İçeriğe atla

Moray Firth

Findhorn'dan görünüm. Arka plandaki dağlar Dornoch Firth'in arkasında yükselir.
Moray Firth ve Beauly Firth arasındaki boğaz

Moray Firth (/ˈmʌrifɜːrθ/ ; İskoç Gal : Bir Cuan Moireach, Linne Mhoireibh veya Caolas Mhoireibh) İskoçya'nın kuzeyindeki Inverness'in kuzey ve doğusunda, Kuzey Denizi'nin kabaca üçgen şeklinde bir körfezi. Körfez, çoğu uçurum olan 800 kilometreden fazla kıyı şeridine sahiptir.

Harita referansları

Enlem ve Boylam
Duncansby Head58°38′40″K 03°01′28″B / 58.64444°K 3.02444°B / 58.64444; -3.02444
Chanonry Point57°34′29″K 04°05′22″B / 57.57472°K 4.08944°B / 57.57472; -4.08944
Inverness (Kessock Bridge)57°29′58″K 04°13′43″B / 57.49944°K 4.22861°B / 57.49944; -4.22861
Fraserburgh (Kinnaird Head)57°41′56″K 02°00′03″B / 57.69889°K 2.00083°B / 57.69889; -2.00083

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fundy Körfezi</span>

Fundy Körfezi, Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyısında, Maine Koyu'nun kuzeydoğu ucunda, Kanada'nın New Brunswick eyaletiyle Nova Scotia arasında bulunan ve küçük bir bölümü de ABD'nin Maine eyaletine dokunan bir koydur.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Orkney Adaları</span> İskoçyanın kuzeyinde bulunan takımadalar

Orkney Adaları, İskoç anakarasının yaklaşık 32 km kuzeyinde, Pentland Firth olarak bilinen boğazın karşısında, İskoçya'da, 20'sinde yerleşim bulunan 70'ten fazla ada ve adacıktan oluşan ada grubu. Orkney Adaları, İskoçya'da bir konsey alanı oluşturur ve tarihi Orkney ilçesine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Hadrian Duvarı</span> Roma Britanyasında savunma amaçlı tahkimat

Hadrian Duvarı ya da Roma Duvarı, modern İngiltere'yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran ve Roma İmparatorluğu zamanında taştan yapılmış bir settir. Duvar, İngiltere'de inşa edilmiş üç istihkamdan ikincisidir. Bunlardan ilki Gask Ridge, üçüncüsü ise Antoninus Duvarı'dır. Her üç duvar da Roma İmparatorluğu denetimindeki Büyük Britanya'nın ekonomik düzenini ve güvenliğini, İskoçyalı kuzey kabilelerinin akınlarından korunmak için kuzeye inşa edilmiş olup imparatorluğun kuzey sınırlarını çizmiştir. Hadrian Duvarı, bu üç duvar içinde fiziksel varlığını en çok koruyabilen ve bu yüzden en çok bilinenidir.

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumbria</span>

Cumbria, İngiltere'nin kuzey-batısında idarî bakımdan shire tipi bir county'dir. County'nin idarî merkezi, Carlisle şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Inverness</span>

Inverness, yerel idare bakımdan Birleşik Krallık'ın İskoçya ülkesinin Highlands bölgesinin merkezidir. Coğrafya görüşüyle de İskoçya'nın en kuzey engebeli kısmı olan Highlands coğrafik alanının taşıma ve iletişim bağlarının düğüm noktasında olarak bu bölgenin doğal bir merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Körfezi</span>

Alman Körfezi, Kuzey Denizi'nin güneydoğu kısmını oluştran geniş körfez. Güneyde Hollanda ve Almanya, doğuda Danimarka ve Almanya ile çevrelenmiştir. Kuzey ve batısında Dogger Bank bulunur. Körfezin güney kesimi Heligoland Körfezi olarak da adlandırılır. Körfezde Frisian ve Danimarka Wadden Denizi Adaları bulunur, bu adalar Frisia olarak da adlandırılırlar. 1946-1956 yılları arasında denizcilik terminolojisinde bölge "Heligoland" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın ülkeleri</span> 1922den bu yana Birleşik Krallıkın bileşenleri

Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kaliforniya</span>

Kuzey Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Eyaletin kuzeyinde 48 ilçe güneyinde ise Güney Kaliforniya'nın 10 ilçesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carpentaria Körfezi</span>

