İçeriğe atla

Moskova Ulu Cami

Koordinatlar: 55°46′45″K 37°37′37″D / 55.77917°K 37.62694°D / 55.77917; 37.62694
Moskova Ulu Cami
Harita
Temel bilgiler
KonumMoskova, Rusya
Koordinatlar55°46′45″K 37°37′37″D / 55.77917°K 37.62694°D / 55.77917; 37.62694
İnançİslam
Açılış1904
DurumEtkin
YöneticiRavil Gaynuddin
Web sitesimihrab.ru
Mimari
Mimar(lar)Nikolay Zhukov
İnşaat başlangıcı1894 (Rekonstrüksiyon 2011)
Tamamlanma1904 (Rekonstrüksiyon 2015)
Özellikler
Kapasite10.000 kişi.
Kubbe yüksekliği (dış)46 metre
Minare sayısıİki
Minare yüksekliği78 metre

Moskova Ulu Cami ya da Moskova Merkez Cami (Rusça Московская Соборная Мечеть, Tatarca Мәскәү җәмигъ мәчете), Yapımı 1894-1904 rekonstrüksiyonu da 2011-2015'te yapılan Moskova'nın en büyük cami.

Moskova Prospek Mira, Vypolzov ara sokağında bulunan Moskova'nın en büyük ve en ünlü cami. 1894-1904 yılları arasında Moskova'da Müslüman topluluğun, artması sebebiyle ve Zamoskvorechye bulunan birinci caminin sadece 1500 kişi kapasiteli olması dolayısıyla inşa edilip ibadete açıldı.

Tarihi

1894 yılında Mula Bedredin Alimov, S. Bakirov ve H. Akbulatov tarafından Rus Çarı II. Nikolay'ya bir dilekçe sunulmuştu. Ama XX. yüzyılın başlangıcında Rusya liberalleşmeye başlamasına rağmen, Moskova'nın ikinci camisini yapmak için 10 yıl beklemek gerekti ve 1904 yılında Tatar tüccar Salih Erzin'in maddi yardımıyla inşa edildi.

Yapıldığı 1904 yılından sonra Sovyet dönemimde bile kapanmayan ve vazifesini yapan tek camidir.

1980 yılında Moskova'da yaz olimpiyat oyunları olduğunda cami, Olimpiyskiy spor kompleksini yanında bulunması dolayısıyla yıkılması gündeme geldi ama Moskova'daki İslam âlimleri ve Arap ülkelerinin büyükelçileri Ulu Cami'yi yıkılmaktan kurtardılar. 1996 yılından itibaren Moskova Ulu Cami'nin yanında ayrı bir binada Moskova Müftülüğü ve Moskova İslam Üniversitesi de bulunuyor.[1]

Moskova Ulu Cami rekonstrüksiyon sırasında

Kaynakça

  1. ^ dunyabizim.com. "Moskova'da hangi camiler var?". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Ulu Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Hanlığı</span>

Kasım Hanlığı, Oka Nehri'nın kuzey kıyısında Ryazan kenti yakınında bugünkü Kasimov'da Kasım Han tarafından kurulmuş Tatar hanlığı. Hanlık adını, ilk hanı olan Kasım Han'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hansaray</span> Kırım, Bahçesarayda I. Sahib Giray tarafından yaptırılan bir saray yerleşkesi

Hansaray veya Kırım Han Sarayı, Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'deki Bahçesaray şehrinde bulunan I. Sahib Giray tarafından yaptırılan bir saray kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

Muğla Ulu Cami, Muğla'da 14. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine ait tarihi yapı. Muğla şehrindeki en eski camidir. Ayrıca Türkiye'deki önemli Selçuklu eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Emevî Camii</span> Şamda bir cami, İslamda en kutsal dördüncü yer

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Saat Kulesi</span> Mersinin Tarsus ilçesinde bulunan saat kulesi

Tarsus Saat Kulesi, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan saat kulesi. Ulu Cami'nin kuzeydoğu köşesinde yer almakta olup, inşası dönemin Tarsus Kaymakamı Ziya Bey tarafından teşvik edilmiştir. 1894 yılında Frengülüs (Çiçekli) köyü eşrafından Feyzullah Ağa tarafından, Tarsus merkezde 25 bin kuruş masraf ile bir saat kulesi inşa ettirmiş ve Avrupa'dan büyük bir saat getirtmiştir. Yaptığı bu hizmet nedeniyle 5. rütbeden Mecidî Nişanı ile taltif edilmesi için Dahiliye Nezareti 3 Şubat 1895 tarihinde Sadrazamlık makamına gerekli belgeyi göndermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ravil Gaynuddin</span> Rus din adamı

Ravil İsmailoğlu Gaynuddin, akademisyen, yazar, din adamı, vaiz, Moskova Ulu Camii Müftüsü, Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdare Başkanı ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı olan Müftü, Şeyh Tatar din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mutahhar Camii</span> Diyarbakırda bir cami

Şeyh Mutahhar Camii, Diyarbakır’da 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiş cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

Eşrefpaşa Camii, adını banisi olan Osmanlı dönemi valilerinden Hacı Mehmet Eşref Paşa'dan alan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Ulu Camii</span>

Şamahı Ulu Camii veya Şamahı Cuma Camii Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde bir yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bornay Camii</span>

Bornay Camii; Kazan, Tataristan, Rusya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kutlu Bey Camii</span>

Kutlu Bey Camii, Türkiye'nin Isparta ilinde yer alan bir camidir. Vakfiyesine göre, bölgede yer alan ve 1429 yılında mevcut bulunduğu bilinen bir caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid'in 1899 yılında yeniden inşa emri ile yeniden yaptırılmıştır. Yeni cami 1904 yılında tamamlanmıştır. Bu cami 1914 yılındaki bir depremde yıkılmış, günümüzdeki cami 1922 yılında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Ulu Camii</span> Tarihî cami

Kayseri Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinde şehir merkezinde bulunan, 12. yüzyılın ortalarına doğru inşa edilmiş camidir.