İçeriğe atla

Moed Katan

Moed Katan (מועד קטן‎) ("Küçük Bayram"), Mişna'nın Moed faslının onbirinci bölümü.[1] Üç kısmı özellikle Pesah'ın ve Sukot'un ara günlerinde (Hol Amoed) izin verilen veya yasaklanan şeylerle ilgilidir.[1] Ayrıca Şabat ve dini bayramlardaki yas tutma konusundaki kuralları işleyen bu bölüm, her iki Talmud'da ve Tosefta'da ele alınmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c The new encyclopedia of Judaism. New York: New York University Press. 2002. ss. 137. ISBN 978-0814793886. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mario Puzo</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1920 – 1999)

Mario Gianluigi Puzo,. Amerikalı romancı ve senaristtir. Özellikle Baba adlı romanı ve filmiyle tanındı, suç ve mafya filmleri tarihine damgasını vurdu.

<span class="mw-page-title-main">Harlem</span> New Yorkun bölgesi Manhattanda semt

Harlem, New York'un bir bölümüdür. Yaklaşık olarak sınırları, Manhattan adasının ortasındaki Central Park'ın kuzeyinden baslayıp, 155. caddede son bulur.

Talmud, Yahudi medeni kanunu, tören kuralları ve efsanelerini kapsayan dinî metinlerdir. İbranice lamad (öğrenmek) kökünden gelir. Mişna ve Gemara bölümlerinden müteşekkildir. Talmud'un iki versiyonu vardır: 3. ila 5. yüzyıla ait olduğu kabul edilen ancak daha eski dokümanları da içeren Babil Talmudu ve daha eski olan Filistin ve Yeruşalayim (Kudüs) Talmudu.

Mişnah/Mişna, Yahudilik'in medenî ve ceza hukuku olan Talmud'un ilk bölümüdür. Sözlü kanunlar ilk olarak Haham Yehuda HaNasi tarafından derlenmiş ve Mişna (משנה) adı verilmiştir. Mişna İbranice Şana kökünden gelir bu tekrarlayarak belleme anlamındadır. Mişnalar İbranice kaleme alınmıştır.

Gemara (גמרא): Talmud'un ikinci bölümü.

<span class="mw-page-title-main">New York (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New York, ABD'nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York'tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada'nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Manhattan</span> New York şehrinin bir bölgesi

Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island ile birlikte New York şehrini oluşturan 5 ana bölgeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

Doğu Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimidir. Kışın Eşgüdümlü Evrensel Zaman dilimi ile 5, yazın ise 4 saat fark vardır.

<i>Variety</i> haftalık eğlence-ticaret dergisi

Variety, 1905'te New York'ta Sime Silverman tarafından kurulan bir haftalık eğlence-ticaret dergisidir. Film sanayisinin öneminin artmasıyla, 1933'te Los Angeles'ta Silverman tarafından Daily Variety adında günlük baskı çıkmaya başladı. 1998'de Daily Variety Gotham baskısı New York City'ye eklendi. Her üç derginin basımına da devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Megila, Mişna'nın Moed faslının onuncu bölümü. Dört kısmı, Ester Megillası'nın Purim'de ne zaman, nerede, nasıl okunacağı ile ilgilidir. Ayrıca dört özel Şabat'ın yasaları, bir Sefer Tora'nın ve Aftara'nın nasıl okunacağı ve sinagogdaki uygulama hakkında bilgiler de içerir.

Moed, Mişna'nın başlnca ve küçük Yahudi bayramları ile ilgili kurallarını ele alan ikinci faslı. 12 bölümü mevcuttur ve bu bölümler içerdikleri kısım adedinin çokluğu sırasıyla sıralanırlar.

Pesahim, Mişna'nın Moed faslının üçüncü bölümü. On kısmı matsa yemek ve Pesah Bayramı boyunca mayalanmış "hamets" yememek konusundaki yasaları ele alır Mişna, Kutsal Mabet zamanında Pesah korbanının sunulması ve Pesah'ın ilk gecesindeki düzen (Seder) ile ilgili bilgileri de verir.

Şabat, Mişna'nın Moed faslının ilk bölümü. İlk 24 kısmı, Şabat günü yasaklanan iş türlerini, Şabat akşamı yapılmaması gerekli işleri ve Şabat'la ilgili çeşitli yasaları barındırır.

Şekalim , Mişna'nın Moed faslının dördüncü bölümü. Sekiz kısmı, 20 yaşının üzerindeki her erkeğin Kutsal Mabet'in bakım masraflarının sağlanması için her yıl vermekle yükümlü olduğu yarım şekellik katkı konusu ile ilgilidir. Bu bölümde yarım Şekel'in ne zaman ve nerede ve kimin tarafından ödenmesi gerektiği belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Tânit (Talmud)</span>

Taanit, Mişna'nın Moed faslının dokuzuncu bölümü. Dört kısmı; kuraklık, salgın hastalık veya düşman istilası durumunda genel bir oruç gününün ilan edilmesine dair yasaları tartışır.

Suka, Mişna'nın Moed faslının altıncı bölümü. Bu bölümün altı kısmında Suka'nın inşa edilmesi ve bunun içinde Sukot (Çardaklar) Bayramı'nın yedi gününde Suka'da oturma ve bayramda her erkeğin yerine getirmesi gerekli olan "Dört Çeşit" ile ilgili talimatlar içerir.

Şevuot ("Yeminler"), Mişna'nın Nezikin faslının altıncı bölümü. Sekiz kısmı, mahkemede ve kişisel yaşamında bir insanın ettiği yeminler ve kuşkusuz bir şekilde ihlal edilmiş olan ritüel ile korbanot aracılığıyla bunun kefareti olmak üzere başlıca iki konuyu ele alır. Ayrıca teminatlar ve dört tür kefalet de bu bölümde ele alınır.

Roş Aşana, Mişna'nın Moed faslının sekizinci bölümü. Dört kısmı Bet Din tarafından yeni ayın saptanması ile ilgili kaideler ve Roş Aşana'da Şofar çalınmasıyla ilgili yasalar ve buna iştirak eden kutsamalar, ayrıca Yeni Yıl'ın Bet Amikdaş dönemi ve sonrası arasındaki kutlama farkları da ele alınır.