İçeriğe atla

Muhammed Abdülaziz

Muhammed Abdülaziz
2. Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
30 Ağustos 1976 - 31 Mayıs 2016
Yerine geldiğiMahfoud Ali Beiba
Yerine gelenKadri Adduh
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Ağustos 1947
Marakeş, Fas
Ölüm 31 Mayıs 2016
(68 yaşında)

Muhammed Abdülaziz (d. 17 Ağustos 1947,[1] Marakeş, Fas - ö. 31 Mayıs 2016), Batı Sahralı siyasetçi. Abdülaziz, Polisario Cephesi'nin 3. Genel Sekreteri olmuş ve 1976 yılından ölümüne kadar kısmen tanınan Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

Muhammed Abdülaziz Arapça ve Fransızca bilmekteydi. Muhammed Abdülaziz laik bir milliyetçi olarak kabul edilmiş, özellikle 2003 yılında Birleşmiş Milletler'in Baker Planı nı desteklemiştir.

31 Mayıs 2016 tarihinde akciğer kanseri'den ölmüştür.[2]

Ödülleri

  • 2001 yılında bildirildi Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
  • 2005 Aralık ayında Polisario Cephesi lideri olarak, İspanyol Pro-İnsan Hakları Derneği tarafından verilen İnsan Hakları Uluslararası Ödülü aldı.

Kaynakça

  1. ^ Hughes, Stephen O. Morocco Under King Hassan, 2001. Sayfa 247
  2. ^ "Muhammed Abdülaziz hayatını kaybetti". 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2016. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Mahfoud Ali Beiba
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı
30 Ağustos 1976 – 31 Mayıs 2016
Sonra gelen
Kadri Adduh
Vekaleten

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Ödülü</span> İnsanlığa hizmet ödülü

Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 yılında verilmeye başlanmıştır. Nobel Ödülleri her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilir.

Vehhabîlik ya da Vahhabizm, İslam'a bağlı Sünni-Hanbelî mezhebinin bir altkolu olan ve 18'inci asırda Muhammed bin Abdülvehhâb tarafından başlatılmış fikir akımıdır. Muhammed bin Abdülvehhâb kendi düşüncelerini Kur'an ve Hadislerde olmayan her şeyin reddi, esas İslam'a dönüş olarak tanımlar. Abdülvehhâb'ın etkilendiği İbn Teymiyye ve Ahmed bin Hanbel gibi İslam alimlerinin düşüncelerinin ve şirk olarak görülen şeylere karşı duruşlarının etkisi Vehhabîlik akımında baskındır. Vahhabi(zm) terimi Abdülvehhâb'ın şahsı tarafından kullanılmadı, hatta bazı taraftarları "Selefî" terimini kullanmayı tercih ederek "Vahhabi" kullanımını reddederler. Bunun bir sebebi ise Muhammed bin Abdülvehhâb'ın yeni bir İslam yorumu getirmediği ve esas İslam'ı, Ahmed bin Hanbel'i takip ederek tekrar canlandırdığı düşüncesidir. Vehhabîlik tanımlamasını nadir olarak benimseyen Vehhabîler olsa da, sıklıkla bu mezhepte olmayanlar tarafından onları tanımlama amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">George Clooney</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

George Timothy Clooney, Amerikalı oyuncu, yapımcı, yönetmen ve senarist. Hem gişe rekortmeni hem de bağımsız filmlerdeki çalışmalarıyla tanınan Clooney, iki Akademi Ödülü, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve dört Altın Küre Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Aldığı ödüller arasında Cecil B. DeMille Ödülü, Onursal César, AFI Yaşam Başarı Ödülü ve Kennedy Center Onur Ödülü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polisario</span>

Polisario ya da Polisario Cephesi, Afrika'nın kuzeybatısındaki Batı Sahra'da Fas egemenliğine son vermek ve bu bölgenin bağımsızlığını sağlamak için savaşan ve tek taraflı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde siyasal olarak faaliyet gösteren ayrılıkçı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti</span> Afrikada kısmen tanınan bir ülke

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti (SDAC), Afrika kıtasının batısında yer alan ve bütün Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet. Ülkenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin anayasal başkenti Layun olarak belirlenmesine rağmen Fas idaresi altında bulunan kısımda kaldığı için 2011 yılından bu yana başkent geçici olarak Tifariti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkader Talib Umar</span>

Abdülkader Talib Umar, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde 2003 ile 2018 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suud Hanedanı</span> Suudi Arabistanı yöneten aile

Suud Ailesi, Suudiler veya Suud Hanedanı, Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesi. Hanedan ilk Suudi Devleti olarak bilinen Diriye Emirliği'nin (1744-1818) kurucusu Muhammed bin Suud'un torunları ve kardeşlerinden oluşur, ancak ailenin egemen grubunu öncelikle Suudi Arabistan'ın modern kurucusu İbn Suud'un torunları oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Başkanlığı</span>

İstihbarat Genel Başkanlığı,, aynı zamanda Genel İstihbarat Müdürlüğü (GID) olarak bilinen, Suudi Arabistan Krallığı'nın birincil istihbarat kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İbn Suud</span> Suudi Arabistanın kurucusu ve ilk kralı

Abdülaziz bin Abdurrahman bin Faysal Âl-i Suud veya bilinen adıyla İbn Suud, Suudi Arabistan'nın kurucusu ve ilk kralı. Abdurrahman bin Faysal ile Sare bint Ahmed es-Sudeyri'nin oğlu olarak Riyad'ın yüksek taraflarındaki Necid bölgesinde doğan Abdülaziz 1953'te Taif kentinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Adduh</span>

Kadri Adduh, Sahralı siyasetçi. Adduh, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin geçici başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Gali</span>

İbrahim Gali, Sahralı siyasetçi. Ghali, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa es-Seyyid</span> Batı Sahralı halk kahramanı ve Polisario ile Sahra Demokratik Arap Cumhuriyetinin ortak kurucularından ve önderlerinden

El Veli Mustafa Seyyit, Batı Sahralı halk kahramanı ve Polisario ile Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin ortak kurucularından ve önderlerinden. Seyyit, Polisario'nun 1. Genel Sekreteri görevi ile Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Mahfoud Ali Beiba Hammad Dueihi, Sahralı siyasetçi. Beiba, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin 1976 yılında geçici olarak devlet başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Tebbun</span> Cezayirli siyasetçi

Abdülmecid Tebbun 17 Aralık 2019 tarihinden beri Cezayir'in 8. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Cezayirli bir siyasetçi. Eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ve eski Devlet Başkanı Abdülkadir bin Salih'in iktidarını devraldı. Daha önce, Mayıs 2017'den Ağustos 2017'ye kadar Cezayir Başbakanı idi. Daha önce 2001-2002 yılları arasında Konut Bakanı, 2012-2017 yılları arasında ise yine Konut Bakanı olarak görev yaptı.

Sadakat Konseyi veya Biat Heyeti, Suudi Arabistan veliaht prensini tayin etmekten sorumlu organ. Kral Abdullah tarafından 7 Aralık 2007 tarihinde kuruldu. Kurulduğu zaman, Konsey'in amaçlanan görevi, yeni bir Kral tahtta geçince kendisinden sonra gelecek olan kralı veliaht prens olarak atamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Dahile-Vadi'z-Zeheb</span>

Dahile-Vadi'z-Zeheb, Fas'ın 12 bölgesinden biridir. Bölge, Batı Sahra'nın güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 142.865 km² olan bölgenin nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarı ile 142.955'tir. Bölgenin merkezi Dahile'dir.

<span class="mw-page-title-main">Layun-Sakiyetü'l-Hamra</span>

Layun-Sakiyetü'l-Hamra, Fas'ın 12 bölgesinden biridir. Bölge, Batı Sahra'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 140.018 km² olan bölgenin nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarı ile 367.758'dir. Bölgenin merkezi Layun'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kelmim-Vadi Nun</span>

Kelmim-Vadi Nun, Fas'ın 12 bölgesinden biridir. Bölge, Batı Sahra'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 46.108 km² olan bölgenin nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarı ile 433.757'dir. Bölgenin merkezi Kelmim'dir.