İçeriğe atla

Muğlalı Memiş

Muğlalı Memiş
Doğum adıMemiş Günüç
Diğer ad(ları)Ege bülbülü
Doğum1955
Muğla, Türkiye
Ölüm24 Aralık 2004 (49 yaşında)
Muğla, Türkiye
Defin yeriMuğla Yenişehir Mezarlığı
Uyruk Türkiye
Evlilik(ler)iEvlidir
Çocukları2
AlanıMüzisyen, Türkü sanatçısı

Muğlalı Memiş, (d. 1955, Muğla, ö. 24 Aralık 2004), Ege ezgilerini icra ederek özellikle bölgesinde ismini duyurmuş bir müzisyen. Asıl adı Memiş Günüç'tür. Ege bülbülü lakabı ile de tanınmaktaydı.

İlk ve ortaokulu Muğla'da okudu. Müziğe ortaokul yıllarında başladı. Muğla bölgesine ait yöresel türküleri derleyen ve Muğla'ya kazandıran Memiş Günüç, 9 albüm yaparak Muğla türkülerini tüm yurda tanıtmıştır.

İki CD'den oluşan; Türk sanat müziği, Türk halk müziği ve gazel örneklerinin icra edildiği "Rakı Masası, Şarkılar ve Gazeller" albümünü Ahmet Yiğit ile birlikte seslendirmiştir.

Muğlalı Memiş, 24 Aralık 2004 tarihinde kalp krizi geçirerek hayata veda etmiş ve Muğla Yenişehir Mezarlığı'na defnedilmiştir. Memiş Günüç evli ve iki çocuk babasıydı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Hale Gür, Türk halk müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Musa Eroğlu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Musa Eroğlu, Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hamiyet Yüceses</span> Türk şarkıcı

Hamiyet Yüceses, Türk Sanat Müziği sanatçısı.

Şebnem Paker, Türk şarkıcı ve öğretmendir.

Tolga Çandar, Türk halk müziği sanatçısı ve siyasetçi

<span class="mw-page-title-main">Tahtacılar</span> ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevî Türkmenler

Tahtacılar, genel olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinin ormanlık yörelerinde yaşayan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve kısmen günümüzde ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevî Türkmenlerdir. Kızılbaş inancına sahiptirler. Bektaşîlik ve Anadolu Aleviliği ile Tahtacı inancının belli başlı farkları vardır.

Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği ses sanatçısı ve Türk halk müziği eski sorumlusudur.

Erman Şahin, Türk siyasetçi.

Mehmet Rüştü Şardağ, Türk siyasetçi, yazar, besteci, şair.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Muğlalı</span>

Mustafa Muğlalı, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

Nazım biçimleri, dize ve uyakların belli bir düzene göre sıralanmasıyla oluşur. Hiçbir manzumeye bağlı olmayan tek başına bir dize en küçük nazım şeklidir, buna azade mısra denir.

Mehmet Avni Özbek, Türk halkbilimci, Türk halk müziği yorumcusu, şef.

Mehmet Kâzım Kumpasoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Elif Avcı</span> Türk Sanat Müziği vokalisti

Elif Avcı aslen Malatyalı olan bir halk müziği sanatçısıdır.

Mukim Tahir (Tahir Oturan), (1900, Şanlıurfa- 1946, Yenice, Zonguldak), halk ozanıdır.