İçeriğe atla

Monika Henzinger

Monika Henzinger
Doğum17 Nisan 1966
Weiden in der Oberpfalz
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya
EğitimPrinceton Üniversitesi
Kariyeri
DalıVeri yapısı, oyun teorisi, Bilgi erişimi, Arama algoritması
Çalıştığı kurumlarViyana Üniversitesi, Google
Doktora
danışmanı
Robert Tarjan
Doktora öğrencileriEda Baykan, Paul Dütting, Sebastian Forster (Krinninger), Martin Starnberger, Veronika Loitzenbauer, Gramoz Goranci, Stefan Neumann, Alexander Noe ve Alexander Svozil[1]

Monika Henzinger (Monika Rauch, 17 Nisan 1966, Weiden in der Oberpfalz'da doğdu ) bir Alman bilgisayar bilimcisi ve Google'da eski bir araştırma direktörüdür..[2][3][4]  Halen Viyana Üniversitesi'nde profesördür.[5] Viyana Üniversitesi'ne geçmeden önce EPFL, İsviçre'de profesördü.[6] Uzmanlığı temel olarak veri yapıları, algoritmik oyun teorisi, bilgi erişimi, arama algoritmaları ve web veri madenciliği odaklı algoritmalar üzerinedir.[7] Thomas Henzinger ile evli ve üç çocuğu vardır.

Kariyeri

Doktorasını 1993 yılında Princeton Üniversitesi'nden Robert Tarjan danışmanlığında tamamladı.[8] Daha sonra Cornell Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi alanında yardımcı doçent, Digital Equipment Corporation'da araştırma personeli, Saarland Üniversitesi'nde doçent, Google'da araştırma direktörü ve École Polytechnique Fédérale'de bilgisayar bilimi profesörü oldu. Halen Avusturya'nın Viyana Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüdür.[7]

Ödülleri

Seçilmiş yayınları

Kaynakça

  1. ^ Monika Henzinger https://taa.cs.univie.ac.at/team/person/40337/#info 26 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Google's Research Maven – Forbes". forbes.com. 20 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  3. ^ "Henzinger Brings Algorithm Expertise to Google". cio.com. Ocak 2003. 3 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  4. ^ "Monika Henzinger – Switzerland – Information". swissworld.org. 10 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  5. ^ Faculty profile 1 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Univ. of Vienna, retrieved 2015-01-25.
  6. ^ "Team". taa.cs.univie.ac.at (İngilizce). 13 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  7. ^ a b c d "Academy of Europe: Henzinger Monika". ae-info.org. 11 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  8. ^ "Monika Henzinger at the Mathematics Genealogy Project". 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Academy of Europe: CV". ae-info.org. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  10. ^ "Awards : European Science Foundation". esf.org. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  11. ^ "Wolfgang Pauli Institute (WPI)". wpi.ac.at. 6 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  12. ^ Klarreich, Erica (Ocak 2015), "EATCS names 2014 fellows", Communications of the ACM, 58 (1), s. 24, doi:10.1145/2686734 
  13. ^ Member profile 13 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Leopoldina, retrieved 2015-01-24.
  14. ^ Cacm Staff (Mart 2017), "ACM Recognizes New Fellows", Communications of the ACM, 60 (3), s. 23, doi:10.1145/3039921 .
  15. ^ "Prof. Dr. Monika Henzinger receives prestigious Wittgenstein Prize". Fakultät für Informatik. 22 Haziran 2021. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Üniversitesi</span>

Viyana Üniversitesi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 1365 yılında Avusturya dükü IV. Rudolf tarafından kurulmuştur. 2004'te kurucu fakültelerinden biri olan tıp fakültesi Viyana Tıp Üniversitesi olarak bağımsız bir üniversite haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Robinson</span> İngiliz kimyager (1886-1975)

Robert Robinson OM, PRS İngiliz kimyager. 1947 yılında, "biyolojik önemi olan bitki ürünleri, bilhassa alkoloidler, üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fred Brooks</span> Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimci (1931-2022)

Frederick Phillips Brooks, Jr., Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimcisidir. The Mythical Man-Month adlı kitabın yazarıdır ve 1999 yılında Turing Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Lamport</span>

Leslie B. Lamport, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Dağıtık sistemler üzerindeki çalışmalarının yanı sıra LaTeX adlı belge hazırlama uygulamasının geliştiricisi olarak tanınmıştır. Lamport, birbirleriyle sistem iletileri yoluyla haberleşen otomatik makinelerin oluşturduğu karmaşık dağıtık sistemlere getirdiği çözümlerden ötürü 2013 Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Biçimsel modeller konulu araştırmalarıyla da bilinen Lamport'un geliştirdiği algoritmalar bilgisayar sistemlerinin doğruluk, başarım ve güvenilirliğini artırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silvio Micali</span>

Silvio Micali, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan İtalyan bilgisayar bilimcisi. Şifrebilim ve bilgi güvenliği konulu çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shafi Goldwasser</span>

Shafrira Goldwasser, Amerikalı-İsrailli bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Weizmann Enstitüsü'nde profesör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Valiant</span>

Leslie Gabriel Valiant FRS, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. Harvard Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan Valiant Vijay Vazirani'yle birlikte ortaya koyduğu hesaplamalı karmaşıklık teoremiyle tanınmıştır. Leslie Valiant 1997'de Knuth Ödülü'nü, 2010 yılında ise Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Gray (bilgisayar bilimcisi)</span>

James Nicholas Gray, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley mezunu olan Gray 1998 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Veritabanı konulu araştırmalarıyla bilinmektedir.

Arthur John Robin Gorell Milner, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. ML programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 1991'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 2005 yılında EATCS Ödülü'ne değer görülen Milner'ın Royal Society üyeliği de bulunmaktadır.

Edgar Frank "Ted" Codd, İngiliz bilgisayar bilimcisi. IBM'de çalıştığı sırada ilişkisel modeli tasarlayarak çağdaş veritabanı yönetim sistemlerinin temellerini atmıştır. Oxford Üniversitesi'nde matematik ve kimya öğrenimi görmüş olan Codd 1981'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James H. Wilkinson</span> İngiliz bilgisayar bilimcisi

James Hardy Wilkinson, İngiliz bilgisayar bilimcisi. Sayısal çözümlemeye yaptığı katkılardan ötürü 1970'te Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Wilkinson, nümerik yazılımlar için verilen ödüle de esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Radia Perlman</span> Amerikalı yazılımcı

Radia Joy Perlman, Amerikalı bilgisayar programcısı ve ağ mühendisi. Digital Equipment Corporation'da çalıştığı sırada geliştirdiği Spanning Tree Protocol (STP) ile tanınmıştır. Dell EMC'de görev yapmaktadır.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Susanne Albers</span>

Susanne Albers, bir Alman teorik bilgisayar bilimcisi ve Münih Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü'nde bilgisayar bilimi profesörüdür. Otto Hahn Madalyası ve Leibniz Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Karlin</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Anna R. Karlin, Washington Üniversitesi'nde Microsoft Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Profesörü olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcidir.

Alfred Vaino Aho, Kanadalı bilgisayar bilimci. Programlama dilleri ve derleyiciler konulu çalışmalarıyla tanınmıştır.

Michael Kearns, Amerikalı bilgisayar bilimcisi, profesör ve Pensilvanya Üniversitesinde Ulusal Merkez Başkanı, üniversitenin Ağ ve Sosyal Sistemler Mühendisliği Programı'nın (NETS) kurucu direktörü, Warren Ağ ve Veri Bilimleri Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Ayrıca üniversitenin Wharton Okulu'nda ve Ekonomi bölümünde ikincil görevleri mevcuttur. Hesaplamalı öğrenme teorisi ve algoritmik oyun teorisinde önde gelen bir araştırmacıdır. Makine öğrenimi, yapay zekâ, hesaplamalı finans, algoritmik ticaret, hesaplamalı sosyal bilimler ve sosyal ağlar ile ilgilenmektedir. Daha önce Morgan Stanley'nin Yapay Zeka Mükemmeliyet Merkezi ekibinde Danışmanlık ve Araştırma işlevini yönetmiştir. Şu anda Amazon Web Services bünyesinde bir Amazon Uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarit Kraus</span>

Sarit Kraus, İsrail'deki Bar-İlan Üniversitesinde bilgisayar bilimi profesörüdür. Bu alanlarda örnek hizmet ve liderliğinin yanı sıra yapay zekâya, özellikle çok aracılı sistemlere, insan-aracı etkileşimine, otonom aracılara ve monoton olmayan akıl yürütmeye yaptığı katkılardan dolayı 2020-2021 ACM Athena Öğretim Görevlisi seçilmiştir.