Carpentaria Körfezi, Avustralya'nın kuzeyinde yer alan, kuzeyinde Arafura Denizi'nin doğrusu ile sınırlanmış körfezdir. Kuzey sınırı genellikle kuzeydoğuda Queensland, Slade Point'ten batıdaki Kuzey Bölgesi Cape Arnhem'e doğru bir çizgi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci İskoç Bağımsızlık Savaşı</span> İskoçların İngiliz esaretine karşı bağımsızlık mücadelesi

Birinci İskoç Bağımsızlık Savaşı İngiliz ve İskoç güçleri arasındaki bir dizi savaşın ilkiydi. 1296'da İngilizlerin İskoçya'yı işgalinden 1328'de Edinburgh-Northampton Antlaşması ile İskoç bağımsızlığının de jure restorasyonuna kadar sürdü. De facto bağımsızlık 1314'te Bannockburn Muharebesi'nde kuruldu. Savaşlar, İngiliz krallarının İskoçya üzerinde otoritelerini kurmaya çalışırken, İskoçlar İngiliz yönetimini ve otoritesini İskoçya dışında tutmak için savaşırken ortaya çıktı.

Andrew Moray, aynı zamanda Andrew de Moray, Morayli Andrew veya bir esquire olarak da bilinen Andrew Murray, İskoç Bağımsızlık Savaşı'nda öne çıktı. İngiltere Kralı I. Edward'ın işgaline karşı 1297 yazında Kuzey İskoçya'da ayaklanmaya önderlik etti ve bölgenin kontrolünü Kral John Balliol için başarıyla geri aldı. Daha sonra kuvvetlerini William Wallace önderliğindeki güçlerle birleştirdi ve birleşik orduyu Stirling Köprüsü Muharebesi'nde zafere taşıdı. Moray, çatışmada ölümcül şekilde yaralandı, o yıl bilinmeyen bir tarihte ve yerde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Adaları</span> Hondurasa bağlı adalar

Körfez Adaları, Honduras'ın kuzey kıyısı açıklarında Karayip Denizi'ndeki bir adalar zinciridir. Körfez Adaları, kuzeyde çok daha küçük Islas del Cisne ve güneyde Cayos Cochinos adaları ile birlikte, aynı adı taşıyan alan ve nüfusa göre Honduras'ın 18 idarî bölümden en küçüğünü oluşturmaktadır. Departman, Guanaja, Útila, Roatán ve Santos Guardiola olmak üzere dört belediyeden oluşmakta. İdarî bölgenin başkenti Coxen Hole'dur.

<span class="mw-page-title-main">Clyde Adaları</span>

Clyde Körfezi Adaları, İç ve Dış Hebrides, Orkney ve Shetland'dan sonra en büyük beşinci İskoç ada grubudur. Ayrshire ile Argyll ve Bute arasındaki Clyde Körfezi'nde bulunurlar. Yaklaşık kırk adadırlar. Yalnızca dördü yerleşim yeridir ve yalnızca dokuzu 40 hektar ve üzeri büyüklüktedir. En kalabalık olanları Arran ve Bute'dir. Great Cumbrae ve Holy Adası gibi özel feribot güzergahları ile hizmet verilmektedir. Dört büyük İskoç takımadasındaki adaların aksine, bu gruptaki adaların hiçbiri birbirine veya anakaraya köprülerle bağlı değildir.

Moray, İskoçya'nın 32 yerel yönetim konseyi bölgesinden biridir. Moray Firth'te bir kıyı şeridi ile ülkenin kuzeydoğusunda yer alır. Aberdeenshire ve Highland konsey bölgeleriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Lossie Nehri</span>

Lossie Nehri, İskoçya'nın kuzey doğusundaki bir nehirdir. Nehir, Moray'deki Dallas'ın yukarısındaki tepelerden kaynaklanır ve kaynağı deniz seviyesinden 400 metre (1.300 ft) yüksektedir. Moray Firth'teki Lossiemouth'ta denize dökülmektedir. Elgin'den geçtiği zaman, normal şartlarda akış hızının çok yavaş olduğu en iyi şekilde gözlemlenir. Elgin ve Lossiemouth arasındaki eğim, toplam 5 metreden (16 ft) az olduğundan neredeyse farkedilemez.