İçeriğe atla

Monosepaj

Riesling üzümünden yapılmış, monosepaj Alsace şarabı

Monosepaj, (Fransızca: Mono-cépage, İngilizce: Single varietal[1]) tek tip üzüm çeşidinden üretilen bir şarabı[2] veya tek tür üzümden üretilmiş brendi, konyak, grappa, rakı gibi damıtılmış içkiyi belirtir.[3] Tek tür üzümden yapıldığı için monosepaj şaraplar üzümün tüm karakterini yansıtırlar. Monosepajın tersi ise, yani birden fazla üzüm çeşidinden yapılmış ise kupaj denir.[4]

Tek tür üzümün % 100 oranda kullanılması zorunlu değildir. Yeni Dünya ve ABD yasalarına göre % 75 oranında, Arjantin'de % 80 oranında, Avrupa Birliği yasalarına göre, kıta Avrupası'nda ise % 85 oranında tek tür üzüm kullanılmışsa, etiketine "monosepaj" ifadesi veya üzümün adı yazılabilir. Bu açıdan bakarsak, her Yeni Dünya monosepaj şarabı, Avrupa'da monosepaj olarak kabul görmez.

Eski Dünya (Kıta Avrupası)

Geleneksel Avrupa şarapları genellikle birkaç üzüm çeşidinin harmanlanmasının sonucudur. Tek çeşit şaraplar nadiren üzüm çeşidinin adını taşır; bunun yerine bir teruarın, bir bölgenin vb. adını taşır.

Bununla birlikte, pek çok istisna da vardır: Alman şaraplarının çoğu, monosepaj şaraplardır; bu, tek bir üzüm çeşidinin, bu durumda esas olarak Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner veya Pinot Grisi şırasından üretilen çoğu Alsas şaraplarının takip ettiği bir modeldir. Ancak Fransa'nın geri kalanında, pratikte (çünkü AOC kararnameleri belirli karışımlara izin veriyor), aynı durum Burgonya (Pinot Noir, Chardonnay ve Aligoté), Beaujolais (Gamay), La Vallée du Rhône (Condrieu için Viognier), Saint-Joseph, Croze-Hermitage, Hermitage, Cornas için Syrah ve neredeyse tüm Loire vadisi (Layons, Saumurs ve Touraines dahil Muscadet'ten Sancerre'ye kadar) için de geçerlidir. Benzer şekilde İtalya, Nebbiolo'dan yapılan Piedmont şarapları veya Campania şarapları gibi bir dizi monosepaj şarap sunmaktadır. Avusturya şarapları da çoğunlukla monosepaj çeşitlerinden yapılmaktadır.

İsviçre'de tek üzüm çeşidinden yapılan şaraplar büyük oranda çoğunluktadır. Kullanılan üzüm çeşidinin türü, karışımlar da dahil olmak üzere hemen hemen tüm şişelerin üzerinde belirtilmiştir. İsviçre şarapları, bölgelerine göre daha çok üzüm çeşitlerine göre sınıflandırılır ve tanımlanır.

Türkiye'de alt segment ve sofralık şaraplar, kupaj olarak üretilme eğilimindeyken, üst segment ve terroir odaklı şaraplar ise monosepaj olarak üretilme eğilimindedir. Monosepaj üretim, Cumhuriyetin başından beri bazı bölgelerde zorunluluk olarak kısmen üretilmiş olsa da, günümüzde artık, markalaşmanın getirdiği modern şarapçılığın bir sonucu olarak artan bir şekilde monosepaj şarap üretimi yapılmaktadır.

Trakya'nın Papazkarası, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinin Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri kupaj olarak başarılı sonuçlar vermiş olsa da, şaraplık üzümlerin hakettiği değeri bulması monosepaj olarak üretimleri ile ortaya çıkmaktadır.

