İçeriğe atla

Muhamed Hasanoviç Kahailişi

Muhamed Hasanoviç Kahailişi
Doğum1921
Sarpi, Acara ÖSSC, Gürcistan SSC
Ölüm1996 (74-75 yaşlarında)
VatandaşlıkGürcistan
MeslekÇiftçi, siyasetçi
ÖdüllerSosyalist İşçi Kahramanı Lenin Nişanı

Muhamed Hasanoviç Kahailişi (1921, Sarpi köyü, Acaristan ÖSSC, Gürcistan SSC - 1996, Sarpi köyü, Helvaçur, Gürcistan), Batum'daki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinde çalışmış çiftçi ve siyasetçi. Sosyalist Emek Kahramanı (1949) ödülünün sahibi olan Kahailişi, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin 3. Toplantı milletvekilidir.

Biyografi

1921 yılında Batum'un Sarpi köyünde Laz kökenli köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Köy ilkokulundan mezun oldu. 1934'te Batum bölgesindeki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinin narenciye bahçesinde çalışmaya başladı. Savaş sonrası dönemde Zeliha Kharunovna Memişişi'nin birliğinde çalıştı.[1]

1948 yılında meyve veren 250 ağaçtan ortalama 472 limon topladı. SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı'nın 29 Ağustos 1949 tarihli kararnamesi ile kendisine, "1948'de yüksek kaliteli yeşil çay yaprakları ve narenciye verimi elde etmesi" gerekçesiyle Sosyalist İşçi Kahramanı unvanı verildi. Lenin Nişanı ve Orak ve Çekiç madalyası ile ödüllendirildi.

Aynı Kararnameyle, lideri Zeliha Harunovna Memişişi'ye Sosyalist Emek Kahramanı unvanı verildi.

Ölene kadar doğduğu köy olan Sarpi'de yaşadı. Emekli olduğu 1986 yılına kadar kolektif çiftlikte çalıştı. 1996'da öldü.

Notlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 

Ek okumalar

  • Абашидзе Шалва. Герои войны и Герои Социалистического Труда Аджарии. — Батуми, 2018.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Brejnev</span> 1964ten 1982ye kadarki Sovyetler Birliği lideri

Leonid İlyiç Brejnev, Ukraynalı Sovyet politikacıdır. 1964-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak SSCB'yi yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Sarp, Kemalpaşa</span> Kemalpaşa ilçesine bağlı köy

Sarp, Artvin ilinin Kemalpaşa ilçesine bağlı bir köydür. Türkiye-Sovyetler Birliği sınırının belirlendiği 1921'de tek köyün ikiye bölünmesi sonucunda iki köy ortaya çıkmıştır. Bu köyün Gürcistan'da kalan bölümü Sarpi adını taşır. Türkiye ve Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı bu iki köyün ortasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sarpi, Gürcistan</span>

Sarpi, Gürcistan'da, Türkiye ve Gürcistan sınırında, Karadeniz kıyısında köy. Türkiye-Sovyetler Birliği sınırının belirlendiği 1921'de tek köyün ikiye bölünmesi sonucunda iki köy ortaya çıkmıştır. Bu köyün Türkiye'de kalan bölümü Sarp köyüdür. Sovyet döneminde, Sarpi bölgesine girmek için özel izin gerekiyordu. Bu rejim, 1995’e kadar geçerli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kolektivizasyon</span>

Kolektivizasyon, çiftçilerin paylarını birleştirerek büyük bir çiftlik oluşturması ve burada bir arada çalışarak meydana gelen kârdan pay alması üzerine kurulu tarım politikasına verilen tanımlama. Özel kolektif çiftliklerde veya bazı devlet çiftliklerinde toprak ile emeğin verimini artırmak amacıyla uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Antanas Sniečkus</span>

Antanas Sniečkus Litvan komünist, partizan ve siyasetçi. 1940 yılından ölümüne kadar Litvanya Komünist Partisinin liderliğini yürütmüş, II. Dünya Savaşı sırasında partizan komutanı olarak Nazilere karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Emek Kahramanı</span> Madalya

