İçeriğe atla

Mozilla Firefox'un özellikleri

Mozilla Firefox'un özellikleri onu diğer tarayıcılardan ayırır.

Ağ teknolojileri desteği

Firefox pek çok temel internet standardını (ör: HTML, XML, XHTML, CSS, JavaScript, DOM, MathML, SVG, XSLT veXPath) destekler.

Çoklu platform desteği

İşletim sistemiGüncel sürüm
Linux çekirdeği 2.2.14 and newer
(with some libraries)
3.6.6 [1]
Apple
Mac OS X
v10.1 1.0.8
v10.2-10.3 2.0.0.20
v10.4-10.6 3.6.6 [1]
OS/2 and eComStation3.5.4 [2]
Microsoft
Windows
951.5.0.12
NT 4/98/ME 2.0.0.20
2000/XP/2003/Vista/
Home Server/2008/7
3.6.6

Mozilla Firefox pek çok platform ve işletim sisteminde çalışır.

  • Linux tabanlı işletim sistemleri
  • Mac OS X
  • Windows ailesi

Güvenlik

Firefox güvenlik için bünyesinde pek çok araç barındırır ve açık kaynak kodlu olduğundan kodu herkese açıktır ve isteyen bir hatayı bulup düzeltebilir.

Sekmeli gezinti

An example of Firefox 3.5 with three tabs

Firefox sekmeli gezintiyi destekler.

Açılır pencere engelleme

Mozilla Firefox açılır pencereleri engelleyebilir. Ancak diyelim ki bir siteye bir sosyal ağ ile giriş yapacaksınız. Sosyal ağ ile giriş yaparken yeni pencere açılır. Çoğu zaman böyle siteleri de engeller, siz de engelini kaldımak için uğraşırsınız.

Gizli gezinti

Firefox 3.4 ile gelen bu özellik ile Firefox kullanıcılarına gizliliğe önem veren tür bir gezinti sunar.

İndirme yöneticisi

Firefox 3.0.8 İndirme Yöneticisi

Firefox içinde bütünleşik bir indirme yöneticisi barındırır.

Canlı yer imleri

Kimlikler

Firefox, Kimlik Yöneticisi ile birden fazla kullanıcı hesabı oluşturmanızı sağlar. Bu özellik ile Firefox'unuzu daha az yorarak çalıştırabilirsiniz çünkü Firefox'a eklediğiniz eklentilerin hepsi aynı kullanıcı kimliğinde olursa Firefox'unuz yavaşlayabilir hatta açılmayabilir.

Firefox'ta bir harfi yazdığınız anda program onu sayfada aramaya başlar.

Eklentiler

Firefox kullanıcılarına eklenti kurma desteği sunar. Bunun yanında kullanıcıya tema desteği vererek kişiselleştirebilmesini sağlar.

Kaynakça

  1. ^ a b "Firefox 3.6 System Requirements". Mozilla. 11 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. 
  2. ^ "Warpzilla". 30 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı savaşları</span>

Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2008</span>

Pardus 2008, Pardus Linux dağıtımının 27 Haziran 2008 tarihinde çıkan kararlı sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Opera (web tarayıcısı)</span> Web tarayıcısı

Opera, Opera Software tarafından geliştirilen, Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışan bir web tarayıcısıdır. Blink tarayıcı motorunu kullanır.

Cloud, Los Angeles'in kurduğu anonim şirket "Good LLC" tarafından ortaya çıkarılan "tarayıcı tabanlı işletim sistemi"dir. Şirket ilk olarak üçüncü canlı örneğinde şimdi ağır bir şekilde Ubuntu'ya dayanan gOS adlı bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

Firefox Sync, Mozilla Firefox İnternet tarayıcısının eşleştirme özelliğidir. Önceleri tarayıcıdan bağımsız bir eklenti olarak sunulmaya başlanmış olup Firefox 4.0 ve sonrası sürümlerde Firefox'a gömülü bir özellik olarak gelmektedir. Kullanıcıların yer imlerini, tarayıcı geçmişini, tarayıcı ayarlarını, şifreleri, otomatik doldurulan formları ve en son açılmış 25 sekmeyi, birden fazla bilgisayarda ya da telefonda senkronize etmeye olanak tanır. Firefox Sync, verileri şifreleyerek, kullanıcı bilgisinin dışarıya çıkmasını engeller.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2012</span> 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmış Microsoft ürünü

Windows Server 2012, Microsoft tarafından sunulan Windows Server serisinin bir sürümüdür. 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmıştır, deneme sürümü ise 9 Eylül 2011 tarihinde MSDN kullanıcılarına sunulmuştur. Bu sürümün en avantajlı yanı Özel Bulut sistemine entegre olmuş olmasıdır. Windows Server 2008 R2-nin ardılı, Windows Server 2012 R2-nin öncülü olarak tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Firefox OS</span> Mozilla tarafından geliştirilmiş Linux tabanlı mobil işletim sistemi

Firefox OS, Mozilla tarafından özellikle telefonlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.1X</span>

IEEE 802.1x, bağlantı noktası tabanlı ağ erişim kontrolü için kullanılan bir standarttır ve 802.1 protokol grubunun bir parçasıdır. Bir kablolu (LAN) veya kablosuz (WLAN) ağa dahil olmak isteyen istemci cihazlara kimlik doğrulama mekanizması sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft hesabı</span> çevrim içi hesap

Microsoft account, Microsoft tarafından Windows Live hizmetlerinde sağlanan bir özelliktir. Kullanıcılara bir hesap kullanarak web sitelerine, cihazlara ve uygulamalarına oturum açmalarını sağlar.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

Çökme raporlayıcısı veya çökme habercisi, genellikle işlevi, üretim veya geliştirme/test ortamlarında çökme bilgilerini tanımlamak ve çökmeler meydana geldiğinde kullanıcıyı uyarmak olan bir yazılımdır. Çökme raporlayıcısı çoğunlukla yığın izleri, çökme türü, eğilimler ve yazılım sürümü gibi verileri içerir. Yazılım geliştiricilerin web, SAAS, mobil uygulamalar ve daha birçok platformda çökmelere neden olan temel sorunu bulmalarına ve gidermelerine yardımcı olur. Ayrıca parolalar, e-posta adresleri ve iletişim bilgileri gibi hassas bilgileri de içerir. Bu nedenle de bilgisayar güvenliği alanındaki araştırmacılar için ilgi çekici hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Gio</span>

Samsung Galaxy Gio (GT-S5660), Samsung tarafından üretilmiş ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).

Nepa GNU/Linux, Nepal topluluğu tarafından geliştirilen ve desteklenen özgür ve açık kaynaklı bir işletim sistemi dağıtımıdır. Bu dağıtım, yerel ihtiyaçları karşılamak ve kullanıcı dostu bir deneyim sunmak amacıyla özelleştirilmiştir.