İçeriğe atla

Monotheist

Monotheist
Celtic Frost stüdyo albümü
Yayımlanma29 Mayıs 2006
Kaydedilme2002-2005
TarzDoom metal, gothic metal, thrash metal, black metal, death metal
Süre68:16
Dilİngilizce, Almanca (12. parça), Latince (12. parça)
ŞirketCentury Media Records
YapımcıCeltic Frost ve Peter Tägtgren
Celtic Frost kronolojisi
Monotheist (single)
(2006)
Monotheist
(2006)
Monotheist albümünden çıkan single'lar
  1. "Monotheist"
    Yayımlanma: 2006

Monotheist, İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un beşinci ve son stüdyo albümüdür.[1] Albüm, 29 Mayıs 2006 tarihinde çıkarılmıştır ve grubun 14 yıl içinde çıkardığı ilk tam uzunluktaki stüdyo albümüdür.

Kayıt

Proje için hazırlıklar 2000 yılında başlamıştır. Albüm için ilk kayıt çalışması 2002 yılında Şubat ayının sonlarına doğru yapılmıştır. Bu süreçte grup üç kişiden oluşmaktadır: kurucu üyeler Martin Eric Ain (bas gitar/vokaller) ve Thomas Gabriel Fischer (vokaller/gitar/klavye), ayrıca Fischer'in beste partneri, gitarist ve yapımcı Erol Unala. Unala, Celtic Frost'un bestelerinin çoğuna katkı yapmıştır.

Albüm için çalışma başlıkları arasında "Probe" ve "Dark Matter Manifest" vardır.

Müzik

Celtic Frost'un önceki çalışmaları trash metal ve black metal unsurlarının birleşmesiyle oluşturulmuştur. Ancak, "Monotheist"in sesi; daha ağır ve daha karanlık, doom metale ve gothic metale yakın olarak tanımlanmıştır.

Grubun bas gitaristi Martin Eric Ain'e göre, şarkı sözlerinden bazıları İngiliz okültist Aleister Crowley'nin eserlerinden esinlenerek yapılmıştır. Bu esinlenme, "Os Abysmi Vel Daath" (Crowley'in kitaplarından birinin kısmi adıdır) gibi parçalarda kendini göstermektedir.

Yayın

Monotheist; CD, LP ve "Temple of Depression" isimli bonus parçaya sahip digipak olarak satışa sunuldu. Hem LP plaklarda hem de Japonya'da piyasaya sürülen CD'lerde "Incantation Against You" isimli bonus parça vardır.

"A Dying God Coming into Human Flesh" parçası için bir video klip çekilmiştir.

Albüm, Terrorizer dergisinde son on yılın en iyi albümü listesinde 2. sıraya oturmuştur.

Parça listesi

No.BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzikSüre
1."Progeny"  FischerAin, Fischer, Sesa5:01
2."Ground"  FischerFischer, Unala3:55
3."A Dying God Coming into Human Flesh"  AinAin, Fischer, Unala5:39
4."Drown In Ashes"  FischerFischer4:23
5."Os Abysmi Vel Daath"  Ain, FischerAin, Fischer, Sesa, Unala6:41
6."Temple of Depression" (Sınırlı digipak yayını bonus parçası)FischerAin, Fischer, Unala4:59
7."Obscured"  Ain, Fischer, UnalaAin, Fischer, Unala7:04
8."Incantation Against You" (Japon sürümü ve LP plak bonus parçası)AinAin, Vollenweider5:06
9."Domain of Decay"  FischerAin, Fischer, Unala4:38
10."Ain Elohim"  AinAin, Fischer, Sesa, Unala7:33
11."Triptych: I. Totengott"  AinFischer4:27
12."Triptych: II. Synagoga Satanae"  Ain, FischerAin, Fischer, Sesa14:24
13."Triptych: III. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)"  (enstrümantal)Fischer4:32

Kadro

  • Tom Gabriel "Warrior" Fischer: vokal, gitar, düzenlemeler, proglamlama
  • Martin Eric Ain: bas gitar, vokal ("A Dying God Coming Into Human Flesh" parçasında vokallerin çoğu, "Triptych I: Totengott" parçasında vokallerin tümü ve "Triptych II: Synagoga Satanae" parçasında konuşma kısımları) ve albümün baş yapımcısı
  • Erol Unala: gitar, teknik kısım, "Temple Of Depression" parçasında ilave programlama
  • Franco Sesa: davul
  • Lisa Middelhauve (Xandria): “Drown In Ashes” parçasında misafir sanatçı (vokal)
  • Ravn (1349): “Temple Of Depression” parçasında nakaratlardaki geri vokal
  • Simone Vollenweider: “Temple Of Depression” parçasında misafir sanatçı (vokal), “Obscured” parçasında ilave vokal, “Incantation Against You” parçasında ana vokal
  • Satyr (Satyricon): "Triptych II: Synagoga Satanae" parçasında kısa bir bölümde ana vokal
  • Peter Tägtgren: “Triptych II: Synagoga Satanae” parçasında geri vokal ve albümün yan-yapımcısı
  • Walter J.W. Schmid: Teknik kısım, Miksaj, Mastering
  • Phillip Schweidler: Teknik kısım, Miksaj

Kaynakça

  1. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1349 (müzik grubu)</span>

1349, 1997 yılında kurulan Norveçli bir black metal grubudur. Adını, Büyük Veba Salgını'nın ülkelerine geldiği yıldan alır.

