İçeriğe atla

Mondragón (tüfek)

Mondragón
Çeşidi Piyade tüfeği
Uyruğu  Meksika
  İsviçre
Hizmet geçmişi
Hizmet 1960-günümüze
Kullanıcılar Alman İmparatorluğu, Meksika
Kullanıldığı savaşlar Meksika Devrimi
I. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Manuel Mondragón
Tasarlandığı tarih 1884-1904
Üretici Schweizerische Industrie Gesellschaft
Çeşitleri M1893, M1894, M1908
Özellikler
Ağırlık 4,18 kg[1]
Uzunluk 1.105 mm[1]
Namlu uzunluğu 557 mm[1]

Mühimmat7×57mm Mauser
7.92x57mm Mauser
7.5x55mm Swiss
Kalibre7 mm
Mermi çıkış hızı 760 m/s
Etkili menzil 800 m
Azami menzil 2.000 m
Besleme sistemi 5, 10, 30
Nişangah Gez ve arpacık

Mondragón, Meksika yapımı bir piyade tüfeğidir. Tüfek, Meksika topçu subayı General Manuel Mondragón tarafından geliştirilmiş olup kurmalı M1893 ve M1894 ile yarı otomatik M1908 olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. M1908 aynı zamanda Meksika'nın ilk kendinden yüklemeli tüfeğidir.

Tüfeğin tasarımı sırasında, Meksika'da tüfeği üretebilecek herhangi bir üreticinin bulunmaması nedeniyle tüfekler devlet başkanı Porfirio Diaz'ın da desteğiyle İsviçre merkezli Schweizerische Industrie Gesellschaft tarafından üretildiler.

Kaynakça

  1. ^ a b c Fitzsimons, Bernard (1978). Illustrated Encyclopedia of Weapons and Warfare, Volume 18. Londra: Phoebus Publishing Company. ss. 1933-1934. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

Non nobis solum Brunei, Tazmanya, Avustralya'nın sloganı olan Latince deyiş. Ayrıca Québec, Kanada'daki, Lower Canada College isimli özel okulun ve Virginia, ABD'deki Massanutten Military Academy'nin sloganıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G36</span> Alman yapımı piyade tüfeği

H&K G36, gövdesi polimer bazlı malzemelerden üretilmiştir, oldukça hafif, katlanabilir dipçikli, Heckler & Koch firması tarafından üretilen 3. nesil bir piyade tüfeğidir. İlk prototipi 4.6 mm olup, günümüzde kullanılan modelleri 5.56x45 mm. NATO standardı S885 mermi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">AK-74</span>

AK-74, Sovyet yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1974 yılında Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmış olup AKM tüfeğinin modernize edilmiş sürümüdür ve daha küçük 5,45×39mm mühimmata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Galil</span>

IMI Galil saldırı tüfeği 1960'ların sonunda Yitsrael Galil ve Yaacov Licor tarafından tasarlanmış bir piyade tüfeği grubudur. Bu grupta A.R.M., A.R., S.A.R ve M.A.R. modelleri bulunur. Bu tüfek hava-soğutmalı, gazla çalışan, şarjörle beslenen, omuz veya kalçadan ateşlenen hafif bir silahtır. Hücum tüfeği veya hafif makinalı olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Tavor TAR-21</span>

IWI Tavor TAR-21, İsrail yapımı bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, Israel Military Industries tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılan M16, M4 ve IMI Galil piyade tüfeklerinin yerini alması amacıyla tasarlanmış olup adını İsrail'in Tabor Dağı'ndan almaktadır. İlk olarak 2003 yılında 15 000 adet civarında üretilmiştir. Hindistan tarafından 20 milyon dolarlık anlaşma yapılmış olmasının yanında, halihazırda Hırvatistan tarafından test edildiğine yönelik söylentiler vardır.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">Panzerschrek</span>

Panzerschreck meşhur adıyla Raketenpanzerbüchse, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından geliştirilmiş mermi çapı 88 mm olan yeniden kullanılabilir anti-tank roket atardır. Başka bir meşhur takma adı ise Ofenrohr idi.

<span class="mw-page-title-main">MG 15</span>

MG 15, II. Dünya Savaşı'nda Alman yapımı, 1930'lu yılların başlarında bombardıman uçaklarını korumak için kullanılan 7,92 mm çapında şerit beslemeli Makineli tüfektir. 1941'de kara birlikleri tarafında da kullanılmaya başlanmıştı.

Type 56, Çin yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, AK-47 ve AKM tüfekleri üzerinden geliştirilmiştir ve 1956 yılında üretimine başlanmıştır. 1981 yılında yerini Type 81'e bırakmış olup günümüzde Norinco tarafından ihracat amacıyla üretilmektedir.

