İçeriğe atla

Monica Paulus

Monica Paulus
Meslekİnsan hakları savunucusu

Monica Paulus, Papua Yeni Gine Dağlık Bölgesi'nden bir insan hakları aktivisti. "Yayla Kadınları İnsan Hakları Savunucuları Ağı" ve "Büyücülük Şiddetini Durdurun" kurucu ortaklarından biridir ve çabalarını büyücülük veya büyücülükle suçlanan kadınları korumaya yoğunlaştırır.

Biyografi

Monica Paulus, Papua Yeni Gine'nin Yaylalarındaki Simbu Eyaletindeki Aregol köyünden geliyor. Üç çocuk annesidir. Genç bir kadınken ciddi şiddete maruz kaldı ve 2000 yılında bir kadın örgütü olan Meri I Kirap Sapotim'e (Kadınlar Kalkıyor ve Destekliyor) katıldı. Köy mahkemelerinde ve arabuluculuklarda kadınları ve çocukları savunmak ve davaları belgelemek için öğrendiklerini köyde uygulamaya başladı. Bazen, ailesi de dahil olmak üzere köylüleri polise ihbar ederdi. Mart 2005'te o ve diğer kadınlar, Oxfam ve Birleşmiş Milletler'in yardımıyla Highlands Kadın İnsan Hakları Savunucuları Ağı'nı oluşturmak için bir araya geldi. Özellikle büyücülükle ilgili şiddeti ele almak için küçük yerel gruplar halinde çalıştılar, ancak merkezi hükûmetin desteğiyle tüm ülkede bir değişiklik yapmayı başardılar.[1][2]

Babası kalp krizinden öldüğünde, erkek kardeşi mirastan payına düşeni almak için onu büyücülük yaparak ölümüne neden olmakla suçladı. Ailesi ve köydeki diğer insanlar evini yaktıktan sonra hayatından endişe ederek Goroka kasabasına kaçtı. Papua Yeni Gine'de kara büyü, büyücülük, kötü ruhlar ve cadılara olan inanç yaygındır ve özellikle Highlands'de büyücülük suçlamaları yaygındır. Hükûmet ancak 2013 yılında büyücülüğü suç sayan ve cinayet davalarında büyücülük suçlamalarının savunma olarak kullanılmasına izin veren bir yasayı yürürlükten kaldırdı. Büyücülüğün ani veya açıklanamayan ölüm veya hastalıktan sorumlu olduğuna inanılıyor ve kadınların büyücülükle suçlanma olasılığı erkeklerden altı kat daha fazla. Büyücülük suçlamaları, tacizci kocaların kadınları susturmak ve kontrol etmek için bu tür suçlamaları tehdit etmesi veya kullanması ile sıklıkla bir tür aile içi şiddet haline gelir. Sanıklar akrabalarının yanına sığınmaya çalıştıklarında, gelin kocanın evinden ayrılırsa "başlık bedeli"nin iade edilmesi gerekeceği için aileleri genellikle onları reddeder.[3][4]

PNG'de her yıl binlerce şüpheli "cadı" ve "büyücü" saldırıya uğrar. Çok az dava kovuşturulmaktadır.[5] Paulus, kendi deneyiminden bu yana büyücülükle suçlanan insanlara saklanacak bir yer, tıbbi bakım, yiyecek ve benzer durumdaki diğer insanlarla iletişim kurarak yardım sağladı. Kadınlara genellikle bebekleri eşlik eder, çünkü ülkenin geleneklerine göre kadın cadıysa çocukları da cadıdır. Paulus, kadınların polise gitmelerine yardımcı olur ve gerekirse topluluklarının dışına taşınmalarına yardım eder. Büyücülükle suçlandığında kendisine yardım edecek kimsesi olmayan biri olarak, suçlanan kadınları destekleyecek birinin olması gerektiğini güçlü bir şekilde hissediyor.[6][7]

Paulus'un işi onu ve çocuklarını polis, toplum ve ayrıca şiddet uygulayanların aileleri karşısında risk altına soktu. Evine zorla girilmiş, her şeyi alınmış ve ölüm tehditleri almıştı. Bir yerden bir yere taşınmak normal hale geldi. Front Line Defenders hayır kurumundan para talep etti ve başka bir eyalete taşındı. Daha sonra tekrar taşınmak zorunda kaldı. Paulus, Simbu'nun bir bölümünde aşiretler arası savaşa son vermeyi ve şiddet içermeyen seçimler sağlamayı amaçlayan Oxfam'ın sponsor olduğu "Barış İçin Kup Kadınları" ile çalıştı. Ayrıca YWCA ile çalıştı ve iki BM Özel Raportörü için tercümanlık yaptı.[8][9]

