İçeriğe atla

Monja Roindefo

Monja Roindefo
Madagaskar Başbakanı
Görev süresi
17 Mart 2009 - 10 Ekim 2009
Yerine geldiğiCharles Rabemananjara
Yerine gelenEugène Mangalaza
BaşkanAndry Rajoelina
Kişisel bilgiler
Doğum 1965
Toliara, Madagaskar
Partisi Monima

Monja Roindefo Zafitsimivalo (d. 1965), Madagaskarlı siyasetçi. Roindefo, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da Mart 2009'dan Ekim 2009'a kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 7 Şubat 2009'da muhalefet lideri Andry Rajoelina tarafından oluşturulan rakip hükûmetin başına atandı; Rajoelina, 17 Mart'ta ordu tarafından iktidara getirilmesinden ve ''Yüksek Geçiş Otoritesi'' rejimi oluşturulmasının ardından Roindefo resmen başbakan olarak görevi devraldı.

Yaşam ve kariyer

Politikacı Monja Jaona'nın oğlu olarak dünyaya gelen Roindefo, Toliara, Atsimo-Andrefana'da doğdu.

Roindefo, Aralık 2006 başkanlık seçimlerinde aday olmaya çalıştı. Diğer bazı küçük adaylarla birlikte Roindefo için oy pusulaları sandık merkezlerinde mevcut değildi.[1] Belgeleri teslim etmek için son tarih olan 29 Ekim 2006'yı karşılamamışlardı ve daha sonra sunmaya çalışsalar da hükûmet bunları kabul etmeyi reddetti ve seçim günü oy pusulalarını sandık merkezlerine dağıtmaya çalışan herkesin tutuklanarak cezalandırılacağını ifade etti.[2]

2009 Madagaskar siyasi krizi

Maputo'da Ağustos 2009'da imzalanan güç paylaşımı anlaşmasının ardından Andry Rajoelina, muhalefetin itirazlarına rağmen 5 Eylül 2009'da Monja Roindefo'yu yeniden başbakan olarak atadı. Roindefo'nun 8 Eylül'de atanan 31 üyeli yeni hükûmetinin resmî olarak kapsayıcı bir ulusal birlik hükûmeti olması amaçlanmış olsa da, muhalefet Andry Rajoelina'nın "tek taraflı" kararlarını kınadı. Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Rajoelina'nın Monja Roindefo'yu yeniden atamasını ve muhalefetin onayı olmadan yeni bir hükûmet atamasını "kesinlikle reddettiğini ve kınadığını" söyledi.[3]

6 Ekim 2009'da çeşitli siyasi gruplar, devletin en yüksek makamlarına kimin sahip olması gerektiği konusunda bir anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, Andry Rajoelina geçiş döneminde başkan olarak kalacaktı, ancak muhalefet grupları (eski başkanlar Marc Ravalomanana, Didier Ratsiraka ve Albert Zafy liderliğindeki) Monja Roindefo'nun başbakan olarak değiştirilmesi konusunda ısrar etti. Andry Rajoelina'nınki de dâhil olmak üzere tüm gruplar, Eugene Mangalaza'nın başbakan olarak seçilmesi konusunda anlaştılar.[4][5]

Andry Rajoelina 9 Ekim'de Monja Roindefo'nun yerine Eugene Mangalaza'yı atayacağını doğruladı. Yine de Roindefo, 10 Ekim'de yasal bir hükûmete liderlik ettiği ve "misyonunu hâlâ yerine getirdiği" konusunda ısrar ederek istifa etmeyeceğini söyledi. Hizip liderlerinin anlaşmayı imzalamadığını vurguladı ve hükûmetinin uluslararası arabulucular tarafından görevden alınamayacağını ifade etti. Roindefo ayrıca "oyunun kuralları açıkça tanımlanmışsa" devlet başkanı adayı olacağını da söyledi.[6] Hükûmetin diğer üyeleri daha sonra 10 Ekim'de bir araya geldiler ve Monja Roindefo'nun görevde kalma kararlılığına karşı olduklarını ifade ettiler.[7] Andry Rajoelina daha sonra 10 Ekim'in sonlarında Eugene Mangalaza'yı başbakan olarak atadı.

Monja Roindefo konuyu 12 Ekim 2009'da Danıştay'a götürerek Eugene Mangalaza'yı atayan kararnameyi iptalini talep etti. Roindefo, prosedürün kusurlu olduğunu ve anlaşmanın geçerli olabilmesi için hizip liderlerinin anlaşmayı imzalaması gerektiğini savundu. Buna göre Danıştay 15 Ekim'de KHK'yi askıya almış, ancak 22 Ekim 2009'da verdiği nihai kararla askıya alma kararını kaldırmış ve atamayı iptal etmeyi reddetmiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Début du vote pour la présidentielle malgache"[], African Press Agency, 3 December 2006 (Fransızca).
  2. ^ "Madagascar : 5 presidential candidates ruled out"[], African Press Agency, 17 November 2006.
  3. ^ "SADC 'rejects, condemns' new Madagascar govt" 2 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., AFP, 8 September 2009.
  4. ^ "Madagascar's political future still uncertain after deal" 4 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., AFP, 7 October 2009
  5. ^ "Separation between Madagascan president and prime minister confirmed", Xinhua, 12 October 2009.
  6. ^ "Madagascar PM throws up new hurdle to crisis deal", AFP, 10 October 2009.
  7. ^ "Madagascar leader fires PM", AFP, 11 October 2009
  8. ^ Rulers - October 2009 28 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ehud Olmert</span> 12. İsrail başbakanı

Ehud Olmert, İsrail'in 12. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Taro Aso</span> Japon siyasetçi

Tarō Asō , Japon siyasetçi. 2008-2009 yılları arasında Japonya Başbakanlığı yapmıştır. 2005-2007 yılları arasında, eski başbakanlar Shinzo Abe ve Junichiro Koizumi hükûmetlerinde dışişleri bakanlığı görevini yürüttü.

Mulay Veled Muhammed el-Ağtaf, Ağustos 2008'den bu yana Moritanya Başbakanı olarak görev yapmaktadır. Bir mühendis ve Tajakant kabilesinin bir üyesi olan Muhammed el-Ağtaf cunta lideri Muhammed Veled Abdül Aziz'in 14 Ağustos 2008 tarihinde kendisini Başbakan olarak atamadan önce 2006 yılında Moritanya'nın Belçika Büyükelçiliğini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Matteo Renzi</span> İtalyan siyasetçi

Matteo Renzi, İtalya'nın eski Başbakanı olan İtalyan politikacı. 2009 yılında Floransa Belediye Başkanı oldu. 2013 yılından beri Demokratik Parti Sekreteri ol2013 yılından beri tur. Daha önce 2004-2009 yılları arası Floransa İl Başkanıydı. 17 Şubat 2014-21 Şubat 2014 tarihlerinde sunulan yeni bir hükûmet oluşturmak amacıyla Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından sunuldu. 22 Şubat 2014 tarihinde İtalya'nın Başbakanı olarak yemin etti. 1861 yılında birleşmesinden bu yana İtalya başbakanı olan en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Fayiz es-Serrac</span>

Fayiz Mustafa es-Serrac Libya Siyasi Anlaşması kapsamında 17 Aralık 2015 tarihinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümetinin başbakanı 2016-2021 yılları arasında Libya Başkanlık Konseyi başkanı olarak görev yapan Türk kökenli Libyalı bir siyasetçidir. Trablus Parlamentosu üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Libya başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Libya başbakanı, Afrika ülkesi Libya'nın 1951 yılından bu yana ülkede kurulan hükûmetlerin başında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Poul Nyrup Rasmussen</span>

