Oslo, Norveç'in başkenti ve en büyük şehridir. Oslo aynı zamanda şehrin bulunduğu eyaletin adıdır. Kopenhag ve Stockholm'ün ardından İskandinavya'nın dördüncü büyük şehridir. Dünyanın en pahalı şehirleri arasındadır. 673.469 nüfusa sahip şehrin yüzölçümü 454 km²'dir.
Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.
Kiel Antlaşması, Napolyon Savaşları sırasında, Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı ile İsveç'in oluşturduğu tarafla Danimarka-Norveç arasında 14 Ocak 1814'te imzalanan ve taraflar arasındaki çarpışmaları sona erdiren antlaşmadır.
İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.
Norveç hükümdarları listesi 872'de başlamaktadır. Geleneksel olarak anlatıya göre bu tarihte Hafrsfjord Muharebesi yapılmış ve bu muharebede galip gelen İ. Harald Güzelsaçlı birkaç küçük Norveç krallıklarını babasının hükümdarlık yaptığı küçük devlete ilhak ederek tüm Norveç'i tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Harald'in kral olduğu bu tek krallık sonradan "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır.
Kalmar Birliği, 14-16. yüzyıllar arası üç İskandinav ülkesinin bir tahtın egemenliği altında bir araya gelmesi sonucu oluşan birliğe verilen addır. Bazı Avrupalı tarihçiler tarafından İskandinav Güçleri olarak da adlandırılır. Birlik üç kurucu ülke dışında bu ülkelere bağlı olan Finlandiya, Grönland, İzlanda ve diğer bağlı toprakları da kapsamaktaydı. 15. yüzyılın ilk çeyreği boyunca Avrupa'nın güçlü siyasi oluşumlarından biriydi. Finlandiya, Kalmar Birliği'nin bir parçası olmasına karşın birliğe katıldığı sırada İsveç toprağı olması ve Cermen kökenlere sahip olmamasından dolayı, Birlik içinde de fazla bir öneme sahip değildi.
Danimarka hükümdarları listesi Danimarka ülkesi üzerinde hüküm süren kral ve kraliçe unvanı taşımış kişilerin listesidir. Bu kral ve kraliçeler şöyle sıralanır:
- Danimarka Krallığı
- Danimarka ve Norveç ülkeleri arasında şahsi birlik (1380–1397)
- Kalmar Birliği (1397–1536)
- Danimarka, Norveç ve İsveç Birliği (1397–1523)
- Danimarka ve Norveç Birliği (1523–1536)
- Danimarka - Norvec Krallığı (1536–1814)
- Danimarka Krallığı
- İzlanda:
- Grönland:
- Faroe Adaları:
Danimarka-Norveç bugünkü Danimarka ve Norveç topraklarında kurulmuş bir ülkedir. Ayrıca İzlanda, Grönland ve Faroe Adaları'nı da içermekteydi. 1536 yılında kurulmuş, 1814 yılındaki Kiel Antlaşması'na kadar devam etmiştir. Bu tarihten sonra Norveç, İsveç'in bir parçası olmuş; İzlanda, Grönland ve Faroe Adaları ise Danimarka'ya bağlı kalmaya devam etmiştir.
Norveç tarihi, bugünkü Norveç Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.
Norveç bayrağı, Norveç Krallığı'nın resmi bayrağı.
İsveç ve Norveç Birliği, 1814 ve 1905 yılları arasında var olan ve bugünkü İsveç ve Norveç'in topraklarını kapsayan bir devlettir. 1814 yılında Danimarka'dan bağımsızlığını kazanan Norveç, kısa süre sonra İsveç'in işgali altında kalarak, sonu Kiel Antlaşması'yla biten bir süreç başladı. 14 Ocak 1814 tarihindeki bu antlaşma, devletin kuruluş tarihidir.
İsveç-Norveç Savaşı, 1814 yılı yazında İsveç'le Norveç arasında gerçekleşmiş savaş. Kiel Antlaşması'na göre Norveç, İsveç Kralı XIII. Charles'ın yönetimi altında İsveç ile birliğe girecekti. Savaş, Norveç'in kendi anayasası ve parlamentosu ile İsveç ve Norveç Birliği'ne katılmaya zorlanmasıyla sonuçlandı.
Norveç Krallığı (1814) Danimarka'nın Napolyon Savaşları'nı kaybetmesiyle 14 Ocak 1814'ten 4 Kasım 1814'e kadar var olmuş devlet. 4 Kasım 1814'te İsveç ile birlikte tek monark iki meclis iki anayasa prensibi üzerinde İsveç ve Norveç Birliği'ne katılmıştır.
Storting, Norveç'in tek parlamentolu ulusal meclisidir. 1814 anayasası gereğince oluşturulmuştur.
XIV. Karl veya Carl John Napolyon'un Cumhuriyetçi mareşallerinden biri, ayrıca İsveç ve Norveç'in ilk Fransız kökenli kralı. 1814 yılından 1844 yılındaki ölümüne kadar hüküm sürdü.
XIII. Karl, 1809'dan sonra İsveç kralı ve 1814'ten 1818'deki ölümüne dek İsveç-Norveç arasında kurulan birliğin ilk kralıdır. Karl, İsveç kralı Adolf Fredrik ve Prusya Prensesi Louisa Ulrikas'ın ikinci oğluydu.
I. Oscar 1844'ten ölümüne kadar İsveç ve Norveç kralı. Bernadotte Hanedanı'nın ikinci hükümdarıdır.
Paris Antlaşması 6 Ocak 1810'da İsveç'in, Rusya İmparatorluğu tarafından 1808-1809 Finlandiya Savaşı'nda yenilmesinin ardından Fransa ve İsveç arasındaki savaşı sona erdiren antlaşma.
İsveç Deniz Kuvvetleri (İsveççe: Svenska marinen), İsveç Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur.