
Mugil cephalus veya Kefal, Mugil cinsine bağlı bir balık türüdür.
Anthozoa, Cnidaria şubesine bağlı bir hayvan altşubesidir.

Mugilidae, Mugiliformes takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Rotifera, Platyzoa üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir.

Bryozoa, Spiralia üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir.

Clitellata, Annelida şubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.

Polychaeta, Annelida şubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.

Radiata, Animalia (hayvanlar) âlemine bağlı bir altâlemdir.

Asterozoa, Crinozoa altşubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Teleostei, Actinopterygii üstsınıfına bağlı bir hayvan sınıfıdır.

Melyat Deresi veya Venek Deresi, Rize ilinin Pazar ve Çayeli ilçelerini ayıran ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 20.3 kilometredir. Rize il merkezine 28 km mesafededir. Pazar doğu, Çayeli ise batı tarafında kalır. Derenin batı tarafında çoğunlukla Türkler ve az da olsa Hemşinliler yaşar. Lazların yaşadığı bölge, bu nehrin doğusunda kalır. Kaynağı Hemşin ilçesindeki Ceğalver Dağı olan nehrin; Zafer, Yavuzlar, Erenler, Çınartepe, Kaçkar, Kestanelik, Tektaş, Güneyköy, Şendere, Kuzayca, Örnek, Merdivenli, Leventköy ve Balıkçı köylerine sınırı vardır.

Çağlayan Deresi, Abunoğa Irmağı veya Fındıklı Deresi, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2600 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 34.7 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %75'tir. Nehir, Karadeniz alasının en önemli yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk kültür balıkçılığı girişimi, Çağlayan Alabalık Çiftliği adıyla 1974 yılında Çağlayan Deresi'nde gerçekleşti.
Sabuncular Deresi, Senoz Deresi, Çayeli Deresi veya Büyükdere Deresi, Rize ilinin Çayeli ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Kuzeye doğru akan nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 46 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %65'tir ve kaynağı Tekfur Tepesidir. Çayeli'nin batısından Karadeniz'e akmaktadır. Denizden 30 kilometre uzaklıkta Ligovi Deresi ve İncesu Deresi'ne ayrılır. Batıdaki kolu Ligovi Deresi, doğudaki kolu ise İncesu Deresidir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

İyidere Deresi veya İkizdere Çayı, Rize ilinin İyidere, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile Trabzon ilinin Of ve Hayrat ilçelerinin arasından geçen ve Karadeniz'e akan bir nehirdir. Rize ilindeki en uzun akarsudur. Ortalama debisi 28,35 m³/s'dir. Kaynağı İkizdere ilçesinin dağlık bölgeleri olan nehir, baskın olarak kuzey-kuzeybatı yönünde akmaktadır. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 78,4 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %38'dir. İspir'den Karadeniz'e giden D 925 kara yolu nehrin yanından geçer. Nehrin havza alanı 1047,4 kilometrekaredir. Kalkandere'nin merkezinden geçmekte olan "Karadere" adlı bir uzantısı vardır. Cimil ve Anzer derelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Tingidae, Miroidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Chironomidae, Culicomorpha infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Chrysomelidae, Chrysomeloidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Chernetidae, Cheliferoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Ostracoda, Crustacea altşubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır. Büyüklüğü 0,2 ila 30 mm arasında değişen neredeyse bütün sucul habitatlarda yaşayan bir kabukludur.

Acanthopterygii, Teleostei sınıfına bağlı bir balık üsttakımıdır.