İçeriğe atla

Movlid Visaitov

Movlid Aleroyeviç Visaitov
DoğumМавлид Алероевич Висаитов
13 Mayıs 1914(1914-05-13)
Nadtereçnoye, Çeçenya, Rus İmparatorluğu
Ölüm23 Mayıs 1986 (72 yaşında)
Grozni, Çeçen-İnguşya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Bağlılığı Sovyetler Birliği
BranşıSüvari
Hizmet yılları1932–1946
RütbesiYarbay
Komutası255. ayrı Çeçen-İnguş Süvari Alayı
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı (1990)

Movlid Aleroyeviç Visaitov (Rusça: Мавлид Алероевич Висаитов; 13 Mayıs 1914  – 23 Mayıs 1986), Çeçen Kızıl Ordu albayı ve Sovyetler Birliği Kahramanıydı. Visaitov, 2. Dünya Savaşı sırasında 255. ayrı Çeçen-İnguş süvari alayının komutanıydı.

Elbe Nehri üzerinde General Bolling komutasındaki Amerikan kuvvetleriyle[1] telsiz iletişim kuran, buluşan ve el sıkışan ilk Sovyet subayıydı. Visaitov daha sonra "Terek nehrinden Elbe nehrine geldik" diye şaka yaptı.[2] Hem Bolling hem de Visaitov hediye alışverişinde bulundu: Visaitov, Bolling'e atını verdi ve karşılığında Bolling, Visaitov'a bir Willys MB ticari araç verdi. Visaitov , Liyakat Lejyonu'nu ABD Başkanı Harry S. Truman'dan aldı. 1946'da Visaitov, Avrupa'da yaşayan Çeçen muhalif Abdurakhman Avtorkhanov'un infaz planına katılmayı reddetti. 1944'ten bu yana sürülen diğer birçok Çeçen ve İnguş'un bulunduğu Kırgız SSR'deki bir hapishaneye sürüldü.

Erken dönem

Visaitov, 13 Mayıs 1914'te Terek Oblastı'ndaki Laha-Nevre köyünde doğdu. 1931'de köy okulunun yedi sınıftan mezun oldu. Grozny Co-Operative College'dan 1932'de mezun oldu ve mağaza müdürü olarak çalıştı. Ekim 1932'de Kızıl Ordu'ya gönderildi. Visaitov'un doğum tarihi 1913, patronim soyadı ise Magomedovich yerine Aleroevich olarak değiştirildi. Şubat 1933'e kadar Kuzey Kafkasya Askeri Bölgesi'nde bir süvari alayında görev yaptı, ardından aynı yılın Kasım ayında Ordzhonikidzevskaya Piyade Okulu'ndan mezun olmadan önce Ocak 1935'te Krasnodar Kuzey Kafkas Dağ Süvari Okulu'ndan mezun oldu. Daha sonra bir takım komutanı olarak başladığı, sonra filo komutanı olarak ayrıldığı Kiev Askeri Bölgesi'ne atandı. Eylül 1939'da, Sovyetlerin Polonya'yı işgali sırasında, 3. Süvari Tümeni'nin bir parçası olan 34. Süvari Alayı'nda bir kaptan ve filo komutanı olarak savaştı. 1940'ın sonuna kadar Kiev'de bir filo komutanı olarak kaldı ve Mayıs 1941'de Rostov'da ileri eğitimi tamamladı.[3]

