İçeriğe atla

Moodle

Moodle
Moodle demo sitesinde, Mount Orange School'da Chrome tarayıcısını kullanarak kurs sayfasını görüntüleyen bir öğrenci rolü olarak alınan ekran görüntüsü
Orijinal yazar(lar)Martin Dougiamas
Geliştirici(ler)Martin Dougiamas
Moodle HQ
Moodle Topluluğu
İlk yayınlanma20 Mayıs 2002 (22 yıl önce) (2002-05-20)
Güncel sürüm4.5[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 7 Ekim 2024 (8 gün önce) (7 Ekim 2024)
Programlama diliPHP
İşletim sistemiWindows, Mac OS X, Linux (platform bağımsız)
TürÖğrenim Yönetim Sistemi (LMS) ve Canlı Sınıf
LisansGPLv3+[2]
Resmî sitesimoodle.org
moodle.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Moodle, özgür ve açık kaynak kodlu bir uzaktan eğitim sistemidir. Açılımı, Modular-Object-Oriented-Dynamic-Learning-Environment yani Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı olarak çevrilebilir.

Yazılım, MySQL ve PostgreSQL veri tabanı sistemleri altında ve PHP dilini destekleyen herhangi bir ortamda (Linux, Windows, Mac OS X vs.) çalışmaktadır.

Moodle, bir uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi kurs yönetim sistemidir. Moodle, herkes tarafından (öğretmen, öğrenci) kolay şekilde kullanılabilmektedir.

Genel özellikleri

  1. Moodle, özgür ve ücretsizdir.
  2. Sistem Windows, Linux, Mac OS X gibi farklı işletim sistemleri altında çalışabilmektedir.
  3. Ölçeklenebilirlik: Sistem, 50,000 öğrencili ve binlerce kurslu örneklere sahiptir.
  4. Tek başına ticari paketlerle (WebCT ve BlackBoard27 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) yarışmakta olup eğitim sektöründe büyük bir paya sahiptir.
  5. Oldukça geniş bir tematik topluluğa yani geliştirici ve son kullanıcı eğitmenlerden oluşan (yalnızca kendi sitesinde yarım milyondan fazla kayıtlı üye) kitleye sahiptir.
  6. 235 ülkede kullanılmaktadır ve 82 dilde desteği mevcuttur. İstediğiniz dilleri seçebilirsiniz. İsterseniz tüm dilleri aynı anda isterseniz tek dili seçebilirsiniz.
  7. Geniş geliştirici kitlesi vardır.
  8. Geniş geliştirici kitlesi nedeniyle ürün yaşam çevrimi çok hızlıdır. Bir başka deyişle, olmadan kullanmakta. Sorun olduğunda sorunun giderilmesi ticari sistemlerden daha hızlı olmaktadır.
  9. Açık kaynak kodlu sistem olduğundan güvenlik açıklarının kapatılması ticari sistemlere göre çok daha hızlıdır.
  10. Ücretsiz olduğundan test edici kitlesi çok geniştir.
  11. Sürekli olarak çok miktarda yeni özellik (blok veya modül) geliştirilmektedir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Dış bağlantılar

Resmî Moodle bağlantıları
Raporlar/Makaleler

Kaynakça

  1. ^ "Moodle 4.5 Release Notes". 
  2. ^ "Official Moodle git projects - moodle.git/blob - COPYING.txt". git.moodle.org. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">MySQL</span>

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gambas</span> Açık kaynak bilgisayar yazılımı

Gambas, Linux altında görsel programlama yapmaya yarayan bir yazılımdır. Windows altında Visual Basic'le programlama ile uğraşan programcılar ve Linux altında görsel programlamayı öğrenmek isteyen bilgisayar kullanıcıları için iyi bir alternatifdir. Benoit Minisini adlı programcı tarafından açık kaynak modeli ile geliştirilmektedir.

Pick işletim sisteminden türetilmiş olup, OpenQM çok boyutlu (Multivalue) bir veritabanı yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Birleşik Krallık'ta Ladybridge Systems şirketi tarafından geliştirilmektedir. Temel programcısı Martin Phillips'tir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet forumu</span> internet üzerinden tartışma platformu

İnternet forumu ya da mesaj panoları, insanların iletiler biçiminde tartışma yürütebileceği platformlardır. Mesajlar genellikle bir satırdan uzun olur, başlıklara ve kategorilere ayrılır. Bu özellikler, forumları diğer sohbet odalarından ayıran özelliklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

phpMyAdmin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Arch Linux</span> GNU/Linux dağıtımı

Arch Linux, belirli bir düzeyde GNU/Linux bilgisi olan kullanıcıları hedef seçmiş bağımsız geliştirilen bir topluluk dağıtımıdır. İlk sürümü 2002 yılında yayınlanmıştır. Arch Linux ekibinin tasarım yaklaşımı basitlik, sadelik ve kod doğruluğu üzerinedir. Ancak buradaki "basitlik" kelimesi, Arch geliştiricileri tarafından "gerekli olmayan eklentiler ve değişiklikler olmaksızın" anlamına gelmekte ve bu felsefe son kullanıcıdan ziyade geliştirici bakış açısını yansıtmaktadır.

webOS Linux çekirdeği üzerinde çalışan bir mobil işletim sistemi

LG webOS, Linux çekirdeği üzerinde çalışan özel bir mobil işletim sistemidir. İlk olarak Palm tarafından geliştirildi ve 2013 yılında LG tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">MariaDB</span> Veritabanı yönetim sistemi, ilişkisel, açık kaynaklı, topluluk tarafından geliştirilmiş MySQL çatalı

MariaDB, ilişkisel veritabanı sistemi olan MySQL'in kaynak kodundan türemiş, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılarak ücretsiz olarak kullanılabilen, geliştirilmesi ve bakımı topluluk tarafından sürdürülen veritabanıdır. MySQL, önde gelen açık kaynaklı yazılım sistemi olarak ticari bir şirket olan Oracle tarafından satın alındıktan sonra MySQL'in ilk geliştiricileri tarafından Monty AB çatısı altında yine açık kaynak olarak MariaDB adıyla yola devam edeceği duyurulmuş ve oldukça ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Puppet</span>

Programcılıkta, Puppet bir açık kaynak yapılandırma yönetimi aracıdır. Birçok Unix benzeri sistemde ve Microsoft Windows'ta çalışır ve sistem yapılandırmasını tanımlamak için kendi bildirimsel programlama dilini kullanır. Puppet, 2005 yılında Luke Kanies tarafından kurulmuş olan Puppet Labs tarafından üretilmiştir. Ruby programlama dilinde yazılmış ve 2.7.0 sürümüne kadar GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile ve sonraki sürümlerde de Apache Lisansı 2.0 ile özgür yazılım olarak yayınlanmıştır.

Pencil2D Windows, Mac OS ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilen, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir 2D animasyon yazılımıdır. Pencil2D ile basit 2D grafik oluşturma, çizimler ve basit 2D animasyonlar yapılabilmektedir. Animasyonlarda vektörel grafik kullanılmasınada destek vermektedir.

GNU araç zinciri, GNU Tasarısı tarafından üretilen geniş bir programlama araçları yığınıdır. Bu araçlar, yazılım uygulamaları ve işletim sistemi geliştirmede kullanılan bir araç zinciri oluşturur.

Citra Nintendo 3DS el konsolu için geliştirilen öykünücüdür. Citra ekibi tarafından C++ programlama diliyle geliştirilmiştir. Birçok ticari oyunu çalıştırabilmektedir. Çalışması için OpenGL 3.3 veya üzeri sürüm gerekir. Eski bilgisayarlarda tutarlı çalışmamaktadır ve 64 bit işlemci üzerinde çalıştırılması gerekir.