İçeriğe atla

Moniteur Ottoman

Moniteur Ottoman
Genel yayın yönetmeniAlexandre Blacque
Kuruluş tarihi1831
DilFransızca
Son yayım tarihi1840'lar

Le Moniteur Ottoman, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un isteğiyle İstanbul'da yayımlanan yarı resmî haftalık Fransızca gazete.

Gazete, Türkiye olaylarını ve II. Mahmud'un reformlarını dönemin diplomatik dili olan Fransızca ile Avrupalı okuyuculara tanıtmaya çalışmıştır. Bazı basın tarihçileri tarafından geniş anlamda, Takvim-i Vakayi'nin Fransızca çevirisi gibi kabul edilmektedir.[1] Ancak Le Moniteur Ottoman ile Takvim-i Vekayi'nin yazıları aynı değildir.[2][3]

İlk sayısı, Takvim-i Vakayi çıkarıldıktan 4 gün sonra, 5 Kasım 1831'de Avrupa kamuoyuna seslenmek amacıyla Aleksandr Blak yönetiminde çıkartıldı.[3] "Türk dostu" olarak bilinen Blak Bey, İzmir'de Fransız tüccarların çıkardığı "Spectateur Oriental"in (Şark Gözlemcisi) son yöneticilerindendi ve daha sonra İzmir'de "Smyrneen" sonraki adıyla "Courier de Smuyrneen" gazetesini çıkarmıştı. 1831'de, Moniteur Ottoman'ı çıkarması için II. Mahmud tarafından İstanbul'a çağrıldı. Gazete, 1836'da Aleksandr Blak'ın ölümünden sonra M. Franceschi ve M. Rouet tarafından bir müddet daha yayınlandıktan sonra kapandı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Girgin, Atilla. "Le Moniteur Ottoman" (PDF). Türkiye'de Yerel Basın, Der Yayınları, 20099. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  2. ^ Tekdemir, Aziz. "Osmanlı Devleti'nde İlk Ticari Gazete: Ceride-i Ticaret". Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 1, Haziran 2022. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  3. ^ a b Demir, Kenan. "Osmanlı'da Basının Doğuşu ve Gazeteler" (PDF). Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 5, Nisan 2014. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  4. ^ Sözen, Edibe. "Yeni Osmanlılar ve Gazetecilik". İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Cilt 0, Sayı 1-2, Oca 1992. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Takvîm-i Vekâyi</i> 1831de yayımlanmaya başlanan ilk Osmanlı Türk resmî gazetesi

Takvim-i Vekayi, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde 11 Kasım 1831'de yayımlanmaya başlanan ilk Osmanlı Türk resmî gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Nuri İleri</span> Türk gazeteci ve düşünür

Mehmet Celâl Nuri İleri, Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve fikir adamıdır.

Kütahya Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa arasında 14 Mayıs 1833 tarihinde imzalanan, Birinci Mısır-Osmanlı Savaşını sona erdirip Şam, Girit ve Adana vilayetlerinin yeni statüsünü belirleyen bir barış ve düzenleme antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<i>Tasvîr-i Efkâr</i> Şinâsînin 1862de yayımlamaya başladığı gazete

Tasvîr-i Efkâr, İbrahim Şinâsî'nin 28 Haziran 1862'de Tasfîr-i Efkâr adıyla yayınlamaya başladığı, havâdis ve maarife dair Osmanlı cerîdesi (gazetesi).

Tıphane, Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane veya Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, kökü Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un 14 Mart 1827'de açtığı Tıphaneye uzanan Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesinin Osmanlı'nın son dönemlerindeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teodor Kasap</span>

Teodor Kasap, Rum kökenli Osmanlı gazeteci, yazar ve çevirmen.

Ahmet Cevdet Oran, Türk yayıncı, yazar ve gazeteci.

Eduard Blak Bey ya da Bulak Bey, Osmanlı Devleti'nin ilk Washington büyükelçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Raif Efendi</span>

Mahmud Raif Efendi, Osmanlı reîsü'l-küttâbı, ıslahat yazarı, ressamı ve musiki erbabıdır.

Basın Bayramı veya Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü, Türkiye'de sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür.

Mehmet Münir Aktepe, Türk siyasetçi ve eğitimcidir.

William Churchill, İngiliz diplomat ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Derviş İbrahim Paşa</span> Osmanlı asker ve devlet adamı

Derviş İbrahim Paşa ya da Lofçalı İbrahim Derviş Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamıdır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından Batum limanından Müslüman Gürcüleri zorla göç ettirmesiyle tanınır.

Köylü, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İzmir'de yayınlanan günlük gazete.

<i>Le Stamboul</i>

Le Stamboul, Osmanlı İmparatorluğu'nda İstanbul'dan yayınlanan ve ülkede Latin alfabesinin kabul edildiği 1934'ten itibaren 1964 yılına kadar "İstanbul adıyla yayımlamayı sürdüren günlük Fransızca gazete.

Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.

Osmanlı İmparatorluğu'nda yayınlanan çok sayıda dergi ve gazete bulunuyordu. Bu gazete ve dergi yayınları Osmanlı İmparatorluğu'nda basın kültürünün yaygınlaşmasına sebep oldu.

Servet, Osmanlı İmparatorluğu'nda yayınlanan bir gazeteydi. İlkin Osmanlı Rumu olan Demetrius Nicolaides tarafından yayınlandı. Başta sadece Osmanlıcaydı, ancak daha sonra içeriğine Fransızca da eklendi. İstanbul'daki ve Anadolu'daki insanlara, haftada iki kez dağıtılmak üzere postalandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.