İçeriğe atla

Morne Trois Pitons Millî Parkı

Koordinatlar: 15°16′K 61°17′B / 15.267°K 61.283°B / 15.267; -61.283
Morne Trois Pitons Millî Parkı
Dominica üzerinde Morne Trois Pitons Millî Parkı
Morne Trois Pitons Millî Parkı
Morne Trois Pitons Millî Parkı (Dominica)
Harita
TürUlusal Park
KonumDominika
Koordinatlar15°16′K 61°17′B / 15.267°K 61.283°B / 15.267; -61.283
Yüzölçümü6.875 hektar (68,75 km2)
Açılış1975
DurumFaaliyette
Resmî sitewhc.unesco.org
Konum Dominika
KriterDoğal: viii, x
Referans814[1]
Tescil1997 (21. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler
Koordinatlar16°19′30″K 61°19′00″B / 16.32500°K 61.31667°B / 16.32500; -61.31667

Morne Trois Pitons Milli Parkı (İngilizceMorne Trois Pitons National Park), Dominika'da, 1997'den beri Dünya Miraslarını Koruma listesindedir. Dominika hükûmeti tarafından doğal park olarak Haziran 1975'te ülkenin ilk yasal doğal parkı olarak kurulmuştur. Park, içinde bulunan en yüksek dağ olan Morne Trois Pitons dağına atfedilerek adlandırılmıştır, üç büyük yükselti anlamına gelmektedir. Parkta hatırı sayılır yoğunlukta volkanik aktivite olmaktadır.

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2010. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dominika</span> Karayipler, Küçük Antillerde yer alan bir ülke

Dominika, resmî adıyla Dominika Topluluğu, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Başkenti Roseau adanın batı kıyısındadır. Coğrafi olarak Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nda bulunur. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinik bulunur. Dominika'nın yüzölçümü 750 km², en yüksek noktası 1447 m'lik Morne Diablotins'tir. 2011 verilerine göre adada 71.293 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'ndeki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri ulusal parklar listesi 59 resmi ulusal park ismi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Niokolo-Koba Ulusal Parkı</span>

Niokolo-Koba Ulusal Parkı, Dünya Mirası listesinde yer alan bir ulusal parktır. Park, Senegal'de, Gambiya Nehri'nin üzerindeki geniş ormanlık alanda bulunmaktadır. 1 Ocak 1954 tarihinde Senegal'in ulusal parkları arasında yer alan park, 1969'da genişletildi ve 1981'de Dünya Mirası listesine alındı. Son olarak park, 2007'de Tehlike Altında Olan Alanlar listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kakadu Ulusal Parkı</span>

Kakadu Ulusal Parkı, Avustralya'nın Kuzey Toprakları'nda Darwin'in 171 km güneybatısında bulunur. Uranyum açısından çok zengin bir bölgedir. Buradaki rezervler, dünya rezervlerinin % 10'u kadardır. 5 yıllık yasal üretimden sonra madenler terkedilmiş ve birikintiler oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluṟu-Kata Tjuṯa Millî Parkı</span>

Uluru-Kata Tjuta Ulusal Parkı Avustralya'nın Kuzey Toprakları'nda bulunan, yüksekliği 348 metre olan, yerli halkların ataları tarafından yapılan çeşitli kitabeler taşıyan dünyaca ünlü bir kumtaşı monolit yükseltisidir. Ulusal park, Darwin'in 1431 kilometre güneyinde ve Alice Springs'in 440 kilometre güneybatı tarafında bulunur. Park 1326 kilometre kare alanı kapsar. Ulusal parkın adı, Uluru Kayası ve onun 40 kilometre batısındaki, Kata Tjuta'dan gelmektedir. Park UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gros Morne Millî Parkı</span>

Gros Morne Ulusal Parkı, Newfoundland ve Labrador'un batı sahillerinde yer alan bir dünya mirasıdır. Kapladığı 1,805 km² alan ile birlikte, Atlantik Kanada'da yer alan en büyük ikinci ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Keoladeo Millî Parkı</span>

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bwindi Geçilmez Millî Parkı</span> güneybatı batı Ugandada yer alan park

Bwindi Geçilmez Milli Parkı, güneybatı batı Uganda'da yer almaktadır. Park, Bwindi Geçilmez Ormanının bir parçasıdır ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (DRC) sınırında Virunga Milli Parkı'nın yanında ve Albertine Rift'in kenarında bulunmaktadır. Hem dağlık hem de ova ormanlarından oluşan 331 kilometrekare ormandan oluşmaktadır ve yalnızca yürüyerek erişilebilir. BINP, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından belirlenen bir Dünya Mirası sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Iguaçu Ulusal Parkı</span> Brezilyada bulunan millî parklar

Iguaçu Ulusal Parkı, Brezilya'nın Paraná Eyaletindeki millî parktır. Toplam alanı 185,2625 ha ve uzunluğu 300 km (190 mi)'lik bölümü Brezilya ile Arjantin arasındaki doğal sınır olmak üzere yaklaşık 420 km (260 mi)'dir ve birlikte 260,000 ha alan kaplamaktadır. Iguaçu Milli Parkı 10 Ocak 1939'da 1035 sayılı federal kararname ile kurulmuş ve 1986'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, Chico Mendes Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Enstitüsü (ICMBio) tarafından yönetilmektedir. }}

Bu liste, Karayipler'deki UNESCO Dünya Mirası listesidir. Hollanda Antilleri'ndeki Curaçao aracılığıyla Hollanda, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Orta Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

Aşağıdaki liste, Kuzey Amerika'daki UNESCO Dünya Mirası Alanlarının bir listesidir. Grönland, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir. Meksika sahip olduğu 35 site ile dünyada en çok miras alanı içeren yedinci ülke konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Yoho Millî Parkı</span>

Yoho Millî Parkı, Kanada'da Rocky Dağları'nda bulunan bir millî parktır. Park, Britanya Kolumbiyası'nın güneydoğusunda Amerika Kıta Bölünmesi'nin batı eğiminde yer almaktadır ve güneyde Kootenay Millî Parkı ve doğuda Banff Millî Parkı ile komşudur. Yoho, Jasper, Kootenay ve Banff millî parkları ile Britanya Kolumbiyası'ndaki üç eyalet parkı olan Hamber Eyalet Parkı, Assiniboine Eyalet Parkı ve Robson Dağı Eyalet Parkı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Kanada Kayalık Dağları Millî Parkı'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kootenay Millî Parkı</span>

Kootenay Millî Parkı, Kanada'da Rocky Dağları'nda bulunan bir millî parktır. Park, Britanya Kolumbiyası sınırları içerisinde yer almaktadır ve Kanada Kayalık Dağları'nın Kootenay ve Park sırtları ile Kootenay ve Vermillion nehirlerini kapsamaktadır. Kootenay, Jasper, Yoho ve Banff millî parkları ile Britanya Kolumbiyası'ndaki üç eyalet parkı olan Hamber Eyalet Parkı, Assiniboine Eyalet Parkı ve Robson Dağı Eyalet Parkı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Kanada Kayalık Dağları Millî Parkı'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boiling Lake</span>

Boiling Lake, Dominika adasında yer alan bir Dünya Mirası olan Morne Trois Pitons Ulusal Parkı'nda bulunan sular altındaki bir fümeroldür. Dominika'nın başkenti Roseau'nun 6,5 mil (10,5 km) doğusunda bulunan göl, genellikle bir buhar bulutu ile sarılmış köpüren grimsi mavi su ile doludur. Kaynayan Göl yaklaşık 200 feet ila 250 feet boyutlarındadır ve Yeni Zelanda'daki Rotorua yakınlarındaki Waimangu Vadisi'nde bulunan Frying Pan Lake'ten sonra dünyanın en büyük ikinci sıcak gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Khao Yai Millî Parkı</span>

Khao Yai Ulusal Parkı Tayland'da yer alan bir milli parktır. 1962 yılında Tayland'ın ilk milli parkı olarak kurulan park, Tayland'ın üçüncü büyük milli parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pang Sida Millî Parkı</span>

Pang Sida Ulusal Parkı, Doğu Tayland eyaleti Sa Kaeo'da, Sankamphaeng Dağları'nda 844 kilometrekarelik alan kaplayan bir milli parktır. Eyaletin başkenti Sa Kaeo şehrinin 28 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Khao Yai Ulusal Parkı, Thap Lan Ulusal Parkı, Ta Phraya Ulusal Parkı ve Dong Yai Yaban Hayatını Koruma Alanı ile birlikte, toplamda yaklaşık 6.100 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Dong Phayayen Orman Kompleksi UNESCO Dünya Mirası Alanı'nın bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi, Yeni Zelanda'da bulunan millî parkları içerir.