II. Dünya Savaşı

Barbarossa Visaitov Harekâtı'nın başlamasından kısa bir süre sonra, Haziran 1941'de Güneybatı Cephesinde 34. Süvari Alayı'nda bir filo komutanı olarak Alman kuvvetlerine karşı savaş gördü. 24 Temmuz 1941'de Ukrayna savunması sırasında sol omzundan yaralandı ve Ağustos sonuna kadar hastanede tedavi altına alındı. İyileştikten sonra, 206. Tüfek Bölümünün ayrı bir keşif taburunun komutanı olarak Kiev savunmasına katıldı. 19 Eylül 1941'de tümen Boryspil şehri yakınlarında kuşatılırken Visaitov 200'den fazla erkeğin komutasını aldı ve onları Donbas'taki birliklerle yeniden birleştirmeyi başardı. Elinde donmaya maruz kalmadan ve Kasım 1941'de sağ bacağını ağır şekilde yaralamadan önce Rostov-on-Don'un savunmasında yer almaya devam etti. 1942'nin başına kadar iyileşmeye devam ettiği Pyatigorsk'taki bir hastaneye gönderildi, ardından yeni kurulan 255. Ayrı Çeçen-İnguş Süvari Alayı'nın kurmay başkanı olarak atandı ve başlangıçta Yaponts Abadiyev komutasına verildi; daha sonra Abadiyev başka bir göreve atandı ve Visaitov, 13 Mayıs 1942'de alayın komutanlığına getirildi. Stalingrad Savaşı'nın en başından itibaren alay, ağır bir savaş gördü; 3 Ağustos 1942 tarihinde, Sovyet birliklerinin geri çekilmesini haber alırken, alay, Kotelnikovo yakınlarındaki Wehrmacht'ın 78. Tank Kolordusu tarafından angaje edildi. Çatışma sırasında alay dört Alman tankını indirdi ancak hem Alman tanklarından hem de sayısal olarak üstün güçlerin havacılık temelli saldırılarından ağır kayıplar aldı. Sürekli bombardıman ve yüksek kayıplarla karşı karşıya kalan alay geri çekilmek zorunda kaldı ve Stalingrad'da daha fazla kayıp yaşadıktan sonra alay, 4. Süvari Kolordusu için iki bağımsız keşif taburuna bölündü. Visaitov'un kendisi, ağır zırhlı Alman tanklarına karşı savaşmak için atlıların gönderilmesi emrine karşı olduğunu ifade etmiş ve bu tür endişelerini dile getirdiği için cezalandırıldı; ancak alayının üyeleri, onları ölüme götürmek istemediğini takdir etti.[1] Alay feshedilirken, Ekim 1942'de Visaitov, ayrı keşif taburlarından birinin komutanlığına getirildi ve Ocak 1943'e kadar bu pozisyonda kaldı, ardından Güney Cephesi'nin genç teğmenlerini eğiten süvari kurslarından sorumlu oldu. Aynı yılın Eylül ayında yeniden süvari müfettiş yardımcılığına getirildi ve Çeçen olduğu için Mayıs 1944'te görevinden sürülene kadar Ukrayna genelinde savaşlarda savaştı; Şubat 1944'te tüm Çeçen milleti hain ilan edildi ve sivil nüfus Orta Asya'ya sürüldü.[3]

Visaitov, etnik kökeninden dolayı meslektaşlarının önünde onu alenen utandıran General Oslikovsky'ye fiziksel olarak saldırdıktan sonra savaş cephesinde idam edildi. General onu övmüştü, ancak soyadını duyup Çeçen olduğunu anlayınca Visaitov'un üniformasından bir apolet çıkardı ve Çeçenleri hain ilan etti. Visaitov, Osilikovsky'nin yüzüne bir darbe ile karşılık verdi ve Pavel Brikel müdahale edip Oslikovsky'ye Visaitov'u kurtarması için yalvardığında Visaitov, generale saldırmaktan vurulmak üzereydi.[1]

Eylül 1944'te Moskova'daki Kızıl Ordu'nun birkaç Çeçen askerinin protestolarının ardından, Visaitov dâhil Çeçenlerin Kızıl Ordu'da hizmetlerine dönmelerine izin verildi. 23. Muhafız Süvari Alayı komutan yardımcılığına atandı ve Aralık ayında 28. Muhafız Süvari Alayı komutanı oldu. Mlavsko-Elbingskoy, Doğu Pomeranian ve Berlin'in saldırılarına katıldı. Berlin operasyonu sırasında alayı tank ve topçu birlikleriyle eşleştirildi ve 27 Nisan'da Schwedt'te düşman hatlarını kırdı. İlerlemeye devam ettikçe birkaç kasabayı, iki düşman alayını ve büyük miktarda düşman ekipmanı ele geçirdiler; üç toplama kampını kurtardılar. 2 Mayıs'ta Visaitov'un Amerikan birliklerini karşıladığı Elbe Nehri'ne ulaştılar[4] ve kısa süre sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi. Ancak Çeçen olduğu için o dönemde sadece Lenin Nişanı ile ödüllendirildi.[1][3][5]

Zaferden yıllar sonra, Visaitov'un Çeçenistan'daki evine dönmesine izin verilmedi ve Orta Asya'ya sürgüne gönderildi.[6] 1957'de tarımda çalıştığı Çeçenistan'a dönmesine izin verildi. Daha sonra Grozni'de yaşadı ve 23 Mayıs 1986'da 72 yaşında öldü. 5 Mayıs 1990'da, 1945'teki adaylığı uyruğu nedeniyle reddedildikten sonra ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı olarak ilan edildi.[1][3]

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Visaitova (2014). "Истории победы. "Папа первым дошел до Эльбы и пожал руку американцам"". РИА Новости (Rusça). 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "DEFENSE OF THE MOTHERLAND IS EVERY MUSLIM'S DUTY". sputniknews.com (İngilizce). 14 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2018. 
  3. ^ a b c d "Висаитов Мовлид Алероевич". warheroes.ru. 1 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ Советский Воин (İngilizce). Krasnaya zvezda. 1991. s. 26. 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  5. ^ "Кавалер ордена "Легион чести"". vesti95.ru. 2016. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  6. ^ Soviet Studies in History (İngilizce). International Arts and Sciences Press. 1990. s. 75. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Toropets-Holm Taarruzu</span>

Toropets-Holm Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında İlmen Gölü güneyinde yürüttüğü askeri bir harekâttır. Harekât, Holm Cebi'nin oluşmasında, Alman 2. Ordu'sunun Demyansk Cebi'nde kuşatılmasında ve Alman 189. Piyade Tugayı'nın Andreapol yakınlarında imha edilmesinde etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İvan Fedyuninski</span> Sovyet askeri lideri

İvan İvanoviç Fedyuninski, Sovyet askeri lideri ve Sovyetler Birliği Kahramanı'dır (1939).