Sarper Damıtımcılık tarafından üretilen Beylerbeyi Kalecik Karası rakısı, sadece Kalecik Karası üzümü kullanılarak üretilmiş bir monosepaj rakıdır.[5]

Yeni Dünya (Anglo Sakson Dünya)

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika veya Arjantin'de üretilen şarapların çoğunluğu monosepajdır, ancak çoğu zaman bu sadece bir marka oyunudur. Alkol ve Tütün Vergisi ve Ticaret Bürosu tarafından oluşturulan Amerikan düzenlemeleri, üretim için kullanılan asmaların en az %75'inin söz konusu üzüm çeşidinden gelmesi koşuluyla, belirli bir üzüm çeşidine göre etiketlenen bir şarabın satışına izin vermektedir. Bu nedenle bir Amerikan şarabı, bir üzüm çeşidinden sonra adlandırılabilir ancak birden fazla üzüm çeşidinden üretilmiştir. Ancak Avrupa'ya ihraç edilecekse yüzde 85'inin tek çeşit olması gerekmektedir. Bu koşullar altında neredeyse hiçbir Yeni Dünya şarabı monosepaj değildir.

Monosepaj veya monosepaj olarak beyan edilmiş şaraplar, 21. yüzyılda dünyada üretilen şarapların çoğunluğunu temsil etmektedir. Yeni Dünya şarapları arasındaki hakimiyetleri, kısmen tüketicilerin farklı şarap türlerini etiketleme yoluyla daha iyi tanımlamalarına olanak tanıyan bir pazarlama mantığından kaynaklanmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzenlemeler de şarap etiketleme konusunda şeffaflığı amaçlayan daha katı kurallar getirmiştir. Avrupa Birliği'nin baskısı altındaki Avustralya şarapları artık Amerikan modeline göre üzüm çeşidine göre etiketlemeyi benimsiyor; çoğunluğu tek bir üzüm çeşidinden üretilmektedir.

Bu trend Fransız şarap ihracatçılarını da etkiledi. Yeni Dünya'da satılan birçok Burgonya şişesi, şarap yapımında kullanılan üzüm çeşidine bağlı olarak "Pinot karası" veya "Chardonnay" olarak etiketleniyor.

Son olarak, deneyimleri veya gelenekleri bazen yeni kalan birçok Yeni Dünya şarap yetiştiricisi, karışımlara başlamadan önce tek çeşit şarap yapımına odaklanmayı tercih ediyor. Teknik aslında montaj zamanına bağlı olarak daha karmaşıktır ve tanımlanacak partiler göz önüne alındığında yönetimi çok daha zahmetlidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Somelyer sözlük". Somelyer. 25 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Doluca Şarapları | Kurumsal Web Sitesi". www.doluca.com. 19 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 
  3. ^ OOO. "OOO | Sepaj & Monosepaj". OOO. 25 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 
  4. ^ "Şarap Nedir - Şarap Yapımı Şarap Tarihi - Şarap Terimleri". 14 Şubat 2022. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 
  5. ^ admin (25 Ekim 2020). "BEYLERBEYİ KALECİK KARASI (AKHİSAR) | Degustasyon". 25 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kalecik Karası; Ankara'nın Kalecik ilçesi sınırları içerisinde yetişen ve kırmızı şarap üretiminde kullanılan bir üzüm çeşididir. Ankara haricinde Denizli, Yozgat ve Nevşehir bölgelerinde de üretimi yapılmasına karşın; Kızılırmak'ın boydan boya geçerek yarattığı mikroklima ve deniz fosili bakımından zengin topraklar sayesinde en çok verim alınan yer Kalecik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şampanya</span> Fransanın Champagne bölgesinden gelen bir çeşit şarap

Şampanya, ismini Fransa'nın Champagne şarapçılık bölgesinden alan bir köpüklü beyaz şarap türü. Şampanya genel kullanımda tüm köpüklü şarapları kastetmek için kullanılmakla birlikte, Avrupa Birliği ve diğer bazı ülkelerde Fransa'nın Champagne bölgesinde üretilmeyen köpüklü şarapların Şampanya adı altında etiketlenmesi yasadışıdır. Şampanya genellikle beyaz ve kırmızı üzümlerin kupajından üretilir.

