İçeriğe atla

Moncef Ouannes

Moncef Ouannes (Arabic ; 1956 - 4 Kasım 2020) Tunuslu bir sosyologdu.[1]

Ouannes, klasik tarih okuduktan sonra Tunus İnsan ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde sosyoloji alanında doktora yaptı. Tunus Üniversitesi'nde uzun yıllar sosyoloji dersleri vermeden önce, mezun olduğu okulda sosyoloji bölümünün başkanı olacaktı.[2]

Ouannes, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Araştırma Merkezi'nin Genel Müdürü olarak görev yaptı ve birçok bilimsel derginin komitesinde bulundu. Ayrıca birkaç uluslararası komisyonda görev yaptı ve çeşitli Arap üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.[3] Tunus Üniversitesi'nde sosyoloji fahri profesörü, Tunus Bilim, Edebiyat ve Sanat Akademisi'nin karşılık gelen bir üyesi ve Devrim, Siyasi Reform ve Demokratik Geçişin Hedeflerini Gerçekleştirme Yüksek Kurumunun bir üyesiydi.[4] Araştırmalarında öncelikle Mağrip ülkelerindeki kalkınmaya odaklı gerçekleştirdi.[5][6]

Moncef Ouannes 4 Kasım 2020'de Tunus'ta COVID-19 nedeniyle öldü.[7]

Eserleri

  • Le phénomène Associatif au Maghreb : tarih, süreç, süreç ve perspektifler (1997)
  • İslam, élites, modernizasyon ve sosyetes la Libye contemporaine : yaklaşım sosyo-antropolojik (2001)
  • Militaires, élites et modernization dans la Libye contemporaine (2009)
  • Une histoire méconnue, les Relations libyo-françaises au Fezzan de 1943 - 1956 : kruvasanlara saygılarımla, Libye, Fransa, Tunus (2012)
  • Révolte et rekonstrüksiyon en Libye : le roi et le rebelle (2014)

Kaynakça

  1. ^ "Covid-19: décès de l'académicien tunisien Moncef Ouannes". L'Economiste Maghrébin (Fransızca). 4 Kasım 2020. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Moncef Ouannes". Babelio (Fransızca). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 
  3. ^ "L'académicien et sociologue, Moncef Ouannes décède du coronavirus". webdo.tn (Fransızca). 4 Kasım 2020. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "La liste complète des membres du Conseil de la Haute instance pour la réalisation des objectifs de la révolution". Leaders.com.tn (Fransızca). 7 Nisan 2011. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Décès du sociologue Moncef Ouannes". Kapitalis (Fransızca). 4 Kasım 2020. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Moncef Ouannès : «Le sort du pays est aux mains des tribus»". Le Figaro (Fransızca). 25 Şubat 2011. 28 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Tunisie : L'universitaire et Directeur Général du CERES, Moncef Ouannes, n'est plus". GlobalNet Tunisie (Fransızca). 4 Kasım 2020. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Raymond Boudon</span> Fransız toplum bilimci (1934 – 2013)

Raymond Boudon, Fransız sosyoloji uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anatole France</span> Fransız yazar (1844 – 1924)

Anatole France, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Buazizi</span>

Tarık el-Tayyib Muhammed Buazizi, Tunuslu seyyar satıcı. 17 Aralık 2010'da kendisini yakarak intihar girişiminde bulundu. Bu olayın tesiri ile Tunus halkının ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçmıştır. Bu olay aynı zamanda diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaları teşvik etmiştir. Ölümünden sonra Tunus'ta Yasemin Devrimi başlamıştır. 17 Ocak 2011'de başkent Tunus'un en ünlü caddesi olan 7 Kasım Caddesi'nin ismi Muhammed Buazizi Caddesi olarak değiştirilmiştir. Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë Paris'te de Muhammed Buazizi isimini bir caddeye vermek istediklerini söyledi, "onun direniş hareketi, demokrasi, adalet ve özgürlük için Tunusluların mücadelesinin sembolüdür.".

