İçeriğe atla

Mozilla VPN

Mozilla VPN
Geliştirici(ler)Mozilla
İlk yayınlanma15 Temmuz 2020 (4 yıl önce) (2020-07-15)
Programlama diliC++, Kotlin, Swift
İşletim sistemiWindows 10, Android, iOS, macOS, Linux
PlatformMobil uygulama, Uygulama yazılımı
TürSanal özel ağ
LisansMozilla Kamu Lisansı 2.0
Resmî sitesivpn.mozilla.org
Kod deposu

Mozilla VPN Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir sanal özel ağ yazılımıdır.[1] Beta sürümü Firefox Private Network adıyla 10 Eylül 2019'da[2] yayımlanan yazılımın 1.0 sürümü 15 Temmuz 2020'de dağıtılmaya başlamıştır.[3]

Tarihçe

Mozilla; daha önceki yıllarda içinde bulunduğu finansal krizi aşmak ve kendi bağımsız ekonomi modelini oluşturmak için abonelik iş modeli ile hizmetler sunmaya başladı. Mozilla'nın sanal özel ağ denemeleri de bu hizmetlerden birisidir. 2018 yılında ProtonVPN ortaklığı ile denediği[4] ve 2019 yılında piyasaya sürülen ve halen beta sürümünde olan Firefox Private Network (FPN) gibi sanal özel ağ denemeleri mevcuttu.[5]

Mozilla 15 Temmuz 2020'de ilk olarak ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Singapur, Malezya ve Yeni Zelanda'da aylık 4.99 Amerikan doları tutarında kullanıma sundu. Sonraki zamanlarda Avusturya, Belçika, Almanya, Fransa, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsviçre için de kullanılabilir hale getirdi. Diğer ülkelerdeki müşterilere bekleme listesine katılma imkanı sunulmuştur.[6]

Sunucular

Mozilla, hiçbir kullanıcı verisini saklamamayı taahhüt eden Mullvad ile ortaklık kurmuştur.[7] Ve Mullvad'a ait WireGuard sunucularında hizmet vermektedir. Mozilla VPN, ilk kez kullanıma sunulduğunda 30'dan fazla ülkede 280'den fazla sunucu gücüne sahipti.[8] Günümüzde sunucu sayısı 400'ü geçmiş bulunmaktadır.[9]

Kaynakça

  1. ^ Blumenthal, Eli (19 Şubat 2020). "Mozilla's standalone Firefox VPN is now available in beta". CNET (İngilizce). 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  2. ^ Sawers, Paul (10 Eylül 2019). "Mozilla launches VPN as part of resurrected Firefox Test Pilot program". Venture Beat (İngilizce). 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  3. ^ Porter, Jon (15 Temmuz 2020). "Mozilla's VPN launches out of beta on Windows and Android". The Verge (İngilizce). 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  4. ^ "Mozilla's Firefox offers VPN service to boost privacy for $10 a month". cnet.com. Stephen Shankland. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  5. ^ "Mozilla's standalone Firefox VPN is now available in beta". cnet.com. Eli Blumenthal. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  6. ^ "Mozilla VPN hangi ülkelerde kullanılabilir?". support.mozilla.org. Mozilla Destek Gönüllüleri. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  7. ^ "Mozilla VPN Privacy Notice". mozilla.org. Mozilla. 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  8. ^ "Mozilla's new $5/month VPN offers a 'no-nonsense' privacy policy". pcgamer.com. Paul Lilly. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  9. ^ "Mullvad Sunucuları". mullvad.net. Mullvad. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Mozilla Firefox 3, Firefox ağ tarayıcısının 17 Haziran 2008'de çıkan sürümüdür. Gecko 1.9 kullanır. Çıktığı gün yapılan 8 milyon indirmeyle birlikte Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Firefox OS</span> Mozilla tarafından geliştirilmiş Linux tabanlı mobil işletim sistemi

Firefox OS, Mozilla tarafından özellikle telefonlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.

