İçeriğe atla

Moloh (film)

Moloh
YönetmenAleksandr Sokurov
YapımcıAndrey Deryabin
Thomas Kufus
Rio Santani
Michael Schmid-Ospach
Viktor Sergeyev
YazarYuri Arabov
Marina Koreneva
OyuncularLeonid Mozgovoy
Yelena Rufanova
Vladimir Bogdanov
Leonid Sokol
Yelena Spiridonova
Anatoli Şvederski
Görüntü yönetmeniAleksey Fyodorov
Anatoli Rodionov
KurguLeda Semyonova
StüdyoArte
Fabrica
Fusion Product
Goskino
Lenfilm Studio
Westdeutscher Rundfunk (WDR)
Zero Film GmbH
DağıtıcıKoch Lorber Films
Çıkış tarih(ler)i1999 (1999)
Süre108 dakika
ÜlkeRusya Rusya
DilAlmanca

Moloh (RusçaМолох), Aleksandr Sokurov tarafından yönetilen 1999 yapımı bir Rus biyografik filmidir. Hikâye, Yuri Arabov ve Marina Koreneva tarafından yazılan bir senaryodan tasarlanmıştır. Adolf Hitler'in Bavyera Alpleri'ne yaptığı ani bir yolculuk sırasında mütevazı bir şekilde yaşamasını konu alır. Filmin başrollerinde Leonid Mozgovoy, Yelena Rufanova, Vladimir Bogdanov ve Leonid Sokol yer alıyor. Moloh arkadaşlık, samimiyet ve diktatörlük konularını işliyor.[1]

Arte, Fabrica, Fusion Product, Goskino ve Lenfilm Studio'nun da aralarında bulunduğu bir dizi stüdyo, filmin yapımını üstlenmek için ortak bir kolektif çaba gösterdi. Filmin ticari dağıtımı Koch Lorber Films tarafından yapıldı. Gösterime girmesinin ardından film 1999 Cannes Film Festivali'ne katıldı ve Rusya Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri de dahil olmak üzere başka ödüller de kazandı. Film 1999'daki ilk gösteriminden önce genel olarak karışık eleştirilerle karşılandı.

Konu

1942 baharında, meşhur Stalingrad Savaşı'ndan birkaç ay önce Adolf Hitler (Leonid Mozgovoy), uzun süredir birlikte olduğu kadın arkadaşı Eva Braun (Yelena Rufanova) ile bir araya gelmek için Bavyera Alpleri'nin ücra bir tepesinde, Bavyera'daki Berchtesgaden'de bulunan gözlerden uzak Berghof İnziva Evi'ne çekilir. Braun burada boş zamanlarını çıplak dans etmek, askeri tarzda bando müziği mırıldanmak ve Hitler'in kişisel eşyalarını karıştırmak gibi önemsiz uğraşlarla geçirir. Daha sonra Braun, sevgiyle çağırdığı sevgili "Adi "sinin kendisini ziyarete geleceğini öğrenince çok heyecanlanır. Hitler'e sohbet ve şakalaşmalar için konukları Joseph Goebbels (Leonid Sokol), Magda Goebbels (Yelena Spiridonova), Martin Bormann (Vladimir Bogdanov) ve bir rahip (Anatoli Shvedersky) eşlik eder.[1]

Mola verdiği süre boyunca Hitler gıda, sağlık ve iklim değişikliğinden savaş zamanı politikalarına kadar çeşitli konularda atıp tutar. Dağlık arazide gezindikten sonra Hitler, Almanya'nın askeri zaferlerini duyunca zafer kazanmış gibi sevinir. Bir siyasi hiciv sahnesinde, Auschwitz toplama kampını hiç duymadığını iddia eder. Hitler'in ziyaretinin sonuna doğru Braun, Nazi Almanyası'nın askeri harekâtını sürdürmek üzere konvoyuyla yola çıkarken içindeki gizli bir zayıflığı ortaya çıkarmak amacıyla ona kimsenin ölümden kaçamayacağını ya da yanılmaz olduğunu hatırlatır.[1]

Oyuncular

  • Leonid Mozgovoy - Adolf Hitler
  • Yelena Rufanova - Eva Braun
  • Vladimir Bogdanov - Martin Bormann
  • Leonid Sokol - Joseph Goebbels
  • Yelena Spiridonova - Magda Goebbels
  • Anatoli Shvedersky - Rahip

