İçeriğe atla

Muhacir 10

Muhacir 10
Muhacir 10
Muhacir 10
Türüİnsansız hava muharebe aracı
Ulusal köken İran
ÜreticiQods Havacılık Sanayii
İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu
TasarımcıSavunma Sanayii Örgütü
Hizmete giriş2023
DurumuHizmette
Ana kullanıcıİran Silahlı Kuvvetleri
Diğer kullanıcılarİslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri
İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri
İran Kara Kuvvetleri
Üretim sayısıBilinmeyen

Muhacir 10 (Farsça: مهاجر 10), 22 Ağustos 2023 tarihinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani'nin huzurunda görücüye çıkan, Muhacir dronları ailesinden bir silahlı ve keşif İHA'sıdır.[1] Muhacir 10'un maksimum yakıt kapasitesi 450 litre, kargo kapasitesi ise 300 kg'dır. Azami hızı 210 km/saat'e ulaşıyor.[2] Basında çıkan haberlere göre bu dron, 2000 km'ye kadar ve 7000 metre yükseklikte kesintisiz uçabilmektedir.[3] Muhacir 10, İran Silahlı Kuvvetlerinin, özellikle de İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri ve İran Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirildi.[4]

Bu dron menzil ve kargo ağırlığı açısından, Şahid 129, Kaman 22, Şahid 149 ve Fotros dronlara benziyor ancak bu dronun tasarımcısına göre Muhacir 10 Şahid 129’dan daha güncel aviyonik, optik ve teknolojiye sahiptir.[4]

Teknik özellikler

  • Uzunluk: 9 m
  • Kanat açıklığı: 14 m
  • Hız: 210 km/s
  • Azami kalkış ağırlığı: 1.000 kg
  • Uçuş yüksekliği: 7.000 m
  • Menzil: 2.000 km
  • Yükseklik: 4,2 m
  • Motor: Pistonlu
  • Havada Kalış Süresi: 24 saat
  • Askıların sayı: 4[5]

Fotoğraf galerisi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fajr-3</span>

Fajr-3, İran yapımı askeri füze. 30 km dahilindeki hedefler üzerinde etkilidir. Fajr-4 45 km menzilli, Fajr-5 75 km menzillidir. İran'ın 2007 ocak ayında düzenlediği tatbikatta 75 km menzilli "Fecir 5" füzeleri de denenmiştir. Fajr-3, menzili tam olarak bilinmese de tahmini olarak 2.000 km orta menzilli İran yapımı bir balistik füzedir.

<span class="mw-page-title-main">Zülfikar (tank)</span>

Zülfikar 1996 yılında hizmete alınıp seri üretimine başlanan 2. nesil bir AMTdir. İsmini Ali'nin efsanevi kılıcı olan Zülfikardan almıştır. İlk prototip modelleri 1993 yılında denendi, 1997 yılında 6 yarı endüstriel prototipi üretime girdi ve aynı yıl hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">İran Silahlı Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin askerî gücü

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nur (füze)</span> İran yapımı bir gemisavar seyir füzesi

Nur, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, Çin yapımı C-802 füzelerinin ABD baskısı sonucu İran'a satışından vazgeçilmesi üzerine bu füze temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 30–200 km menzili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Duzduzani</span>

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SUMKA</span> Siyasi Parti

İran Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi daha çok kısaltması olan SUMKA olarak bilinir.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">İran Ordusu</span>

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu, İran Silahlı Kuvvetleri'nin konvansiyonel silahlı kuvvetleridir. Ordu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile birlikte silahlı kuvvetlerin iki ana kolundan biri olup İran devletinin toprak bütünlüğü ile dış ve iç tehditlerden korumak ve iktidarı yansıtmakla görevlidir.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">PastoCovac</span>

PastoCovac, İran ve Küba'nın ortak COVID-19 aşısıdır. Bu aşı Küba Finlay Enstitüsü ile İran Pasteur Enstitüsü tarafından geliştirilmektedir. Aşı iki temel doz ve PastoCovac Plus adlı bir takviye dozundan oluşmaktadır. Soz konusu aşılar Küba'da Sobrana02 ve Sobrana adıyla üretmektedir. PastoCovac ve PastoCovac Plus, protein bazlı aşılarındandır. PastoCovac 29 Haziran 2021 tarihinde İran'da ve Ağustos 2021'de Küba'da acil kullanım onayı almıştır. Üstelik bu aşı 2 yaş üstü çocuklar için kullanılabilir. 2 Ocak 2022 tarihina kadar aşının 8 milyon dozu İran'ın sağlık bakanlığı'na sunuldu. İranlı ve Kübalı araştırmacılar aşıyı Omicron varyantına karşı da tasarlıyorlar. PastoCovac, iki ülkede üzerinde çalışılan tek İran aşısıdır ve İran, Küba, Nikaragua, Venezuela'da kullanım onayı almıştır. Aşının Gana ve Arjantin'de üretilmesi için planlar yapılmış. İran ve Küba arasındaki ortak işbirliği doğrultusunda, Sobrana aşısının üretimine etkili katılım nedeniyle İran Pasteur Enstitüsü Başkanı'na Küba Ulusal Ödülü verildi.