Arisaka, Japon yapımı bir askerî kurmalı tüfekler serisidir. Tüfek 1897 yılında hizmete girmiş olup önceki Murata tüfeğinin yerini almıştır ve üretimi II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Browning M1919</span>

Browning M1919, Browning tarafından üretilen Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir Makineli tüfektir. Silah, ABD ve diğer birçok ülke tarafından hafif piyade, koaksiyel, monte edilmiş, uçak ve uçaksavar makineli tüfeği olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rk 62</span> rk62

Rk 62, Finlandiya yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, Valmet ve SAKO tarafından geliştirilmiş olup Finlandiya Savunma Kuvvetleri'nin ana hizmet tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Type 11 (hafif makineli tüfek)</span>

Type 11, Japon yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1935 yılında Kijirō Nambu tarafından tasarlanmış olup II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar tüfeği</span> tüfek çeşidi

Tanksavar tüfeği, tanklar başta olmak üzere askerî araçların zırhlarını delmek için tasarlanmış bir tüfektir. Tanksavar tüfekleri, ilk olarak I. Dünya Savaşı'nda kullanılmaya başlanmış olup II. Dünya Savaşı sırasında ağır zırhlara karşı yetersiz kalmaları nedeniyle yerlerini bazuka gibi roketatar ve geri tepmesiz tüfeklere bıraktıysa da Kore Savaşı'na kadar kullanılmıştır. Günümüzde Barrett M82 gibi materyalsavar tüfekleri II. Dünya Savaşı teknolojisinin bir gelişmesidir.

<span class="mw-page-title-main">PP-19 Bizon</span>

PP-19 Bizon, Rus yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1990'larda sonlarında İçişleri Bakanlığı'nın (MVD) talebi üzerine İjmaş tarafından yakın çevrelerde çoğunlukla hızlı ve doğru atış yapmaya ihtiyaç duyan terörle mücadele birimleri ve kolluk kuvvetleri için geliştirilmiştir. AKS-74 piyade tüfeği temelinde olup %60 oranında ortak parçalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">ZB vz. 26</span>

ZB vz. 26, Çekoslovakya yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1920'lerde tasarlanmış olup özellikle II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Silah, güvenilirliği, basit parçaları, çabuk değiştirilebilen namlu ve üretim kolaylığıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gepárd (materyalsavar tüfeği)</span>

Gepárd, Macaristan yapımı bir bullpup materyalsavar keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1987'de Macaristan Savunma Kuvvetleri'nin hafif zırhlı hedeflere zarar verebilecek kompakt, mobil bir silah ihtiyacı üzerine geliştirildi. Uzun menzilli ve büyük kalibreli olup yüksek namlu hızının yanı sıra yüksek hassasiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">AK-63</span>

AK-63, Fegyver- és Gépgyár tarafından üretilen Macaristan yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1960'larda AKM üzerinden geliştirilmiş olup önceki AMD-65'lerin yerini almıştır. Silah, günümüzde Macaristan Savunma Kuvvetleri'nin ana piyade tüfeği olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Davy Crockett (nükleer silah)</span>

Davy Crockett, Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir nükleer geri tepmesiz tüfektir. Silah, 10 ila 20 ton TNT eşdeğeri verimle şimdiye kadar yapılmış en küçük nükleer silah sistemlerinden biri olup adını Amerikan halk kahramanı, askeri ve kongre üyesi Davy Crockett'an almaktadır.

TKB-517 German Aleksandrovich Korobov tarafından tasarlanmış bir piyade tüfeğidir. Bu tüfek dış görünüş olarak AK-47'ye benziyordu, ancak John Pedersen tarafından icat edilen ve Pál Király tarafından düzeltilen kol gecikmeli geri tepme mekanizmasına dayanıyordu. Tam otomatik seçenek altında daha güvenilir, daha doğru ve kontrol edilebilir olduğu ve üretimi ile bakımının daha kolay olduğu anlaşıldı. AK serisi gibi, bu da katlanır dipçikler, daha uzun, iki ayaklı daha ağır namlular ve hatta kayış beslemeli bir varyantla üretilmiştir. Reddedilme gerekçesi olarak, AK-47'nin Rus ordusu arasında daha yaygın olduğu ileri sürülse de, büyük olasılıkla, kol gecikmeli geri tepme eylemleri kullanan ateşli silahlarda yaygın bir sorun olan nispeten yüksek çıkarma basıncı nedeniyle reddedilmiş olması muhtemeldir.