İçeriğe atla

Mufti Muhammad Naeem

Mufti Muhammad Naeem (1958 - 20 Haziran 2020) Jamia Binoria Şansölyesi olarak görev yapan Pakistanlı din adamı ve İslam alimi.[1][2][3][4]

20 Haziran 2020'de kalp krizi nedeniyle öldüğü açıklandı.[5][6] Ancak Başbakan Sindh Murad Ali Şah Sindh Meclisi'nde yaptığı konuşmada Talib Jauhari, Munawar Hasan ve Mufti Muhammad Naeem'in ölümünün COVID-19'dan kaynaklandığını açıkladı.[7]

Cenaze namazını Muhammed Taqi Usmani yönetti. Cenazeye Muhammed Hanif Jalandhari, Ashraf ul Madarisli Hakeem Azhar, Taksi Usmani'nin Jamia Darul Uloomlu oğlu Muhammed Imran Ashraf Usmani, Karaçi, Merajul Huda Siddiqui, Saeed Ahmad Afridi ve öğrencileri katıldı.[8] Pakistan Başbakanı Imran Khan, Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sindh Valisi Imran Ismail ve Sindh Baş Bakanı Syed Murad Ali Shah, ölümünden dolayı üzüntülerini dile getirdi.[9]

Kaynakça

  1. ^ "POPULATION CONTROL". www.dawn.com. 6 Ağustos 2019. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Blasphemy law is being misused, says Mufti Naeem". dnd.com.pk. 16 Nisan 2017. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Interview: Mufti Muhammad Naeem". newslinemagazine.com. 10 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  4. ^ Ansar Abbasi (18 Temmuz 2019). "Army chief's hours long meeting with ulema, minister on Madrasa reforms". www.thenews.com.pk. 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Renowned religious scholar Mufti Naeem passes away in Karachi". The Express Tribune. 20 Haziran 2020. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  6. ^ "Senior religious scholar Mufti Muhammad Naeem passes away". Dunya News. 21 Haziran 2020. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  7. ^ "CM Murad Reveals Munawar Hassan, Talib Jauhari, Mufti Naeem Died From Coronavirus". Naya Daur (İngilizce). 26 Haziran 2020. 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2020. 
  8. ^ "Mufti Naeem laid to rest in Jamia Binoria cemetery". tribune.com.pk. 22 Haziran 2020. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır. İslam'ın altı iman esası kabul edilir, ancak yorumlamada diğer mezheplerle farklılıklar bulundurur. Alevi öğretileri, yerel bir Türk dünya görüşüyle harmanlandı ve İslam'ın heterodoks bir yorumuna yol açtı. Geçmişin aksine günümüz Alevilerinin bir kısmı kendini Müslüman olarak tanımlandırmamaktadır. Hak-Muhammed-Ali teslis inancına bağlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

Hâlidîlik, İslam'ın Sünnîlik mezhebine bağlı bir tarîkat olan Nakşibendîliğin en yaygın kollarından biridir. Kol, adını Kürt İslam âlimi Halid Bağdadî'den alır. Türkiye'de etkinlik gösteren Nakşibendî şeyhleri genellikle Halidî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı hanedan reisleri listesi</span> saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğullarının başına geçen aile reisi

Osmanlı hanedan reisi, saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğulları ailesinin başkanlarının kullandığı unvandır. Bu unvana, ailenin en yaşlı erkek üyeleri sahip olur.

<span class="mw-page-title-main">Çevrimiçi Kur'an Projesi</span>

Çevrimiçi Kur'an Projesi (ÇKP), dünya çapında kullanılan mealleriyle birlikte, çevrimiçi, çok dilli aramalara imkân veren bir Kur'an metni sağlamayı amaçlayan bir proje olup, 2007'nin sonlarında kurulmuştur. Dünya genelinde Müslüman ve Gayrimüslimler tarafından kullanıldığı için site birçok dile çevrilmiştir. Çevrimiçi Kur'an Projesi, bir Kur'an metnini bütün diyakritik kuralları (tecvid) ile birlikte sunan ilk sitedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

