İçeriğe atla

Moskova Kanalı

Moskova Kanalı
Havza
Ülke(ler)Rusya
Koordinatlar55°52′19″K 37°27′17″D / 55.87194°K 37.45472°D / 55.87194; 37.45472
Genel bilgiler
Bağladığı sularMoskova nehri→ ←Volga
Uzunluk128 km (80 mi)
Yapım süresi1937
Kanal havuzu8+2+1
DurumKullanımda
ÖzelliklerYüksekliği en fazla 162 m
Wikimedia Commons
Harita

Moskova Kanalı (RusçaКана́л и́мени Москвы́) ya da 1947 yılına kadar olan ismiyle Moskova-Volga Kanalı, Moskova Nehri'ni Volga Nehri'ne bağlanayan bir kanaldır. Moskova Oblastı'nın Moskova şehrinde yer alır. Kanal, Tushino'daki Moskova Nehrini (Moskova'nın kuzeybatısındaki bir alan) Dubna şehrindeki Volga Nehri'nin kuzey kesimine bağlar. Ivankovo rezervuarının hemen kuzeyinde yer alır. Kanalın uzunluğu 128 kmdir.

Matvei Berman başkanlığında SSCB döneminde 1932 ve 1937 yılları arasında yapılmıştır.[1]

Moskova Kanalı ile birlikte Rusya'nın 5 farklı denize bağlantısı vardır, bu denizler: Beyazdeniz, Baltık Denizi, Hazar Denizi, Azak Denizi ve Karadenizdir. Bu sebeple Moskova bazen "beş denizin limanı" (Rusçaпорт пяти морей) olarak adlandırılır. Ulaşımın yanı sıra kanal, Moskova'nın su tüketiminin yaklaşık yarısını da sağlar ve rezervuarının kıyıları rekreasyon bölgeleri olarak kullanılmaktadır.

Dünyanın en uzun heykellerinden biri olan Vladimir Lenin heykeli, 25-metre (82 ft) yüksekliğindedir. 1937 yılında inşa edilen heykel, Dubna'da Volga Nehri ve Moskova Kanalının kesişme noktasında yer alır. Benzer boyutlardaki Joseph Stalin heykeli 1961 yılında destalinizasyon dönemi sırasında yıkılmıştır.[2]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Maunch, C Zeller, T (2008) Rivers in History: Perspectives on Waterways in Europe and North America, University of Pittsburgh Press P73
  2. ^ Salys, Rimgaila (2009). The Musical Comedy Films of Grigorii Aleksandrov: Laughing Matters. Intellect Books. s. 271. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Manş Denizi</span> Britanya adasını kuzey Fransadan ayıran kanal

Manş Denizi, Büyük Britanya'yı Fransa'dan ayırıp Atlas Okyanusu ile Kuzey Denizi'ni birleştiren denizdir. Uzunluğu 563 km, en geniş yeri ise 240 km'dir. Deniz çok sığdır. Ortalama derinlik 63 metre kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Don Nehri</span> Rusyadaki 1,950 km akarak Azak Denizine dökülen nehir

Don Nehri, Rusya'nın başlıca nehirlerinden birisidir. Eski Türkçede nehrin ismi Tın'dır. Moskova'nın güneydoğusunda Tula olarak adlandırılan bölgeden doğar ve 1,950 km boyunca akarak Azak Denizi'ne dökülür. Nehir en doğu noktasında Volga Nehri'ne yaklaşır ve Volga-Don Kanalı ile birbirine bağlanır. Don nehrine adını, 17. yüzyılda buraya gelip verimli topraklara yerleşen Don Kazakları vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vera Muhina</span>

Vera İgnatyevna Muhina Sovyet heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli</span> Rusyada bir heykel

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Boğazı</span>

Kara Boğazı, Rusya'nın kuzeyinde, Barents Denizi ve Kara Denizi'ni birbirine bağlayan dar bir su kanalıdır. Novaya Zemlya ve Vaygaç Adası arasında yer alır. Uzunluğu 33 km, genişliği 45 km ve en sığ yeri 52 metre olup, yılın büyük bölümü buzlar ile kaplıdır. Önceki çağlarda ulaşımda önemli bir su yoluydu.

<span class="mw-page-title-main">Volga</span> Rusyadaki bir nehir ve Avrupanın en uzun nehri

Volga ya da İdil Avrupa'nın en uzun ırmağıdır. Rusça Volga adı Ana Slavca Vlga'dan (nem) gelir. Baltık-Fin dilleri kökenli valkea (beyaz) ve "Valgõ" sözcüklerinden de adının geldiği iddia edilmektedir. Uzunluğu yaklaşık 3531 km olan Volga, Moskova ile Sankt-Peterburg arasındaki Valday Tepeleri'nden doğar. Deniz seviyesinden 28 metre aşağıda olan Hazar Denizi'ne dökülür. Valday tepelerinde bulunan birçok göl ve bataklıktan gelen kaynak kollarının birleşmesiyle meydana gelen Volga, Rjev'den itibaren ulaşıma elverişli bir hâlde akar. Moskova Kanalı'yla birleştiği yerden sonra genişliği 230 metreyi bulur. Bundan sonra nehirde düzenli bir ulaşım sağlanır. Volga'nın yatağı üzerinde beş adet baraj bulunur. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü'ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Volga Deltası</span> Rusyada bir ırmak deltası