Boğazkere, Elazığ ve Diyarbakır Bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Boğazkere, Türkiye'nin Dicle - Fırat arasında Elazığ (Maden) ve Diyarbakır (Ergani) kökenlidir. Koyu kırmızı zengin bir üzümdür ve şarap, kuru meyve ve incir aromaları ile iyi yapılandırılmıştır. Diyarbakır'da sertifikalı Boğazkere bağları tarafından üzümden üretilen bir şaraba da adını verir. Bu şarabın özellikleri; güçlü gövde, çok keyifli uzun bitiş, lacivert tonlu koyu kırmızı renk ve kurutulmuş kırmızı meyve ve baharatların zengin ve güçlü aromalarıdır. 10 yıla kadar yaşlanmaya iyi gelir. Kırmızı et kebapları, hindi, somon ve peynir başta olmak üzere Doğu Anadolu kaşar veya Gruyere peyniri ile tavsiye edilir. Elazığ ve çevresinde iki tür kırmızı üzüm yetiştirilir. Öküzgözü bir diğeridir. Boğazkere, Anadolu'nun en eski ve yerli üzümlerindendir. Elazığ'ın Öküzgözü ile, kaliteli ve dengeli bir kupaj şarap oluşturur. Üzümün kabuklarında bulunan ve şaraba burukluk katan tanen oranı bu üzüm cinsinde çok fazladır. Burukluğun yanı sıra, baharlı tadı, şarap üretiminde Boğazkere üzümünü çok değerli kılmaktadır. Maden, Ergani, Çermik, Çüngüş'de en iyi kalitede üretilmektedir.

Papazkarası, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yetişen mavi-siyah renkli bir üzüm çeşididir. Hem kırmızı şarap üretiminde hem de sofralık üzüm olarak kullanılır. Üretilen şarabın alkol oranı %11-13, asidite miktarı ise 5-7 gram/litre civarındadır. Üzümün orijini Kırklareli ve Edirne bölgesidir. 30 Aralık 1947 tarihli TBMM Oturumunda Kırklareli Milletvekili Dr. Fuad Umay Balkan Harbinden önce bölgenin 60.000 dönümlük bir bağ alanına sahip olduğunu ifade etmiştir. Savaşlar sonrası Papazkarası dikim alanları azalmıştır. Üzümün şarabı alev kırmızısı rengindedir. Rayihası ise baharatlar yönünden çok zengindir. Tanen yapısı oldukça yumuşaktır. Burgonya şaraplarını andırmaktadır. Kırmızısı yanında, pembe ve beyaz şarapları da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Chardonnay</span>

Chardonnay, beyaz şarap üretiminde kullanılan bir yeşil üzüm çeşididir. Çeşit, doğu Fransa'nın Burgundy şarap bölgesi kökenlidir, ancak günümüzde İngiltere'den Yeni Zelanda'ya kadar şarap üretilen çoğu bölgede yetiştirilmektedir. Yeni ve gelişmekte olan şarap bölgeleri için Chardonnay yetiştiriciliği uluslararası şarap pazarına kolay giriş yolu olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pinot noir</span>

Pinot noir, Vitis vinifera türünün kırmızı şaraplık bir üzüm çeşididir. Pinot noir kelimesi, Fransızca çam ve siyah sözcüklerinden türemiştir. Adı, çam kozalağı şeklinde olan küçük ve sık taneli salkımlarından esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beaujolais (şarap)</span>

Beaujolais, genellikle ince bir kabuğa sahip ve tanen oranı düşük Gamay üzümünden yapılan bir Fransız şarabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Semillon</span>

Semillon, çoğunlukla Fransa ve Avustralya'da sek beyaz ve tatlı şarap yapmak için kullanılan altın renkli beyaz bir üzüm çeşididir. İnce kabuğu ve Botrytis cinerea'ya duyarlılığı sayesinde tatlı şarap bölgesi Sauternes AOC ve Barsac AOC'de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Adelaide Üniversitesi'nin 2010 yılında açıkladığı istatistiklere göre dünyada yaklaşık 22000 hektar bir alanda ekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarap bölgeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Türk şarap bölgelerinin listesi vardır. Anadolu şarabın erken tarihinde çok önemli bir rol oynadı ve muhtemelen dünyanın en eski şarap üreten bölgelerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Moldova mutfağı</span>

