İçeriğe atla

Morris Kline

Morris Kline
Doğum1 Mayıs 1908(1908-05-01)
Brooklyn
Ölüm10 Haziran 1992 (84 yaşında)
Brooklyn
Defin yeriMontefiore Mezarlığı
40°41′9.416″K 73°44′49.412″B / 40.68594889°K 73.74705889°B / 40.68594889; -73.74705889
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkABD
EğitimNew York Üniversitesi (1936)
Boys High School (1925)
Tanınma nedeniMathematics and the Search for Knowledge
Mathematics: The Loss of Certainty
Mathematical Thought from Ancient to Modern Times
Why Johnny Can't Add
ÖdüllerGuggenheim Fellowship
Fulbright Scholarship
Kariyeri
DalıMatematik, matematik tarihi
Çalıştığı kurumNew York Üniversitesi (1930-1976)
Birleşik Devletler Ordusu Muhabere Birliği (1942-1945)
Institute for Advanced Study (1936-1938)
TezHomomorphism and Isomorphism of Rings and Fields of Point Sets (1936)
Doktora
danışmanı
Robert Garfield Putnam
Doktora öğrencileriJeannette Rosenstark (1963)
Michael Bernkopf (1965)
Arthur Schlissel (1974)

Morris Kline (1 Mayıs 1908 - 10 Haziran 1992), Amerikalı bir matematik profesörü, matematik tarihi, matematik felsefesi ve matematik eğitimi üzerine bir yazar ve aynı zamanda matematiksel konuların popülerleştiricisiydi.

Eğitimi ve kariyeri

Kline, Brooklyn'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve Jamaica, Queens'de ikamet etti. Brooklyn'deki Boys High School'dan mezun olduktan sonra New York Üniversitesi'nde matematik okudu ve 1930'da lisans, 1932'de yüksek lisans ve 1936'da doktora derecesi aldı. 1942'ye kadar NYU'da öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etti.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında Kline, Belmar, New Jersey'de konuşlanan United States Army Signal Corps'da görevlendirildi. Bir fizikçi olarak atanan Kline, radarın geliştirildiği mühendislik laboratuvarında çalıştı. Savaştan sonra elektromanyetizma üzerine araştırmalarına devam etti ve 1946'dan 1966'ya kadar Courant Matematik Bilimleri Enstitüsü'nde elektromanyetik araştırmalar bölümünün yöneticiliğini yaptı.

Kline, matematik öğretimine New York Üniversitesi'nde devam etti ve 1952 yılında tam profesör oldu. New York Üniversitesi'nde 1975 yılına kadar dersler verdi ve matematiğin çeşitli yönleri ve özellikle matematik eğitimi üzerine birçok makale ile bir düzineden fazla kitap yazdı. Öğrencilerden kendi içlerinden geldiği için matematiğin tadını çıkarmalarını beklemek yerine matematiğin uygulamalarını ve yararlılığını öğretme ihtiyacını defalarca vurguladı. Benzer şekilde, matematiksel araştırmaların sadece diğer matematikçilerin ilgisini çekecek yapılar inşa etmek yerine diğer alanlarda ortaya konan problemleri çözme üzerine yoğunlaşmasını teşvik etti. Kline'ın öğretmenlikle ilgili görüşleri hakkında aşağıdaki ifadelerden bir fikir edinilebilir:

Her öğretmene bir aktör olmasını tavsiye ederim. Sınıf tekniği tiyatroda kullanılan her araçla canlandırılmalıdır. Uygun olduğu yerde dramatik olabilir ve olmalıdır. Sadece gerçeklere değil, ateşe de sahip olmalıdır. İnsanların ilgisini çekmek için davranışlarındaki tuhaflıkları bile kullanabilir. Mizahtan korkmamalı ve onu özgürce kullanmalıdır. Alakasız bir şaka ya da hikaye bile sınıfı son derece neşelendirir.[2]

Matematik eğitiminin eleştirisi

Morris Kline, Yeni Matematik programlarını da içeren bir dönem olan yirminci yüzyılın ikinci yarısında matematik eğitimi'nde meydana gelen müfredat reformunun baş kahramanlarından biriydi. Kline'ın 1956 yılında The Mathematics Teacher dergisinde yayımlanan bir makalesinin başlığı "Mathematical texts and teachers: a tirade" (“Matematiksel metinler ve öğretmenler: bir tirad”) idi. Başarısızlıkları için öğrencileri suçlayan öğretmenlere seslenerek, “Bir öğrenci sorunu var, ancak matematik öğreniminin mevcut durumundan sorumlu olan üç faktör daha var, yani müfredat, metinler ve öğretmenler” diye yazdı. Bu tirat sinirlere dokundu ve değişiklikler olmaya başladı. Ancak daha sonra Kline bazı değişiklikleri eleştirmeye başladı. 1958 yılında "Ancients versus moderns: a new battle of the books" (“Eskiler modernlere karşı: kitapların yeni savaşı”) başlıklı bir makale yazdı. Makaleye Rutgers Üniversitesi'nden Albert E. Meder Jr. tarafından bir reddiye eşlik etti.[3] Şöyle diyor: "Birincisi, 'modernistler' tarafından benimsenen görüşlere ilişkin tamamen belgelendirilmemiş muğlak genellemeleri ve ikincisi, 'modernistler' tarafından söylenmemiş olanlardan çıkarılan sonuçları sakıncalı buluyorum."

1966 yılına gelindiğinde Kline, sekiz sayfalık bir lise planı önerdi.[4] James H. Zant tarafından kaleme alınan bu makalenin reddiyesinde, Kline'ın “ders kitapları, öğretim ve müfredatla ilgili olarak okullarda neler olup bittiği konusunda genel bir bilgi eksikliğine sahip olduğu” ileri sürüldü. Zant, Kline'ın yazısını “belirsizlik, gerçeklerin çarpıtılması, belgelenmemiş ifadeler ve aşırı genelleme” nedeniyle eleştirdi.

1966[5] ve 1970[6] yıllarında Kline iki eleştiri daha yayınlamıştır. Martin's Press 1973'te Kline'ın Why Johnny Can't Add: the Failure of the New Math adlı eleştirisini yayınlayarak diyaloğa katkıda bulundu. Kitabın açılış bölümü, öğrencilerin sezgilerinin yeni jargon tarafından zorlandığı bir eğitim parodisidir. Kitap, Kline'ın bazı ilerlemeleri kabul etmesiyle birlikte Matematik Öğretmeni'ndeki tartışmaları tekrarlıyor: Columbia Üniversitesi'nden Howard Fehr'in Ortaöğretim Matematik Müfredatı Geliştirme Çalışması'nda (Secondary School Mathematics Curriculum Improvement Study) kümeler, işlemler, eşlemeler, ilişkiler ve yapılar gibi genel kavramlar aracılığıyla konuyu birleştirmeye çalıştığını aktarıyor.

1977'de Kline lisans üniversite eğitimine yöneldi; Why the Professor Can't Teach: The Dilemma of University Education adlı kitabıyla akademik matematik kurumunu karşısına aldı. Kline, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki profesörlerin araştırma yapma zorunluluğunun, iyi öğretimi karakterize eden bilimsel yöntemi yanlış yönlendirdiğini savunuyor. Açıklayıcı yazılar ya da başkalarının özgün çalışmalarının değerlendirilmesiyle ifade edilen bilimselliği övmektedir. Burs için, konulara, materyallere ve yöntemlere eleştirel yaklaşılmasını bekler. Reddiyeler arasında D.T. Finkbeiner, Harry Pollard ve Peter Hilton tarafından yapılanlar da vardır.[7] Pollard, “Öğrenmenin kendi iyiliği için takdir edildiği ve peşinden koşulduğu toplum ortadan kalkmıştır” demiştir. Hilton'un eleştirisi daha açıktı: Kline “düşmanların eline...[bir] silah verdi”. 1956'da matematik eğitiminde değişim için bir ajitatör olarak başladıktan sonra, bazı eğilimlerin eleştirmeni haline geldi. Yetenekli bir konuşmacı olmasına rağmen, editörler sık sık onun ifadelerinin en iyi şekilde çürütülmesi gerektiğini düşünmüşlerdir.

Morris Kline'ı protestoya neyin motive ettiğini düşünürken, Profesör Meder'in görüşünü göz önünde bulundurmak gerekir:[8]

Profesör Kline'ın aslında matematiği gerçekten sevip sevmediğini merak ediyorum [...] Kendisinin özünde bir matematikçi değil, bir fizikçi ya da belki de bir 'doğa filozofu' olduğunu ve ortaöğretim üniversite hazırlık matematik müfredatını, matematikte son yüz yıl içinde geliştirilen bazı kavramları kullanarak yirminci yüzyılın çeşitli ihtiyaçlarına yönlendirme önerilerinden hoşlanmamasının nedeninin bunun kötü bir matematik olması değil, fiziğin önemini en aza indirmesi olduğunu düşünüyorum.

Kline, E. H. Moore'un lise düzeyinde fen ve matematiği birleştirme tavsiyesini hatırlattığı için öyle görünebilir.[9] Ancak daha yakından bakıldığında, Kline'ın matematiği “insanın dünyasını anlama ve ona hakim olma çabalarının bir parçası” olarak adlandırdığı ve bu rolü geniş bir bilim yelpazesinde gördüğü görülmektedir.

Matematik araştırmalarının eleştirisi

Mathematics: The Loss of Certainty (bölüm XIII: “The Isolation of Mathematics”) adlı kitabında Kline, matematik araştırmalarının yürütülme biçiminden yakınarak, çoğu zaman matematikçilerin bilimlerdeki uygulamalı problemleri çözmek için gereken (bazen derin) bağlamla tanışmaya istekli olmadıklarından, herhangi bir sonucu olmayan saf matematik problemleri icat etmeyi tercih ettiklerinden şikayet etmiştir. Kline ayrıca bu durumdan "yayımla ya da yok ol" akademik kültürünü sorumlu tutmuştur.[]

Yayınlar

Kitaplar
  • 1937: Introduction to Mathematics (with Irvin W. Kay), Houghton Mifflin
  • 1951: The Theory of Electromagnetic Waves (ed.), Inter-science Publishers
  • 1953: Mathematics in Western Culture, Oxford University Press
  • 1956: The Language of Shapes (Abraham Wolf Crown ile birlikte)
  • 1959: Mathematics and the Physical World, T. Y. Crowell Co.
  • 1962: Mathematics, A Cultural Approach, Addison-Wesley
  • 1967: Mathematics for the Nonmathematician, Dover Publications
  • 1965: Electromagnetic Theory and Geometrical Optics (Irvin W. Kay ile birlikte), John Wiley & Sons
  • 1967: Calculus, An intuitive and Physical Approach, John Wiley & Sons, 1977, Dover Publications 1998 tekrar baskı 0-486-40453-6
  • 1967: Mathematics for Liberal Arts, Addison-Wesley, (Mathematics for the Nonmathematician olarak yeniden yayınlandı, Dover Publications, Inc., 1985) (0-486-24823-2)
  • 1968: Mathematics in the Modern World (ed.), W. H. Freeman & Co.
  • 1968: Mathematics in the Modern World; readings from Scientific American
  • 1972: Mathematical Thought From Ancient to Modern Times, Oxford University Press
  • 1973: Why Johnny Can't Add: The Failure of the New Mathematics, St. Martin's Press
  • 1977: Why the Professor Can't Teach: Mathematics and the Dilemma of University Education, St. Martin's Press, (0-312-87867-2)
  • 1979: Mathematics: An Introduction to Its Spirit and Use; readings from Scientific American
  • 1980: Mathematics: The Loss of Certainty, Oxford University Press, (0-19-502754-X); OUP Galaxy Books pb. tekrar baskı (0-19-503085-0) "Matematik Kesinliğin Kaybı" adlıyla Türkçeye çevrilmiştir.
  • 1985: Mathematics and the Search for Knowledge, Oxford University Press, (0-19-503533-X)

Notlar

  1. ^ Alexanderson, G. L. (2008). "Morris Kline". Donald J. Albers; Gerald L. Alexanderson (Ed.). Mathematical People: Profiles and Interviews. 2. A K Peters, Ltd. ss. 173-183. ISBN 978-1-56881-340-0. 
  2. ^ Mathematics Teacher 49:171.
  3. ^ The Mathematics Teacher 51:428–33
  4. ^ Mathematics Teacher 59:322–330
  5. ^ M. Kline (1966) "Intellectuals and the schools: a case history" in Harvard Educational Review 36:505–11
  6. ^ M. Kline (1970) "Logic versus pedagogy" in American Mathematical Monthly (77:264–82)
  7. ^ D.T. Finkbeiner, Harry Pollard, Peter Hilton (Mayıs 1979) American Mathematical Monthly 86:401-412
  8. ^ Mathematics Teacher 51:433
  9. ^ Why Johnny Can’t Add, s. 147

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Keith Devlin</span> İngiliz matematikçi

Keith J. Devlin İngiliz matematikçi ve popüler bilim yazarı.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

Zenodorus çevresi sabit olan bir şeklin alanını ve sabit yüzeyli katı bir cismin hacmini inceleyen eski bir Yunan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

Amy Shell-Gellasch matematikçi, matematik tarihçisi yazar ve editördür. 2013'ten 2018'e kadar Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi'nde araştırma yaptı ve burada Smithsonian'ın çevrimiçi koleksiyonları için matematiksel araç koleksiyonları hazırladı. Araştırmaları matematik tarihi ve öğretimdeki kullanımları üzerinedir.

<span class="mw-page-title-main">George Pólya</span> Macar matematikçi (1887 – 1985)

George Pólya Macar matematikçi. 1914-1940 yılları arasında ETH Zürih'te ve 1940-1953 yılları arasında Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörüydü. Kombinatorik, sayı teorisi, sayısal analiz ve olasılık teorisine temel katkılarda bulundu. Sezgisel analiz ve matematik eğitimindeki çalışmalarıyla da tanınır. Marslılardan biri olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Kasner</span> Amerikalı matematikçi (1878 – 1955)

Edward Kasner, Columbia Üniversitesi Matematik Bölümü'ne Matematik Öğretmeni olarak atanan tanınmış bir Amerikalı matematikçiydi. Kasner, Columbia Üniversitesi'nde bilimlerde fakülte pozisyonuna atanan ilk Yahudi idi. Daha sonra üniversitede 1906'da yardımcı profesör ve 1910'da profesör oldu. Diferansiyel geometri onun ana çalışma alanıydı. "Googol" terimini sunmanın yanı sıra, Kasner metriği ve Kasner poligonu ile de tanınır.

MathWorld, Eric W. Weisstein tarafından oluşturulan ve büyük ölçüde kendisi tarafından yazılan çevrimiçi bir matematik referans çalışmasıdır. Wolfram Research, Inc. tarafından himaye edilmiş ve ona lisanslanmıştır ve kısmen Ulusal Bilim Vakfı'nın Urbana – Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ne verdiği Ulusal Bilim Dijital Kütüphanesi hibesi tarafından finanse edilmiştir.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

Carl Benjamin Boyer, özellikle matematik tarihi üzerine çalışmalar yapan Amerikalı bir bilim tarihçisiydi. Romancı David Foster Wallace ona "matematik tarihinin Gibbon"u adını verdi. "Çağdaş bilim tarihi ile aleni bağları korumak" için zamanının birkaç matematik tarihçisinden biri olduğu yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Matematik Derneği</span> Lisans düzeyinde matematiğe odaklanan Amerikan kuruluşu

Amerika Matematik Derneği (MAA), lisans düzeyinde erişilebilir matematiğe odaklanan profesyonel bir topluluktur. Üyeler arasında üniversite, kolej ve lise öğretmenleri; yüksek lisans ve lisans öğrencileri; saf ve uygulamalı matematikçiler; bilgisayar bilimcileri; istatistikçiler ve akademiden, hükûmetten, iş dünyasından ve endüstriden diğer birçok katılımcı yer almaktadır.

Gerald James Toomer, antik Yunan ve Orta Çağ İslam astronomisi üzerine çok sayıda kitap ve makale yazmış bir astronomi ve matematik tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">David Eugene Smith</span> Amerikalı matematikçi (1860 – 1944)

David Eugene Smith Amerikalı bir matematikçi, eğitimci ve editördü.

<span class="mw-page-title-main">Florian Cajori</span> Amerikalı matematikçi (1859 – 1930)

Florian Cajori İsviçreli-Amerikalı bir matematik tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel sosyoloji</span>

Matematik sosyolojisi, hem sosyolojik araştırmalarda matematiğin kullanımıyla hem de matematik ile toplum arasında var olan ilişkilerin araştırılmasıyla ilgilenen disiplinler arası bir araştırma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henk J. M. Bos</span> Hollandalı matematik tarihçisi (1940-2024)

Hendrik Jan Maarten "Henk" Bos, Hollandalı bir matematik tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ian Stewart (matematikçi)</span> İngiliz matematikçi, matematik tarihçisi ve popüler bilim / bilim-kurgu kitapları yazarı

Ian Nicholas Stewart, İngiliz matematikçi ve popüler bilim ile bilimkurgu kitapları yazarıdır. Kendisi İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nde Emeritus Matematik Profesörüdür.