İçeriğe atla

Moldova Kara Kuvvetleri

Moldova Kara Kuvvetleri
Rumence: Forțele Terestre ale Republicii Moldova
Moldova Kara Kuvvetleri bayrağı
Kuruluş25 Aralık 2008
Ülke Moldova
TipiOrdu
GöreviKara savaşı
Büyüklük4.000 kişi
ParçasıMoldova Ulusal Ordusu
KarargâhKişinev
TeçhizatSŞ-68
PASGT
SavaşlarıTransdinyester Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Tuğgeneral Mihail Buclis

Moldova Kara Kuvvetleri veya resmi adıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Moldova Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Ulusal Ordu'nun kara ordusu dalıdır. Moldova Kara Kuvvetleri'nin tarihi, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına uzanır. 2018 itibarıyla Moldova Kara Kuvvetleri, yaklaşık 4.000 personelden oluşur.[]

Tarihçe

Rapid Trident 2011 tatbikatı sırasında Ukrayna'da bulunan Moldovalı askerler.

1994'ün başlarında, Moldova ordusu üç motorize piyade tugayı, bir topçu tugayı ve bir keşif/saldırı taburu olarak organize edilmiş 9.800 kişilik personele sahipti. Ordunun envanterinde 56 balistik füze savunma sistemi, 77 zırhlı personel taşıyıcı ve 67 "benzeri", 18 adet 122mm ve 53 adet 152mm çekili obüs, 9 adet 120mm havan, 70 adet 9K111 Fagot, 19 adet 9M113 Konkurs, 27 adet 9K114 Şturm, bir 73mm SPG-9 geri tepmesiz tüfek, 45 adet 100mm MT-12 tanksavar, 30 adet 23mm ZU-23 ve 12 adet 57mm S-60 uçaksavar bulunuyordu. Moldova, topraklarında bulunan eski Sovyet stoklarının yanı sıra özellikle Transdinyester Savaşı sırasında Romanya'dan silah edinmiştir.

2006–2007 itibarıyla Kara Kuvvetleri üç motorize piyade tugayı, bir topçu tugayı, bağımsız özel kuvvet ve istihkam taburlarının yanı sıra bağımsız bir muhafız birimi olarak organize edilmiş 5.710 kişilik personele sahipti, envanterde ise 44 adet BMD-1 piyade savaş aracı, 91 adet TAB-71 dahil olmak üzere 266 adet ZPT ve 227 obüs bulunuyordu.[1] Günümüzdeki haliyle Moldova Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 25 Aralık 2008'de kuruldu.[2] 2010'da Kara Kuvvetlerinin personeli, 5.148 kişiye (3.176 sözleşmeli asker ve 1.981 zorunlu asker) ve 2.379 paramiliter personele düşürüldü, rezerv kuvvet ise 66.000 askerden oluşuyordu. Ordunun envanterinde 44 adet BMD-1P piyade savaş aracı, 164 adet ZPT (89 Rumen TAB-71M'si dahil olmak üzere 100 adet tekerlekli ve BTR'ler ve MT-LB'ler gibi 64 adet paletli), 148 obüs (69 adet çekili obüs, 9 adet 2S9 kundağı motorlu obüs, 11 adet BM-27 çoklu roketatar), 117 tanksavar füze sistemi (AT-4, AT-5, AT-6), 138'den fazla geri tepmesiz tüfek, 36 çekili tanksavar silahı ve 37 çekili uçaksavar silahı (23mm ve 57mm) bulunuyordu.[3]

Yapı

Moldova'daki askeri birimlerin haritası
  • Piyade birimleri:
    • 1. Motorize Piyade Tugayı "Moldova" – Balçık
    • 2. Motorize Piyade Tugayı "Büyük Ştefan" – Kişinev
    • 3. Motorize Piyade Tugayı "Dakya" – Cahul
    • 22. Barış Gücü Taburu – Kişinev
  • "Prut" Topçu Tümeni – Ungheni
  • "Codru" Bağımsız İstihkam Taburu – Negrești, Strășeni
  • Bağımsız Muhabere Alayı "Besarabya" – Durleşti, Kişinev
  • "Fulger" Bağımsız Özel Kuvvetler Taburu – Durlești, Kişinev
  • Bağımsız Kimyasal Savunma Bölüğü – Negrești, Strășeni
  • Muhafız Taburu[4] – Kişinev
    • Şeref Kıtası Bölüğü
    • Muhafız Bölüğü
    • Askeri Polis Bölüğü
    • Genelkurmay Bölüğü
  • 1. Bağımsız Barış Gücü Taburu – Cocieri, Dubăsari
  • 3. Bağımsız Barış Gücü Taburu – Coșnița, Dubăsari
  • Bağımsız Barış Gücü Piyade Bölüğü – Varnița, Anenii Noi