Moldova mutfağı, Moldova halkının ve onun ayrılıkçı bölgesi Transdinyester yöresindeki yemek kültürüdür. Esas olarak çeşitli etler, patates, lahana ve çeşitli tahıl cinsleri gibi bileşenlerden oluşur. Yerel mutfak Rumen mutfağına çok benzer. Aynı zamanda Osmanlı mutfağından kalan büyük bir etki yanında Yunan, Polonya, Ukrayna ve Rusya dahil olmak üzere bölgedeki diğer mutfaklardan ilham ve unsurlar alır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Burgonya şarabı</span>

Burgonya şarabı, doğu Fransa'nın Burgonya bölgesinde, Rhône'un bir kolu olan Saône'nin batısındaki vadilerde ve yamaçlarda üretilir. Burada üretilen en ünlü şaraplar ve yaygın olarak "Burgonya" olarak adlandırılanlar, pinot noir üzümlerinden yapılan sek kırmızı şaraplar ve chardonnay üzümlerinden yapılan beyaz şaraplardır.

Lucien Arkas Bağları, İzmir, Torbalı'da faaliyet gösteren ve 2500 m² kapalı alana sahip bol ödüllü bir şaraphanedir. Marsilya kökenli levantenlerden olan Lucien Arkas'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arkas Holding'e ait bir anonim şirkettir. Aynı alan içinde bağları, şaraphanesi ve "LA Mahzen" adında restoranı bulunmaktadır. Restoranı Michelin rehberine girmiştir. 1.168 dönümlük tek parselden oluşan bağlarında organik bağcılık yapılmaktadır. Yöre teruarına uyumlu ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç yetiştirilmemiş yirminin üzerinde üzüm çeşidi yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Barburi</span>

Barburi, Hatay, Antakya yöresine ait endemik ve kadim şaraplık kırmızı üzüm çeşididir. Orta boy ve yuvarlak taneli ve ince kabukludur. Salkımı 200-400 gram aralığındadır. Kabuğu yaban mersini ve güvem renginde, mavi-siyah ve dumanlıdır. Orta tanenli ve yüksek asiditeli bir üzümdür. Roma döneminden bu yana yetiştirilmiş olan üzüm çeşidi, yıllar boyunca unutulmaya yüz tutmuş, bağcılığının yapılması bırakılmış, 2016 yılına kadar sadece vahşi ortamlarda kendi kendine yetişmekteydi. Bu sebeble "VIVC" kimliği alamamış ve dolayısıyla adını literatüre yazamamış bir Anadolu kadim üzüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Pinot grisi</span>

Pinot grisi, Vitis vinifera türüne ait bir beyaz şarap üzümü çeşididir. Pinot karası çeşidinin mutant bir klonu olduğu düşünülen bu çeşidin normalde pembemsi gri bir tonu vardır ve bu da ismini açıklar ancak renkleri mavi-griden pembemsi kahverengiye kadar değişebilir. Pinot (Çam) kelimesi, üzümlerin küçük çam kozalağı biçimli salkımlarda yetişmesi nedeniyle verilmiştir. Bu üzümden üretilen şaraplar da koyu altın sarısından bakıra ve hatta açık pembe bir tona kadar değişir ve kabuk teması şarapları için daha popüler üzümlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Eş-fermantasyon</span>

Eş-fermantasyon, şarap yapımında bir şarap üretilirken aynı anda iki veya daha fazla üzüm veya meyve çeşidini aynı anda fermente etme uygulamasıdır. Bu, fermantasyondan sonra ayrı şarap bileşenlerini bir cuvée'ye karıştırmanın daha yaygın uygulamasından farklıdır. Eş-fermentasyon prensipte herhangi bir üzüm çeşidi veya diğer meyve karışımı için uygulanabilirken, bugün kırmızı üzüm çeşitlerinin bir karışımından ve daha küçük oranda beyaz üzüm çeşitlerinden üretilen kırmızı şaraplar için daha yaygındır.