İçeriğe atla

Moskova Antlaşması (1920)

Moskova Antlaşması pdf (Rusça)

Moskova Antlaşması (Gürcüce: მოსკოვის ხელშეკრულება, "mosk'ovis h'elşek'ruleba; Rusça: Московский договор, "Moskovskiy dogovor"), Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti ile Sovyet Rusya arasında 7 Mayıs 1920'de Moskova'da imzalanan antlaşmadır. Bolşevik Rusya, düşman güçlerin birliklerini Gürcistan topraklarında tutmayacağı sözü karşılığında Gürcistan'ın bağımsızlığını tanımıştır. Bu antlaşma kapsamında Sovyet Rusya, Türkler ile Gürcüler arasında o tarihte tartışmalı olan Batum, Ardahan ve Artvin bölgelerini de Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nın bir parçası kabul etmiştir.

Gürcistan, Ekim Devrimi'nin ardından Çarlık Rusya'nın parçalanmasından birkaç ay sonra, 26 Mayıs 1918'de, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan etti. Ne var ki Tiflis hükûmetinin belirlediği sınırlar içinde Gürcistan Milletler Cemiyeti'ne kabul edilmedi. Bunun üzerine Tiflis hükûmeti komşulardan birinin bağımsızlığı tanımasının Milletler Cemiyeti'ne üye olmayı kolaylaştıracağı düşüncesiyle Grigol Uratadze başkanlığında bir heyeti Moskova'ya yolladı. Ancak Stalin ile Sergo Orconikidze'nin Gürcistan'ın bağımsızlığına karşı çıktığı biliniyordu. Buna rağmen Gürcistan heyeti Lenin'le görüşmeyi ve bir anlaşamaya varmayı başardı. Gürcistan, ilan ettiği sınırlar içinde kalan Soçi'yi Sovyet Rusya'ya bırakmayı kabul etti. Buna karşılık bu antlaşmanın III. maddenin birinci bendinde Gürcistan’ın sınırları şöyle tanımlanmıştır. “Gürcistan ve Rusya arasındaki devlet sınırı, Karadeniz'den Psou Nehri boyunca Ahahça Dağı'na, Ahahça Dağı ve Agapet Dağı’ndan geçer ve Karadeniz'in eski vilayetleri Kutaisi ve Tiflis'in kuzey sınırı boyunca Zakatala sancağına ve bu bölgenin doğu sınırından Ermenistan sınırına kadar uzanır.” Sovyet Rusya ayrıca bu bölgelerin dışında başka yerleri de IV. madenin birinci bendinde şu yükümlülüğü üstelenmiştir: "Rusya, bu antlaşmanın III. maddesinin 1. paragrafı uyarınca, Gürcistan Cumhuriyeti’nin tartışmasız kısımları olan Karadeniz kıyısı vilayetleri dışında, eski Rus İmparatorluğu'nun aşağıdaki eyalet ve bölgelerini kayıtsız şartsız Gürcistan Devletinin bir parçası olarak tanımayı taahhüt eder: Tiflis, Kutaisi ve Batum vilayetlerini oluşturan sancakları, bu vilayetler ile Zakatala ve Sohum sancaklarını oluşturan bütün mezraları." Moskova'da imzalandığı için Moskova Antlaşması olarak bilinin bu antlaşma 7 Mayıs 1920 tarihinde, Grigol Uratadze ve Lev Karahan başkanlığındaki heyetler tarafından imzalandı.[1][2][3][4]

Bu antlaşmaya rağmen Sovyet Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'ın işgalinin ardından Kızıl Ordu'yu bağımsız Gürcistan'ı işgal etmekle görevlendirdi. Kızıl Ordu'nun 15 Şubat 1921'de başlayan işgali 17 Mart'ta tamamlandı. Ardından Gürcistan'da Sovyet hükümeti kuruldu. Bu arada Tiflis hükûmetiyle diplomatik ilişkiler kurmuş olan Ankara Hükümeti, Sovyet Rusya'nın yanında yer aldı ve 23 Şubat 1921'de bir ültimatom vererek Ardahan, Artvin ve Batum bölgelerinden Gürcü hükûmetinin çekilmesini istedi. Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti de bu bölgelerden çekildi. Ardından Kazım Karabekir komutasındaki 3. Ordu birlikleri Gürcülerin boşalttığı Ardahan, Artvin ve Batum'a girdi.[5] Ancak Giorgi Mazniaşvili komutasındaki Gürcü kuvvetleri Batum'dan Türk birliklerini çıkardı ve kenti Bolşevik kuvvetlerine teslim etti.

Kızıl Ordu, Gürcistan'ın işgalini tamamlanmadan bir gün önce, 16 Mart 1921'de, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasında Moskova Antlaşması imzalandı. Sovyet Rusya'nın tanımış olduğu bağımsız Gürcistan'ın sınırları içinde bulunan Ardahan ve Artvin bölgeleri bu antlaşma uyarınca Türkiye'ye bırakıldı. Sınırları yeniden belirlenen Gürcistan'da ise Sovyet yönetimi kuruldu ve 1922 yılında SSCB'nin bir parçası haline getirildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kars Antlaşması</span>

Kars Antlaşması (Fransızca: Traite de Kars), 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Güney Kafkasya ülkeleri Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki sınırların belirlendiği antlaşmadır.

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Okumuşlar</span>

Okumuşlar, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Adagül, Borçka</span>

Adagül, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ağıllı, Çıldır</span> Ardahan, Türkiyede bir köy

Ağıllı, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Doğankaya, Çıldır</span>

Doğankaya, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Semihaşakir, Çıldır</span> Çıldırda bir köy

Semihaşakir, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dereköy, Damal</span>

Dereköy, Ardahan ilinin Damal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tepeköy, Damal</span>

Tepeköy, Ardahan ilinin Damal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Altınemek</span>

Altınemek, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çiçeklidağ, Hanak</span> Hanakta bir köy

Çiçeklidağ, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İncedere, Hanak</span> Hanakta bir köy

İncedere, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Koyunpınarı, Hanak</span>

Koyunpınarı, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlükaya, Posof</span>

Söğütlükaya, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali</span>

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali, Rus–Gürcü Savaşı ya da Sovyet Rusya'nın Gürcistan'ı işgali olarak da bilinir, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kızıl Ordu'nun Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Menşevik hükûmetinin yerine Bolşevik rejimini kurmak amacıyla giriştiği askerî işgaldir. İşgal, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polikarpe Mdivani</span> Rus Bolşevik devrimci, Sovyet siyasetçi

Polikarpe Gurgenoviç "Budu" Mdivani 1917 Rus Devrimleri ve İç Savaşa aktif olarak katılan deneyimli bir Gürcü Bolşevik siyasetçi, Sovyet hükûmet yetkilisi ve diplomattır. 1920'lerde, özellikle Kafkasya'nın Sovyetleştirilmesinde önemli bir rol oynadı ancak daha sonra 1922 Gürcistan Olayı sırasında Josef Stalin'in merkezileştirme politikası sırasında Komünist Gürcistan muhalefetine öncülük etti. 1930'larda Troçkist muhalefete desteği gerekçe gösterilerek işkence gördü ve Büyük Temizlik kapsamında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet İşgali Günü</span>

Sovyet İşgali Günü, Gürcistan'da Sovyet Rusya'nın işgalini anma günüdür. Her yıl 25 Şubat'ta 1921 yılında Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgalini hafızalarda calı tutmak için anılmaktadır. Söz konusu günün anılmasına 2010 yılında karar verilmiş ve ilk kez 2011'de anma gerçekleştirilmiştir.