİD'e karşı Suriye Ordusu ile beraber mücadele ederken; IŞİD militanları tarafından esir alınmış ve iki gün sonra boğazı kesilerek öldürülmüştür. İnfaz videosu IŞİD tarafından kayda alınıp, örgüte bağlı sosyal medya hesaplarından servis edilmiştir. Esir alınması ve ölümü; İran halkı, hükûmeti ve ordu içinde yoğun tepki almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raad-500 (füze)</span>

Raad-500 füzesi, Zohair olarak adlandırılan kompozit motorla donatılmış bir Kısa menzilli balistik füzedir. Raad-500, gövdesi metalden yapılmış önceki İran füzesi Fatih-110 ile karşılaştırıldığında yarı ağırlıkta tasarlanmıştır ama buna rağmen bu yeni İran balistik füzesinin menzili Fatih-110'dan iki yüz kilometre daha fazladır. Raad-500'ün menzili 500 kilometredir.