İçeriğe atla

Mor Telgraf Çiçeği

Tradescantia pallida
Mor Telgraf Çiçeği
Scientific classification edit
Alem: Plantae
Klad: Tracheophytes
Klad: Angiosperms
Klad:Monocots
Klad: Commelinids
Takım: Commelinales
Aile: Commelinaceae
Cins: Tradescantia
Tür:
T. pallida
Botanik Adı
Tradescantia pallida

(Rose) D.R.Hunt
Sinonimler

Setcreasea pallida RoseSetcreasea purpurea Boom

Tradescantia pallida, T. fluminensis ve T. zebrina'ya benzer bir örümcek otu türüdür (Yeni Dünya bitkilerinin bir cinsi). Kültivar T. pallida 'Purpurea' genellikle mor sekretya, mor kalp,[1] veya mor kraliçe olarak adlandırılır. Doğu Meksika'nın Körfez Kıyısı bölgesine özgüdür. Edward Palmer tip örneğini 1907'de Ciudad Victoria, Tamaulipas yakınlarında toplamıştır.[2][3]

Tanım

Tradescantia pallida, her dem yeşil kalan çok yıllık bir bitkidir. Uzun, sivri yapraklarla ayırt edilirler - bazen parlak yeşil, bazen kırmızı veya mor saçaklı - ve beyaz, pembe veya mor küçük, steril üç yapraklı çiçekler taşırlar. Bitkiler orta dereceli donlarda ölür, ancak genellikle köklerinden yeniden filizlenir.[4]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ BSBI List 2007 (xls). Botanical Society of Britain and Ireland. 2015-06-26 tarihinde kaynağından (xls) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  2. ^ "Tradescantia pallida". EOL. 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2018. 
  3. ^ Encyclopedia of Life: "Tradescantia pallida"
  4. ^ "#734 Tradescantia pallida". Floridata. 31 Ağustos 2006. 16 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erguvan</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Erguvan, baklagiller (Fabaceae) familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.

<span class="mw-page-title-main">Yabani enginar</span> hudayınabit (kendi kendine) yetişen enginar

Yabani enginar, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları dikenli yabani bir bitki türü. Çok yıllık bitkilerdir. Gövde yapraklı, dallı, kalın ve genellikle çiçek başları eğilmedikçe dimdik durur. 1,5 m yüksekliğindedir. Tüysü yapraklar almaşık dizili, loplara bölünmüş çok dikenlidir. Yaprakların gri-yeşil üst yüzeyi gevşek ağsı, alt yüzeyi sık gri donuk tüylüdür. Çiçekler mor renklidir. Koralla bazen mavi 5 cm uzunluğundadır. Tüp çok ince, boğaz kısmı geniş, loblar doğrusal dır. Anterler uzun-oksu şekildedir. Boyuncuk uzun, silindirik ve ucu girintilidir. Meyve, silindirik konik ucu yere doğru bakar.

<span class="mw-page-title-main">Akasya</span> bitki familyası

Akasya, baklagiller familyasından Acacia cinsini oluşturan genellikle hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaççıkların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Marul</span> Bitki

Marul, papatyagiller (Asteraceae) ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir. Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.

<span class="mw-page-title-main">Fasulye</span> bitki

Fasulye, baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü. Günümüzde fasulyenin; Orta Amerika (Mesoamerica) ve Güney Amerika (Andean) bölgeleri olmak üzere iki gen havuzuna sahip olduğu çeşitli araştırıcılar tarafından rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leylak</span> bitki cinsi

Leylak, zeytingiller (Oleaceae) familyasından, 20'ye yakın türü bulunan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı ağaççıkların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lauraceae</span>

Lauraceae (Defnegiller). Laurales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Orchidaceae</span> bitki familyası

Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.

<i>Capsicum annuum</i> Patlıcangillerden bir birki türü

Capsicum annuum, patlıcangiller familyasından anavatanı Güney ve Orta Amerika olan sebze ve baharat olarak kullanılan bir tarım bitkisi.

<i>Gladiolus italicus</i> bitki türü

Gladiolus italicus, Süsengiller ailesine bağlı, kılıçotu olarak bilinen, bir türdür. Doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika'da yayılış gösterir. Beri taraftan dünyanın önemli bir bölümüne süs bitkisi olarak ihraç edilmiş ya da diğer tohumların arasına karışarak işgalci olarak giriş yapmıştır.

<i>Allium pallens</i> bitki türü

Allium pallens, Amaryllidaceae familyasına bağlı, nur soğanı olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Portekiz, Cezayir ve İran arasında görülür.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<i>Argyreia</i> bitki cinsi

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<i>Astripomoea</i> bitki cinsi

Astripomoea, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yayılışı Afrika ile sınırlıdır.

<i>Solanum aviculare</i>

Solanum aviculare, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Solanum scabrum</i>

Bahçe Amerikan yabanmersini olarak da bilinen Solanum scabrum, bir yıllık veya çok yıllıktır. Linnaeus tarafından Afrika'ya atfedilse de, türün kökeni belirsizdir, aynı zamanda Kuzey Amerika'da da görülür ve birçok ülkede doğallaşmıştır. Afrika'da yaprak sebze olarak ve meyvelerinin boyası için yetiştirilir.

<i>Tradescantia zebrina</i>

Tradescantia zebrina, Telgraf Çiçeği cinsinden bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Crepis paludosa</span>

Su kıskısı veya bilimsel adıyla Crepis paludosa, papatyagiller familyasının cichorieae oymağından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, İzlanda, Ural Dağları, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan su kıskısı, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Botanik sözlüğü