İçeriğe atla

Mostar Uluslararası Havalimanı

Koordinatlar: 43°16′58″K 17°50′45″D / 43.28278°K 17.84583°D / 43.28278; 17.84583
Mostar Uluslararası Havalimanı
Međunarodna Zračna Luka Mostar
Међународни Аеродром Мостар
Međunarodni Aerodrom Mostar
IATA: OMO - ICAO: LQMO
Özet
Havalimanı tipiSivil
YerOrtiješ, Mostar, Bosna-Hersek
Açılış1965
Rakım (ODS)156 ft / 48 m
Koordinatlar43°16′58″K 17°50′45″D / 43.28278°K 17.84583°D / 43.28278; 17.84583
Web sitesiwww.mostar-airport.ba
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
16/34 7,874 2,400 Asfalt

Mostar Uluslararası Havalimanı (Boşnakça: Međunarodni Aerodrom Mostar), (Hırvatça: Međunarodna Zračna Luka Mostar), (Sırpça: Међународни Аеродром Мостар) (IATA: OMO, ICAO: LQMO) Bosna-Hersek'in Mostar kentindedir. Mostar'ın Ortiješ köyündedir. Mostar Garı'na uzaklığı 7,4 km'dir.[1] Mostar Havalimanı, iç hat uçuşları yapılmak üzere 1965 yılında sivil hava trafiğine açılmıştır.

1984 Kış Olimpiyatları boyunca Saraybosna Uluslararası Havalimanı'na alternatif olarak ilan edildi. Medjugorje'ye hac için gelen insanlar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Kasım 2009 itibarıyla havalimanında tarifeli uçuş bulunmamaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı</span> İstanbulda bir havalimanı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Pendik ilçesi sınırlarında inşa edilen İstanbul'un 2. havalimanı. Havalimanı ismini, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'den almıştır. Havalimanının temeli Şubat 1998 tarihinde atılmış, Ocak 2001 tarihinde bitirilen havalimanı toplam 550 milyon dolara mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Esenboğa Havalimanı</span> Kuzeydoğu Ankara, Türkiyede uluslararası havalimanı

Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Çubuk ilçesi sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan Havalimanı</span> Türkiyede havalimanı

Hasan Polatkan Havalimanı, eski adıyla Anadolu Havalimanı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne ait olan havalimanı. Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Havalimanı</span> Antalyada bulunan uluslararası bir havalimanı

Antalya Havalimanı, Türkiye'nin Antalya iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, özellikle yaz aylarında Türkiye'nin güney sahillerine gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) 2018 verilerine göre yolcu hareketliliği bakımından Avrupa'nın en işlek 14. havalimanı olan yapı, DHMİ'nin 2019 Aralık sonu verilerine göre İstanbul Havalimanı'nın ardından Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Çarşamba Havalimanı</span> Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı</span>

Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı, Tayland'ın başkenti Bangkok'da bulunan iki havalimanından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Valensiya Havalimanı</span>

Valensiya Havalimanı diğer bilinen adıyla Manises Havalimanı İspanya'nın Valensiya kentindedir. İspanya'nın en kalabalık 8. havalimanıdır. Valencia'ya uzaklığı 8 km'dir. Havalimanından yaklaşık 15 Avrupa ülkesine uçuşlar gerçekleştirilir. Havalimanının bir tane terminali ile pisti vardır.

<span class="mw-page-title-main">Liepāja Uluslararası Havalimanı</span>

Liepāja Uluslararası Havalimanı, Batı Letonya'nın bölgesel havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı</span>

Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı, 1998 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enontekiö Havalimanı</span>

Enontekiö Havalimanı Finlandiya'nın Enontekiö belediyesindedir. Enontekiö'ye uzaklığı 9.3 km'dir. Finncomm Airlines Mart ve Mayıs arasında havalimanından Helsinki-Vantaa'ya direkt uçuş sağlamıştır. Ağustos 2009'da Finavia, havalimanını Enontekiö-Kautokeino Saami Havalimanı olarak yeniden isimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Koltsovo Havalimanı</span> Rusyanın Yekaterinburg kentindeki havalimanı

Koltsovo Havalimanı Rusya'nın Yekaterinburg kentindedir. Kentin 16 km. güneydoğusundadır. Havalimanı 1928 yılında askeri hava üssü olarak açılmıştır ve 10 Temmuz 1943 tarihinde de sivil havalimanı olarak hizmete girmiştir. Ekim 1993 yılında uluslararası statüsüne girmiştir. 2005 itibarıyla Koltsovo Havalimanı Rusya'daki beşinci büyük havalimanıdır. 2007 yılında 2,345,097 yolcu kullanmıştır. Havalimanından 50'den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Strazburg Havalimanı</span>

Strazburg Havalimanı Fransa'nın Bas-Rhin İli'ndeki Entzheim kentindedir. Strazburg'un 10 km. güneybatısındadır. 2009 yılında 1,109,397 yolcu havalimanını kullanmıştır.

Odessa Uluslararası Havalimanı Ukrayna'nın Odessa kentinde yer alan havalimanı. Odessa kent merkezine uzaklığı 7 km.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm-Arlanda Havalimanı</span>

Stockholm-Arlanda Havalimanı İsveç'in başkenti Stockholm'deki uluslararası havalimanıdır. Stockholm'ü de içine alan Sigtuna Belediyesi'ndedir. İsveç'in en büyük; İskandinav ülkelerinin 3. en büyük havalimanıdır. 2011'de 19 milyon yolcu kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Providenciales Uluslararası Havalimanı</span> Britanya denizaşırı bölgesi Turks ve Caicos Adalarında bulunan havalimanı

Providenciales Uluslararası Havalimanı, Caicos Adaları'ndaki Providenciales adasında bulunan, bir Britanya Denizaşırı Toprakları olan Turks ve Caicos Adaları'na hizmet veren ana uluslararası havalimanıdır. Turks ve Caicos Adaları Havalimanları İşletmesi (TCIAA) tarafından işletilmektedir. Grand Turk adasındaki JAGS McCartney Uluslararası Havalimanı bölgenin diğer uluslararası havalimanıdır. Yılda 12.000'den fazla ticarî uçak, havalimanından uçuş gerçekleştirmektedir.