Hüzün Senesi, Hüzün Yılı ya da Senetü'l-Hüzn, Miladi takvimde yaklaşık 619 yılına denk gelen ve Hicrî takvimde yer alan bir yıldır. İsminin nedeni, İslam peygamberi Muhammed'in, hem amcası Ebu Talib'i hem de ilk eşi Hatice'yi aynı yıl içerisinde art arda kaybetmesidir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Pakistan ziyaretçileri, Pakistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<i>Muhammed: Allahın Elçisi</i> 2015 yılında gösterime giren İran filmi

Muhammed: Allah'ın Elçisi, 2015 yılında gösterime giren, yönetmenliğini ve senaristliğini Mecid Mecidi'nin yaptığı dram, dinî ve biyografi türündeki İran filmidir. Film, 6. yüzyılda Arap Yarımadası'nın Mekke şehrinde İslam peygamberi Muhammed'in çocukluk döneminde gelişen olayları konu edinmektedir. Film, ilk olarak 12 Şubat 2015'te İran'da gösterime girdi. 27 Ağustos'ta Montreal Dünya Film Festivali'nde dünya galasını yaptı ve 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Ödülü için İran'ın aday adayı oldu. İran sinemasının bugüne kadarki en yüksek bütçeli yapımı olan bu film, 28 Ekim 2016 tarihinde Türkiye'de 350 salonda gösterime girdi. Filmi, Türkiye'de vizyona girmesinin hemen ardından ilk üç günde 183.524 kişi izledi.

Talib Jauhari, Pakistanlı İslam alimi, şair, tarihçi ve Şii İslam Tarikatı filozofudur.

Seyyid Münevver Hasan, Pakistanlı politikacı ve din adamı. 1977'de Pakistan Ulusal Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed'in Mekke dönemi</span> İslam peygamberi Muhammedin Mekke hayatı

İslam peygamberi Muhammed, 622 yılındaki hicrete kadar yaşamının ilk 52 yılında (570-622) Mekke'de yaşadı. Hayatının bu döneminde çobanlık ve yoğun olarak da ticaretle uğraştı. Peygamberlik ilanıyla peygamberlik görevi, Hatice bint Hüveylid ile evlenmesi ve Hatice'nin ölümünden sonra Sevde bint Zem'a ile evlenmesi bu dönemde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Abdurrahman el-Buhari</span>

Tacul Ulema, tam adıyla Seyyid Abdurrahman el-Buhari, Ulal Tangal, 2014 yılına kadar Samastha’nın Başkanıydı. Güney Hindistan'ın Kerala kentinde tanınan Sünni Müslüman alimdir. Seyyid Madani Arap Koleji, Ulal, Jamia Sa-adiya Arap Koleji ve Ulal Gazi Ruhbanlar Arasında Taç Olarak Bilinen Tacul Ulema Ulal Tangal'ın başkanıydı. O, Samastha'nın 1989'da Sünnilerin bölünmesi ve bölünmeden sonra AP grubunun başkanıydı.

Bu sayfada, İslam dininin peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ileriki dönemde İslam Devleti'nin dördüncü halifesi Ali bin Ebu Talib (599-661)'in soy ağacı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dominic DeNucci</span> Amerikalı güreşçi (1932 – 2021)

Dominic Nucciarone ya da Dominic DeNucci, İtalyan-Amerikalı profesyonel güreşçi ve antrenör.

Semantic Scholar, Allen Yapay Zeka Enstitüsü'nde geliştirilen ve Kasım 2015'te halka açık olarak yayınlanan bilimsel literatür için yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Bilimsel makaleler için özetler sağlamak üzere doğal dil işlemedeki gelişmeleri kullanır. Semantic Scholar ekibi, yapay zekanın doğal dil işleme, makine öğrenimi, İnsan-bilgisayar etkileşimi ve bilgi çekme alanlarında kullanımını aktif olarak araştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qavi Khan</span>

Muhammad Qavi Khan, Pakistanlı aktör.

<span class="mw-page-title-main">Zemin Cemali</span>

Zemin Cemali, bilinen adlarıyla; Demir Leydi, Kurşun Leydi veya Bombaya Dayanıklı Leydi, Pakistanlı hekim.

<span class="mw-page-title-main">Sertaş Aziz</span>

Sertaş Aziz, Pakistanlı ekonomist ve siyasetçi.