Yapım

Çekimler

Rus yönetmen Alexander Sokurov tarafından yönetilen film, Sokurov'un iktidar tetralojisinin ilk filmi. Bu filmi Vladimir Lenin'i konu alan Taurus (2000), Japon İmparatoru Hirohito'yu konu alan The Sun (2005) ve eski Alman efsanesi Faust'a dayanan Faust (2011) izledi. Sokurov, Moloh'u çekmek için Saint Petersburg'dan Rus oyuncularla çalıştı, ancak sesleri daha sonra Berlin'den Alman tiyatro oyuncuları tarafından seslendirildi.[2]

Karşılamalar

Eleştirel yanıtlar

Filme yönelik eleştirel tepkiler karışıktı. Variety'den Derek Elley şu yorumu yaptı: "Kibirli bir deli ve dalkavuklarının bu tasvirinde yeni bir şey yok ve ilk başta etkileyici olsa da, Sokurov'un kasıtlı olarak yumuşak odak görünümüyle buz gibi işlenişi bir süre sonra sönükleşiyor."[3] The Village Voice'tan Jim Hoberman daha coşkulu bir şekilde şunları yazdı: "Moloh ticari olmadan ürkütücü. Ana ve Oğul için sentezlediği Alman romantik manzarasını çağrıştıran Sokurov, karakteristik sade anlatımını sınırda bir kitsch'in hizmetine sunuyor."[4] Aynı şekilde, Eye Weekly'den Jason Anderson filme beş yıldız vererek şu yorumu yaptı: "İnsanı mitolojiden çıkarmayı umsa da, Downfall'un Hitler'e yaptığı ve rahatsız edici sonuçlar doğurduğu gibi, bir figürü geleneksel anlamda insanlaştırmıyor."[5]

Ödüller

Film 1999 Rusya Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Sinematografi ve En İyi Senaryo olmak üzere dört ödül kazandı. Film 1999 Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.[6] Ayrıca 72. Akademi Ödülleri'nde Rusya'nın resmi Yabancı Dilde En İyi Film başvurusu olarak seçildi, ancak aday gösterilmeyi başaramadı.

Kaynakça

  1. ^ a b c Sokurov, Alexander (Director). (1999). Moloh [Motion picture]. United States: Koch Lorber Films.
  2. ^ Plot Notes 24 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Allmovie. Retrieved 2010-12-21.
  3. ^ Elley, Derek (31 May 1999). Period Drama. Variety. Retrieved 2010-12-21.
  4. ^ Hoberman, Jim (7 December 1999). History Repeating 18 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Village Voice. Retrieved 2010-12-21.
  5. ^ Anderson, Jason (9 February 2006). THE SUN[]. Eye Weekly. Retrieved 2010-12-21.
  6. ^ "Festival de Cannes: Moloch". festival-cannes.com. 22 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Magda Goebbels</span>

Johanna Maria Magdalena Goebbels, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in eşi. Magda Goebbels Adolf Hitler'e olan hayranlığıyla da bilinir.

<i>Çöküş</i> (film)

Çöküş, 1945 yılı Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in son günlerini ve Berlin'in düşüşünü anlatan 2004 yılı yapımı Almanca tarihi bir savaş drama filmidir. Oliver Hirschbiegel'in yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Joachim Fest isimli tarihçinin yazdığı Inside Hitler's Bunker adlı eserden esinlenilmiştir. Son günlere ait anılar kısmen Albert Speer'in kısmen de Hitler'in sekreteri Traudl Junge'nin Until the Final Hour adlı kitaplarına dayanmaktaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Sokurov</span>

Aleksandr Nikolayeviç Sokurov, Rus yönetmen ve yapımcı. 2004'te Rusya Halkın Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Fegelein</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Genarali

Hans Georg Otto Hermann Fegelein, Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'inde yüksek rütbeli bir komutandı. Adolf Hitler'in yakın çevresinin bir üyesi ve kız kardeşi Gretl ile olan evliliğinden dolayı Eva Braun'un eniştesiydi.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<i>Soysuzlar Çetesi</i> Quentin Tarantinonun 2009 filmi