<span class="mw-page-title-main">Triptykon</span>

Triptykon, Hellhammer, Celtic Frost ve Apollyon Sun gibi öncü metal müzik gruplarının kurucu üyesi Thomas Gabriel Fischer'in müzik projesidir. Fischer, Mayıs 2008'de Celtic Frost grubundan ayrılmadan önce yeni projesi Triptykon'u duyurmuştur. Fischer, duyurusunda şöyle yorum yapmıştır: "Triptykon müzik bakımından Celtic Frost'a oldukça benzer olacak ve üzerinde çalıştığım albüm, Celtic Frost'un Monotheist albümü üzerinde planladığım tüm özellikleri sunacaktır. Bu albümün "Monotheist"ten daha karanlık, daha ağır ve biraz daha deneysel olmasını arzuluyorum."

<span class="mw-page-title-main">Monotheist (single)</span>

"Monotheist", İsviçreli grup Celtic Frost'un son single'ıdır. 2006'da satışa sunulan Monotheist albümü için reklam ve numune olarak piyasaya çıkarılmıştır. Single'da, grubun albümündeki ilk iki şarkı yer almaktadır. Üretim ve dağıtımı Century Media Records üstlenmiştir.

<i>Morbid Tales</i> Celtic Frost albümü

Morbid Tales İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un çıkış albümüdür ve çıkardıkları ilk EP'dir. Haziran 1984'te ilk defa İsviçre'de çıkarılmıştır. Amerika'da ilk defa Enigma/Metal Blade tarafından piyasaya sürülen albüme iki şarkı daha eklenerek, Amerikan sürümü tam uzunlukta bir albüm haline getirilmiştir.

<i>Nemesis of Power</i>

Nemesis of Power İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un çıkardığı ilk demodur. Albüm, bağımsız olarak üretilip dağıtılmıştır. Albümdeki parçaların, Vanity/Nemesis albümüne stil olarak benzerlikleri bulunmaktadır. Pearl of Love şarkısı yeniden düzenlenerek Domain of Decay parçasına giriş riffi olarak yeniden yapılmıştır.

<i>Parched with Thirst Am I and Dying</i>

Parched with Thirst Am I and Dying İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un çıkardığı ilk toplama albümüdür. Üretimi ve dağıtımı Noise Records üstlenmiştir. Özel sürüm kaset ve CD'lerde 5 bonus parça daha bulunmaktadır.

<i>Live at the Hammersmith Odeon 3.3.89</i>

Live at the Hammersmith Odeon 3.3.89 İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un, çıkardığı ilk ve tek video albümüdür. Albüm, 3 Mart 1989 tarihinde Londra, İngiltere'de verdikleri konser kaydından oluşmaktadır. Konserde, Into the Crypts of Rays'den sonra Return to Eve çalınmıştır, ancak albüm kutusunda bu parça listelenmemiştir

<i>Vanity/Nemesis</i>

Vanity/Nemesis, İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un 1990'da çıkardığı albüm. Bu albüm, önceki albümleri Cold Lake ile kıyasla grup için eskiye dönüş olarak görülebilir. Ayrıca, albümün CD sürümünde David Bowie'nin 1977'de çıkardığı Heroes şarkısının cover'ı bulunmaktadır. Celtic Frost'un Cold Lake öncesi dönemin aksine bu albüm, grubun tarzını black metal veya avant-garde metal yerine thrash metal'e yaklaştırmıştır. Celtic Frost'un dağılması ve çeşitli sorunlar çıkması nedeniyle grup, 16 yıl boyunca stüdyo albümü çıkarmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">The Collector's Celtic Frost</span>

"The Collector's Celtic Frost", İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un ilk olarak 1987'de çıkardığı single'ıdır. Üretim ve dağıtımı Noise Records üstlenmiştir. 1000 kopya ile sınırlıdır.

<i>I Wont Dance</i> (EP)

I Won't Dance, İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un 1987'de çıkardığı EP. Üretim ve dağıtımı Noise Records üstlenmiştir. 1987 yılında "Tristesses de la Lune" bonus parçası eklenerek Noise Records tarafından yeniden yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cherry Orchards</span>

"Cherry Orchards", İsviçreli ekstrem metal grubu Celtic Frost'un 1988'de çıkardığı single. Üretim ve dağıtımı Noise Records üstlenmiştir.

<i>Emperors Return</i>

Emperor's Return İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un çıkardığı ikinci kayıttır. Ağustos 1985'te İsviçre'de EP olarak çıkarılmıştır. Ayrıca Amerikalı baterist Reid Cruickshank ile çıkardıkları ilk kayıttır. Emperor's Return, o zamanlar daha yeni gelişmekte olan death metal ve black metal tarzları üzerinde, önceki albümleri Morbid Tales gibi büyük bir etkisi olmuştur.

<i>Wine in My Hand</i> (Third from the Sun)

Wine in My Hand İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un çıkardığı son EP'dir. 1990 yılında çıkarılmıştır. Tarz olarak Cold Lake albümüne benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Gabriel Fischer</span>

Thomas Gabriel Fischer, önceden bilinen sahne adıyla "Tom Gabriel Warrior", İsviçreli şarkıcı ve müzisyendir.Death metal stili vokalin öncüllerinden biri kabul edilir. 1982'de, Bruce Day ve Steve Warrior ile çığır açıcı Hellhammer grubunu kurdu. 1983'ün sonlarına doğru bas gitarist ve şarkı sözü yazarı Martin Eric Ain Hellhammer'a katıldı. Grup, Mayıs 1984'te dağılmadan önce, Alman plak şirketi Noise Records için Apocalyptic Raids EP'sini ve bir dizi demo çıkardılar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Eric Ain</span>

Martin Eric Ain 2008 yılında dağılan ekstrem metal grubu Celtic Frost'un solak bas gitaristidir. Son zamanlarda yapılan bir röportaja göre "Ain" soyismi takmadır. Hellhammer grubu için başlatılan websiteye göre de Martin Eric Stricker, sanatçının doğum ismidir. Martin Eric, ilk kez Shizo isimli grupta çalmıştır. Daha sonra Hellhammer grubunda Slayed Necros mahlasıyla bas gitar çalmıştır. Çaldığı son metal grubu Celtic Frost'tur.

<i>Tragic Serenades</i>

Tragic Serenades İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un çıkardığı üçüncü EP'dir. 1986 yılında yayımlanmıştır ve gelişen death metal ile black metal türlerini etkilemiştir. Müzik grubunun önderi Thomas Gabriel Fischer'e göre bu EP'nin amacı, Martin Eric Ain'in bas gitar kayıtlarını eklemek ve To Mega Therion albümündeki parçalar üzerindeki, Horst Müller'in orijinal prodüksiyonunu daha iyi hale getirmektir.

<i>To Mega Therion</i>

To Mega Therion, İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un 27 Ekim 1985 tarihinde çıkardığı, tam uzunluktaki ilk stüdyo albümüdür. "To Mega Therion", İngiliz okültist Aleister Crowley'nin kullandığı bir büyüsel mottodur. Kapak resmi, H.R. Giger tarafından çizilen "Şeytan I" isimli resimdir. Bu albüm, o zamanlar gelişme aşamasından olan death metal ile black metal türleri üzerinde büyük bir etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tankard / Celtic Frost</span>

Tankard / Celtic Frost İsviçreli metal grubu Celtic Frost'ın ve Alman thrash metal grubu Tankard'ın, ikisinin de ilk ortak albümleridir. Bu mini albüm, iki gruptan da sadece bir şarkı taşımaktadır. Celtic Frost'un çıkaracağı Cold Lake ve Tankard'ın çıkaracağı The Morning After albümleri, reklam için tek yüzlü flexi disc olarak İngiliz Metal Hammer dergisinin 21. sayısında promosyon olarak derginin yanında bedava verilmiştir.

<i>Into the Pandemonium</i>

Into the Pandemonium, İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un tam uzunluktaki ikinci stüdyo albümüdür. Bu albüm, Celtic Frost'un önceki çalışmalarına kıyasla; alışılmadık cover'lar, duygu yüklü aşk şarkıları, demonlar ve yıkımla ilgili tekrar eden endüstriyel tarz etkili ritmik şarkılar, geleneksel Celtic Frost stili rüyalar ve korku hakkındaki şarkı sözleri ve karanlık ve klasik tarzda kullanılan kadın vokali gibi pek çok çeşitlilik barındırır.

<i>Cold Lake</i>

Cold Lake, İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un üçüncü tam uzunluktaki son stüdyo albümüdür. Ne grubun kendi içinde ne de hayranları arasında yaygın olmayan bu albümün günümüzde satışı yapılmamaktadır. Bu yüzden, koleksiyoncular tarafından daha çok rağbet görmektedir.