Galeri

Teçhizat

Savunma Bakanı Anatolie Nosatîi'nin de itiraf ettiği gibi, Moldova'nın askeri teçhizatının çoğu Sovyet döneminden kalmadır.[5] 2023'te Ulusal Ordu Modernizasyonu İnisiyatifi'nin bir parçası olarak Moldova, Almanya'dan Piranha IIIH zırhlı personel taşıyıcılar almaya başladı.[6] Dronlar, bilgisayarlar, gözlem radarları ve bomba imha ekipmanları Avrupa Birliği tarafından bağışlanırken,[7] Romanya Moldova'ya ayrıca miğfer, kurşun geçirmez yelek ve arazi araçları tedarik etti.[8]

Ayrıca bakınız

  • Trupele de Carabinieri (Moldova jandarması)

Kaynakça

  1. ^ Routledge/IISS, IISS Military Balance [IISS Askeri Dengesi] (İngilizce). 2007, s. 170
  2. ^ "Moldova Savunma Bakanlığı resmi sitesi" (İngilizce). 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  3. ^ Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, The Military Balance 2010 [Askeri Denge 2010], s. 188. (İngilizce)
  4. ^ "Moldova Savunma Bakanlığı resmi sitesi" (Rumence). 16 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  5. ^ "Defense Minister Says 90 Percent Of Moldova's Military Equipment Is Outdated" [Savunma Bakanı Moldova'nın Askeri Teçhizatının Yüzde 90'ının Eskimiş Olduğunu Söyledi]. Radio Free Europe/Radio Liberty (İngilizce). 21 Ekim 2022. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  6. ^ "Germany begins deliveries of Danish Piranha 3 APCs to Moldova" [Almanya, Danimarkalı Piranha 3 ZPT'lerinin Moldova'ya teslimatına başladı]. defbrief.com (İngilizce). 15 Ocak 2023. 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  7. ^ "EU hands over first batch of modern equipment to Moldovan armed forces" [AB Moldova silahlı kuvvetlerine ilk modern ekipman teslimatını gerçekleştirdi]. euneighbourseast.eu (İngilizce). 1 Haziran 2023. 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  8. ^ Dumitrescu, Radu (9 Ağustos 2023). "Romania donates military protection equipment to Moldova" [Romanya Moldova'ya askeri koruma teçhizatı bağışladı]. romania-insider.com (İngilizce). 19 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

Motorize piyade, intikali motorlu taşıt araçlarıyla sağlanan piyade birlikleridir. "Bindirilmiş piyade" olarak da bilinir. Bu tür birliklerde sadece piyade değil, birliğin her türlü malzemesi de bu tür araçlarla nakledilir. Motorize piyadenin Mekanize piyadeden farkı, taşıt araçlarının zırhlı olmaması ve lastik tekerlekli araçlar olmasıdır. Motorize piyade birliklerinde kullanılan nakliye araçları, sivil nakliye araçlarına benzer modellerdir, daha güçlü motor, daha kalın ve geniş tekerlek gibi yönlerden farlılık gösteren versiyonlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tümen</span>

Tümen, Tugaydan büyük, Kolordudan küçük olan taktik askerî birimdir. Ayrıca modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askerî birliktir. Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar. "Tümen" (𐱅𐰇𐰢𐰤) kelimesi, Eski Türkçede ve Orhun Yazıtları'nda "on bin" (10.000) anlamına gelmekteydi. Bir tümende de yaklaşık on bin kişi olduğu için bu kelime kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Alay</span>

Alay, bir albayın komutası altında üç ya da dört taburdan oluşan askeri birimdir. Bir askeri teşkilatlanma olarak çok eski tarihe dayanmaktadır. 16. yüzyıl ortalarında Fransız süvari birliklerine de alay denmekteydi. Daha sonraki yüzyıllarda alayların kendi sancak, üniforma ve armaları geliştirilmiş ve belirli alaylar belirli bir kişilik, askeri kariyer edinmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve Millî Ordusu</span>

Zimbabve Millî Ordusu ya da ZNA 1980'de Rodezya Ordusu'ndan oluşturulmuştur. ZANLA ve ZAPU hareketleri sonucu oluşturulmuştur. İngiliz Ordusu eğiticileri gerillalarla birleşerek tabur yapısındaki Rodezya Silahlı Kuvvetleri'ni oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Kara Kuvvetleri</span>

Yunanistan Kara Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara kuvvetleri.

