İçeriğe atla

Moskova Anıt Camii

Koordinatlar: 55°43′31″K 37°29′49″D / 55.72528°K 37.49694°D / 55.72528; 37.49694
Moskova Anıt Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumMoskova, Rusya
Koordinatlar55°43′31″K 37°29′49″D / 55.72528°K 37.49694°D / 55.72528; 37.49694
İnançİslam
Açılış1997
DurumEtkin
YöneticiŞamil Alyautdinov
Mimari
Mimar(lar)I. Tazhiev
İnşaat başlangıcı1995
Tamamlanma1997
Özellikler
Minare sayısı1
Minare yüksekliği60 metre

Moskova Anıt Camii (Rusça Мемориальная мечеть, Tatarca Мемориал мәчет), Yapımı 1995-1997 de yapılan, 1941-1945 yılları arasında Rusların Nazi Almanya'sına karşı vatan topraklarını savunmak için yaptıkları Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndan zaferle çıkmalarının ardından Müslümanların bu savaşa yaptığı katkılara ithaf edilmiş bir camii.

Moskova, Park Pobedy'de (Rusça парк победы, Türkçe Zafer Parkı) ayrıca bir sinegog ve bir de kilise de yaparak bugün ve gelecekte dinler için bir birlik sembolü oluşturmak için inşa edilmiştir.

Tarihi

2. Dünya Savaşında ölmüş olan Müslüman askerlerin anısına yapılmıştır. Moskova Bölge Meclisin Milletvekilleri tarafından Rusya Meclisine caminin kurulmasına karşı bir şikayet gönderilmesine rağmen cami Moskova Belediye Başkanının yardımlarıyla Tataristan, Başkurdistan, Adıgeya, Kazakistan devletlerinin maddi desteği ve Rusya'nın finanse etmesi ile 6 Eylül 1997 yılında yapıldı.

Açılışa Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, Başkurdistan Devlet Başkanı Rahimov, Tataristan Devlet Başkanı Şammiyev ve Moskova Belediye Başkanı Lujkov katıldı.

Caminin dış cephesi Tatar, Özbek, Kafkas gibi üç farklı Müslüman mimarlık ekolünün geleneklerini içeriyor.[1]

Kaynakça

  1. ^ dunyabizim.com. "Moskova'da hangi camiiler var?". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mirsaid Sultangaliyev</span> Tatar devrimci ve teorisyen

Mirsaid Sultangaliyev, Orta Asya'daki Türk halklarını birleştirerek sosyalist bir Türkistan devleti kurmak istemiş Tatar lider ve düşünce adamı. Müslüman "ulusal komünizm"in kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. Bir cumhuriyette yerel halkın etnik kökeni cumhuriyete isim veren milliyet olarak bilinir. On yıllarca süren Rusya içi göçler nedeniyle artık bu milliyet o cumhuriyetin nüfusunda çoğunluğu temsil etmeyebilir ama yine de o belirli etnik milliyetin cumhuriyeti olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk</span> Rusya, Çelyabinsk Oblastının yönetim merkezi şehir

Çelyabinsk - Rusya'nın büyük bir şehri, Çelyabinsk Oblastı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2019 sayımına göre nüfusu 1 200 720'tir. Büyük transport kavşağı. Şehirde Çelyabinsk Balandino ve Çelyabinsk Şagol isimli iki havaalanı bulunmaktadır. Büyük sanayileşmiş merkez Metalurji, Makine mühendisliği, metal işi, cihaz işi, hafif sanayi, gıda kaynaklı sanayi. 1795 yılında 2700 civarı olan nüfusu 1897 yılından beri hızla artmıştır. 2020 itibarıyla nüfusuna göre Rusya'nın en büyük yedinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastının yönetim merkezi

Orenburg, Rusya'nın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastı'na bağlı şehir, aynı zamanda Oblast'ın yönetim merkezi. Başkent Moskova'nın 1478 km güneyinde Ural Nehri civarındadır. Nüfusu 542.700'dür (2005). Orenburg şehri 1920-1925 yıllarında Kazakistan'a başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mercani Camii</span>

Mercani Camii, Rusya'nın Kazan şehrinde bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Samara</span> rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Samara Oblastının başkenti olan şehir

Samara, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan Samara Oblastı'nın başkenti olan şehir. Tatarların yoğunlukla yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg Oblastı</span> Rusyanın idarî bir birimi

Orenburg Oblastı, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Orenburg şehridir. 1938 - 1957 yılları arasında Sovyet pilotu Valeri Çkalov 'un onuruna Çkalov Oblastı adı kullanıldı. Oblastta Türk nüfusu önemli bir yere sahiptir. Bağımsız bir Türk ülkesi olan Kazakistan ile özerk Türk cumhuriyetleri Tataristan, Başkurdistan arasında köprü olması yönünden stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ravil Gaynuddin</span> Rus din adamı

Ravil İsmailoğlu Gaynuddin, akademisyen, yazar, din adamı, vaiz, Moskova Ulu Camii Müftüsü, Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdare Başkanı ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı olan Müftü, Şeyh Tatar din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Tarihi Camii</span>

Moskova Tarihi Camii, Yapımı 1816-1823 rekonstrüksiyonu da 1991-1993'te yapılan Moskova'nın en eski camisi.

<span class="mw-page-title-main">Yardyam Camii</span>

Yardyam Camii, yapımı 1996-1997'de Tatar Hilal Vakfı tarafından Moskova'da yapılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan cumhurbaşkanı</span> Tataristanın devlet başkanı

Tataristan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kaban Camii</span>

Kaban Camii, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da bulunan bir camidir. Camii, 1926 yılında İdil Bulgarları'nın İslamiyeti kabulünün 1000. yıldönümünün anısına inşa edilmiş olup Ekim Devrimi'nden önce Kazan'da geleneksel olarak Rus topluluğun yaşadığı Kaban Gölü'nün karşı kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tübenkama Baraj Gölü</span>

Tübenkama Baraj Gölü, Rusya'da Tataristan, Başkurdistan, Perm Krayı ve Udmurtya arasında Kama Nehri üzerinde bulunan bir baraj gölüdür. 1981 yılında yapılmış olup Tübenkama Hidroelektrik Santrali'ne hizmet vermektedir. Göl, aynı zamanda sulama ve balıkçılık için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde İslam</span>

Sovyetler Birliği'nde İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam inanışına ait konuları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Bornay Camii</span>

Bornay Camii; Kazan, Tataristan, Rusya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm-Tatar Halk Merkezi</span>

Ayrıca Tatar Sosyal Merkezi olarak bilinen Tüm-Tatar Halk Merkezi, (TTHM, BTİÜ), milliyetçi bir gündemi olan bir Tatar sosyal örgütüdür. TTHM genel merkezi Kazan, Tataristan'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Tarihi</span>

Rusya Federasyonu'na bağlı bir cumhuriyet olan Tataristan toprakları, tarih öncesi dönemde farklı gruplar tarafından iskan edilmiştir. İtil Bulgar Devleti bir süre Hazarlara tabi olmuştur. İtil Bulgarları Müslüman olup çeşitli Türk halklarını bünyelerine katınca İtil Tatarları olarak anılmaya başlandı.