<span class="mw-page-title-main">18. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'na bağlı 18. Ordusu, 21 Haziran 1941'de HQ Harkiv Askeri Bölgesi ve Kiev Özel Askeri Bölgesi orduları temelinde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Teyfuk Abdul</span>

Teyfuk Amitoviç Abdul, II. Dünya Savaşı sırasında 175. Muhafız Tüfek Alayı'nın 2. taburunun komutanı olarak görev yapan Sovyetler Birliği Kahramanı madalyalı Kırım Tatarı asker.

Mirza Dövlet oğlu Valiyev Azeri Kızıl Ordu çavuşu ve Sovyetler Birliği Kahramanı. Valiyev, ölümünden sonra Budapeşte Taarruzu'ndaki eylemlerinden ötürü bu unvanla ödüllendirildi. 45-mm'lik bir tanksavar topunu komuta ederek, mürettebatı öldürüldükten sonra bir dizi Alman tankını imha ettiği ve dahasında kendisin de öldürüldüğü bildirildi. 24 Mart 1945'te Valiyev, ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı.

Hansultan Çapayeviç Daçiyev, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya hizmet etmiş Çeçen süvari. 15 Ocak 1944'te Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla ödüllendirildi, ancak daha sonra Çeçen etnik kökeninden dolayı Celal-Abad'a sürüldü; Lavrenti Beriya'ya Çeçen halkının haklarının geri verilmesini talep eden bir mektup yazdıktan sonra güveni kötüye kullanma suçundan tutuklandı ve yirmi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklandıktan sonra askerî madalyaları elinden alındı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı iptal edildi. Sonunda serbest bırakıldı ve 1985'te beraat etti. Ardından unvanı Mihail Gorbaçov tarafından yeniden verildi.

<span class="mw-page-title-main">İrbayhan Baybulatov</span>

İrbayhan Adılhanoviç Baybulatov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da kıdemli teğmen ve tabur komutanıydı. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır.

Havaci Muhamed-Mirzayev İkinci Dünya Savaşı sırasında 15 Ocak 1944 tarihinde Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını alan bir Çeçen süvari askeri.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

Cevdet Umeroviç Dermendzi, Kızıl Ordu'da Kırım Tatarı kökenli yüzbaşı rütbeli bir tabur komutanıdır. Birliğine ilk kez komuta etmeye başladığında, çıkarma grubuyla Dinyeper nehrini ikinci geçişi sırasında gösterdiği cesaretten dolayı Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi, ancak yalnızca Lenin Nişanı ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Osman Topçu</span>

Cafer Osman Topçu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görevli bir Kırım Tatar subayıydı. Altı kez yaralandı, savaşta birçok kez kendini gösterdi ve bunun için iki ayrı kez Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi, ancak hiçbir zaman alamadı.

Nuri Celilov, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da subay ve tank bölük komutanı olarak görev yapmış ve savaşta gösterdiği cesaret nedeniyle Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gulayev</span>

Nikolay Dmitriyeviç Gulayev Sovyet as pilot, komutan ve Sovyetler Birliği Kahramanı. II. Dünya Savaşı sırasında kazandığı 50'nin üzerinde hava muharebesiyle en etkili 4. Sovyet savaş pilotuydu.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Krivoşein</span>

Semyon Moiseevich Krivoshein ; (28 Kasım 1899, Voronezh, Rusya İmparatorluğu - 16 Eylül 1978, Moskova, 2. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu tank kuvvetlerinin reformunda ve Kursk Savaşı'ndaki Alman ve Sovyet tankları arasındaki kritik çatışmada hayati bir rol oynayan bir Sovyet tank komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Purkayev</span>

Maksim Alekseyeviç Purkayev, Ordu Generali rütbesine ulaşan bir Sovyet askeri lideriydi.

Fetislyam "Petay" Abilovich Abilov, İkinci Dünya Savaşı sırasında 130. Muhafız Tüfek Alayı'nın komutanı olarak görev yapmış Sovyet Ordusu subayıydı. Savaş yıllarında iki kez aday gösterilmesine rağmen Kırım Tatarı olması nedeniyle reddedildikten sonra 1990 yılında Sovyetler Birliği Kahramanı ünvanına layık görüldü.