İçeriğe atla

Moskova Yangını (1812)

Moskova Yangını'nın temsili resmi

Moskova Yangını, 1812 yılında Moskova'da çıkan bir yangın.

14 Eylül 1812’de Napolyon Bonapart Borodino Muharebesinden sonra Moskova’ya girdi. Ancak o gece Moskova’nın her tarafında yangınlar başladı. Moskova askeri valisi General Rastopçin Moskova’nın yakılmasını önceden planlamıştı. Yaklaşık üç gün süren yangında Moskova’nın dörtte üçü yanmış koskoca şehir harabeye dönmüştü. Napoleon'un ordusunun kalabileceği barınaklar yok olmuştu. Etraftaki Rus köyleri de Rus ordusu tarafından kontrol altına alınmıştı. Napoleon bu çaresiz durumda 420 bin kişilik ordusuyla Moskova'dan çıkmaya çalışsa da acımasız Rus kışı sebebiyle ordusundan sadece 30 bin asker hayatta kalabildi.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ Rusya Tarihi (Prof.Dr. Akdes Nimet Kurat, TTK 1987)
  2. ^ Siyasi Tarih (Dr. Rıfat Uçarol, Filiz Kitabevi 1985)
  3. ^ Siyasi Tarih (Oral Sander, İmge Kitabevi 2006)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carl von Clausewitz</span> Prusyalı general ve askeri teorisyen

Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz, Prusyalı general ve entelektüel.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Borodino Muharebesi</span>

Borodino Muharebesi, Napolyon Savaşları sırasında Fransız ordularına Moskova yolunu açan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız İmparatorluğu</span> Napolyon Bonapartın kurduğu eski bir ülke

Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator ilan etti. Takip eden süreçte Fransa Koalisyon Savaşları sonucu Avrupa'nın önemli bir kısmını kontrolü altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Yudeniç</span>

Nikolay Nikolayeviç Yudeniç, Rus general, I. Dünya Savaşı'nda Rus Kafkas Ordusu'nun, Rus İç Savaşı (1918-1920) sırasında da kuzeybatıdaki karşıdevrimci Beyaz birliklerin komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kutuzov</span> Rus Mareşal

Prens Mihail İllarionoviç Golenişev-Kutuzov, Rusya Ordusu’nun başkumandanıydı. 1812 yılındaki Napolyon'un Rusya Seferi'nde, Fransızları geri püskürten Rus mareşalidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Yangını</span>

Moskova Yangını, 1571 yılının Mayıs ayında Kırım Hanı I. Devlet Giray'ın, Livonya Savaşı nedeniyle şehri savunmasız şekilde, 6.000 askerle bırakan Rusları yenmesi, Moskova'ya girip şehri yağmalaması ve Moskova'nın çevresindeki kasabaları ateşe vermesinden sonra, rüzgarlar nedeniyle çıkan yangının Moskova'ya varmasıdır. Korkunç İvan'ın yanında bulunan Heinrich von Staden adlı Alman tarihçiye göre şehir, çevredeki kasabalar ve Opriçnina Sarayı 6 saat içerisinde tamamıyla yandı. İnsanlar kiliselere ve Moskova Nehri'ne doğru kaçmaya çalıştı. Kremlin Sarayı'ndaki cephaneliğin patlamasıyla kiliselerde saklananlar nefes darlığından, nehre doğru kaçanlar da nehirde boğularak öldü. Çar 4. İvan, cesetleri nehre atmak üzere sokakta bırakılmasını emretti.

<span class="mw-page-title-main">Vitebsk Muharebesi (1812)</span> Napolyon Savaşları sırasında Ruslarla Fransızlar arasında yapılan muharebe

Vitebsk Muharebesi, 26 ve 27 Temmuz 1812 tarihinde gerçekleşmiş Napolyon Savaşları sırasında Napolyon'un Rusya Seferi'nde yapılan ve Fransız Ordusu'nun taktiksel zaferi ile sonuçlanmış savaştır. Bozguna uğrayan Ruslar, buradan da taktiksel olarak geri çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Maloyaroslavets Muharebesi</span>

Maloyaroslavets Muharebesi, 24 Ekim 1812'de Napolyon'un Rusya seferi'nin bir parçası olan, Mareşal Mihail İllarionoviç Kutuzov yönetiminde Rus ordusu ile I. Napolyon'un üvey oğlu Eugène de Beauharnais kolorduları arasında gerçekleşen muharebe. Fransa-İtalya taktiksel zafer elde etti. Fakat Grande Armée, Rus topraklarındaki ilerlemesini Kaluga'da durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Baptiste Eblé</span> Fransız mühendis (1758-1812)

Jean Baptiste Eblé, Fransız general ve mühendis. Napolyon Savaşları'nda yer aldı. I. Napolyon'un Büyük Ordusu'nu 1812'de tamamen yıkımdan kurtardığı için ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Bagration</span> Rus general

Pyotr Bagration, Napolyon Savaşları sırasında öne çıkan Gürcü asıllı Rus generali ve prensidir.

<span class="mw-page-title-main">Liaskowa Muharebesi</span>

Liaskowa (Lyakhovo) Muharebesi, 9 Kasım 1812'de Liaskowa köyü yakınlarında, Vasily Vasilyevich Orlov-Denisov komutasındaki 3.500 Kazak tarafından, Jean-Pierre Augereau komutasındaki Grande Armée'nin 2.000 askerinin kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Loschniza Muharebesi</span>

Loschniza Muharebesi, 23 Kasım 1812'de Fransız ordusunun belli bir bölümü ile Rus ordusunun bir kısmı arasında gerçekleşti. Oudinot komutasındaki Fransız ordusu, Çiçagov komutasındaki Rus birliklerini yenilgiye uğrattı.

<span class="mw-page-title-main">Tarutino Muharebesi</span>

Tarutino Muharebesi, Napolyon'un Rusya seferi'nin bir parçasıydı. Muharebede Bennigsen komutasındaki Rus birlikleri Joachim Murat komutasındaki Fransız birliklerini yendi. Muharebeye, Vinkovo Muharebesi veya Chernishnya Muharebesi de denmektedir. Pek çok tarihçi, Tarutino köyünün muharebe alanından 8 km ötede olmasından dolayı ikinci ismin daha uygun olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Polotsk Muharebesi</span>

İkinci Polotsk Muharebesi, Napolyon'un Rusya seferi sırasındaki muharebelerden biridir. Bu muharebede General Peter Wittgenstein komutasındaki Ruslar, Laurent Gouvion Saint-Cyr komutasındaki Fransız-Bavyera ordusuna saldırdı ve zafer elde etti. Bu başarının ardından Ruslar Polotsk'u aldı ve Napolyon'un Beyaz Rusya'daki operasyonlarını bitirdi. Wittgenstein'ın zaferi, Kasım ayında üç Rus ordusunun ayrı yönlerden Napolyon'u kuşattığı Berezina Muharebesi'ne zemin hazırladı.