İçeriğe atla

Mor sığırkuyruğu

Mor sığırkuyruğu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Lamiales
Familya: Scrophulariaceae (Sıraca otugiller)
Cins: Verbascum
Tür: Verbascum phoeniceum
Verbascum phoeniceum
L.

Mor sığırkuyruğu (Verbascum phoeniceum), sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasına ait çok yıllık otsu bir sığırkuyruğu türü.

Orta, Güney ve Doğu Avrupa ile Asya'nın batı kesminde yayılış yapar. Mor sığırkuyruğu genellikle 60 ile 90 cm arasında uzayan bir bitkidir. Dik gövdeli iki veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Yumurta biçimindeki taban yaprakları saplıdır. Dalın ucunda yer alan salkım çiçekler koyu menekşe, mor bazen de beyaz renklidir. Çiçekler mayıs haziran ayları arasında görülür. Meyve bir kapsüldür. Bahçelerde yetiştirilebilen bu tür arılar ve kelebekler gibi polinatörleri çekmesiyle de bilinir. Tam güneş ışığına veya kısmi gölgeye ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar. Geleneksel tıpta, bitki öksürük ve bronşit gibi çeşitli solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Ancak, etkililiği ve güvenliği geniş çapta araştırılmamıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İki çenekliler</span>

İki çenekliler ya da ödikotlar, embriyonlarında iki çenek (kotiledon) bulunan bir çiçekli bitki sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuşkonmaz</span>

Kuşkonmaz, sebze olarak yenen ve süs amacıyla yetiştirilen çeşitli bitki türlerini kapsayan bitki cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Sığırkuyruğu</span>

Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Maydanoz</span> Yenilebilen bir bitki

Maydanoz, yeşil renkli, damarlı bir bitki türüdür. Yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır.

Kursalık, Ispanakgiller familyasına ait, bir yıllık otsu bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Salda sığırkuyruğu</span>

Salda sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasına ait çok yıllık otsu bir sığırkuyruğu alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Çan çiçeğigiller</span>

Çan çiçeğigiller (Campanulaceae), bir ya da çok yıllık otsu bitkiler ya da çalı formunda olan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. Birçok türü süs bitkisi olarak yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Limonium limbatum</span>

Devekulağı, çok yıllık, otsu bir bitki türü. Çiçekli dalları koyun ve keçiler tarafından yenir. Haziran - Eylül ayları arası çiçek açar. Gövde uzunluğu 20 - 50 santimetre kadardır. Deniz seviyesinden 900 - 1200 metre yükseklikte tuzlu yerlerde yaşar. Genellikle Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Deve kulağı, özellikle Akdeniz bölgesine özgü olan çok yıllık bir bitki türüdür. İngilizcede "Sea Lavender" olarak da bilinir.

<i>Sphaerophysa</i>

Sphaerophysa Haziran'da çiçek açar. Genellikle Orta Anadolu'da yaygındır. Gövde uzunluğu 20 - 50 santimetre arasında değişir.

<span class="mw-page-title-main">Lilium candidum</span>

Ak zambak, zambakgiller (Liliaceae) familyasından soğanlı çok yıllık uzun boylu ve gösterişli bir otsu bitki türü. Boyu yaklaşık 1 m olan bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Yaşam alanı çalılıklar, taşlık ve kurak alanlar olan ak zambağın çiçekleri 8–12 cm büyüklükte; beyaz ya da krem renktedir. 3-6 çiçek salkım şeklinde bir aradadır, hoş kokuludur.

<span class="mw-page-title-main">Anemone coronaria</span>

Taçlı dağ lalesi ya da taçlı anemon, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) nemli topraklar, yarı güneşli ya da güneşli yerlerde yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü.

<i>Crocus ancyrensis</i> bitki türü

Crocus ancyrensis, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Cezayir menekşesi</span> Bitki türü

Küçük Cezayir menekşesi, Apocynaceae familyasından bir Cezayir menekşesi türü.

<i>Liatris spicata</i>

Liatris spicata, Kuzey Amerika'nın doğusunda yetişen çok yıllık otsu bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Ankara sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum ancyritanum; Scrophulariaceae familyasının Verbascum (Sığırkuyruğu) cinsine ait olan bir türdür.

Sakallı sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum heterobarbatum; Scrophulariaceae familyasının Verbascum (Sığırkuyruğu) cinsine ait olan bir türdür.

Bitikdiken veya bilimsel adıyla Centaurea halophila; Asteraceae (Papatyagiller) familyasından Centaurea (Peygamberçiçeği) cinsine ait olan bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Scrophularia nodosa</span>

Adi sıraca otu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından yaygın otsu bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Sahil sığırkuyruğu</span>

Sahil sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum degenii, Scrophulariaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye özgü bir bitki türüdür ve ülkenin güneybatı kıyılarına özgüdür.