Volga Deltası, Avrupa'da ülkenin iç kısmında olan nehir deltalarının en büyüğüdür. Avrupa'nın en büyük nehir sistemini meydana getirir. Volga nehri Kalmıkya Cumhuriyeti'nin kuzey doğusundaki, Rusya'nın Astrahan eyaletinden Hazar Denizi'ne akar. Delta hazar çukurunda yer alır. Deltanın uzak doğu kısmı Kazakistan'a uzanır. Delta, Astrahan şehrinden 60 km akıntı yönünde Hazar Denizi'ne boşalır.

<span class="mw-page-title-main">Volga-Don Kanalı</span>

Volga-Don Kanalı, İdil Nehri ile Don Nehri'ni en kısa mesafe ile bağlayan kanal.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşistan</span>

Çuvaşistan veya Çuvaş Cumhuriyeti, , Rusya'nın içinde yer alan federe cumhuriyettir. Cumhuriyetin adını aldığı Çuvaşlar, Türk halklarından biridir. Çuvaşistan, Rusya’nın orta kesiminde yer alır ve Haziran 1920’de kurulmuştur. Yüzölçümü 18.300 km²'dir. Nüfusu yaklaşık 1.350.000'dir. Başkenti Çeboksarı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ulyanovsk Oblastı</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan oblast

Ulyanovsk Oblastı, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Ulyanovsk şehridir. 19 Ocak 1943'te SSCB Yüksek Sovyet kararı ile yönetim merkezi oldu. Şehir adını burada doğan 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İliç Lenin'nin asıl soyadı Ulyanov'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dubna</span>

Dubna (Rusça:Дубна́), Rusya'nın batı kesiminde Moskova Oblastı'nda kent. Şehirde bulunan Nükleer Araştırma Enstitüsü şehir için önemli bir yer tutar. MKB Raduga, füze sistemlerinin tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış bir hava savunma şirketine de ev sahipliği yapmaktadır. Giderek gelişen bir kent olan Dubna'ya 1956 yılında şehir statüsü verilmiştir. Nüfusu: 73,357 (2012) 70,663 60,951 65,805.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Sarayı</span>

Sovyetler Sarayı, tasarımı Sovyet mimar Boris İofan tarafından hazırlanan ve resmen kabul edilen yapı. 1937 yılında başlanan proje, Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırması sebebiyle sonlandırılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boris İofan</span>

Boris Mihailoviç İofan, Yahudi Sovyet mimar. Sovyetler Sarayı mimarlığı, İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nin ideolojik tasarımını yapması gibi pek çok önde gelen Sovyet mimarisi eserine olan katkılarıyla bilinir. İofan, ayrıca Moskova Metrosu'nun Arbatsko-Pokrovskaya Hattı'nda yer alan Baumanskaya istasyonunun ve 1939 New York Dünya Fuarı'nda sergilenen Stalin kabartmasının da tasarımcısıdır. Bu sergide Sovyetler Birliği'ni temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Volgograd Baraj Gölü</span>

Volgograd Baraj Gölü Rusya'da İdil Nehri üzerinde kurulu Volga Hidroelektrik Santrali'nin oluşturduğu baraj gölüdür. Volgograd Oblast ve Saratov Oblastı sınırları içerisinde yer alır ve adı Volgograd şehrinden gelir. 1958-1961 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Anıtı (Volga-Don Kanalı)</span>

Volga-Don Kanalı'ndaki Lenin Anıtı, Volga Nehri'ndeki Volga-Don Kanalı'nın girişinde yer alan Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'e adanılan anıt. Volgograd'da yer alan heykel dünyanın en yüksek heykellerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Nehri</span>

Moskova Nehri ya da Moskva Nehri, Batı Rusya'da yer alan bir nehirdir. Moskova'nın 140 km (90 mi) batısında yer alır, Smolensk ve Moskova Oblastı'nın doğusunda yer alır. Moskova'nın 110 km (70 mi) kuzeydoğusundaki Kolomna şehrinden geçen Oka Nehri, Volga Nehri'nin bir koludur ve Hazar Denizine bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Depresyonu</span> Hazar Denizinin kuzey kesimini kapsayan alçak düzlük bölgesi

Hazar Depresyonu veya Pricaspian/Peri-Hazar Depresyonu/Ovası, yeryüzündeki en büyük kapalı su kütlesi olan Hazar Denizi'nin kuzey kısmını kaplayan alçak bir düzlük bölgedir. Aral ve Hazar denizlerini kapsayan daha geniş Aral-Hazar Depresyonu'nun daha büyük kuzey kısmıdır.