İçeriğe atla

Muhammed Bakır Vahid Behbehani

Muhammed Bakır Vahid Behbehani
Kişisel bilgiler
Doğum 1706
İsfahan, İran
Ölüm 1791
Kerbela, Irak
Milliyeti İran İran
Dini İslam- Şiî

Muhammed Bakır Vahid Behbehani, (d. 1706, İsfahan - ö. 1791, Kerbela), müslüman fakih, şii müctehid, büyük alim.[1]

Hayatı

Muhammed Bakır Vahid Behbehani 1117 hicri yılında İran’ın İsfahan kentinde, ilim ehli bir hanedanda dünyaya geldi. Babası dönemin müçtehitlerinden ve Şeyh Tusi'nin torunlarındandı. Annesi ise Allame Muhammed Bâkır el-Meclisî’nın damadı Molla Salih Mazenderani'nin torunlarındandı. Muhammed Bagır Vahid Behbehani İsfahan’da büyük hocalardan ders alıp kendisi de birçok öğrenci yetiştirdi. İlk hocası ise babasıydı.[2] O küçük yaşta babasını kaybetti. O babasının ölümünden sonra hicri 1135 tarihinde o dönemin İslamî ilimler merkezi olan Necef’e giderek, Seyyid Muhammed Tabatabai Burucerdi ve Seyyid Sadruddin Kummi yanında yüksek usul ve fıkıh derslerini tamamladı. Sonra Necef’i terk edip yine Behbehan’a geri döndü.[3]

Eserleri

1. Misabih-l Zalam Fi Şerh-i Mefatihuş-Şeraye

2. Haşiyetü-l Vafi

3. Elfevaidü-l Hariye[4]

Öğrencileri

1- Allame Behru’l Ulum

2- Mirza Muhammed Mehdi Şehristani

3- Seyyid Akil Tabatabai

4- Şeyh Cafer Kaşifu’l Gita

5- Mirzai Kummi

6- Seyyid Muhsin Arabî

7- Molla Mehdi Neragi

8- Hacı Muhammed İbrahim Kelbasi

9- Seyyid Muhammed Bakır Şifti[5]

Ölüm

Hicri 1205 yılının Şevval ayında 88 yaşında, Kerbela'da dünyayı terk edip Hüseyin’in türbesi yanına defnedildi.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "وحید بهبهانی، محمد باقر". 14 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Vahid Behbehani (R.A)". 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2018. 
  3. ^ بهبهانی محمد باقر وحید
  4. ^ "ليست مدارک يافت شده". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2018. 
  5. ^ Vahid Behbehani (ra)/VAHİDİ BEHBEHANİ’NİN (R.A) ÖĞRENCİLERİ[]
  6. ^ زندگینامه آیت الله محمدباقر وحید بهبهانی
  7. ^ "درگذشت علامه وحید بهبهانی". 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Muhammed Şirazi</span> Bâbîliğin kurucu peygamberi (1819–1850)

Ali Muhammed Şirazi ya da bilinen adıyla Bab, Babi inancının kurucusudur. Lakabı olan Bab, Arapçada kapı demektir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas bin Ali</span>

Abbas bin Ali lâkabı Ebulfazl Abbas, "Ebul Fazl" lakabıyla ünlenmiştir. Ali'nin beşinci ve Ümmü'l-Benîn’in ilk oğludur. Kerbela hadisesinden önceki hayatıyla ilgili çok bilgi ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hüseyin Tebatebayi</span>

Muhammed Hüseyin Tebatebayi, İranlı Şii din alimi, müfessir, filozof ve islam ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Taki Behcet Fumeni</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

<span class="mw-page-title-main">Küleynî</span>

Kuleynî, Şii hadis ve fıkıh bilgini.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakır el-Hekim</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Bakır El-Hekim Iraklı Taklit Mercii'dir. 1939'de Irak'ın Necef şehrinde dünyaya geldi. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ehlibeyt Kurultayı</span>

