İçeriğe atla

Mohd Kamal Hassan

Mohd Kamal Hassan
3. Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi (IIUM) Rektörü
BaşkanAhmed Şah
Yerine geldiği31 Mayıs 2006
Yerine gelen5 Nisan 1998
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Ekim 1942(1942-10-26)
Pasir Mas, Kelantan, Malezya
Ölüm 23 Şubat 2023 (80 yaşında)
Kuala Lumpur, Malezya
Bitirdiği okul Malaya Üniversitesi
Columbia Üniversitesi
Mesleği İslam âlimi ve akademisyen

"Tan Sri" Mohd. Kamal bin Hassan, "PSM" (26 Ekim 1942 – 23 Şubat 2023), çağdaş İslam düşüncesinde özellikle Güneydoğu Asya Bölgesi ile ilgili olarak uzmanlaşan Malezyalı akademisyen ve İslam âlimi.[1] 1998-2006 yılları arasında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi (IIUM) Rektörü olarak görev yaptı.

Yaşamı ve kariyeri

Hasan, 26 Ekim 1942'de Pasir Mas, Kelantan, Malezya'da doğdu. Kota Bharu'daki Sultan İsmail Okulu'nda başladığı eğitimini 1965'te Malaya Üniversitesi'nden (UM) İslami Çalışmalar alanında aldığı lisans ve 1975'te Columbia Üniversitesi'nden felsefe alanında aldığı doktora derecesiyle tamamlayarak mezun oldu.[2]

Hassan, akademik kariyerine Malezya Ulusal Üniversitesi'nde başladı. 1979'da Usuluddin ve Felsefe Bölümü'ne başkanlık ettikten sonra profesör oldu. Ardından Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'ne (IIUM) katılmış ve 1983'te İslami Vahiy Bilgileri İnsan Bilimleri Fakültesi'ni kurmuştur. Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nin (IIUM) üçüncü rektörü olarak 5 Nisan 1998'den 31 Mayıs 2006 tarihine kadar atanarak görev almıştır.

Ülkeye verdiği hizmetlerden dolayı 2006'da Malezya Krallığı Hizmet Nişanı'nı almış ve 2017'de Ulusal Akademik Figür olarak gösterilmiştir.[3] Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'ndeki (IIUM) görevinden fahri profesör unvanıyla 30 Temmuz 2018'de ayrıldı. Uluslararası İslam Üniversitesi'ndeki (IIUM) ayrılmadan önce İslamlaştırma Merkezi tarafından seçkin profesör olarak tanındı. 2010'da Malezya'da Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından şeçkin profesörlüğe yükseltilen üç akademisyen arasında yer aldı.[4][5]

Ölümü

Hasan, 23 Şubat 2023'te Kuala Lumpur, Malezya'da geçirdiği bir ameliyatın ardından oluşan sağlık sorunları nedeniyle 80 yaşında öldü.[6]

Malezya Nişanı

  • Malezya: Malezya Krallığı Hizmet Nişanı (PSM) (2006)[7]

Kaynakça

  1. ^ Ibrahim, Salina (17 Nisan 2001). "UIAM isi harapan ummah". Utusan Malaysia (Malayca). 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Tan Sri Prof. Dr. Mohd. Kamal Hassan – WICULS 2016". World Islamic Countries University Leaders Summit (İngilizce). 24 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. 
  3. ^ Qhairil Eemann, Nor Shayaumil (3 Kasım 2017). "3 cendekiawan terima anugerah Tokoh Akademik Negara". Berita Harian (Malayca). 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. 
  4. ^ Baharom, Sofian. "Rajah Profesor Ulung Negara". Utusan Online. 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. 
  5. ^ "3 named distinguished professors". www.thesundaily.my (İngilizce). 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. 
  6. ^ "Tokoh ilmuan Mohd Kamal Hassan meninggal dunia". Astro Awani. 23 Şubat 2023. 23 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2023. 
  7. ^ "Semakan Penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat". 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2023. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Endonezce</span> Endonezyanın resmî ve en çok konuşulan dili.