Tünel protokolü, bir ağ protokolü farklı bir yük-taşıma protokolü içerdiğinde bilgisayar ağ bağlantısı, bir tünel protokolü kullanır. Tünel protokolü kullanılarak, uyumsuz olan bir iletim protokolü üzerinde bir yük-taşıma taşınabilir ya da güvenilmeyen ağlarda güvenli bir yol oluşumu sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Brendan Eich</span>

Brendan Eich, JavaScript programlama dilinin yaratıcısı olan Amerikalı teknoloji öncüsüdür. Mozilla Projesi'nin de yaratıcılarından biri olan Brendan Eich, Mozilla Vakfı'nın da kurucularından birisi oldu. Mozilla Corporation'ın önce CTO, sonrasında da CEO'luğunu üstlenen Brendan Eich, teknoloji dünyasını en çok etkilemiş geliştiricilerden biri olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">SoftEther VPN</span> Baymuhammet

SoftEther VPN, Tsukuba Üniversitesi'nden Daiyuu Nobori'nin yüksek lisans tezi araştırması kapsamında geliştirilen ücretsiz bir açık kaynak kodlu, çapraz platform, çoklu protokol destekli VPN çözümüdür. SoftEther VPN, SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN ve Microsoft Güvenli Yuva Tünel Protokolü gibi VPN iletişim kurallarını tek bir VPN sunucusundan verilecek şekilde desteklemektedir. 4 Ocak 2014 tarihinde GPLv2 lisansını kullanarak yayınlanmıştır.

WireGuard, yönlendirilmeli veya köprülü ağ yapılandırmalarında noktadan noktaya (P2P) güvenli bağlantılar oluşturmak için sanal özel ağ (VPN) tekniklerini uygulayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım uygulaması ve iletişim protokolüdür. Linux çekirdeği içinde bir modül olarak çalıştırılır ve IPsec ve OpenVPN tünel protokollerinden daha iyi performans hedeflemektedir. Jason A. Donenfeld tarafından yazılmıştır ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) sürüm 2 altında yayınlanmıştır. Yazılım Mart 2020'nin sonlarında kararlı bir sürüme ulaştı ve Linux çekirdeği 5.6 sürümüne eklendi.

Firefox Send, 2,5 GB'a kadar dosyaları yükleyebileceğiniz, kullanımı kolay, çevrimiçi bir dosya gönderme hizmetidir. Mozilla tarafından geliştirilmiştir ve açık kaynak Mozilla Kamu Lisansı ile lisanslanmıştır. Geliştirme 2017'de başladı ve 12 Mart 2019'da beta sürümünden çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">İnternet güvenliği</span>

Internet güvenliği, yalnızca Internet, sıkça tarayıcı güvenliği ve World Wide Web ile ilgili değil, aynı zamanda Ağ Güvenliği, uygulama ve işletim sistemleri sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Amacı, internet üzerinden saldırılara karşı kullanılacak kurallar ve önlemler oluşturmaktır. İnternet, bilgi alışverişi için güvenli olmayan bir kanalı temsil eder; bu da kimlik avı, çevrimiçi virüsler, truva atları, solucanlar ve daha fazlası gibi yüksek bir saldırı veya dolandırıcılık riskine yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Privacy Badger</span>

Privacy Badger, Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından oluşturulan Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera ve Android için Firefox için özgür ve açık kaynaklı kodlu bir tarayıcı uzantısıdır. Amacı, reklamları engelleyerek ve bir kullanıcının web tarayıcısındaki Beni İzleme ayarına uymayan çerezleri izleyerek tüketiciler ve içerik sağlayıcılar arasında internet gizliliğine dengeli bir yaklaşım sağlamaktır. Ücretsiz dağıtımın hizmet ettiği ikinci bir amaç, EFF'ye üyeliği ve bağışları teşvik etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Decentraleyes</span>

Decentraleyes, yerel içerik dağıtım ağı (CDN) öykünmesi için kullanılan açık kaynak kodlu ve özgür bir tarayıcı uzantısıdır. Birincil görevi, Cloudflare ve Google gibi büyük CDN'lere bağlantıları engellemek ve kullanıcıların makinesinde yerel olarak kullanılabilen popüler web kitaplıklarıyla (JQuer) ve AngularJS gibi) hizmet vermektir. Decentraleyes, Mozilla Firefox, Google Chrome, Pale Moon ve Opera gibi birçok web tarayıcısında kullanılabilir.

Mullvad, İsveç merkezli açık kaynaklı bir ticari VPN hizmetidir. Mart 2009'da başlatılan Mullvad, WireGuard ve OpenVPN protokollerini kullanarak çalışır. Mullvad, geleneksel ödeme yöntemlerine ek olarak abonelikler için Bitcoin ve Bitcoin Cash'i kabul eder.

Firefox Relay, Mozilla tarafından geliştirilen bir e-posta takma adı servisidir. Firefox kullanıcıların e-postalarına yönlendirme yapacak takma e-posta adresleri edinmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.