İçeriğe atla

Moldova-Türkiye ilişkileri

Moldova–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Moldova ve Turkey

Moldova

Türkiye

Moldova-Türkiye ilişkileri, Moldova Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti devletleri arasındaki ikili ilişkilerdir. Moldova'nın Ankara'da bir büyükelçiliği, Türkiye'nin de Kişinev'de bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'nin diplomatik temsilcilikleri listesi, Türkiye'nin jeopolitik konumu itibarı ile pek çok coğrafi, ekonomik ve siyasi ilişki içerisinde bulunduğu ülkelerdeki diplomatik temsilciliklerini içermektedir. İki kıtayı birbirine bağlayan bir konumda bulunan ülke Asya-Avrupa arasında bir köprü ișlevi görmektedir. Türkiye aynı zamanda bir Balkanlar, Kafkasya, Karadeniz, Akdeniz ve Orta Doğu ülkesidir. Bu konumu ve birçok ülke ile daha Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş ikili ilişkileri dolayısıyla dış temsilcilikleri de bu durumuna uygun bir şekilde konuşlanmıştır. Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yerleşik büyükelçiliğe sahip olan; ayrıca, gerek tarihsel bağlar gerekse soydaşların, akraba topluluklarının ve Türk vatandaşlarının varlığı nedeni ile Gümülcine, Rodos, Selanik, Burgaz, Filibe ve Köln, Mainz gibi birçok şehirde de yerleşik başkonsolosluğu bulunan tek ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki uluslararası ilişkilerdir. İki ülke arasındaki resmî ilişkiler 1991 yılında konsolosluk düzeyinde kuruldu. Bu yılda İstanbul ve Johannesburg'da konsolosluklar açıldı. 1992 yılında ilişkilerin büyükelçilik düzeyine yükseltilmesiyle iki konsolosluk da kapatıldı. Şu anda Türkiye'nin Pretoria'da, Güney Afrika'nın da Ankara'da büyükelçilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği</span> Washington, D.C.de büyükelçilik binası

Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diplomatik temsilciliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Türkiye ilişkileri</span>

Moğolistan-Türkiye ilişkileri, Moğolistan ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 1969 yılından bu yana sürdürdüğü diplomatik ilişkileri ve uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Etiyopya ilişkileri. Etiyopya ilk kez 1959'da Ankara'ya büyükelçilik açtı ama 1976'da ekonomik sebeplerden ötürü elçilik kapatıldı. Daha sonra büyükelçilik 2006 yılında tekrar aktif hale geldi. İlişkiler Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk Sahra Altı konsolosluğu 1910-1912 yılları arasında Harar'da açılmıştır. Daha sonra 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa'ya büyükelçilik açmıştır. Türkiye, Etiyopya'da büyükelçilik açan 6. devlettir. Bugün iki ülke arasında ekonomik ve siyasi açıdan oldukça iyidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Venezuela ilişkileri</span>

Türkiye-Venezuela ilişkileri, Türkiye ile Venezuela arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Norveç-Türkiye ilişkileri</span>

Norveç-Türkiye ilişkileri, Norveç ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Norveç'in Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan-Türkiye ilişkileri</span>

Tacikistan-Türkiye ilişkileri, Tacikistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkiler dost ve işbirliğine dayalıdır ve 1991'den beri iki ülke arasında imzalanmış 30'dan fazla anlaşma ve protokolün yasal dayanağı ile vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Moldova ilişkileri</span>

Çin-Moldova ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Moldova Cumhuriyeti devletleri arasındaki ikili ilişkileri kapsar. Çin'in Kişinev'de, Moldova'nın da Pekin'de büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso-Türkiye ilişkileri</span>

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya-Türkiye ilişkileri</span>

Slovakya-Türkiye ilişkileri, Slovakya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. 1993 yılında Türkiye, hem Slovakya'yı hem de Çek Cumhuriyeti'ni ayrı, bağımsız devletler olarak resmen tanıdı. Diplomatik ilişkiler ve Bratislava'daki Türk Büyükelçiliği 4 Ocak 1993'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri; Kongo Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki uluslararası askeri, siyasi, idari ve kültürel anlaşmaları kapsamaktadır.

Gagavuzya-Türkiye ilişkileri, Ortodoks Hristiyan, Türkî halk olan Gagavuzların yaşadığı Moldova'nın özerk bölgesi Gagavuzya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler'e yönelik açılım politikası kapsamında Dominik Cumhuriyeti ile ilişkiler güçlenmeye başlayarak Santa Domingo Büyükelçiliği 2013 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Orta Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

Hong Kong-Türkiye ilişkileri, Hong Kong ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Hong Kong'da bir başkonsolosluğu vardır. Başkonsolosluk 1974 yılında Londra Büyükelçiliğine bağlı olarak açılmış, 1979'da ekonomik sebeplerden ötürü kapanmış, 1991 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. Hong Kong'un 1 Temmuz 1997 tarihinde, İngiltere'den Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrinden bu yana Başkonsolosluk Pekin Büyükelçiliğine bağlıdır.