İçeriğe atla

Moskova Demiryolu

Moskova Demiryolu
Московская железная дорога
Savyolovo banliyö demiryolu üzerindeki bir demiryolu köprüsü
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiRusya Demiryolları
YerMerkez Federal Bölgesi
Moskova, Smolensk, Vladimir, Ryazan, Tula, Kaluga, Bryansk, Oryol, Lipetsk ve Kursk Oblastları
Web sitesimzd.rzd.ru
Hizmet
SistemRusya Demiryolları
İşletmeci(ler)Rusya Demiryolları
Tarihçe
Açılış1959
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu8,800 km (5,468 mi)
Hat açıklığıGeniş (1520 mm)

Moskova Demiryolu (RusçaМосковская железная дорога, romanizeMoskovskaya zheleznaya doroga), Rusya'nın banliyö demiryolu operasyonlarının yarısını ve ülkenin demiryolu yolcu trafiğinin dörtte birini işleten Rusya Demiryolları'na bağlı yan kuruluştur. Merkezi Moskova'daki Komsomolskaya Meydanı yakınında bulunan kuruluşta 2009 yılı itibarıyla 73.600 kişi istihdam edilmektedir.[1]

Kuruluş, Moskova ve Moskova Oblastı'ndaki -Ekim Demiryolu tarafından işletilen Sankt-Peterburg - Moskova demiryolu hariç- tüm demiryolu hatlarının yanı sıra Smolensk, Vladimir, Ryazan, Tula, Kaluga, Bryansk, Oryol, Lipetsk ve Kursk Oblastları dâhil olmak üzere Merkez Federal Bölgesi'ndeki birçok demiryolu hattını da işletmektedir.

2007'de Moskova Merkez Çemberi'ne dönüştürülen Moskova Demiryolu'nun Küçük Halkası'ndan bir görsel.

Hatlar

  • Ryazan demiryolu
  • Kazan demiryolu
  • Gorki demiryolu
  • Kursk demiryolu
  • Pavelets demiryolu
  • Kiev demiryolu
  • Belarus demiryolu
  • Riga demiryolu
  • Savyolovo demiryolu
  • Yaroslavl demiryolu
  • Moskova Demiryolu'nun Küçük Halkası
  • Moskova Demiryolu'nun Büyük Halkası

Kısımlar ve hizmete giriş tarihleri

Moskova'daki Belarus Garı

Başlıca tren istasyonları

Ayrıca bakınız

  • Moskova Demiryolu Müzesi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

  1. ^ Kırım Demiryolu de facto olarak Rusya Demiryolları'nın, de jure olarak ise Ukrayna Demiryolları'nın yönetimindedir.
  2. ^ a b c d RZD'nin parçası değil.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus tarihi</span>

Belarus tarihi Belarus'un tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Bu liste 1992'den itibaren Rusya profesyonel futbol liglerinde oynamış takımlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın ekonomik bölgeleri</span>

Rusya on iki tane "ekonomik bölge" 'ye bölünmektedir. Bu ekonomik bölgeler, ekonomik ve istatistiksel gereksinmeler için Rusya'nın federal yapılarının yeniden bir araya getirilmeleridir. Bu ekonomik bölgelere bölünme, ülkenin federal bölgelere bölünmesinden değişiktir, çünkü federal bölgelerinin tek amacı idareciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bryansk Oblastı</span> Rusyada bir idarî birim

Bryansk Oblastı, Rusya'ya bağlı oblasttır. Merkez Federal Bölgesi'nde yer almakta ve Ukrayna ile Belarus'a sınırı bulunmaktadır. Oblastın idarî merkezi Bryansk şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Lipetsk Oblastı</span>

Lipetsk Oblastı, Rusya'nın Merkez Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Lipetsk şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kutuzov Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Alman kuvvetlerine karşı Kızıl Ordu’nun yürüttüğü askeri bir harekât

Kutuzov Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman kuvvetlerine karşı Kızıl Ordu'nun yürüttüğü askeri bir harekâttır. I. Napolyon'un 1812 yılında Rusya'yı istilası sırasında Rusya'yı yenilgiden kurtaran General olarak ünlenen Mihail İllarionoviç Kutuzov'a ithafen, harekâta onun ismi verilmiştir. Harekât 12 Temmuz'da başladı ve 18 Ağustos 1943 tarihinde sona erdi. Muharebelerin son aşamasında, Oryol yakınlarında mevzide olan 2. Panzer Ordusu'nun, Sovyet Batı ve Bryansk Cepheleri tarafından atılmasıyla Oryol girintisi ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suvorov Harekâtı</span>

İkinci Smolensk Muharebesi, 7 Ağustos – 2 Ekim 1943 tarihleri arasında Kızıl Ordu tarafından icra edilen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Harekât, Rusya’nın batısında, 1943 yılı yaz – sonbahar seferinin bir parçasını oluşturmaktadır. Aşağı Dinyeper Taarruzu ile birbirine yakın tarihlerde başlanıldı ve taarruz iki ay sürdü. General Yeremenko’nun komutası altında Kalinin Cephesi ile Sokolovski komutasındaki Batı Cephesi tarafından yürütüldü. Harekâtın hedefi, Alman kuvvetlerini Smolensk ve Bryansk bölgesinden çıkarmaktı. Smolensk, 1941 yılındaki I. Smolensk Muharebesi’nden beri Alman işgalindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Borodino Tren İstasyonu</span>

Borodino Tren İstasyonu, Moskova Demiryolu'nun Moskova - Smolensk Hattı'nda bir tren istasyonudur. Moskova Oblastı'nın Mojaysk Rayonu'nda bulunmaktadır. Moskova'nın Belarus Garı'na 123 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 saatlik mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Saati</span>

Moskova Saati (UTC+3), Moskova Coğrafik konumuyla 4 saat diliminde bulunur, yani 37,5 meridyenin doğusunda. Halk Komiserleri Kurulu kararıyla 16 Haziran 1930 yılından itibarıyla Rusya toprakların üzerinde kararlaştırılmış zaman uygulaması uygulanarak saat ibreleri 1 saat ileri alındı. Moskova zamanı Rusya için standart, bütün yerel Rusya'nın zaman dilimleri Moskova Saat Diliminden sayılır. Moskova Zamanı ayrıca bütün ülkenin tren tarifesi saatinde kullanılır.

Rusya'daki posta kodları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Voronej Guberniyası</span>

Voronej Guberniyası, 1725-1928 yılları arasında sırasıyla Rusya Çarlığı, Rus İmparatorluğu ve Rusya SFSC'ye bağlı bir Valilik idi. Guberniyanın merkezi Voronej idi.

<span class="mw-page-title-main">Yaroslavl Garı</span>

Yaroslavl Garı, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir gardır. Gar, 1862 yılında inşa edilmiştir. Merkez İdari Okrugu'nda Komsomolskaya Meydanı'nda Leningrad Garı'nın yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Garı</span>

Belarus Garı, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir gardır. Gar, 1870 yılında inşa edilmiştir. Merkez İdari Okrugu'nda Tverskaya Zastava Meydanı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hotkovo</span>

Hotkovo, Rusya'nın Moskova Oblastı'na bağlı Sergiyev Posad rayonunda bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Moskova'nın 60 km kuzeydoğusunda Moskova-Yaroslavl demiryolu üzerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 125.88 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 21,505'tir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.

Rus-Kırım Savaşları, Volga Nehri çevresindeki bölgede 16. yüzyılda Rusya güçleri ile Kırım Hanlığı Tatarları arasında yapıldı.

Bu makale, Moğol İmparatorluğu ve ardılı devletlerin istilaları ve sonraki işgalleri sırasında Avrupa'da gerçekleşen çatışmaları listeler. Avrupa'nın Moğol tarafından istilası 13. yüzyılda gerçekleşti. Bu, Doğu Avrupa'nın çoğunun işgali ile sonuçlandı ve Geç Orta Çağ'dan erken modern döneme kadar çeşitli baskınlar, istilalar ve fetihler üç yüzyıl daha devam etti. Moğol ve Türk halklarının bir karışımına atıfta bulunan bir terim olan Türk-Moğol geleneği, tarihsel olarak genellikle Tatarlar veya Tartarlar terimleriyle biliniyordu. Başlangıçta Tatarlar, daha sonra Moğol İmparatorluğu tarafından boyun eğdirilen Tatar konfederasyonundan bir halktı.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Demiryolu</span> Rusya Demiryollarının yan kuruluşlarından biri

Ekim Demiryolu, Rusya'nın kuzey batısındaki demiryolu hatlarını işleten Rusya Demiryolları'na bağlı yan kuruluştur.