İçeriğe atla

Moskova Sokaklarında Yürüyüş

Walking the Streets of Moscow
YönetmenGeorgiy Daneliya[1]
YazarGennady Shpalikov
OyuncularNikita Mikhalkov
Aleksei Loktev
Yevgeny Steblov
MüzikAndrei Petrov[2]
Görüntü yönetmeniVadim Yusov
StüdyoMosfilm [3]
Çıkış tarih(ler)i1964
Süre78 dakika
ÜlkeRusya
DilRusça

Moskova Sokaklarında Yürüyüş (Rusça: Я шагаю по Москве translit. Ja shagayu po Moskve ; Moskova'da yürüyorum) Georgiy Daneliya'nın yönettiği ve Mosfilm stüdyoları tarafından üretilen 1964 tarihli bir Sovyet filmi. Baş rollerde Nikita Mihalkov, Aleksei Loktev, Jevgeny Steblov ve Galina Polskikh yer alıyor. Filmde ayrıca dört SSCB Halk Sanatçısı yer alıyor: Rolan Bykov, Vladimir Basov, Lev Durov ve İnna Çurikova . Mikhalkov tarafından icra edilen ünlü film müziği, besteci Andrej Petrov tarafından yazılmıştır. Kruşçev Çözülmesi'nin en karakteristiklerinden biri olarak kabul edilen film, 1964 Cannes Film Festivali'nde gala yaptı ve Andrei Tarkovsky ile yaptığı işbirliği ile tanınan kameraman [4] Vadim Yusov'ın işi ile ödül kazandı.[2]

Konu Özeti

Film 1963 yazında, bir Moskova havaalanında başlıyor. Genç bir adam, Volodya (Aleksei Loktev), kendi kendine şarkı söyleyip dans ettiğini gördüğü genç bir kadına seslenir.

- Geliyor musun, gidiyor musun?
- Gelenleri bekliyorum.
- Kim o?
- Kocam.
- Onu karşılaycak birine sahip olduğu için şanslı.
- Evlen, senin de olur.
- İkiniz de mutlu musunuz?
- Evet öyleyiz.
- Asla olmaz.
- İnan bana, olur.[1]

Volodya, Sibirya'dan gelecek vadeden bir yazardır. İlk kısa öyküsü Yunost ("Youth") dergisinde henüz yayınlanır ve ünlü bir yazar olan Voronin, çalışmalarını tartışmak için onu Moskova'ya davet eder. Volodya, Moskova Metrosunda beklenmedik bir şekilde bir arkadaş edinir, zor bir gece vardiyasından eve dönen Kolya (Nikita Mikhalkov). Volodya, eski bir arkadaşlarının evinde kalmak ister, ancak caddenin nerede olduğunu bilmez, bu yüzden Kolya, arkadaşının evini bulmasına yardım etmeye karar verir.

Ne yazık ki, Volodya'yı Temiz Göletler yakınında köpek ısırır. Sonra Kolya yeni arkadaşına yenidem yardım etmeye karar verir - Kolya'nın Voyadya'nın pantolonlarını diktiği ve Kolya'nın büyük ailesiyle tanıştırdığı Kolya'nın evine gelirler. Volodya, Moskova'dan eski arkadaşlarının artık Moskova'da olmadığını (güneye gittiklerini) fark eder ve Kolya'da kalır. Sonra Volodya bir yürüyüşe çıkar.

Sonunda, Kolya uyumaya karar verir, ama sonra eski arkadaşı Sasha (Evgeny Steblov) gelir. Sasha'nın başı beladadır - bugün nişanlısı Sveta ile evlenmeyi planlıyordu, ancak askerlik için çağrıldı. Kolya'ya yardım etmesi için yalvarır. Kolya yardım eder. Sonra iki genç adam damada bir takım elbise satın almak için Mağazaya gider ve orada Volodya ile tanışırlar (Volody yakınlarda kendisi için yeni bir takım satın almıştır). Sonra arkadaşlar gelin için de bir hediye almaya karar verir ve müzik dükkanına giderler, çünkü Kolya satış personeli Alyona'ya (Galina Polskikh) aşıktır...