Ödülleri

  • 2016 yılında Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi Uygulamalı İnsan Hakları Merkezi'nde Koruyucu Burs Programı'nın bir parçası olmuştur. Bu burs sayesinde PNG'nin büyücülük ve büyücülükle bağlantılı şiddet konusundaki ulusal eylem planını ve faaliyetlerini karşılaştırmış ve Highlands Kadın İnsan Hakları Savunucularının faaliyetlerini bu plana dahil etmiştir.[1]
  • 2015 yılında, 1995 Dünya Kadın Konferansı'nda yayınlanan Pekin Deklarasyonu'nun 20. yıldönümünde BM Kadın Birimi tarafından kutlanan 47 "Başarılı Kadın "dan biri olmuştur.[6]
  • 2015 yılında cesareti ve cesareti nedeniyle Papua Yeni Gine Kadın Ödüllerinden birini almıştır.
  • 2014 yılında Uluslararası Af Örgütü Avustralya, Dünya Kadınlar Günü kutlamaları sırasında onu dünyanın en cesur kadınlarından biri olarak tanımladı.
  • 2021 yılında BBC'nin 100 kadınından biri olarak kabul edildi.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b "Monica Paulus Papua New Guinea, CAHR, Spring 2016". University of York. Retrieved 29 September 2021.
  2. ^ "16 days of activism: fighting against sorcery related killings". OHCHR. Retrieved 29 September 2021.
  3. ^ "The gruesome fate of "witches" in Papua New Guinea". The Economist - Asia. Retrieved 30 September 2021.
  4. ^ "Violence against women in PNG an 'emergency', says Human Rights Watch". ABC Australia. Retrieved 29 September 2021.
  5. ^ McLennan, Stephanie. "Women in Papua New Guinea are suffering an epidemic of violence – the government must act". The Guardian. Retrieved 1 October 2021.
  6. ^ a b "Fighting the spirits, to defend and protect". UN Women. Retrieved 29 September 2021.
  7. ^ "Human Rights Defender Shares Experiences". PNG Post Courier. Retrieved 29 September 2021.
  8. ^ "Monica Paulus HUMAN RIGHTS DEFENDER - SIMBU PROVINCE". Stop Sorcery Violence. Retrieved 29 September 2021.
  9. ^ "The Kup women for peace approach to peacebuilding: taking the lead in the Papua New Guinea national elections". Oxfam. Retrieved 29 September 2021.
  10. ^ "BBC 100 Women 2021: Who is on the list this year?". BBC News (İngilizce). 7 Aralık 2021. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine</span> Okyanusyada bulunan bir ada devleti

Papua Yeni Gine, resmî adıyla Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti, Okyanusya'da Yeni Gine adasının doğu yarısı ile Melanezya'daki civar adaları kapsayan bir ülkedir. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya'ya aittir ve sadece Endonezya ile kara sınırı bulunur. Güneyinde Avustralya bulunur. 462.840 km²'lik yüzölçümüyle en büyük üçüncü ada ülkesidir. Başkenti adanın güneydoğu kıyısındaki Port Moresby'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cadılık</span>

Cadı, birçok din ve mitolojide kötü amaçlara hizmet ettiğine ve doğaüstü güçleri olduğuna inanılan kişidir. Popüler kültürde siyah pelerinli, sivri başlıklı, süpürgesiyle uçan bir kadın figürü resmedilir. Türkiye'de farklı ağızlarda "cazı", "cazi" ya da "cazi kari" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi</span> Uluslararası bir antlaşma

Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ya da CEDAW, 1979'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve taraf devletlere kadınlara karşı ayrımcılığın tüm biçimlerini ortadan kaldırma yükümlülüğü getiren uluslararası bir sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Salem cadı mahkemeleri</span>

Salem cadı mahkemeleri, Massachusetts'e bağlı kontluklarda Şubat 1692 ile Mayıs 1693 arasında gerçekleştirilen ve sonrasında cadılık ile suçlanan bir grup insan için sulh yargıçları tarafından yönetilen yerel mahkemeler ile devam eden duruşmalara denir.

Töre ve namus suçları, namus cinayeti ya da onur suçu, aldatmak, zinâ etmek, evlenmeyi reddetmek, boşanmaya çalışmak, tecavüze uğramış olmak gibi nedenlerle, aile fertlerine yöneltilen şiddet. Batılı kaynaklarda genellikle onur suçları şeklinde adlandırılır. Bu suçların çok büyük bir kısmı cinayetle sonuçlanır. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun tahminlerine göre dünyada her sene yaklaşık 5000 kadın veya genç kız töre ve namus cinayetlerine kurban gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cadı avı</span>

Cadı avı; cadı olduğuna inanılan kimselerin yakalanması, yargılanarak veya yargılanmadan cezalandırılması olayıdır. Tarihte cadı avları genellikle cadıların yakılarak veya linç edilerek öldürülmesi ile sonuçlanmıştır. Günümüzde cadı avı kavramı daha çok, "fikirleri topluma tehdit olarak görülen kimselere karşı düzenlenen kampanya" anlamında metafor olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sözleşmesi</span> kadına karşı ve aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili uluslararası sözleşme

İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">James Marape</span> Papua Yeni Gine başbakanı

James Marape Papua Yeni Gineli bir politikacı ve Papua Yeni Gine'nin sekizinci Başbakanı. Temmuz 2007'den bu yana Papua Yeni Gine Ulusal Parlamentosu'nun bir üyesidir ve Hela eyaletindeki yaylalardaki Tari-Pori Açık seçmenlerini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Erken modern İskoçya’da cadı mahkemeleri</span> Erken modern İskoçyadaki cadı mahkemelerine genel bakış

Erken Modern İskoçya'da cadı mahkemeleri, 16. yüzyılın başlarından 18.yüzyılın ortalarına kadar süren, büyücülük suçlarını konu alan yasal kovuşturmalardır. Bu mahkemeler, Erken Modern Avrupa'da yürütülen cadı mahkemelerinin bir parçasıydı. Orta Çağ'ın sonlarında büyücülük ile oluşturulan zararlar için mahkemeler yürütüldü, ancak 1563 Büyücülük Yasası'nın geçirilmesiyle hem büyücülük hem de cadılarla iletişime geçilmesi idamla cezalandırılabilecek suçlar hâline geldi. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yürütülen ilk büyük mahkemeler dizisi, 1589’da başlayan ve Kral VI. James'in hem “mağdur” hem de araştırmacı olarak önemli roller oynadığı Kuzey Berwick cadı mahkemeleriydi. VI. James büyücülükle ilgilenmeye başladı ve 1597’de Daemonologie adlı tezinde cadı avlarını savunan bir metin yayımladı. Ancak sonrasında kuşkuya kapıldı ve şüpheleri giderek arttı. Bunun sonucunda davaları azaltmak için önlemler aldı.

İrlanda kadın millî yedili ragbi takımı, İrlanda'yı kadın yedili ragbide temsil eden takımdır. Yaz Olimpiyatları'nda Dünya Kadınlar Yedili Ragbi Serisi, Yedili Ragbi Dünya Kupası, Avrupa Kadınlar Yedili Ragbi gibi uluslararası yarışmalara katılır. İrlanda Kadın Millî Ragbi Birliği takımının aksine, yedili takım, İrlanda Ragbi Futbol Birliği'ne bağlı sözleşmeli oyuncularla profesyonel bir takımdır.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi ya da DEVAW, kadınlara yönelik şiddeti ve şiddetin ortadan kaldırılması özel olarak ele alan 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararıdır.

Seks işçilerine yönelik şiddet, dünya çapında hem fiziksel hem de psikolojik düzeyde rapor edilmiştir. Kurbanlar ağırlıklı olarak kadınlardır, aşırı durumlarda bu şiddete cinayet de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Orkney'de büyücülük</span>

Orkney'deki büyücülüğün kökeni muhtemelen sekizinci yüzyıldan itibaren takımadalar üzerindeki Norsemen yerleşimine dayanmaktadır. Erken modern döneme kadar sihirli güçler genel yaşam tarzının bir parçası olarak kabul edildi, ancak İskoçya anakarasında cadı avları başladı ve 1563 İskoç Cadılık Yasası cadılık veya cadılara danışmayı ölümle cezalandırılacak bir suç haline getirdi. Büyücülükten yargılanan ve infaz edilen ilk Orcadialılardan biri, 1594'te Allison Balfour'du. Balfour, yaşlı kocası ve iki küçük çocuğu, kendisinden bir itiraf elde etmek için iki gün boyunca şiddetli işkenceye maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

Connecticut'ta Cadı Mahkemeleri, Conneticut'ın 17. yüzyıldaki cadı davaları, Salem, Massachusetts'a göre uzun bir süre gölgede kalmıştır. Bunun nedeni Salem ve Massachusetts'ta ki davaların daha çok sayıda ve daha çok ses getirmesidir. Ancak Connecticut'takiler, Salem'den kırk yıl önce, New England'daki ilk cadılık denemeleri arasındaydı. Mary Johnson'ın 1648'de Wethersfield'daki cadılık itirafı, kolonilerde türünün ilk örneğiydi. Toplamda, Connecticut'ta 43 büyücülük vakası duyuldu ve bunlardan 16'sı idamla sonuçlandı. Wethersfield, 1648 ile 1668 arasında belgelenmiş dokuz suçlama ve üç idam ile hikâyenin başladığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sam Basil</span>

Sam Basil, Papua Yeni Gineli siyasetçi ve yönetici.

Papua Yeni Gine'deki İslam, çoğunluğu Hıristiyan olan ülkede bir azınlık dinidir ve 2021 itibarıyla yaklaşık 10.000 takipçisi vardır. Papua Müslümanları büyük ölçüde Port Moresby'de ve Highlands'deki köylerde yoğunlaşmıştır. Ülke anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptir.