İçeriğe atla

Mons Politeknik Üniversitesi

Mons Sis Bulvarı Dolez Politeknik Fakültesi Binası
Fakülteye ait bir amfitiyatro
Théophile Guibal & Barthélémi-Adolphe Devilley

Mons Politeknik Fakültesi, Belçika'nın Mons kentinde oluşturulan ilk mühendislik okulu (1836) ve en eski akademik kurumdur. Kurucuları Vaftizci Yahya Thorn, Alphonse Devillez ve Theophilus Guibal'dır. 

Mons Üniversitesi şu an Mons-Hainaut Üniversitesi ile birleşmiş durumdadır.

Eğitim

Mühendislik Bilimleri Derecesi (İnşaat Mühendisliği):[1]

  • 1. Aşama (3 Yıl):
    • İnşaat Mühendisliği Lisansı
    • Mimarlık Mühendisliği Lisansı
  • 2. Aşama (2 Yıl):
    • Mimarlık-Mühendislik Yüksek Lisansı
    • Kimya ve Malzeme Bilimi Yüksek Lisansı
    • Elektrik-Elektronik Yüksek Lisansı
    • Bilgisayar Bilimi ve Yönetimi Yüksek Lisansı
    • Mekanik Yüksek Lisansı
    • Madencilik ve Jeoloji Yüksek Lisansı
  • 3. Aşama (~4 Yıl):
    • Uygulamalı Doktora Eğitimi[2]
  • Okul Sonrası Eğitimi[3]

Yıllık Mezun Sayısı: ~170

Araştırma

Araştırma ekiplerinin sayısı:

  • 5 Araştırma Merkezi:[4]
    • Bilgi Teknolojisi Sektörü
    • Malzeme Sektörü
    • Enerji Sektörü
    • Biyosistem Sektörü
    • Risk Yönetimi Sektörü
  • Tek başına F.P.Ms veya diğer akademik kurumlarla işbirliği içinde kurulan 4 araştırma merkezi:
  • 4 spin-offs
  • F.P.Ms mezunları ve aileleri tarafından kurulan 20'den fazla start-up patenti

Uluslararası Alanda 

  • 50 ERASMUSortaklığı ve 25 kurumsal sözleşme.
  • Aşağıdaki enstitüler ile TIME (Top Industrial Managers for Europe) ortaklığı:

Mons Politeknik Fakültesi Profesörleri

  • Jules Cornet (1865-1929) - Jeolog
  • Georges R. Boulanger (1909-1982) - Sorbonne Matematiksel Bilimler Doktoru, Belçika Sibernetik Uluslararası Birliği kurucusu ve başkanı 

Mons-Hainaut Üniversitesi ile Birleşmesi

6 Temmuz 2007 tarihinde, Mons-Hainaut Üniversitesi ve Mons Politeknik Fakültesi kurulları ortak bir karar ve oy birliği ile birleşmeye karar vermiştir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Diplôme en sciences de l'ingénieur (ingénieur civil)". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Doctorats en Sciences Appliquées". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Formation continue". 24 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Pôles de Recherche". 10 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  5. ^ "Multitel". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  6. ^ "Materia Nova". 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  7. ^ "Inisma". 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  8. ^ "CETIC". 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  9. ^ "Lecho.be: Fusion Polytech et UMH en une Université de Mons dès 2009". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">RWTH Aachen</span> Almanya, Kuzey Ren-Vestfalyada kurulu devlet üniversitesi

RWTH Aachen veya uzun adıyla Rheinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen, Almanya'da bir teknik üniversitedir. 42.000'den fazla sayıda ögrencisiyle Almanya'nın en büyük teknik üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Torino Politeknik Üniversitesi</span>

Politecnico di Torino, Kuzey İtalya'da, Torino şehrinde yer alan mühendislik ve mimarlık üniversitesidir. 1859'da kurulmuştur. İtalya'nın en eski teknik üniversitesidir. 26.000 öğrencisi vardır. ESDP ve TIME ağına üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Üniversitesi</span> Yalovada kurulu devlet üniversitesi

Yalova Üniversitesi, Yalova'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Yalova ilinde kurulması kararlaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Türkiye'nin en eski ve en köklü mühendislik fakültelerinden biridir. 1966 yılında Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak eğitim vermeye başlayan okul, 1982 yılında Gazi Üniversitesi'ne bağlanmış ve adı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak değiştirilmiştir. 28 yıl Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak eğitim veren fakülte, 3 Ekim 2009 gün ve 27365 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15438 karar ile birbirinden ayrılmış ve iki ayrı fakülte haline getirilmiştir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">İleri Araştırma Politeknik Enstitüsü</span> Fransanin Ivry-sur-Seine ve Toulouse şehrinde bulunan Teknik Üniversitesi havacılık ismidir

Institut polytechnique des sciences avancées (IPSA), geçmişi 1961'e uzanan, Fransa'nin Ivry-sur-Seine, Lyon, Marsilya ve Toulouse şehrinde bulunan Teknik Üniversitesi havacılık ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Orhangazi Üniversitesi</span>

Bursa Orhangazi Üniversitesi, Bursa'da 2011 yılında meclise sunulan Tasarıyla Bursa'da Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından Bursa Orhangazi Üniversitesi adıyla kurulan, Bursa'nın ilk ve tek vakıf üniversitesi idi.

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Karabük Üniversitesi'nin 12 mühendislik bölümünü içermektedir. 2005 yılında kurulmuş ve 2007 yılında Karabük Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Fakültede ilk açılan bölümler Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Milano Politeknik Üniversitesi</span>

Milano Politeknik Üniversitesi ; yaklaşık 42.000 öğrenciye ev sahipliği yapan, İtalya'nın en büyük teknik üniversitesidir. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde eğitim yapan üniversite; mühendislik, mimarlık ve tasarımcılık alanlarında yoğunlaşmıştır. 1863 yılında kurulan üniversite, Milano'daki en eski üniversite olma özelliğini de elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.