Oyuncular

  • Aleksei Loktev - Volodya
  • Nikita Mikhalkov - Kalkü
  • Galina Polskikh - Alyona
  • Yevgeny Steblov - Sasha
  • Irina Titova - Sveta
  • Irina Miroshnichenko - Kolka'nın kız kardeşi Katya
  • Lyubov Sokolova - Kolka'nın annesi
  • Yekaterina Melnikova - Kolka'nın büyükannesi
  • Arkadiy Smirnov - Aleksey Petrovich Voronov, yazar
  • Vladimir Basov - zemin parlatıcı
  • Rolan Bykov - Parktaki Adam
  • Valentina Ananina - dondurma satıcısı
  • Veronika Vasilyeva - törenlerin sahibesi
  • Irina Skobtseva - Nadya
  • Inna Çurikova - eğlenceli yarışmaya katılan kız
  • Maria Vinogradova - köpekli kadın
  • Gennadiy Yalovich - tur rehberi
  • Alevtina Rumiantseva - yeraltı muhafızı
  • Vladimir Shurupov - Kalkü'nun kardeşi Viktor
  • Danuta Stolyarskaya - Viktor'un karısı Anya
  • Boris Balakin - taksi şoförü
  • Boris Bityukov - Alyona'nın babası
  • Pyotr Dolzhanov - yoldan geçen
  • Lev Durov - militsiyoner
  • Arina Aleynikova - havaalanında kız
  • Igor Bogolybov - askeri komiser
  • Vadim Shilov - yeraltı kavgacısı
  • Anna Pavlova - askeri komiserlikte sekreter
  • Viktor Volkov - inşaat formeni
  • Viktor Shkurin - hırsız
  • Uno masaaki - Japon adam
  • Svetlana Besedina - yağmurdaki kız
  • Oleg Vidov - bisikletli çocuk
  • Georgi Danelia - boyacı adam

Miras

Bu film 1960'ların başında Sovyet gençleri tarafından çok sevildi. Konusu biraz sade ve iddiasız olsa da, hayatın ne kadar harika olduğunu gösterdi, umut verir ve nahoş şeylere iyimser bir şekilde bakmaya çalışır. Filmle aynı adı taşıyan şarkı Moskova gençliğinin gayri resmi marşı oldu ve hala popülerdir.[2]

Bu filmin popülaritesi 1970'lerde düşüktü, ancak 1980'lerde çağdaş "chernukha" ("siyah") filmlerin, felsefi motiflere sahip kasvetli hiciv ve sosyal dramların aksine yeniden yükseldi. Günümüzde hala çok ünlüdür.

Şarkının, bazı 1990'lar Rus rock grupları (örneğin, Nogu Svelo! ) tarafından yayınlanan yeni versiyonları ve ticari olarak başarılı ama sertçe eleştirilen yeniden yapımı The Heat mevcut.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b Данелия Г. Н. Безбилетный пассажир: «байки» кинорежиссёра. — М.: Эксмо, 2006. — 416 с. — 5100 экз. — 978-5-699-12714-6, 5-699-12714-3
  2. ^ a b c "А я иду…". 20 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Московское метро, история 1950-60 годов". 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Festival de Cannes: I Step Through Moscow". festival-cannes.com. 22 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2009. 
  5. ^ "Метро в кино". 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin</span> Rus politikacı ve Sovyetler Birliğinin kurucusu (1870–1924)

Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin, Rus sosyalist devrimci ve politikacı. Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü olan Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)'nin ilk lideri. Lenin aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin Marx ve Engels sonrası geliştiricilerindendir. Lenin'in en büyük amacı, kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmekti.

Yahudiler birçok ülkede, farklı konular hakkında birçok komplo teorilerine tarih boyunca malzeme olarak seçilmiştir. Bazen Yahudi olan ünlü isimler, bazen bir kitle olarak, bazen politikacılar bazen de Yahudiliğin kendisi bu komplo teorilerinde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Smith</span> Amerikalı öğrenci ve barış aktivisti (1972–1985)

Samantha Reed Smith, Amerika Birleşik Devletleri-Sovyetler Birliği ilişkilerinin gelişmesinde rol oynayan Amerikalı öğrenci, barış aktivisti, iyi niyet elçisi ve oyuncudur. İki ülke arasındaki Soğuk Savaş devam ederken Kasım 1982'de yeni göreve başlayan Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Yuriy Andropov'a mektup gönderdi. Andropov'un mektuba yanıt vererek, kendisini Sovyetler Birliği'ne davet etmesi sonucu ailesiyle birlikte 7-22 Temmuz 1983 tarihleri arasında ülkeyi ziyaret etti. Yolculuğu kapsamında Moskova'yı, Leningrad'ı ve Gurzuf'daki Artek Pioner kampını gezdi.

Rusya'da insan hakları, uluslararası kuruluşlar ve bağımsız yerel medya kuruluşları tarafından rutin olarak eleştirildi. En sık atıfta bulunulan ihlallerden bazıları şunlardır: Gözaltında ölümler, güvenlik güçleri ve gardiyanlar tarafından yaygın ve sistematik işkence kullanımı, taciz ritüelleri, Rus Ordusu'nda yaygın çocuk hakları ihlalleri, etnik azınlıklara karşı şiddet ve ayrımcılık, ve gazetecilerin öldürülmesi.

<span class="mw-page-title-main">Vorkutlag</span>

Yaygın olarak Vorkutlag (Воркутлаг) olarak bilinen Vorkuta Düzeltici Çalışma Kampı', Rekalag veya Vorkuta 6 Numaralı Düzeltici Özel Çalışma Kampı, 1932'den 1962'ye kadar Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti içerisindeki Komi Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Vorkuta şehrinde bulunan Sovyetler Birliği'nin büyük bir GULAG çalışma kampıydı.