Endonezce ya da Endonezya dili, Endonezya ve çevresinde yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulan Avustronezya dil ailesine bağlı bir dil. Malaycanın standartlaştırılmış bir değişkesi olan Endonezce Endonezya'nın dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olmasına bağlı olarak dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. Tarih boyuncaGüneydoğu Asya takımadaları üzerinde lingua franca olarak kullanılmıştır. 700'den fazla yerel dilin konuşulduğu Endonezya'nı resmî dilidir. 1976-1999 yılları arasında Endonezya hakimiyetine bağlı olarak Doğu Timor'da resmî dil olarak kullanılmış olup daha sonra İngilizce ile birlikte çalışma dili olarak kabul edilmiştir. Kasım 2023'te UNESCO'nun resmî dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Endonezya'nın 1945'te bağımsızlığını ilan etmesinden sonra standartlaştırılmış bir Malayca şivesi olmasına bağlı olarak Endonezce ve Malayca farklı diller olarak kabul edilmelerine rağmen neredeyse aynıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

Yusuf Ziya Özcan, Türk akademisyen ve büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Onn Cafer</span>

Onn bin Dato' Cafer, Malaya Federasyonu'nun kurulmasında ve Merdeka (Bağımsızlık) hareketinde önemli rol oynayıp Birleşik Malay Milli Örgütü'nü kuran Malay siyasetçidir. Oğlu Hüseyin Onn, 1976'da Malezya Başbakanı Abdurrezzak Hüseyin'in ölümünün ardından görevi devralarak Malezya'nın üçüncü başbakanı olmuştur. Hükûmette eğitim, içişleri ve savunma bakanlığı gibi görevler yapan Hişamuddin Hüseyin de Onn Cafer'in torunlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mahazir Muhammed</span>

Mahazir bin Muhammed, Malezyalı doktor ve siyasetçi. 1981-2003 ve 2018- 2020 yılları arasında Malezya'nın başbakanı olarak görev yapmıştır. Mahathir, Malezya tarihinde önemli bir figür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Malezya'da bir yükseköğrenim kurumu'dur. Ana kampüsü, vakfının merkeziyle beraber Gombak, Selangor'dadır. Üniversite, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye sekiz ülkenin sponsorluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Jamaluddin Jarjis</span>

Jamaluddin bin Mohd. Jarjis, Malezyalı politikacı, sivil aktivist ve makine mühendisi.

Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve dinbilimci.

Başbakanlık Dairesi Araştırma Bölümü Malezya Başbakanının Bölümü içinde bir kurumdur. Wikileaks tarafından sızdırıldığı şekliyle 2006 öncesinde Amerika Birleşik Devletleri elçilikleri kablolamasına göre, Araştırma Bölümü, aslında Malezya Dış İstihbarat Teşkilatı (MEIO) olarak ülkenin ana dış istihbarat ajansının kamu adıdır. Datuk Hasanah Binti Abd Hamid şimdiki Genel Müdürü olmaktadır. Başkaca çok az kuruluşun yapısı, personeli ve operasyonları hakkında bilgiler bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Labuan</span>

Labuan veya resmî adıyla Labuan Federal Toprağı, Malezya'da ada ve federal bölgedir. Ada Doğu Malezya'da Sabah eyaletinin açıklarında yer almaktadır. Labuan bölgesinin başkenti Victoria şehridir.

Hadari İslam veya "İslam Medeniyeti", Kuran'dan türetilen İslam ilkelerine dayanan bir yönetim teorisidir. Malezya'da ilk başbakanı Tunku Abdurrahman tarafından 1957'de kullanıldı .Malezya hükûmetleri, özellikle eski Başbakan Abdullah Ahmet Bedevi tarafından desteklenmiştir.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mamat Khalid</span>

Mohamad bin Mohamad Khalid ya da Mamat Khalid, Malezyalı senarist, film yönetmeni ve aktör.