Poul Oluf Nyrup Rasmussen, 25 Ocak 1993 - 27 Kasım 2001 tarihleri arasında Danimarka Başbakanı ve 2004-2001 yılları arasında Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı olarak görev yaptı. 1992-2002 yılları arasında hükûmetteki Sosyal Demokratlar Başkanı. 2004 yılından 2009 yılına kadar Avrupa Parlamentosu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Irak başbakanı</span> Irakın hükûmet başkanı

Irak başbakanı, Irak hükûmetinin başıdır. Irak Anayasası'nın koyduğu hükümler gereğince; Irak vatandaşı olan Şii Müslümanların arasından seçilir. Mevcut başbakan, 27 Ekim 2022 tarihinden beri Muhammed Şiya es-Sudani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malta başbakanı</span> Maltanın hükûmet başkanı

Malta başbakanı, Malta'nın en yüksek yetkilisi olan hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan başbakanı</span> Pakistan İslam Cumhuriyetinin hükûmet başkanı

Pakistan başbakanı, Pakistan'ın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdulhamid Dibeybe</span> Libyalı siyasetçi

Abdülhamid Muhammed el-Dibeybe, Libya'nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti'nin şu anki başbakanı olan bir Libyalı politikacıdır. 5 Şubat 2021'de Libya Siyasi Diyalog Forumu sırasında ülkenin başbakanı olarak atandı ve Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere kadar liderlik görevini sürdürmesi bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Churchill Savaş Hükûmeti</span> Birleşik Krallık hükûmeti

Churchill savaş Hükûmeti, 10 Mayıs 1940'tan 23 Mayıs 1945'e kadar İkinci Dünya Savaşı'nın çoğunda Birleşik Krallık'ın koalisyon hükûmetiydi. Neville Chamberlain'in istifasının ardından Kral VI. George tarafından Başbakan olarak atanan Winston Churchill tarafından yönetildi.

8 Mart İttifakı, Lübnan'da 2005 yılında kurulan, Suriye yanlısı duruşları ve 14 Mart İttifakına olan muhalefetleriyle birleşen siyasi partiler ve bağımsızlardan oluşan bir koalisyondur. Haziran 2011'den Mart 2013'e kadar Lübnan'da Başbakan Necip Mikati başkanlığındaki hükûmetle kurulan iktidar koalisyonuydu.

Emmanuel Rakotovahiny, Madagaskarlı siyasetçidir. Rakotovahiny, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1995'ten 1996'ya kadar başbakanlık makamında bulunmuştur.

Eugène Régis Mangalaza, Madagaskarlı siyasetçi. Mangalaza, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 siyasi krizini çözmeyi amaçlayan bir anlaşmanın şartları uyarınca 10 Ekim 2009'da birkaç aylığına başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cécile Manorohanta</span>

Cécile Manorohanta (d. ?), Madagaskarlı siyasetçi. Manorohanta, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 yılında birkaç gün geçici olarak başbakanlık makamında bulunmuştur. Manorohanto günümüz hükûmetinde İçişlerinden Sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Manorohanta daha önce 2007 yılından 2009 yılına kadar da Savunma Bakanlığı görevini yürütmüştür.

Hippolite Rarison Ramaroson, Madagaskarlı asker ve siyasetçi. Ramaroson, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 Madagaskar siyasi krizi sırasında, başkan Marc Ravalomanana istifa ettikten sonra, gücü Andry Rajoelina'ya devretmeden önce 17 Mart 2009'da birkaç saatliğine geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Ramaroson ayrıca 2010'dan 2011'e kadar Dışişleri Bakanı ve Yüksek Geçiş Otoritesi'ndeki üç başbakan yardımcısından biri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Madagaskar ilişkileri</span>

Çin-Madagaskar ilişkileri, Çin ile Madagaskar arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Çin ve Madagaskar, 6 Kasım 1972'de diplomatik ilişkiler kurdu. Çin'in Antananarivo'da, Madagaskar'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği bulunmaktadır.