Mosjøen
Mosjøen Norveç'in Nordland ilçesine bağlı Vefsn Belediyesi'ne bağlı bir kasabadır. Mosjøen, Helgeland bölgesindeki en eski kasabadır; Nordland ilçesinde yalnızca Bodø kasabası daha eskidir Kasaba aynı zamanda Vefsn Belediyesi'nin idari merkezidir Eski Mosjøen köyü 1875'te ladested ilan edildi. Aynı zamanda bir kasaba belediyesiydi. 1875'ten Vefsn'e birleştirildiği 1961 yılına kadar kasaba (ladested) statüsünü kaybetmiştir. Aynı zamanda eski bir garnizon kenti ve gümrük yeridir.[1] 1998 yılında Mosjøen'in kentsel bölgesi bir kez daha kasaba ilan edildi. Mosjøen'li insanlardan "mosjøværing" şeytan ismini kullanarak söz edilir.
Diğer bölgesel kasabalar olan Mo i Rana ve Narvik ile birlikte Mosjøen, Nordland bölgesinin sanayi şehirlerinden biridir. Alcoa'nın sahibi olduğu Mosjøen Alüminyum Fabrikası, Avrupa'nın en büyükleri arasındadır ve geleneksel olarak kasabanın temel taşıdır. Ayrıca kasabanın iş sektörü ticaret, zanaat, bankacılık, ulaşım ve turizmi içermektedir. Kasaba tüm bölgeden müşteri çekiyor.
Mosjøen, Helgeland'da bir ulaşım merkezidir. Mosjøen'den batıda Sandnessjøen kasabasına 71 kilometre (44 mil), kuzeyde Mo i Rana kasabasına 87 kilometre (54 mil) ve Brønnøysund kasabasına 160 kilometre (99 mil) uzaklıktadır. Avrupa güzergahı E6 karayolu ilçenin içinden geçmektedir. Mosjøen Otobüs Merkezi'nden, Nordland Hattı üzerindeki Mosjøen Tren İstasyonu'ndan ve şehrin güneyindeki Mosjøen Havaalanı'ndan günlük seferler vardır. Mosjøen'de hem halka açık hem de özel iskeleler bulunmaktadır. Kasabanın limanı Kuzey Norveç'in en büyükleri arasındadır.[2]
Orta öğretim ve yetişkin eğitimi açısından Mosjøen, hem yerel hem de bölgesel işlevleri yerine getirir. Genel (müzikdahil), mesleki ve tarımsal branşlar sunan Mosjøen Lisesi aynı zamanda kasabayı çevreleyen kırsal belediyelerden ve Nordland'ın diğer bölgelerinden de öğrenci kabul etmektedir. Vefsn Halk Lisesi Mosjøen'de, Sandvik Halk Lisesi ise kuzeyinde yer almaktadır Kasabanın Açık Üniversite'nin bir bölümü var. Toppen Uluslararası Yaz Müzik Okulu ve Kippermoen Kupası'nın yanı sıra Mosjøen'de çocuklar ve gençlere yönelik birçok büyük etkinlik düzenleniyor.
Mosjøen, Kuzey Norveç'in 19. yüzyıldan kalma ahşap evler ve iskelelerden oluşan en uzun kümesi olan Sjøgata ile tanınır. Diğer turistik mekanlar arasında 1735'ten kalma Dolstad Kilisesi, 1905'ten kalma ödüllü Şehir Parkı ve alüminyum fabrikası bulunmaktadır.
Sanayi ve iş
Mosjøen, Nordland'ın sanayi şehirlerinden biridir. Alcoa'nın sahibi olduğu Mosjøen Alüminyum Fabrikası özellikle önemlidir.
Mosjøen'in iş sektörü hem geleneksel hem de modern şirketlerin yanı sıra ticaret, zanaat, bankacılık, taşımacılık ve turizm gibi geniş bir şube yelpazesini içermektedir. Kasaba, bölgedeki küçük komşu kasabalardan ve kırsal belediyelerden müşterilerin ilgisini çeken bir ticaret merkezidir.
Toplu taşıma
Mosjøen'e uçakla, trenle ve gemiyle de ulaşılabilir Mosjøen'e, şehrin arabayla beş dakika güneyinde bulunan Kjærstad'daki Mosjøen Havaalanı tarafından hizmet verilmektedir. Nordland Hattı üzerindeki Mosjøen İstasyonu, güneyde Trondheim'a ve kuzeyde Bodø'ya günlük seferler düzenlemektedir. Trofors ve Mo i Rana arasında daha küçük bir banliyö demiryolu çalışmaktadır.
Hem özel hem de halka açık rıhtımları kapsayan Mosjøen limanı, Kuzey Norveç'in en büyük limanıdır Mosjøen Alüminyum Fabrikası'nın kendi limanı bulunmaktadır.
Turizm
Aşağıdakiler popüler gezi noktalarıdır:
- Sjøgata, Kuzey Norveç'teki 19. yüzyıldan kalma ahşap binaların en yoğun olduğu tarihi ve pitoresk bir cadde
- Fru Haugans Hotel, 1794 yılında kurulmuş olup bugün Kuzey Norveç'in en eski otelidir
- Dolstad Kilisesi, 1735'te kuruldu
- Şehir Parkı, ca. 1900 ve Norveç'in en iyi halka açık parklarından biri olarak kabul ediliyor
Kaynakça
- ^ Thorsnæs, Geir, (Ed.) (27 Kasım 2014). "Mosjøen – tidligere kommune". Store norske leksikon (Norveççe). Kunnskapsforlaget. 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019.
- ^ Thorsnæs, Geir, (Ed.) (1 Şubat 2016). "Mosjøen". Store norske leksikon (Norveççe). Kunnskapsforlaget. 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019.