<span class="mw-page-title-main">Millî Muhafız Ordusu</span>

Millî Muhafız Ordusu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşan birleşmiş silahlı kuvvetleridir. Kıbrıs Ulusal Muhafızları aktif kuvvetler, yedek kuvvetler ve milislerden oluşmaktadır. Bunun dışında, İttifak Antlaşması kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri adada Yunan Alayı'nı konuşlandırmaktadır. Fakat ELDYK, Kıbrıs Cumhuriyeti askeriyesinin bir parçası olmayıp doğrudan Yunanistan emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">1. Komando Tugayı</span> Kayseride bulunan tugay

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

Kara kuvvetleri, bir devletteki ordunun kara kuvvetidir. Devleti kara yoluyla dıştan gelecek tehditlere karşı koruyan bir kuvvet olup karadan karaya, karadan havaya ve karadan denize askerî harekât da düzenleyebilir.

2. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Gelibolu'da bulunmaktadır. Tekirdağ, Edirne, Gelibolu Yarımadası ve Gökçeada'yı dış tehditlere karşı korur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Kara Kuvvetleri</span>

Gürcistan Kara Kuvvetleri Gürcistan'ı karadan gelebilecek tehditlere karşı koruyan, Gürcistan Savunma Kuvvetleri'ni oluşturan en büyük birimlerden biridir. Karargahı başkent Tiflis'te bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Kara Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Rusya Kara Kuvvetleri, Rusya'yı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

7. Komando Tugayı, Sakarya'da konuşlanmıştır. 2018 yılında alınan kararla mekanize piyade sınıfından komando sınıfına geçirilmiştir. Fırat Nehri'nin doğusunda başlayan kara harekâtında sınırı geçen ilk birlik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Kara Kuvvetleri</span>

Ukrayna Kara Kuvvetleri ), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleri bileşenidir. Bunlar, Sovyetler Birliği çöktüğünde Ukrayna topraklarında bulunan üç askeri bölge dâhil olmak üzere Sovyet Kara Kuvvetleri oluşumları, birimleri ve kuruluşlarından oluşturuldu.

5. Piyade Eğitim Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir askerî birliktir. Eğitim ve Doktrin Komutanlığı bünyesinde olan Eğitim Tümen Komutanlığı'na bağlı olarak acemi askerlerin eğitim aldıkları birliklerden birisidir. Tugay'ın karargahı ve merkez birimleri Sivas'ta konuşlanmıştır ancak tugaya bağlı bir birlik olan 48. Piyade Er Eğitim Alayı Tokat'ta bulunmaktadır. Bu askerî birlikte eğitim alan askerler büyük oranda hudut birliklerine gönderilmektedirler. Burada eğitim alan acemi askerler, usta birlik hizmetlerini Yunanistan, Bulgaristan, Kıbrıs, Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Gürcistan sınırlarında bulunan hudut tugayları,hudut taburları ve sınır güvenlik karakollarında yapmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">20. Muhafız Motorize Piyade Tümeni</span>

20. Muhafız Karpatlar-Berlin Motorize Piyade Tümeni, Rusya Kara Kuvvetleri'nin bir birimidir. Tümen, ilk olarak Kızıl Ordu'nun 3. Mekanize Kolordusu olarak kurulmuş ve 2021'de 20. Muhafız Motorize Piyade Tugayı'nın tümen seviyesine çıkarılmasıyla yeniden oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1. Jäger Alayı (Bundeswehr)</span>

1. Jäger Alayı, Alman Kara Kuvvetleri'nin bir hava taarruz piyade alayı idi. Almanya'nın eski Jäger geleneğine bağlı olsa da, 2006'da kurulan nispeten yakın tarihli bir birim idi. Alay Hava Aracı Operasyonları Tümeni'nin bir parçasıydı ve 19 Aralık 2012'de 21. Zırhlı Tugay'a bağlandı. Alayın kuruluşuna kadar Alman Kara Kuvvetleri hava taarruzu kabiliyetine sahip değildi. Alay 2015'te dağıtıldı ve kısmen bir tabur ile değiştirildi.