Nakşibendilik, 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

Menteşeoğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da kurulmuş bir Türk beyliğidir. Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti, 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Diğer Anadolu Beylikleri gibi Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girdi. Muğla ili Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine kadar Menteşe Sancağı olarak anıldı.

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

Valletta, Malta'nın başkentidir. Nüfusu 7650'dir.

Hospitalye Şövalyeleri ya da Aziz Yuhanna Şövalyeleri tarikatı 1070 civarında kurulmuş bir şövalye tarikatıdır. Sonradan ismi Rodos Şövalyeleri, çok sonralarıysa Malta Şövalyeleri olarak anılmıştır. Merkezi İtalya'nın Roma kentinde bulunan tarikatın günümüzdeki resmi adı İtalyancada Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta yani Kudüs, Rodos ve Maltalı St. Jean Egemen Askeri Misafirperver Tarikatı veya kısaca Malta Tarikatıdır.

Papa V. Clemens; gerçek adı ile Bertrand de Goth, 5 Haziran 1305) - 20 Nisan 1314 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde papalık yapmıştır.

Saaremaa, Baltık Denizini Riga Körfezinden ayıran takımadaların ve Estonya'nın Saare ili en büyük adası.
Bayramilik veya Bayramiyye Tarikatı, kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin (1352-1429) adına izafeten Bayramîyye Tarikatı olarak tanınmıştır. Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocası Safev’îyye şeyhi Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî'nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli'nin Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşâd fa'aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye'nin kuruluşu olarak kabul edilir.

Hermann von Salza, Alman Haçlıları'nın kurduğu Töton Şövalyeleri adlı askeri tarikatın başkanı (1210-1239).
Solamnia Şövalyeleri, Ejderha Mızrağı evreninde kurulmuş bir tarikattır. Onlar hayatlarını şövalyelik onuru ve iyilik güçlerine adamışlardır.

Vytautas Orta Çağ Litvanyası'nın en ünlü hükümdârlarından biri. Vytautas;(1392–1430) döneminde, Litvanya ve Rutenya'yı kapsayan Litvanya Büyük Dükalığı'nı yönetmiştir. Ayrıca Hrodna (1370–1382) ve Lutsk (1387–1389) prensliği yapmıştır. Hussites Krallığı döneminde ön plana çıkmıştır.

Bath Nişanı ya da önceki adıyla En Saygıdeğer Askerî Bath Tarikatının Nişanı, 18 Mayıs 1725 tarihinde I. George tarafından verilmeye başlanan bir İngiliz şövalyelik nişanıdır. Nişan adını Orta Çağ'da etkin olan Bath Şövalyelerinden almaktadır. Şövalyeler ise şövalyeliğe kabul töreninde dinî arınmayı temsilen yapılan yıkanma töreni nedeniyle bu adı almışlardı.

Kuzey Haçlı Seferleri veya Baltık Haçlı Seferleri, Kuzey Avrupa, Baltık Denizi, güney ve doğu kıyılarında etrafında yaşayan pagan halklarına karşı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı Alman Saksonya Krallığı; Danimarka Krallığı ve İsveç Krallığı Katolik Hristiyan kralları ve Livonyalı Kılıç Kardeşleri ve Töton Şövalyeleri askeri tarikatları ve onların müttefikleri tarafından yürütülen haçlı seferleridir.
Şövalye tarikatları ilk kez Haçlı Seferleri'nde oluşmuş dini tarikatlardır. Aslen görevleri kutsal topraklara hac için gelen insanları korumak, onlara eşlik etmek, bakım sağlamak ve Kutsal Şehirler'i Müslümanlardan korumaktı. Tarikatlara katılım koşulları değer taşıyan maddelere sahip olmama, iffet, itaat ve askerlik hizmetiydı.

Livonya, Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge. Adını günümüz Letonya kıyılarında yaşayan Livonyalılardan almıştır.

Malbork Kalesi, yüzey alanı ile dünyanın en büyük kalesidir. Malbork, Prusya'da Haçlı Katolik Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri tarafından Ordensburg kalesi biçimde inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır. Klasik Orta Çağ mimarisine sahip kale 1406 yılında tamamlanması üzerine dünyanın en büyük tuğla kalesi oldu. 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne eklendi. Bölgede bulunan iki Dünya Mirası'ndan biridir. Diğeri ise 1231 yılında kurulan "Toruń Orta Çağ Şehri" dir.

The Witcher, CD Projekt RED tarafından geliştirilmiş ve Atari tarafından yayınlanmış bir aksiyon-rol yapma ve hack and slash oyunudur. Oyun, Leh yazar Andrzej Sapkowski'nin aynı isimdeki roman serileri üzerine dayalıdır. The Witcher, Orta Çağ fantezi dünyasında geçer ve Geralt adındaki sayılı kalan witcherdan birinin hikâyesini anlatır. Witcherlar, doğaüstü güçlere sahip, gezgin, kiralık canavar avcılarıdır. Oyunun hikâyesiyle gelen "ahlaki seçimler", ilerideki sonuçları etkilediği ve akla kara ahlakının yokluğunu göstermektedir.
Sir, Orta Çağ'da kullanılmış ve kökeni Latinceye dayanan Sire kelimesinden türetilen, erkekler için resmî bir İngilizce hitap etme biçimi. Geleneksel olarak, yasa ve geleneklere göre, Sir bir tarikata üye şövalyelere hitap için kullanılmışŞövalye tarikatı, daha sonra ise baronetler ve diğer yöneticiler için de kullanılır hale gelmiştir. Hitabın dişil versiyonu, eğer statü kadının kendisi tarafından edinilmiş ise Dame olmaktadır. Bir şövalye veya baronetin karısına ise Leydi olarak hitap edilmektedir.