Soysuzlar Çetesi, Quentin Tarantino'nun yazdığı ve yönettiği 2009 yapımı film. Tarantino, II. Dünya Savaşı sırasında geçen filmin ismi için, İtalyan asıllı yönetmen Enzo Girolami Castellari'nin 1978 yapımı olan filmi Quel Maledetto Treno Blindato'dan ilham aldı. Filmde Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Mike Myers, Samuel L. Jackson (Anlatıcı) gibi isimler oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Berghof</span> Adolf Hitlerin Bavyera Alplerindeki dinlenme evi

Berghof, Berchtesgaden yakınlarında Bavyera Alpleri'nde Obersalzberg'de Adolf Hitler'in dinlenme eviydi. Berghof on yıl boyunca Hitler'in tatil ikameti oldu. Sovyet Kızıl Ordusu'nun Almanya'ya çok yaklaşmasıyla Hitler 16 Ocak 1945'te Führerbunker'e taşındı. Hitler, Berlin Savaşı sırasında tekrar Berghof'a taşınmayı planlıyordu. Ancak Albert Speer'in iknasıyla Berlin'de kalmayı tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Hans Landa</span>

Albay Hans Landa, 2009 yılı yapımı, Quentin Tarantino filmi olan Soysuzlar Çetesi adlı filmin ana antagonistidir. Alman-Avusturyalı aktör Christoph Waltz tarafından canlandırılmıştır. Waltz, bu performansından dolayı, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülünü kazandı.

Armin Dieter Lehmann, Adolf Hitler'in hayatının sonlarına doğru Führerbunker'de bir Hitler Gençliği kuryesi idi. Hitler kısa süre sonra intihar etti. Savaş sonrası yaşamını seyahat, turizm ve yazılar yazarak barış aktivisti olarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

52. Cannes Film Festivali 12 - 23 Mayıs 1999 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kanadalı film yapımcısı, oyuncu ve yazar David Cronenberg, Jüri Başkanı idi. Altın Palmiye, Jean-Pierre ve Luc Dardenne tarafından yönetilen Fransız - Belçika ortak yapımı Rosetta'ya gitti.

<i>Hitlerin Son 10 Günü</i>

Hitler'in Son 10 Günü, Adolf Hitler'in intiharına giden günleri anlatan 1973 yapımı İngiliz-İtalyan biyografik drama filmi. Filmde Alec Guinness ve Simon Ward rol alıyor ve Alistair Cooke tarafından sunulan bir tanıtım yer alıyor. Orijinal müzik Mischa Spoliansky tarafından bestelendi. Film, Hitler'in Son Günleri: Führerbunker'den kurtulan Alman Ordusu subayı Gerhard Boldt'un Göz Gören Hesabı adlı kitabına dayanıyor. Filmin çekim yerleri arasında Roma'daki De Laurentiis Stüdyoları ve İngiltere'nin bir kısmı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

Hitler ailesi, Avusturya doğumlu bir Alman siyasetçi ve resmi olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin lideri olan Adolf Hitler'in akrabalarından ve atalarından oluşur. Hitler Almanya'nın diktatörüydü, 1933-1945 yılları arasında Almanya Şansölyesi unvanına sahipti ve 1934'ten 1945'e kadar Führer und Reichskanzler olarak devlet başkanı olarak görev yaptı. Almanya'da Nazizmin yükselişindeki merkezi rolüyle dikkat çekti. İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına ve Holokost sırasında 17 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Brückner</span>

Wilhelm Brückner Ekim 1940'a kadar Adolf Hitler'in baş emir subayıydı. Brückner, bu görevden sonra Heer'e (orduya) katıldı ve savaşın sonunda bir Oberst (albay) oldu.

<i>Berlinin Düşüşü</i> (film)

Berlin'in Düşüşü, 1950 yapımı Sovyet savaş ve propaganda filmidir. Film, dizi şeklinde ayrılmış iki bölümdür. Yapımcılığını Mosfilm Studio, yönetmenliğini Mihail Çiaureli'nin üstlendiği filmin senaryosunu Pyotr Pavlenko ve bestesini Dmitri Şostakoviç yaptı. İkinci Dünya Savaşı tarihini, olaylarda Sovyet diktatörü Josef Stalin'in oynadığı rolün son derece olumlu bir tasvirine odaklanarak betimleyen film, Stalin'in kişilik kültünün en önemli tezahürlerinden biri olarak kabul edilir ve Sovyet gerçekçiliğinin tanınmış bir örneğidir. De-Stalinization'dan sonra film Doğu Bloku'nda onlarca yıl yasaklanmıştır.