İçeriğe atla

Moldova'da eğitim

Alecu Russo Devlet Üniversitesi

Moldova'da eğitim şu anda Eğitim, Kültür ve Araştırma Bakanlığı'nın sorumluluğundadır.

Tarihi

1990 yılında, ortalama bir Moldovalı birey altı yılını okulda geçiriyor ve 15 yaşın üzerindeki insanların sadece %30'u orta öğrenimini tamamlamış durumdaydı. Sovyet yönetiminin sona ermesinden sonra, vatandaşların 10 yıllık temel eğitim alması ve ardından bir teknik okul veya yüksek öğrenim kurumuna kaydolması gereken reformlar gerçekleştirildi. [1]

İlk ve Ortaokul eğitimi

2007-2008 öğretim yılı itibarıyla Moldova'da on tür ilkokul ve ortaokul bulunmaktadır:

  • Anaokulları, 3 ila 5-6 yaş arası çocuklar
  • İlkokullar, 1-4. Sınıflar
  • Spor salonları, 5-9. Sınıflar
  • Liseler, 10-12. Sınıflar, Bakalorya sınavı
  • Genel okullar, 10-11. sınıflar, Bakalorya sınavı yok, yüksek öğrenime devam edilemez.
  • Akşam okulları
  • Ticaret okulları, 1 yıl (12. sınıf), Bakalorya sınavı yok, yüksek öğrenime devam edilemez.
  • Meslek okulları, 3 yıl (10-12. Sınıflar), Bakalorya sınavı yok, ancak yüksek öğrenime devam edilebilir.
  • Meslek liseleri, 3 yıl (10-12. Sınıflar), Bakalorya sınavı
  • Kolejler (Colegii), 3 ila 4 yıl, Bakalorya sınavı isteğe bağlıdır, ancak yüksek öğrenime devam edilebilir.
  • Özel okullar, 1-11. sınıflar, Bakalorya sınavı yok, yüksek öğrenime devam edilemez.

Not verme kuralları

Moldova eğitim sisteminde en düşük not 1, en yüksek not 10'dur. Bir dersi, konuyu veya sınavı geçmek için öğrencinin 5 veya daha yüksek bir not alması gerekir.

Yüksek öğretim

Moldova'da 2015-2016 öğretim yılı itibarıyla toplam 81.669 öğrenciye eğitim veren 19 devlet ve özel yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır.[2]

Moldova'nın üniversitelerinde, 6.200 öğretim üyesi bulunmaktadır (ortalama 20,3 öğrenciye 1 öğretim üyesi). Bunlardan yalnızca 2.700'ü (%43) doktora derecesine sahiptir; bunlardan 358'i (%5,8) en yüksek akademik derece olan Habilitasyon'a da sahiptir. Moldovalı öğretim üyeleri genellikle haftada yaklaşık 20 saat ders vermektedir. Bu dünya ortalamasının en yüksek çalışma yoğunluklarından biridir.

Öğrencilerin %78,4'ü üklenin ana dili olan Rumence dilinde öğrenim görmektedir.[3][4] %19,5'i ise Rusça öğrenim görmektedir (genellikle Gagavuzca ve Bulgarca ana dili olanlar tarafından tercih edilmektedir).[3]

Ulusal Akreditasyon ve Tasdik Konseyi, doktora öğrencilerinin sınav programlarını onaylayarak bilimsel dereceler ile pedagojik rütbelerini veren bir kuruluştur. Konsey aynı zamanda Moldova'da hazırlanan ve savunulan tüm doktora tezlerini çevrimiçi ortamda yayınlamaktadır.[5]

Müfredat

Eğitim, Kültür ve Araştırma Bakanlığı, yüksek öğrenimle ilgili stratejik hedefini "Avrupa ortak alanına entegrasyon ve bu alanın etkin bir şekilde inşasına katılım" olarak belirlemiştir. 2005 yılında Moldova, Bologna süreci anlaşmalarını uygulama taahhüdünü imzaladı. Bunu göz önünde bulundurarak, çeşitli değişiklikler yapılmıştır:

  • 1 Eylül 2005'ten itibaren yüksek öğrenimin 3-4 yıllık bir lisans döngüsü ve 1-2 yıllık bir yüksek lisans döngüsü halinde yeniden düzenlenmesi
  • Avrupa yasalarını kopyalama ve bunları toptan benimseme taahhüdü
  • Birinci aşama (lisans) için bir Çerçeve Planının hazırlanması ve uygulanması
  • lisans döngüsü için yeni bir Uzmanlık Sınıflandırma Listesinin hazırlanması
  • Ulusal Aktarılabilir Kredi Sistemi Uygulama Rehberinin hazırlanması ve bu sistemin tüm üniversite ve yüksekokullarda kurumsallaştırılması
  • Lisans diplomasına ek olarak benzersiz bir Avrupa formatında bir eğitim kaydının getirilmesinin uygulanması

Kaynakça

  1. ^ Sheehan 2000.
  2. ^ "tudying in Moldova". 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2023. 
  3. ^ a b Educația în Republica Moldova 6 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 97
  4. ^ "2004 Census results". 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2024. 
  5. ^ "NCAA website". 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Lisansüstü</span> lisans düzeyinden sonraki çalışmalar

Lisansüstü, üniversite enstitülerinde dört yıllık lisans (yetkinlik) eğitiminin ardından yapılan ve uzmanlaşmaya yönelik ek eğitimdir. Akademik derece olarak lisansın üzerindedir. Bir lisansüstü program; yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik unvanlarına yönelik belirli sayıda ve belirli muhteva ve adları taşıyan zorunlu ve seçmeli dersler ile doktora yeterlik sınavı, sanat yeterliği sınavı, tez, sanat eseri ve uygulamalardan oluşur.1 Lisansüstü eğitimi tezli veya tezsiz olabilir. Tezli lisansüstü eğitiminde, enstitü tarafından belirlenen dersler tamamlanmalı, yüksek lisans için üç, doktora ve sanatta yeterlik için beş öğretim üyesinden oluşan jüriye, öğrenci tez çalışmalarını sunmalı ve başarılı olmalıdır.

Meslek yüksekokulu, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek lisans</span> lisansüstü akademik derece

Yüksek lisans, bir lisans (fakülte) öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

Almanya'da eğitim konusunda genel olarak yetkili kurum eyalet yönetimleridir, Federal hükümetin eğitim konusunda küçük sorumluluğu vardır. İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır. Bir çocuğun okula devamını engelleyecek şekilde hasta veya engelli olmasının dışına Alman eyaletlerinin hiçbirinde evden eğitime izin verilmemektedir. Almanya'da kısa bir süreliğine yaşayacak olan yabancı ailelerin çocukların ev ortamında kendi dillerinde eğitime tutulmak suretiyle zorunlu eğitimden muaf tutulabileceklerine dair istisna kararlar da vardır. İlköğretim genel olarak dört yıl sürmektedir ve devlet okulları bu aşamada yer almazlar.

<span class="mw-page-title-main">Meslekî eğitim</span>

Meslekî eğitim, bireye iş hayatında belirli bir meslekle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandıran iş dünyasına entegrasyonunu ve kişiliğini geliştirmeyi mümkün kılan eğitim

Basri Erdem, Türk ressam ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique</span> Fransa, Pariste kurulu devlet üniversitesi

École Polytechnique Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Palaiseau bölgesinde bulunan, devlete bağlı yüksek eğitim ve araştırma kurumu. Polytechnique dört yıllık lisans/lisans üstü programıyla tanınmıştır. Ingénieur Polytechnicien adlı bu program, grande école kategorisindeki okullar için devam edilen orta öğretim sonrası iki yıllık fen ve matematik hazırlık sınıfının en iyi öğrencilerinin ilgisini çekmektedir. Meşhur, seçici giriş sınavını geçenler için, geniş kapsamlı bilisel eğitim ve devlet, endüstri, finans ile araştırma alanlarında etkili pozisyonlar alacakları bir kariyer sunulmaktadır. 2000 politeknik mühendisliği öğrencisinin yanında, 200 iki yıllık normal yüksek lisans kaydı bulunmaktadır. İki yıllık lisans üstü ve 500 kişilik doktora öğrencileri, 2700 kişilik toplam içinde görece küçük olan gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

İnâs Darülfünunu, Osmanlı Devleti’nde kadınların yükseköğrenim görebilmesi için 1914-1915 ders yılında İstanbul’da kurulmuş 3 yıllık bir yükseköğrenim kurumudur.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

Estonya'daki örgün eğitimin tarihi manastır ve katedral okullarının kurulduğu 13. ve 14. yüzyıllara dayanır. İlk Estonca okuma kitabı 1575'te yayımlanmıştır. Estonya'nın en eski üniversitesi İsveç Kralı II. Gustaf Adolf tarafından 1632 yılında kurulmuş olan Tartu Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.