Kevser (füze), İran yapımı bir gemisavar füzesidir. Bu kısa menzilli füze, anti-radar ve kızılötesi güdüm sistemlerden kullanmaktadır. Bu sistemler füzenin sabit bir rotada ilerlemesini sağlar. Kevser füzesi radar ve televizyon kılavuz sistemi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu</span>

İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu, İran dinî liderinin kontrolü altında faaliyet gösteren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü ve İran devlet dairesidir. 1989'da Ruhullah Humeyni'nin emriyle kuruldu. Bu merkez, Veli-i Fakih'in tasarrufuna bırakılan tüm mal ve mülkleri, mirasçısı yok olan miraslar ve benzerlerini izlemek için kurulmuştur. Bu kurulun ilk sorumluları Habibullah Askerevladi, Hasan Sane'i ve Mehdi Kerrubi. Bu kişiler, bu mülkleri uygun gördükleri şekilde yönetmek için Ruhullah Humeyni tarafından görevlendirilmiştir. Bu yetkilerin bir kısmını Ekonomi Bakanlığı'na verme yetkisi bile onlara verildi. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideri olan Ruhullah Humeyni, ilk başta yardımcılarının üç kişisine el konulan mal ve mülkleri korumalarını ve hayır kurumlarına dağıtmalarını emretti.

Qods Havacılık Sanayii Şirketi, 1985 yılında kurulmuş bir havacılık şirketidir ve İran devletine aittir. Uzmanlık alanı insansız hava araçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Şiraz saldırısı</span>

2022 Şiraz saldırısı, 26 Ekim 2022'de İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 15 kişi öldü ve 40 kişi de yaralandı. 2 çocuk ile bir kadın da hayatını kaybedenler arasındaydı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir. Bu saldırı 26 Ekim 2022 tarihinde saat 17.42'de gerçekleşti. Saldırı sırasında 3 terörist türbedeki ziyaretçilere ateş açtı. Güvenlik yetkilileri, saldırıyla bağlantılı 42 teröristi tutukladı. Bu terör saldırısının failleri 2023 Temmuz ayında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Kasımi</span>

Rüstem Kasımi, İranlı asker ve siyasetçi. 3 Ağustos 2011'den 15 Ağustos 2013'e kadar Petrol Bakanı ve 25 Ağustos 2021'den 22 Kasım 2022'ye kadar Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı.

<i>Amerika hiçbir halt edemez</i>

Amerika hiçbir halt edemez, Ruhullah Humeyni tarafından İran'daki Amerika büyükelçiliği işgali sırasında ilk kez kullanıldı. Amerika hiçbir halt edemez, ABD'nin İran Şahını tahta geri getiremeyeceğini garanti eden bir slogandır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan bu slogan, defalarca ABD karşıtlığını vurgulamak üzere İranlı siyasetçiler tarafından ifade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2023 Şiraz saldırısı</span> Şah Çerağ Türbesine silahlı saldırı

2023 Şiraz saldırısı, 13 Ağustos 2023 tarihinde İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 2 kişi öldü ve 7 kişi de yaralandı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Saldırganların iki kişi olduğu belirtilmiştir. Resmî olmayan haberlere göre saldırgan kişi Tacikistan vatandaşıdır. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 6</span>

Muhacir 6, IAIO tarafından üretilen İran yapımı bir silahlı taktik insansız hava aracıdır. Muhacir 6 dronesi, Muhacir drone ailesinin en yeni üyesidir. Her türlü askeri ve sivil görevde kullanılabilme kabiliyetine sahip olan bu drone, halihazırda İslam Devrimi Muhafızları Ordusu ve İran Kara Kuvvetleri'nin hizmetinde bulunmaktadır. Çalışma menzili 2000 km'den fazla olan bu uzaktan kumandalı kuş, 100–150 kg silah da taşıyabilmektedir. Hızı 200 km/saat olan bu İHA, kanatlarının altına 2 veya 4 adet Kaim adlı akıllı bombayı yerleştirebiliyor. 11 Nisan 2023'te İran kara kuvvetleri, Muhacir 6 İHA'nın jammer sınıfını tanıttı. Bu drone İran kara kuvvetleri'nin ilk sinyal boğucu insansız hava aracıdır ve diğer Muhacir ailesine ait İHA'lara kıyasla daha büyüktür. Tamamen yerli olan Muhacir İHA'sı düşman iletişim ağlarına karşı elektronik harp ve elektronik saldırıları destekleme ve çalıştırma kapasitesine sahiptir.

Seyyid Rezi Musevi Çaşmi, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nin Kudüs Gücü'nde görev yapan İranlı bir asker. 25 Aralık 2023'te İsrail ile Hamas arasındaki savaş sırasında İsrail'in Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Musevi İran'ın Suriye'deki en etkili askeri komutanı olarak tanıtıldı. Musevi, 1991'lerden itibaren "Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün Suriye'deki destek ve lojistiğinden sorumlusuydu" ve Suriye iç savaşının başlamasından sonra Beşar Esad hükûmetinin ayakta kalmasında önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Buşehr'in İngiliz İşgali</span>

Buşehr'in İngiliz işgali Kaçar Hanedanlığı döneminde, I. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında İngiliz kuvvetlerinin Buşehr'e üç kez girerek İran'ın bu bölgesini işgal etmesine atıfta bulunmaktadır.