Dünya Ehlibeyt Kurultayı, bir uluslararası sivil toplum kuruluşu olarak Ehlibeyt mensubu seçkin bir grupla, Şia dünyasının büyük taklit mercilerinin nezareti altında tesis edilmiştir. Bu şekilde pak ve masum Ehlibeyt ailesine sevgi besleyenlerin tanınması, organizesi, eğitim ve himaye misyonunu kendi uhdesine almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

Ayetullah Murteza Şerif Askeri İranlı Şii yazar ve din adamıydı. Erken dönem İslam tarihi hakkında yaptığı akademik ve eleştirel çalışmalarla tanındı.

Şerif er-Radî tam adıylaEbü’l-Hasen Muhammed b. el-Hüseyn b. Mûsâ, Şii âlim ve Nehсü'l Belâga adlı kitabın yazarı olan Arap edebiyatinin yazarı ve şairi.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hürr’ü Amuli</span>

Şeyh Hürr’ü Amuli diye meşhur olan Muhammed bin Hasan bin Ali bin Muhammed bin Hüseyin, Hicri 11. yüzyılda yaşamış Şia’nın ünlü fakih ve muhaddis ve “Vesailu’ş-Şia” adlı kitabın yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Saduk</span>

Şeyh Saduk diye meşhur olan Muhammed b. Ali b. Babiveyh Şii din adamı ve fakih.

<span class="mw-page-title-main">Mukaddes-i Erdebili</span>

Ahmed b. Muhammed Erdebili Necefi onuncu yüzyılın İmâmiyye kelâm ve fıkıh âlimlerinden biri. Ahmed b. Muhammed Erdebili Necefi, Mukaddes-i Erdebili diye meşhurdur. Alimin doğum tarihi hakkında kesin bilgiler mevcut değildir. Erdebil'de dünyaya gelmiştir. İslâmî bilimlerle ilgili tahsiline çocuk yaştan başlayarak mukaddematını bu şehirde tamamlamıştır. İslâmi bilimler merkezi olan Necef kentinde yüksek usul ve fıkıh dersleri almıştır. Ahmed Erdebili Necefi'ye “Mukaddes” lakabını vermişlerdir. 1585 yılında Necef'te hayatını kaybetmiş ve Ali bin Ebu Talib türbesi yanında defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Tabersi</span> İranlı bilgin

Fazl b. Hasan Tabersi, “Eminu-l İslam” lakabıyla tanınmış İranlı Şii fakih, müfessir, yazar, şair ve bilim adamıdır. Şeyh Tabersi hicrî 460-470 yılları arasında Meşhed şehrinde dünyaya göz açtı. Kendi asrında büyük dinî eserler yazmıştır. Şeyh Tabersi tarafından kaleme alınan Kur’an tefsiri en önemli Kur’an tefsirlerinden biridir. Arap edebiyatı, matematik ve cebir, tefsir, hadis, fıkıh ve usul gibi alanlara son derece vakıftı.

İbnü'l-Mutahhar el-Hillî tam adıyla Cemâlüddîn el-Hasen bin Yusuf bin Ali İbnü'l-Mutahhar el-Hillî Iraklı Şii usul ilmi âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tusi</span>

Muhammed b. Hasan Tusi ; meşhur adıyla "Şeyh Tusi" hicri 385 / 460 yılında Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Hicri kameri dördüncü ve beşinci asırlarda yaşayan Şeyh Tusi, İranlı şii alim ve büyük fakihlerinden sayılmaktadır. 51 kadar eserinin olduğu belirtilmiştir. Şeyh Tusi, şiilerin büyüğü olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nurullah Necefi İsfahani</span>

Şeyh Nurullah Necefi İsfahani, — İran meşrutiyet devrimi yanlarından, alim. Onun evi, İran’ın İsfahan kentinde Meşrutiyet evi olarak tanıtılır.