<span class="mw-page-title-main">Muhammed en-Nasır</span>

Muhammed en-Nasır, Muhammed Nasır, Devlet Başkanı El-Beci Kaid es-Sibsi'nin ölümünün ardından 25 Temmuz 2019'da Tunus'un geçici Başkanı olan Tunuslu siyasetçi. 2014'ten beri Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı ve yönetimdeki Nida Tunus partisinin lideri olarak görev yapıyor. Daha önce 1970'lerde ve 1980'lerde devlet başkanı Habib Burgiba başkanlığında Sosyal İşler Bakanı olarak ve 2011'de de geçici Gannuşi ve Es-Sibsi hükûmetlerinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kays Said</span> 5. Tunus devlet başkanı

Kays Said, Tunuslu hukukçu ve siyasetçi. 2019 Tunus başkanlık seçimine bağımsız aday olarak katıldı ve ikinci turda Tunus'un 8. devlet başkanı seçildi.

Sylvie Vincent, Kanadalı antropolog ve etnolog.

<span class="mw-page-title-main">Didier Lapeyronnie</span> Fransız toplum bilimci (1956 – 2020)

Didier Lapeyronnie, Fransız sosyolog ve akademisyen. Profesör olarak Paris-Sorbonne Üniversitesi'nde çalışmaktaydı. Sorbonne'deki Sosyolojik Analiz ve Müdahale Merkezi'nin ve Sosyolojik Analiz Yöntemleri Araştırma Grubu'nun ortak üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paulette Guinchard-Kunstler</span> Fransız siyasetçi (1949 – 2021)

Paulette Guinchard-Kunstler –, Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Chantre</span> Fransız antropolog (1843-1924)

Ernest Chantre Fransız arkeolog ve antropologdur.

<span class="mw-page-title-main">Evlilik yıldönümü</span>

Evlilik yıldönümlerinin kutlanması çoğu ülkede bir gelenektir, ancak gelenekler ülkeden ülkeye farklılık gösterir.

Tunus'taki Türkler, Tunus'taki azınlık gruplarından birini oluşturan etnik Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dalenda Abdou</span>

Dalenda Abdou ya da Khira Bent Abdelkader Gharbi, Tunuslu aktris.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mayenne (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Mayenne arrondissementi, Fransa'nın Pays de la Loire bölgesine bağlı Mayenne departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 2.961,8 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 119.202'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Mayenne'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dinden</span>

Dinden, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,373 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 30.124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Abir Musi</span> Tunuslu avukat ve siyasetçi

Abir Musi Tunuslu bir hukukçu ve politikacı. 2016'dan beri Hür Düstur Partisinin başkanı ve 2019'dan beri Parlamento üyesidir. Abir Musi, sivil devleti ve Burgiba'nın yaklaşımını savunan en önemli ve ünlü Tunuslu politikacılardan biri olarak kabul edilir. Siyasal İslam hareketlerini ve din ile siyaset arasındaki her türlü karışmayı mutlak olarak reddetmesiyle de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Sahili</span>

Tunus Sahili, Tunus'un ortadoğu kesmini kapsayan kıyı bölgesidir. Bölge, doğu kıyısı boyunca, kuzeyde Hammamet'ten güneyde Mehdiye'ye, Münestir, Mehdiye ve Susa illeri de dahil olmak üzere uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersâ Antlaşması</span>

Mersâ Antlaşması (Fransızca: Conventions of La Marsa Arapça: اتفاقية المرسى), Bardo Antlaşması'na ek olarak Tunus Beyi tarafından imzalandı. Ali Müddet bin el-Hüseyin ve Fransız Yerleşik General, Paul Cambon tarafından 8 Haziran 1883 tarihinde imzalandı. Fransa'nın Tunus'un uluslararası borcunu ödemesini, böylece Uluslararası Borç Komisyonu'nu lağvetmesini ve böylece Tunus'ta bir Fransız himayesi önündeki engelleri kaldırmasını öngörüyorlardı. Fransa ile Tunus Naipliği arasındaki ilişkiyi tanımlamak için 'protektorate' terimi ilk kez La Marsa Sözleşmelerinde kullanılmıştır. İlk kurulan protektora olarak Tunus, daha sonra Fas ve Suriye'deki Fransız müdahaleleri için bir sömürge modeli sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Konsolosluk Bölgesi</span>

Tunus Konsolosluk Bölgesi, Tunus'un Osmanlı Hükümdarlığı döneminde konsolosluk ve diplomatik faaliyet alanı olarak tanımlanmaktadır.

2024 Tunus başkanlık seçimi, 2024 yılı içerisinde yapılması planlanan ve Tunus devlet başkanını belirleyecek olan seçim.