İçeriğe atla

Montebello Savaşı (1859)

Montebello Muharebesi
İkinci İtalyan Bağımsızlık Savaşı

Montebello Muharebesi
Tarih20 Mayıs 1859
Bölge
Montebello (günümüzde İtalya sınırları içerisinde)
SonuçFransız - İtalyan zaferi
Taraflar
Fransa Fransa
Sardinya Krallığı Sardinya Krallığı
Avusturya İmparatorluğu Avusturya İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Fransa Ferenc GyulayAvusturya İmparatorluğu Karl von Urban
Avusturya İmparatorluğu Graf Stadion
Güçler
6,600 piyade[1] 18,708 piyade[2]
600 süvari
12 top
4 roketatar
Kayıplar
Fransa:
81 ölü
492 yaralı
69 kayıp
Sardinya Krallığı:
52 ölü, yaralı ya da esir
Toplam:
694
331 ölü
785 yaralı
307 kayıp
Toplam:
1,423

Montebello Muharebesi 20 Mayıs 1859 tarihinde günümüzde Lombardiya, Kuzey İtalya'da gerçekleşmiştir. İkinci İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk büyük çarpışması olan bu savaş, Mareşal Karl von Urban komutasındaki Avusturya birlikleri ile Piyemonte süvarileri ve General Élie Foray komutasındaki Fransız piyadeleri arasında gerçekleşmiştir.

Muharebe sonrası, Avusturya, güney cephesini korumak zorunda kaldı.

Muharebe öncesi

Avusturya 2. Ordusu'na komuta eden Feldzeugmeister Ferenc Gyulay, VII. Kolordu'yu Sesia boyunca, II. ve III. Kolordu'yu Mortara'da, VIII. Kolordu'yu Pavia'da ve V. Kolordu'yu Pavia ile Mortara arasında konuşlandırdı.

Gyulay, Po'nun güneyinde bir Fransız-Piyemonte taarruzunu öngörüyordu. Mareşal Achille Baraguey d'Hilliers'in I. Kolordusu Voghera'dan, Garibaldi ise kuzeyden ilerliyordu.

Avusturya'nın muharebe düzeni

Feldzeugmeister Graf Stadion, V. Kolordu Komutanı

  • 12. Alay, Haller Hussarlarından 2 tugay
  • Paumgarten Tümeni
    • Gaal Tugayı
      • 1/1. Grenze Liccaner Alayı
      • 3. Erzherzog Karl Alayı, 4 tabur
    • Prens Alexander von Hessen'in Tugayı
      • 4/Kaiser Jager Alayı
      • 31. Culoz Alayı, 4. tabur
    • Bils Tugayı
      • 2/3. Grenze Oguliner Alayı
      • 47. Kinsky Alayı, 3. tabur
    • 20 top
    • Boer Tugayı unsurları
      • 49. Alay, 2. Tabur
      • 61. Alay, 1. tabur

(9.950 piyade, 230 süvari ve 20 top)

  • Urban'ın Tümeni (bağlı)
  • 12. Alay, Haller Hussarlarından 2 tugay
    • Schaffgottsche Tugayı
      • 3. Jager Birliği
      • 39. Don Miguel Alayı, 1 tabur
      • 59. Raineri Alayı'ndan Humbaracı Tümeni
      • Sluiner Grenz Piyadesi, 2 bölük
    • Braum Tugayı
      • 40. Rossbach Alayı, 3 tabur
    • 12 top
    • 4 roketatar

(6.700 piyade, 225 süvari ve 12 top)

Muharebe

Karl von Urban'ın IX. Kolordusu ve Stadion'un V. Kolordusu Fransız taarruzunu durdurmak için harekete geçti. 20 Mayıs'ta, savaşın ilk muharebesinde, General de Sonnaz komutasındaki üç Piyemonte süvari alayının eşlik ettiği Forey'in tümeni, Montebello'da IX. Kolourdu ile çatışmaya girdi. Üç saat sonra Forey'i durduramayan Urban geri çekilmek zorunda kaldı.[3]

Muharebe sonucu

1859 Avusturya-Sardunya Savaşı'nın geçtiği yerler.

21 Mayıs'ta III. Napolyon bir telgraf alır:

Daha sonra Gyulay, kolordusunu daha güneye konuşlandırmak zoruna kaldı.

Kaynakça

Dipnot

  1. ^ Brooks 2009, s. 29.
  2. ^ Brooks 2009, s. 26.
  3. ^ a b Schneid, Frederick (2012). The Second War of Italian Unification 1859-61. Oxford: Osprey Publishing. ss. 34-41. ISBN 9781849087872. 