Sosyalist Emek Kahramanı, Sovyetler Birliği'nde ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde verilen kahraman unvanlı madalyadır. Ülke ekonomisi ve kültürüne yapılan katkılar dolayısıyla verilen en üst dereceli madalya ve unvandır. Sahiplerine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla aynı statüyü sağlamakla beraber; bu madalya yabancılara verilmemiştir. 1927 - 1938 yılları arasında verilen "Emek Kahramanı" madalyasının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Hüseyin</span>

Mehdi Hüseyin, Azerbaycanlı yazar, 1941'den beri 3. Sınıf Devlet Stalin Ödülü'ne layık görülen (1950) bir Azeri ve Sovyet yazar ve eleştirmeniydi ve Tüm-Birlik Komünist Partisi üyesiydi.

Emek Kahramanı Madalyası 1928-1938 yıllarında SSCB'de, üretim, bilimsel etkinlik, devlet ya da kamu hizmeti alanında özel haklara sahip olan kişilere verildi. 27 Aralık 1938'de Sosyalist Emek Kahramanı Madalyası unvanının kurulmasından sonra, artık kabul edilmedi. 2013 yılının Nisan ayında Vladimir Putin bu ödülü Rusya Federasyonu Emek Kahramanı adı altında yeniden uygulamaya koydu.

<span class="mw-page-title-main">Banat Batırova</span>

Banat Hairullovna Batırova, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Sosyalist Emek Kahramanı unvanını kazanan ilk kadın, Başkurdistan Yüksek Sovyeti 2., 3. ve 4. dönem milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Gürcüler</span>

Sovyetler Birliği'nde Gürcüler, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Gürcü kişi veya grupları betimler.

Aldabergenov köyü, Aldabergenov karasal bölgesinin merkezi olan Almatı bölgesinin Eşkelde ilçesine bağlı bir köydür.

Şamama Memmed kızı Aleskerova Azeri kökenli Sovyet jinekologdu. Kariyerine II. Dünya Savaşı sırasında başlayan Aleskerova, daha sonra ülkede popüler bir hekim olmuştur. Lenin Nişanı, Sosyalist Emek Kahramanı ve "Orak ve Çekiç" Madalyası ile ödüllendirilmiş olan Aleskerova, 9. toplantı Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti Milletvekili olmuştur.

Maksim Yakubov Kazakça: Максим Якубович Якубов — Uygur, II.Dünya Savaşında asker, Sovyet askeri. Sovyetler Birliği Kahramanı (1943), Kızıl Ordu askeri olan 38'inci Voronej Cephesi'nin 240'ıncı Piyade Tümeni'nin 836'ncı Tüfek Alayı'nın tüfekçisi olarak Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın bir katılımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Yakub Ahmedov</span>

Yakub Aliş oğlu Ahmedov, Tarım bilimleri adayı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin onurlu ziraatçısı, hayırsever, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. dönem milletvekili.

Ukrayna Kahramanı, Ukrayna devlet başkanı tarafından bir vatandaşa verilebilecek en yüksek ulusal unvandır. Unvan 1998 yılında devlet başkanı Leonid Kuchma tarafından oluşturulmuştur ve 16 Mayıs 2022 itibarıyla toplam ödül sayısı 642'dir. Unvan, iki farklı alıcısına verilir: Devletin Sivil Düzeni ve Altın Yıldızın askeri Düzeni. Ödüle layık görülen ilk yabancı, Haziran 2017'de Belaruslu Mikhail Zhyzneuski'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Zeliha Harunovna Memişişi</span>

Zeliha Harunovna Memişişi, Batum'daki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinde başkanlık yapmış çiftçi ve siyasetçi. Sosyalist Emek Kahramanı (1949) ve Lenin Nişanı sahibi olan Memişişi, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi 3. Toplantı Milletvekilidir.

Obid Sodiqovich Sodiqov Sovyet Özbek organik kimyacısı, akademisyeni ve siyasetçi