İçeriğe atla

Mollakasım Plajı

Mollakasım Plajı; Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan bir plajdır. Van Gölü'nün Mollakasım Mahallesi kıyısında yer alan plaj, Türkiye'de denize kıyısı olmadığı halde mavi bayrak ödülü kazanan ilk ve tek kumsaldır.[1][2] 2018 yılından beri tescillidir.[3]

Özellikleri

Mollakasım Plajı, yaklaşık 200 metre uzunluğu ve 20 metre genişliği ile alansal olarak Van Gölü genelinde yüzmeye müsait olan en büyük ve tek plaj sahasıdır. Buna karşılık, alanın çakıllı olması su sporlarının yapılmasını zorlaştırır. Yerleşim bölgesinden uzakta konumlandığı için plaj genelinde herhangi bir tesis veya işletme bulunmaz. Çevresinde korunmayı gerektiren hassas bir alan veya canlı türü olmamakla birlikte civar bölgelerde yürütülen hayvancılık faaliyetleri yüzünden geven ve sığırkuyruğu gibi türlerin popülasyonunda önemli tahribatlar meydana gelmiştir. Gölden alınan numunelerle yapılan escherichia coli ve intestinal enterokok testleri sonucunda insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir kirliliğe rastlanmamıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Van Gölü'nün mavi bayraklı Mollakasım Plajı törenle açıldı". CNN Türk. 9 Temmuz 2018. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  2. ^ "Türkiye'nin denize kıyısı olmayan ilk mavi bayraklı plajı 'Mollakasım Plajı'na turist ilgisi". NTV. DHA. 15 Ağustos 2019. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  3. ^ "'Blue Flag' will wave again at Mollakasim Public Beach". News2Sea (İngilizce). 1 Temmuz 2021. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  4. ^ "Tuşba Belediyesi Mollakasım Halk Plajı". Mavi Bayrak Türkiye. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Van Gölü</span> Türkiyenin en büyük gölü

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Van</span> Van ilinin merkezi olan şehir

Van, Türkiye'nin Van ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.

Tuşba, Türkiye'nin Van ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Van merkez ilçesinin üçe bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Nüfus bakımından Van’ın en büyük 3. ilçesi olan Tuşba aynı zamanda Van’ın eski adıdır. 2020 yılı TÜİK istatistiklerine göre Tuşba’nın nüfusu 162.153'tür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Uluabat Gölü</span>

Uluabat Gölü veya eski adıyla Apolyont Gölü, Bursa ilinde bulunan büyük bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nazik Gölü</span> Ahlatta bir göl

Nazik Gölü, Bitlis ili Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Balaton Gölü</span>

Balaton Gölü, Slav Dilleri'nde Çamurlu göl anlamına gelir. Orta Avrupa'daki en büyük göldür. Macaristan denize kıyısı bulunmayan bir ülke olduğu için göl, bazen Macar Denizi olarak da adlandırılır. Zala Nehri, göle su sağlayan en büyük kaynaktır. Tuna Nehri'ne bağlanan ve yapay bir kanal olan Sio Kanalı ise gölden tek su çıkışını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Mollakasım, Tuşba</span>

Mollakasım, Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bağırganlı</span> Kandıra, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Bağırganlı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Erçek Gölü</span> Türkiyede bir göl

Erçek Gölü, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün doğusunda lavların yığılmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olarak kabul edilir. Fakat yeni yapılan araştırmalarda göl çevresinde volkan setine rastlanmadığı iddia edilmiştir. Gölün havzasının D-B yönlü faylarla, göl çanağının K-G yönlü fayların etkisiyle oluştuğu savunulmaktadır. Bu durumda gölün Üst Pleistosende oluşan genç bir tektonik göl olduğu kabul edilmektedir. İçerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Türkiye de bulunan 453 kuş türünün yarısı Erçek Gölü Havzasında varlığını sürdürmektedir. Sadece yerel türler değil ayrıca Flamingolar gibi göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanı olan zengin bir doğal ortam ve doğal bir kuş cennetidir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Bayrak</span> Ciddi Araştırmalar Sonucu Dünyanın En Temiz Plajlarına Verilen Üst Düzey Ödül

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı</span> İzmirin ilçesi

Bayraklı, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeybatısında ve kuzeyinde Karşıyaka, doğusunda ve güneyinde Bornova, güneybatısında Konak ilçeleri, batısında İzmir Körfezi bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından İzmir'in en küçük ikinci ilçesidir. 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'a göre, Bayraklı 6 Mart 2008 tarihinde İzmir'in ilçesi olmuş, ilgili kanun 22 Mart 2008 tarihli ve 26824 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. İzmir'in yeni kent merkezi olan ilçede yapımı biten, devam eden ve proje hâlinde olan sayıca oldukça fazla olan gökdelenler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmenler, Burhaniye</span> Burhaniyede bir mahalle

Öğretmenler, Balıkesir ilinin Burhaniye ilçesine bağlı bir mahalledir. Kabaca E-87 kara yolu ve Karınca Çayı arasında kalır. Burhaniye'nin denize kıyısı bulunan 4 mahallesinden biridir. Diğerleri, mahallenin kuzeyinden kalan Ören ve batısındaki İskele ve Pelitköy'dür. Adını mahalleden alan mavi bayraklı bir halk plajı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bağırganlı Plajı</span> Mavi Bayraklı Plaj

Bağırganlı Plajı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesinde bulunan 550 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde, bağlı bulunduğu ilçenin merkezine 17 km mesafede, mavi bayraklı, ücretsiz bir plajdır. Diğer adıyla Taflan koyu olarak adlandırılmaktadır.Karadeniz bölgesinin en büyük plajlarından biridir. Yaz aylarında bölgenin en çok turist çeken plajıdır. Bölgede çok sayıda turistik tesis, hotel ve pansiyonlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.