Alıntı

Brooks, R. (2009). Solferino 1859: The Battle for Italy's freedom. Osprey Publishing. ISBN 978-1-84603-385-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarıkamış Harekâtı</span> Osmanlı ve Rusya arasındaki savaş

Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen muharebeler olup Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî taktik hatalarıyla başarısızlıkla sonuçlanan bir askerî girişimdir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci İnönü Muharebesi</span> Askeri harekât

I. İnönü Muharebesi, 6 Ocak 1921 tarihinde iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetleriyle İnönü mevzilerinde savunmada olan Ankara Hükümeti kuvvetleri arasında yapılan muharebedir. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunanlar, Türk-Batı Cephesi birliklerinin Çerkez Ethem Kuvvetlerinin Tenkili harekâtı ile meşgul olmasından da faydalanarak, İnönü-Eskişehir istikametinde taarruza başladılar. 6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekâtı şeklinde cereyan etti. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlamış, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1. Ordu (Türkiye)</span> Türk Kara Kuvvetlerine bağlı bir ordu

1. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Komutanlığı İstanbul'da Selimiye Kışlası'nda bulunmaktadır. Asli görevi; Trakya, Boğazlar, İstanbul ve Marmara Bölgesi'ni korumak, bu bölgelerin güvenliğini sağlamaktır. Ordu, mekanize ve zırhlı birliklerden oluşmaktadır. 1. Ordu Komutanı aynı zamanda İstanbul Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Afrika Kolordusu</span> Almanyanın II. Dünya Savaşı sırasında Libyada bulunan askeri birliği

Alman Afrika Kolordusu, II. Dünya Savaşı'nda Kuzey Afrika Cephesi'ne yollanan Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı Heer ve Luftwaffe birliklerinden oluşan askerî birimlerinden birinin adı. Erwin Rommel'in komutası altında, Kuzey Afrika'da elde ettikleri başarıyla tanınmıştır. Savaşta en büyük rakipleri 8. İngiliz Ordusu komutanı Bernard Montgomery idi.

8. Süvari Kolordusu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ve II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde katılan süvari kolordusu.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

9. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşında 3. Orduya bağlı kolordusu. Karargahı Erzurum'da idi. Sırasıyla Ahmet Fevzi Paşa, Remzi Paşa, Hüsamettin Paşa, Binbaşı Nurettin Bey (Sakallı) ve Binbaşı Mustafa Nimet Bey tarafından yönetilmiştir.

Üçüncü Harkov Muharebesi sırasında Nazi Almanyası (Wehrmacht) ve SSCB 'nin muharebe düzenleri.

1. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">6. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

6. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

7. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

10. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">3. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

3. Kolordu, İmparatorluk Ordularının en seçkin kolordularından birisidir. Balkan Savaşlarının başlangıcında Avrupa toprakları üzerinde bulunup da yenilmeyen tek kolordudur. Birinci Çatalca Muharebesi ve İkinci Çatalca Muharebesi'nde İstanbul'u başarıyla savunmuş ve şehre taarruz eden Bulgar kuvvetlerini püskürtmüştür. İkinci Balkan Savaşı sırasında 23 Temmuz 1913'te Edirne'ye girerek şehri Bulgar işgalinden kurtarmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda Gelibolu'da savaşarak payitaht İstanbul'un düşmesine engel olmuştur. Günümüzde İstanbul'da konuşlu bulunan aynı adlı 3. Kolordu (Türkiye),bu birliğin devamıdır.

4. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askerî birimlerinden biridir.

5. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askerî birimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">19. Piyade Tümeni (Osmanlı)</span>

19. Piyade Tümeni, Osmanlı Ordusu'nun tümenlerinden biridir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Vardar Ordusu, Batı Ordusu'nun komutasındaki sahra ordularından biriydi. Birinci Balkan Harbi'nin seferberlik aşamasında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Kolordu (Alman İmparatorluğu)</span>

II. Kolordu, 19. Yüzyıldan I. Dünya Savaşına kadar Prusya'nın ve daha sonrasında Alman İmparatorluk Ordularının kolordu düzeyinde bir askerî birimi idi . 3 Nisan 1820'de merkezi Berlin'de olmak üzere kuruldu. 1837'den itibaren genel merkez Stettin'e, 1863'te Berlin'e taşındı ve tekrardan 1870'ten itibaren Stettin'de konumlandırıldı. Kolordu toplama alanı Pomeranya Eyaletini, Posen Eyaletinden Bromberg bölgesini (Regierungsbezirk) ve Batı Prusya Eyaletini kapsıyordu. Daha sonra Batı Prusya bölgesi XVII. Kolordu'ya devredildi.

<span class="mw-page-title-main">6. Süvari Tümeni (Alman İmparatorluğu)</span>

6. Süvari Tümeni, Alman Ordusu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Batı Cephelerinde savaşan bir birliğiydi. Tümen, Ağustos 1914'te Alman Ordusu'nun seferber edilmesiyle kuruldu ve 1919'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman Ordusu'nun terhis edilmesi sırasında dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Istabulat Muharebesi</span> 1917 yılında Irak Cephesi muharebesi

I. Istabulat Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz İmparatorluğu'nun Bağdat'ı Osmanlı İmparatorluğu'ndan aldıktan sonra stratejik konumunu güçlendirmek için giriştiği Samarra taarruzunun bir parçasıydı.